Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΣΕΕ

17/07/08

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΣΕΕ

Σε συνεδρίαση της σήμερα Πέμπτη 17/7/08 η Ε. Επιτροπή της ΓΣΕΕ και αφού συζήτησε διεξοδικά το πρόγραμμα δράσης και τις πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα, κατέληξε στις εξής αποφάσεις:

1. Αποβιομηχάνιση - κλείσιμο εργοστασίων - ανεργία (Ελληνική Κλωστοϋφαντουργία - IDEAL STANTARD - SIEMENS). Αποφασίστηκε να συνεχισθεί και να ενταθεί η δράση και οι παρεμβάσεις της ΓΣΕΕ για την:

Α) Συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων

Β) Διασφάλιση των θέσεων εργασίας ΟΛΩΝ των εργαζομένων

Γ) Άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων των εργαζομένων και καταβολής των Ασφαλιστικών οφειλών.

Ειδικότερα για την Ελληνική Κλωστοϋφαντουργία απαιτούμε την άμεση οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων από τον ΟΑΕΔ και την καταβολή των αναγκαίων κεφαλαίων από τις Τράπεζες στην κατεύθυνση βιώσιμης προοπτικής του Ομίλου με την ταυτόχρονη απομάκρυνση του κ. Λαναρά από κάθε Διοικητική και λειτουργική θέση.

Επίσης να παρασχεθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου χωρίς να αρθούν οι εγγυήσεις του κ. Λαναρά με ταυτόχρονη ενεχυρίαση όλων των μετοχών του.

Η ΓΣΕΕ θα στηρίξει της απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε αυτούς τους χώρους και θα εντείνει τις πιέσεις και τις απαιτήσεις προς την κυβέρνηση, τις πιστώτριες τράπεζας, τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς γιατί η αποβιομηχανοποίηση της χώρας και η ανεργία αποτελούν μέγιστη κοινωνική απαίτηση και υποχρέωση όλων των φορέων.

2. Ακρίβεια - πληθωρισμός - οικονομία - κλαδικές ΣΣΕ.

Ο συνεχιζόμενος καλπασμός της Ακρίβειας και του πληθωρισμού οδηγεί σε δραματική μείωση των μεσαίων και κατώτατων οικογενειακών εισοδημάτων δεδομένου ότι τα μέτρα που λαμβάνονται κατά των κερδοσκόπων των μεσαζόντων και των καρτέλ της αγοράς δεν είναι αποτελεσματικά.


Α) Η απαίτηση της ΓΣΕΕ για έκτακτη εισοδηματικής ενίσχυση 1000€ και για τη θέσπιση του επιδόματος θέρμανσης είναι σήμερα όσο ποτέ αναγκαία και επίκαιρη.

Το αίτημα αυτό θα είναι πρώτο στην ατζέντα των αιτημάτων-διεκδικήσεων της ΓΣΕΕ στο Συλλαλητήριο της ΔΕΘ στις 6/9/08.

Β) Οι δείκτες της Οικονομίας και του πληθωρισμού κινούνται πλέον εκτός ελέγχου, με τεράστιες επιπτώσεις στους εργαζόμενους και στη κοινωνία.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει δυστυχώς, τα αδιέξοδα της ακολουθούμενης σε παγκόσμιο επίπεδο Νεοφιλελεύθερης πολιτικής αλλά και στη χώρα μας δεδομένου ότι διευρύνει τις κοινωνικές και οικονομικές αντιθέσεις.

Η ΓΣΕΕ προβάλει την απαίτηση Αλλαγής του μίγματος της οικονομικής πολιτικής με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια με το αγωνιστικό πλαίσιο όσο και στις συναντήσεις με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και τον Πρωθυπουργό (ενόψει της ΔΕΘ).

Εκφράζουμε την ριζική αντίρρηση μας σε τυχόν νέα οικονομικά βάρη (ΦΠΑ, αύξηση των έμμεσων και άμεσων φορέων κ.λπ) κατά των μισθωτών και συνταξιούχων.

Γ) Η καθυστέρηση υπογραφής των κλαδικών ΣΣΕ με ευθύνη των Διοικήσεων και των εργοδοτών τίθεται στα αιτήματα άμεσης προτεραιότητας της ΓΣΕΕ των Ομοσπονδιών και των Σωματείων.

3. Ασφαλιστικό - Β.Α.Ε.

Η εμμονή στην εφαρμογή του Αντι-ασφαλιστικού Ν3655/08 και στην ενοποίηση από 1/8/08 των ειδικών ταμείων, χωρίς αναλογιστικές μελέτες, υποδομές και προσωπικό εκτός των άλλων θα δημιουργήσει τραγικές λειτουργικές καταστάσεις. Για αυτό πέρα από τον αγώνα για ακύρωση του Νόμου η ΓΣΕΕ απαιτεί την αναβολή εφαρμογής των ενοποιήσεων των ειδικών ταμείων.

Όσον αφορά τα ΒΑΕ επαναλαμβάνουμε για χιλιοστή φορά ότι οποιαδήποτε αλλαγή ή κατάτμηση της ενιαίας λίστας των ΒΑΕ συναντά την ριζική αντίθεσή μας. Οποτεδήποτε και αν επιχειρηθεί αλλαγή ή τροποποίηση προς το δυσμενέστερο της κατηγορίας των ΒΑΕ θα ύπαρξη άμεση αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων.


Τα παραπάνω αιτήματα εντάσσονται στο διεκδικητικό πλαίσιο του συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 6/9/2008 στη Θεσσαλονίκη.


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: