Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Στο κατώφλι της ανεργίας εργαζόμενοι στη Siemens

City Press
Θάνος Δημάδης
09-07-2008


Με τον κίνδυνο της πλήρους αποβιομηχάνισης βρίσκεται αντιμέτωπη η βόρεια Ελλάδα, οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της οποίας νιώθουν την ανεργία να τους χτυπάει την πόρτα. Την τελευταία δεκαετία μεγάλα εργοστάσια -κυρίως του τομέα της κλωστοϋφαντουργίας- έβαλαν λουκέτο, αφήνοντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζομένους. Όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που μετεγκατέστησαν τις οικονομικές τους δραστηριότητες στις νέες αναδυόμενες αγορές των γειτονικών βαλκανικών χωρών.
Σήμερα ο νέος εφιάλτης ακούει στο όνομα Siemens. Είναι η εταιρεία που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα το πολιτικό σύστημα της χώρας μας και η οποία εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι κινούσε το φαύλο κύκλο της μίζας στην Ελλάδα. Τώρα απειλεί με τον κίνδυνο της ανεργίας 450 εργαζομένους που δουλεύουν στο εργοστάσιό της στη Θεσσαλονίκη. Οι παραλληλισμοί είναι αναπόφευκτοι από τους ίδιους τους υπαλλήλους της εταιρείας.

Ενδεικτική ήταν η αντίδραση της ΓΣΕΕ, που εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια». Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάλεσαν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα, αφού -όπως λένε- δεν είναι δυνατόν να πληρώσουν αυτοί «τα σπασμένα» του σκανδάλου.
Ο κ. Μουκίδης είναι ένας από τους 450 που κινδυνεύουν να βρεθούν με τις οικογένειές τους στο δρόμο. «Είναι αδιανόητο να πληρώσουμε εμείς τη νύφη για τις μίζες που πήγαν σε τσέπες άλλων» λέει στη «C.P.».
Ενδιαφέρον έχει η πρόταση της ΓΣΕΕ, που ζητάει τον αποκλεισμό της εταιρείας από διαγωνισμούς του Δημοσίου σε περίπτωση που δεν σεβαστεί τα εργασιακά και οικονομικά δικαιώματα των υπαλλήλων της στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Όπως φαίνεται, όμως, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα στην οποία η Siemens προγραμματίζει μαζικές απολύσεις, κλείσιμο εργοστασίων και συγχώνευση υπηρεσιών. Οι περικοπές των θέσεων εργασίας αναμένεται να αγγίξουν συνολικά τις 17.200, που αντιστοιχούν στο 4% του συνολικού προσωπικού της Siemens.

Αναβρασμός από νέο «κανόνι» Λαναρά

Την ίδια ώρα δεκάδες οικογένειες στο Νομό Ροδόπης βρίσκονται στον «αέρα». Οι εργαζόμενοι στα κλωστήρια του Ομίλου Λαναρά κινδυνεύουν να μείνουν από τη μια μέρα στην άλλη άνεργοι, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του επιχειρηματία Λαναρά από τη θέση του μεγαλομετόχου. Η Lannet, η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία που δημιούργησε ο ίδιος, αποτέλεσε το οικονομικό του Βατερλώ. Τη χαριστική βολή στην εταιρεία, με πελατολόγιο 35.000 συνδέσεων, έδωσε ο ΟΤΕ με την απόφασή του να διακόψει τα κυκλώματα διασύνδεσης προς αυτήν, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η εταιρεία πλέον έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο οδεύοντας οριστικά προς κλείσιμο.
Αυτήν τη στιγμή, πάντως, ο αναβρασμός που επικρατεί στα κλωστήρια των επιχειρήσεων Λαναρά στη Θράκη και στη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλος, αφού οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες. Στη Ροδόπη συνδικάτα πραγματοποίησαν στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, σε ένδειξη συμπαράστασης στους 600 εργαζομένους της κλωστοϋφαντουργίας Λαναρά, που παραμένουν απλήρωτοι για δύο μήνες. Οι εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων στα κλωστήρια Ροδόπης, Μαρώνειας και Fanco εξέφρασαν την αγωνία τους για την κατάσταση και ζήτησαν τη διασφάλιση των μισθών τους και των θέσεων εργασίας, ενώ έγινε γνωστό ότι η Επιθεώρηση Εργασίας κατέθεσε μηνύσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων των δύο μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: