Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΣ SIEMENS ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30/06/2008

Ψήφισμα ενάντια στο κλείσιμο του εργοστασίου της Siemens στη Θεσσαλονίκη ενέκρινε κατά πλειοψηφία (πλην της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας) το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στη σημερινή του συνεδρίαση.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης εκφράζει «την αμέριστη συμπαράσταση και την έμπρακτη υποστήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων του εργοστασίου της Siemens». Υπογραμμίζει ότι «η Siemens Εταιρικές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε. είναι σημαντικότατος οικονομικός και τεχνολογικός παράγων της περιοχής που παράγει προστιθέμενη αξία, συνεισφέρει σημαντικά στην εξωστρέφεια και τις εξαγωγές της Βόρειας Ελλάδος». Τέλος, με το ψήφισμα ζητείται από την κυβέρνηση «να παρέμβει άμεσα προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχεια της λειτουργίας του εργοστασίου της Siemens στη Θεσσαλονίκη, ώστε να αποφευχθούν οι δυσάρεστες επιπτώσεις που θα προκύψουν από το ενδεχόμενο κλείσιμο του εργοστασίου».

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

«Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και την έμπρακτη υποστήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων του εργοστασίου της Siemens στη Θεσσαλονίκη και καλεί την κυβέρνηση να πάρει όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου που εδώ και 44 χρόνια παράγει ηλεκτρονικά προϊόντα και είναι εξοπλισμένο με τις πλέον σύγχρονες υποδομές μηχανολογικού και μηχανογραφικού εξοπλισμού.
Η Siemens Εταιρικές Τηλεπικοινωνίες ΑΕ με εξαγωγική δραστηριότητα που ξεπερνά ετησίως τα 70 εκατομμύρια ευρώ (90% του συνολικού της ετήσιου κύκλου εργασιών), προμηθεύει εκτός από τη μητρική της εταιρεία, την Deutsche Telekom, France Telecom, την Porsche, τη Nokia, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες, με ηλεκτρονικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Στο σημείο αυτό θέλουμε να τονίσουμε τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της, από την ίδρυσή της έως και σήμερα. Επίσης, κατασκευάστηκαν για το στρατό ηλεκτρονικές μονάδες για εκτοξευτήρα (launcher) του συστήματος συστοιχίας Patriot, τηλεφωνικοί πίνακες εκστρατείας, καθώς και συστήματα τηλεπικοινωνιών σταθερής και ασύρματης επικοινωνίας (ΕΡΜΗΣ).
Δέον να επισημανθεί ότι το υψηλότατο επίπεδο παραγωγικών διαδικασιών του εργοστασίου αποδεικνύεται εκτός των άλλων από τις εξής διαπιστεύσεις:

· Πρότυπο ISO 9001 - Δεύτερη επιχείρηση πανελλαδικά

· Πρότυπο ISO 14001 περιβαλλοντικής διαχείρισης - Πρώτη επιχείρηση πανελλαδικά

· Πρότυπο TS 16949 παραγωγικών διαδικασιών αυτοκινητοβιομηχανίας

· Πρότυπο AQAP-110 παραγωγή προϊόντων για την αμυντική βιομηχανία

Καθώς επίσης από τις κορυφαίες διακρίσεις που της έχουν απονεμηθεί:

· Η πρώτη εταιρεία του ομίλου Siemens παγκοσμίως, καθώς και της Ελλάδας που κατέκτησε το 1ο Πανευρωπαϊκό Βραβείο EFQM (ποιοτικής διαχείρισης) το έτος 2001

· Το 1ο Ευρωπαϊκό Βραβείο EC/SAFE (υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας) το έτος 1999

Η Siemens Εταιρικές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε. είναι σημαντικότατος οικονομικός και τεχνολογικός παράγων της περιοχής που παράγει προστιθέμενη αξία, συνεισφέρει σημαντικά στην εξωστρέφεια και τις εξαγωγές της Βόρειας Ελλάδος.
Παράλληλα αποτελεί μια μοναδική για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας θερμοκοίτιδα παραγωγής και μεταφοράς τεχνογνωσίας για εκατοντάδες εργαζόμενους επιστήμονες και φοιτητές στον τομέα της ανάπτυξης και παραγωγής ηλεκτρονικών προϊόντων.
Παρ’ όλ’ αυτά και λόγω της επικείμενης απόσχισης από την Siemens και πώλησης του κλάδου των τηλεπικοινωνιών σε τρίτους σε παγκόσμια κλίμακα, το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης απειλείται άμεσα με διακοπή των εργασιών του.
Να σημειωθεί ότι τα άλλα δύο εργοστάσια του κλάδου που παράγουν αντίστοιχα προϊόντα -το πρώτο στη Γερμανία και το δεύτερο στη Βραζιλία, μετά από παρεμβάσεις των κυβερνήσεων των χωρών που εδρεύουν, απέφυγαν τη διακοπή της λειτουργίας των, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί από τον Οίκο Siemens και συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ζητά από την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχεια της λειτουργίας του εργοστασίου της Siemens στη Θεσσαλονίκη, ώστε να αποφευχθούν οι δυσάρεστες επιπτώσεις που θα προκύψουν από το ενδεχόμενο κλείσιμο του εργοστασίου και οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:

· Άμεση επίπτωση στο ποσοστό ανεργίας στη Θεσσαλονίκη που, ως γνωστό, είναι ήδη ιδιαίτερα υψηλό.

· Αρνητική επίπτωση στην εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας και, ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδος, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι το ποσοστό συμμετοχής της εν λόγω επιχείρησης στο βιομηχανικό τομέα ανέρχεται στο 1,2% περίπου των συνολικών ελληνικών εξαγωγών ετησίως, με δυνατότητα να ξεπεράσει το 2,5%.

· Απώλεια της τεχνογνωσίας στον κλάδο της παραγωγής ηλεκτρονικών προϊόντων που κατακτήθηκε μέσα από τη μακροχρόνια συνεργασία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης με άλλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας. Αυτή η τεχνογνωσία δεν πρέπει να χαθεί ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία που προωθούνται εντατικότατα από την Πολιτεία οι προσπάθειες δημιουργίας της «Ζώνης Καινοτομίας» στη Θεσσαλονίκη.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης»

Σχετικά δημοσιεύματα:
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 1 Ιουλίου 2008
ΕΞΠΡΕΣ Τρίτη, 01 Ιουλίου 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: