Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Στο «τραπέζι» έκτακτα επιδόματα 1.000 - 1.100 ευρώ σε 1.400 άτομα

Tης Χριστινας Κοψινη από την Καθημερινή
Δευτέρα, 14 Iουλίου 2008

Σειρά παρεμβάσεων για την πρόληψη δυσμενών σεναρίων στον τομέα της απασχόλησης μελετά η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Επί του παρόντος, τα ανοικτά μέτωπα αφορούν την προοπτική των εργοστασίων (σε Νάουσα και Κομοτηνή) της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας και της Siemens στη Θεσσαλονίκη.
Η τύχη της πρώτης θα κριθεί, ενδεχομένως και τη Δευτέρα, στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με τη συμμετοχή και των πιστωτριών τραπεζών και με αντικείμενο τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης της επιχείρησης στην οποία απασχολούνται περίπου 1.140 άτομα.
Ασαφής παραμένει η προοπτική της Siemens Θεσσαλονίκης, το μέλλον της οποίας θα κριθεί από τις επιλογές της μητρικής εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση στο υπουργείο γίνονται υπολογισμοί για τη δαπάνη έκτακτων επιδομάτων υψους 1.000 - 1.100 ευρώ σε 1.400 άτομα. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι από τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται στο υπουργείο της Πειραιώς δεν αποκλείεται ακόμη και η προώθηση κλαδικών μέτρων για το σύνολο της κλωστοϋφαντουργίας.
Πάντως, το υπουργείο Απασχόλησης δεν έχει και πολλές λύσεις να παρουσιάσει εάν η κρίση αποτυπωθεί στην αύξηση του ποσοστού ανεργίας και τις ομαδικές απολύσεις. Τα εργαλεία είναι λίγα και οριοθετημένα στους πόρους του λογαριασμού για την ανεργία και την κατάρτιση (ΛΑΕΚ), καθώς και τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
Ενα ακόμη μέσο, αλλά με περιορισμένες δυνατότητες και περιορισμένους αποδέκτες είναι το ταμείο για την αντιμετώπιση της ανεργίας το οποίο παραμένει ανενεργό. Στην παρούσα φάση φαίνεται να επανεξετάζονται οι προϋποθέσεις ένταξης ανέργων σε αυτό.
Επί του παρόντος οι στατιστικές του ΙΚΑ δεν καταγράφουν μείωση της απασχόλησης, ενώ στο Παρατηρητήριο Απασχόλησης απουσιάζουν οι προβλέψεις και οι μελέτες για την προοπτική στους οικονομικούς κλάδους. Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά τα ποσοστά απασχόλησης ιδιαίτερα μεταξύ των μεταναστών

Δεν υπάρχουν σχόλια: