Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Τι είπε ο Αλογοσκούφης για την Siemens

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής είπε τα εξής:

Μην ξεχνάτε ότι η SIEMENS ήταν μια εταιρία με πολυετή παρουσία στην Ελλάδα, με πολύ μεγάλη δραστηριότητα, με πάρα πολλούς εργαζομένους και με πάρα πολλές συμβάσεις. Τώρα, στο κλίμα των ημερών είναι λογικό κάθε τι που αφορά τη SIEMENS να αντιμετωπίζεται με καχυποψία. Είναι μια καχυποψία που την αντιλαμβάνομαι. Η SIEMENS είχε παρουσία στην Ελλάδα. Εκανε επενδύσεις, είχε συμβάσεις, υλοποιούσε έργα, είχε εμπορική δραστηριότητα.
Αν τα ξεγράψουμε αυτά και πούμε ότι αυτή η εταιρία - από την ώρα που φάνηκε ότι στο παρελθόν χρησιμοποιούσε αυτές τις μεθόδους- δεν έχει και μέλλον, είναι μια απόφαση! Είχα την προηγούμενη εβδομάδα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας της Γερμανίας, ο οποίος έκανε μια δήλωση δημοσίως. Δεν μου έθεσε το θέμα, αλλά καταλαβαίνω τι προσπαθούσε να πει: ότι η εταιρία έκανε τα λάθη που έκανε στο παρελθόν, αλλά σήμερα με καινούργια διοίκηση έχει την εμπιστοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης. Η γερμανική κυβέρνηση δεν κλείνει τη SIEMENS. Αλλο αποτροπή των κακών πρακτικών και άλλο κλείσιμο.

Υπάρχει ένα ευρύτερο θέμα γύρω από τη λειτουργία της εταιρίας. Θέλουμε να την κλείσουμε; Αν θέλουμε να την κλείσουμε, θα πρέπει να σταθμίσουμε και τις ευρύτερες συνέπειες. Διότι αν πούμε ότι καμία άλλη σύμβαση του Δημοσίου δεν μπορεί να υλοποιήσει, όποιος χρησιμοποιεί κινητό SIEMENS είναι ύποπτος, τότε η εταιρία δεν θα έχει μέλλον στην Ελλάδα! Ο στόχος θα πρέπει να είναι να ξεκαθαρίσουμε όλες τις υποθέσεις στο παρελθόν και όλες τις περιπτώσεις ύποπτων συμβάσεων. Αυτό ασφαλώς πρέπει να ξεκαθαριστεί, αλλά νομίζω ότι σε μια εταιρία που απασχολεί τόσες χιλιάδες εργαζομένους στην Ελλάδα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και την οικονομική και κοινωνική διάσταση της συνέχισης ή της μη συνέχισης της λειτουργίας της εταιρίας.
Είναι μια διάσταση που δεν έχει αναδειχθεί καθόλου και εγώ θεωρώ ότι ως υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών πρέπει να την επισημάνω κι αυτή τη διάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: