Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008
Διακοπές
Ο Σεπτέμβριος αναμένεται θερμός.
Στις 6 Σεπτεμβρίου είναι η κινητοποίηση στα εγκαίνια της ΔΕΘ.
Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008
Μετά τον Γ. Καρατζαφέρη ζητάνε συνάντηση με το ΠΑΣΟΚ
Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος των εργαζομένων και εκπρόσωπος στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια της SIEMENS, κ. Θεόδωρος Μαρούσης, μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Συναντηθήκαμε σήμερα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ τον κ. Γ. Καρατζαφέρη και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ, που μας διέθεσε το χρόνο του. Ο Όμιλος της Siemens στην Ελλάδα, απασχολεί πολλές χιλιάδες εργαζόμενους. Η μητρική εταιρεία, τώρα, έχει εξαγγείλει 17.000, περίπου, απολύσεις. Λυπούμεθα πάρα πολύ και ειλικρινά καλούμε για μια ακόμη φορά την Αξιωματική Αντιπολίτευση, να ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας, έτσι ώστε να μας δώσει την ευκαιρία να εκφράσουμε και εκεί τις θέσεις μας και τις ανησυχίες μας».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης απάντησε:
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι στη πολιτεία, ότι οι εργαζόμενοι δεν φταίνε σε τίποτα γι’ αυτά που έκαναν τα αφεντικά της Siemens στη Γερμανία και οι εδώ εντολοδόχοι τους. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να εξασφαλισθεί η δουλειά τους, το ψωμί τους, το ψωμί των παιδιών τους. Δεν σημαίνει, αυτομάτως, ότι οτιδήποτε συνοδεύει τη Siemens, είναι και απορριπτέο. Υπάρχουν θέματα, όπως το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, το οποίο ωφελεί και συνεισφέρει στην οικονομία μας. Χρειάζεται λοιπόν περίσκεψη και σοβαρότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά περιστατικά και όχι αυτά τα οποία συνοδεύουν σήμερα την σκανδαλολογία με «τις μίζες» που αφορούν τους λίγους.
Μ’ άλλα λόγια, άλλοι τα πήρανε και άλλοι κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο.»
Siemens: Πώληση εργοστασίου στην Πράγα
23/7/2008
Των Alexander Becker και Erin Fines
ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) - Ο γερμανικός βιομηχανικός όμιλος Siemens AG (SI) ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει την πώληση του εργοστασίου του στην Πράγα το αργότερο μέχρι το τέλος της χρήσης του 2009, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του τμήματος κινητής τηλεφωνίας.
Η πώληση του εργοστασίου αποτελεί "μία επιλογή" ανακοίνωσε η εταιρεία. Το έτος χρήσης της Siemens τελειώνει στις 30 Σεπτεμβρίου.
Υπάρχουν 950 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Πράγας. Ωστόσο οι εγκαταστάσεις του τμήματος κινητής τηλεφωνίας στη Γερμανία και Αυστρία θα διατηρηθούν.
H Siemens επιβεβαίωσε τα σχέδιά της για την περικοπή συνολικά 2.500 θέσεων εργασίας στο συγκεκριμένο τμήμα, όπως είχε ανακοινώσει στα μέσα Ιουλίου. Από αυτές τις θέσεις, περίπου 1.800 θα προέρχονται από τα τμήματα κατασκευής και παραγωγής και 700 από τη διεύθυνση.
Αυτή η κίνηση είναι μέρος του προγράμματος "Mobility in Motion" που έχει ξεκινήσει τον Απρίλιο και έχει στόχο να ενισχύσει την κερδοφορία της μονάδας.
Συναντήθηκαν με την Α.Παπαρήγα και πάνε στον Γ. Καρατζαφέρη
Συνάντηση με τη Γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα είχε αντιπροσωπεία των εργαζομένων της Ζήμενς με επικεφαλής τον πρόεδρό τους Θόδωρο Μαρούση.
Μετά τη συνάντηση η κα Παπαρήγα με δηλώσεις της ζήτησε από την κυβέρνηση να δεσμευθεί για τους χιλιάδες εργαζόμενους της εταιρίας.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων επεσήμανε την δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι της εταιρίας και το φάσμα της ανεργίας που τους απειλεί.
«Ο Όμιλος της Ζήμενς στην Ελλάδα εδώ και 108 χρόνια απασχολεί πολλές χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενους. Κάποιοι πολιτικοί με τις δηλώσεις τους για μη ανάθεση, αποκλεισμού και κλεισίματος της εταιρείας στην Ελλάδα θέτουν σε κίνδυνο αυτές. Την «λεπτομέρεια» αυτή την λησμονούν όσοι κάνουν τέτοιου είδους δηλώσεις. Όπως και το γεγονός ότι η μητρική εταιρία έχει εξαγγείλει 17000 απολύσεις…»
Ναυτεμπορική (Δείτε και το βίντεο)
Αθηναικο Πρακτορείο Ειδήσεων
Ριζοσπάστης
Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης, θα συναντηθεί σήμερα Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008, στις 11:30 π.μ., με το Δ.Σ. του Συνδέσμου Εργαζομένων της εταιρίας SIEMENS, στα γραφεία του κόμματος (Καλλιρρόης 52).
Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008
Η Siemens διαπραγματεύεται με την private equity "The Gores Group " για την πώληση του SEN
Siemens AG. is in negotiations with U.S. investor The Gores Group on the sale of the company's Siemens Enterprise Communications (SEN) unit, Financial Times Deutschland reported, citing financial sources.
In contrast, talks with U.S. private equity group Cerberus -- which has so far been considered most likely to succeed in a bid -- have been put on ice for now, the paper added, citing no sources.
Siemens and Cerberus declined to comment to the newspaper.
However, a Siemens spokesman told the paper that Siemens is in advanced negotiations with several interested parties.
Previous media reports also suggested Nortel Networks Corporation as another potential bidder.
In February, Siemens said it is planning to cut 3,800 jobs at SEN, of which up to 2,000 will be shed in Germany. In addition, the company will outsource 3,000 jobs at the unit, 1,200 of them in Germany.
Ποια είναι η "The Gores Group "
Αυτή τη στιγμή το private equity έχει 15 εταιρίες, ενώ παλιότερα είχε άλλες 25.
Από αυτές ξεχωρίσαμε την "Sagem Communications" της οποίας την πλειοψηφία αγόρασε τον Ιανουάριο του 2008 έναντι 560 εκατομυρίων δολαρίων (383 εκατομ. ευρώ).
Η γνωστή Γαλλική εταιρία τηλεπικοινωνιών απασχολεί παγκόσμια 6.500 εργαζόμενους και το 2007 οι πωλήσεις της έφτασαν τα 1,2 δισεκατομύρια ευρώ.
Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα συνάντηση με το ΚΚΕ και την Αλέκα Παπαρήγα
Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, αποδεχόμενος το αίτημα του Δ.Σ. του Συνδέσμου Εργαζομένων της Siemens Α.Ε. συναντήθηκε μαζί τους χθες στις 10:00, στα γραφεία του κόμματος.
Μετά την συνάντηση δήλωσε:
"Η Siemens δεν είναι το ίδιο γενναιόδωρη απέναντι στους εργαζόμενους της όσο γενναιόδωρη φάνηκε τουλάχιστον απέναντι στην εξουσία και τα πολιτικά της στελέχη" και τόνισε ότι "σήμερα κινδυνεύουν άμεσα εκατοντάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν εδώ και δεκαετίες στη Siemens και κινδυνεύουν γιατί η μητρική εταιρία έχει αποφασίσει να αλλάξει κατεύθυνση και να μειώσει τις παραγωγικές της δραστηριότητες στη χώρα μας."
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσθεσε, ότι "η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της" , ωστόσο είπε, "έχουμε μια κυβέρνηση ανίκανη να επιλύσει οποιοδήποτε πρόβλημα και έναν πρωθυπουργό που βρίσκεται εκτός πραγματικότητας και που πηγαίνει στην καμμένη Αρχαία Ολυμπία προκειμένου να κάνει φιέστες νεολαίας. Εκατοντάδες εργαζόμενοι απειλούνται να μείνουν στο δρόμο ενώ η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί τη δυνατότητα να πιέσει τη ΖΗΜΕΝΣ, προκειμένου να αναστείλει αυτούς τους σχεδιασμούς, όπως έκανε για παράδειγμα η κυβέρνηση της Βραζιλίας και δεν έκλεισε το εργοστάσιο της ΖΗΜΕΝΣ στη Βραζιλία. Η κυβέρνηση, όταν ασχολείται με το θέμα της ΖΗΜΕΝΣ, δεν ασχολείται για να λύσει τα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά για να χειραγωγήσει τη δικαιοσύνη μην τυχόν και βγουν και άλλες αποκαλύψεις στη φόρα. Θα σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων και με όλες μας τις δυνάμεις θα προσπαθήσουμε προκειμένου να βγει στο φως η αλήθεια αλλά ταυτόχρονα να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΖΗΜΕΝΣ"
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν ότι δεν θα πρέπει να πληρώσουν το όποιο τίμημα και κάλεσαν τον πολιτικό κόσμο να προστατεύσει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας της Siemens στην Ελλάδα.
Συνάντηση του Σωματείου εργαζομένων στο εργοστάσιο της Siemens στη Θεσσαλονίκη με τον Γ. Αλογοσκούφη και τον Στ. Καλαφάτη
Σύμφωνα με την Ημερησία "κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στο εργοστάσιο της Siemens στη Θεσσαλονίκη υπέβαλαν προτάσεις για τη συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου ενώ από την μεριά τους οι κ. κ. Αλογοσκούφης και Καλαφάτης δεσμεύτηκαν ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τις προτάσεις αυτές ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους και την ελληνική οικονομία."
Το δημοσίευμα δεν αναφέρεται σε ενδεχόμενο κλείσιμο του εργοστασίου και υποστηρίζει ότι "η συνάντηση έγινε με αφορμή δημοσιεύματα, στον ελληνικό και διεθνή Τύπο, ότι πρόθεση της Siemens είναι να πουληθεί το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης σε τρίτους."
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα παρόντες στη συνάντηση ήταν οι Βουλευτές κ. Γιώργος Ορφανός (Ν.Δ.), Εύα Καϊλή (ΠΑΣΟΚ), Σοφία Καλαντίδου (ΚΚΕ), Αναστάσιος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ) και Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ), ο πρώην Υπουργός κ. Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Γιαννόπουλος.
Το Υπ..Οικονομίας και Οικονομικών εξέδωσε σχετικό Δελτίο Τύπου.
Τρίτη 22 Ιουλίου 2008
Θέματα για ερωτήσεις στη βουλή
Την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008 ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Νίκος Γιαννόπουλος και αντιπροσωπεία της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων της SIEMENS, συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Σταύρο Καλαφάτη ζητώντας την παρέμβαση του Υπουργείου προκειμένου να αποτραπεί το κλείσιμο του εργοστασίου.
Ο κ. Καλαφάτης δεσμεύτηκε για την σύσταση άμεσα επιτροπής που θα ασχοληθεί με το θέμα της συνέχισης της λειτουργίας του εργοστασίου της SIEMENS στη Θεσσαλονίκη και να απαντήσει την ερχόμενη εβδομάδα.
(Δελτίο τύπου Ε.Κ.Θ. 03.07.2008)
Ερωτώνται οι κ.κ. Υφυπουργοί Σ. Καλαντζάκου και Σ. Καλαφάτης:
1. Υπάρχει απάντηση της εταιρίας σχετικά με τις προθέσεις της;
2. Συστάθηκε η επιτροπή για την συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου; Αν ναι ποιό είναι το πόρισμα της;
Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008
Συνάντηση αύριο με Αλογοσκούφη
Η συνάντηση θα γίνει στις 5:00 μ.μ. με παρουσία του Υπουργού Γ. Αλογοσκούφη και εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Θεσ/νίκης, του σωματείο εργαζομένων και όλων των κομμάτων.
Μήπως μπορεί κάποιος αρμόδιος να ενημερώσει επίσημα τους εργαζόμενους, που δεν γνωρίζουν τίποτα;
Σε περικοπές 300 εργαζομένων προχωρεί η Vodafone
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
Στο δίλημμα «απόλυση με το καλό ή το κακό» κλήθηκαν να απαντήσουν, μερικοί από τον τόπο των διακοπών τους, σχεδόν 300 εργαζόμενοι της Vodafone.
Την τακτική αυτή επέλεξε η νέα διοίκηση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να μειώσει κατά 11% το προσωπικό (από 2.800 άτομα σε 2.500). Διαφορετικά, όσοι αρνηθούν την «προσφορά» να φύγουν με το «καλό», λαμβάνοντας δηλαδή προσαύξηση 30% πάνω στη νόμιμη αποζημίωση, θα εκδιωχθούν κακήν κακώς με τις... νόμιμες μαζικές απολύσεις, δηλαδή το 2% το μήνα. Δηλαδή σε πέντε μήνες θα έχουν φύγει όσοι η εταιρεία έθεσε στο στόχαστρο.
Αλλά, καθώς η εταιρεία είναι νέα, στον βαθμό που «στήθηκε» κατά τα τελευταία 14 χρόνια, οι νόμιμες αποζημιώσεις κυμαίνονται από 4 έως 11 μισθούς, ενώ οι αμοιβές στον «ελκυστικό» κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, ο οποίος όμως φαίνεται να έχει «στομώσει», κυμαίνονται λίγο υψηλότερα από τη Σύμβαση για τους μισθούς των ανειδίκευτων εργατών. Εκεί γύρω στα 700 με 900 ευρώ τον μήνα.
Υστερα από παρεμβάσεις και μεμονωμένες, σε πολλές περιπτώσεις, διαμαρτυρίες και μέσω των blog, συν την παράσταση συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ στην εταιρεία την περασμένη Τρίτη, ανακόπηκε προσωρινά το κύμα των απολύσεων. Τα πρώτα όμως 60 άτομα απολύθηκαν και δεν προβλέπεται κάποια ειδική μέριμνα γι' αυτούς. Αλλά, και η θέση των υπολοίπων είναι επισφαλής αφού η νέα διοίκηση επιμένει ότι υπάρχει υπεράριθμο προσωπικό, αν και συνδικαλιστικές πηγές κάνουν λόγο για εκκαθαρίσεις με πρόσχημα την απομάκρυνση εργαζομένων περί τον Κορωνιά. «Ο στόχος είναι η ενίσχυση των κερδών σε βάρος των εργαζομένων που πληρώνουν τις επιχειρησιακές "μεταρρυθμίσεις"» αναφέρει ο γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ, Στ. Ανέστης.
Βεβαίως, οι εργαζόμενοι στη Vodafone δεν έχουν συνδικαλιστική έκφραση, δηλαδή επιχειρησιακό σωματείο όπως εξάλλου και στη «Γερμανός», όπου απασχολούνται περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι, εν αντιθέσει με τις Cosmote και Wind, όπου δραστηριοποιούνται με ικανοποιητικά αποτελέσματα σύλλογοι εργαζομένων. Οχι ότι θα μπορούσαν να αποτραπούν οι απολύσεις, στον βαθμό που στον ιδιωτικό τομέα το διευθυντικό δικαίωμα ασκείται ανεξέλεγκτα, αλλά η διεύθυνση θα είχε υποχρεωθεί σε διαβούλευση ή στη διαμόρφωση ενός προγράμματος επανένταξης στην αγορά εργασίας. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για ένα καλά εξειδικευμένο προσωπικό σε έναν κρίσιμο κλάδο της Οικονομίας.
Και καθώς η οικονομία «τρέχει» σε νέες λεωφόρους, τα υπάρχοντα συνδικάτα μοιάζουν προσκολλημένα στην «παράδοση». Η ΟΜΕ/ΟΤΕ εκτός από την ομογάλακτη Cosmote δεν μπόρεσε να εντάξει τη Wind στις τάξεις της ούτε, πολύ περισσότερο, να αναπτύξει αντιπροσωπευτικούς θεσμούς στη Vodafone και στον «Γερμανό». Από την άλλη δε, σε ορισμένες περιπτώσεις, η συνδικαλιστική έκφραση θεωρείται «αντικίνητρο» ανάπτυξης μεταξύ των νέων, δυναμικών επαγγελμάτων. Μέχρι που επέρχεται το σημείο κορεσμού. Τότε την πληρώνουν, είτε παραδοσιακά είτε μοντέρνα με κίνητρα «εθελουσίας» εξόδου, πάντα οι εργαζόμενοι. Ο αδύνατος κρίκος.
Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΣΕΕ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΣΕΕ
Σε συνεδρίαση της σήμερα Πέμπτη 17/7/08 η Ε. Επιτροπή της ΓΣΕΕ και αφού συζήτησε διεξοδικά το πρόγραμμα δράσης και τις πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα, κατέληξε στις εξής αποφάσεις:
1. Αποβιομηχάνιση - κλείσιμο εργοστασίων - ανεργία (Ελληνική Κλωστοϋφαντουργία - IDEAL STANTARD - SIEMENS). Αποφασίστηκε να συνεχισθεί και να ενταθεί η δράση και οι παρεμβάσεις της ΓΣΕΕ για την:
Α) Συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων
Β) Διασφάλιση των θέσεων εργασίας ΟΛΩΝ των εργαζομένων
Γ) Άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων των εργαζομένων και καταβολής των Ασφαλιστικών οφειλών.
Ειδικότερα για την Ελληνική Κλωστοϋφαντουργία απαιτούμε την άμεση οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων από τον ΟΑΕΔ και την καταβολή των αναγκαίων κεφαλαίων από τις Τράπεζες στην κατεύθυνση βιώσιμης προοπτικής του Ομίλου με την ταυτόχρονη απομάκρυνση του κ. Λαναρά από κάθε Διοικητική και λειτουργική θέση.
Επίσης να παρασχεθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου χωρίς να αρθούν οι εγγυήσεις του κ. Λαναρά με ταυτόχρονη ενεχυρίαση όλων των μετοχών του.
Η ΓΣΕΕ θα στηρίξει της απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε αυτούς τους χώρους και θα εντείνει τις πιέσεις και τις απαιτήσεις προς την κυβέρνηση, τις πιστώτριες τράπεζας, τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς γιατί η αποβιομηχανοποίηση της χώρας και η ανεργία αποτελούν μέγιστη κοινωνική απαίτηση και υποχρέωση όλων των φορέων.
2. Ακρίβεια - πληθωρισμός - οικονομία - κλαδικές ΣΣΕ.
Ο συνεχιζόμενος καλπασμός της Ακρίβειας και του πληθωρισμού οδηγεί σε δραματική μείωση των μεσαίων και κατώτατων οικογενειακών εισοδημάτων δεδομένου ότι τα μέτρα που λαμβάνονται κατά των κερδοσκόπων των μεσαζόντων και των καρτέλ της αγοράς δεν είναι αποτελεσματικά.
Α) Η απαίτηση της ΓΣΕΕ για έκτακτη εισοδηματικής ενίσχυση 1000€ και για τη θέσπιση του επιδόματος θέρμανσης είναι σήμερα όσο ποτέ αναγκαία και επίκαιρη.
Το αίτημα αυτό θα είναι πρώτο στην ατζέντα των αιτημάτων-διεκδικήσεων της ΓΣΕΕ στο Συλλαλητήριο της ΔΕΘ στις 6/9/08.
Β) Οι δείκτες της Οικονομίας και του πληθωρισμού κινούνται πλέον εκτός ελέγχου, με τεράστιες επιπτώσεις στους εργαζόμενους και στη κοινωνία.
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει δυστυχώς, τα αδιέξοδα της ακολουθούμενης σε παγκόσμιο επίπεδο Νεοφιλελεύθερης πολιτικής αλλά και στη χώρα μας δεδομένου ότι διευρύνει τις κοινωνικές και οικονομικές αντιθέσεις.
Η ΓΣΕΕ προβάλει την απαίτηση Αλλαγής του μίγματος της οικονομικής πολιτικής με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια με το αγωνιστικό πλαίσιο όσο και στις συναντήσεις με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και τον Πρωθυπουργό (ενόψει της ΔΕΘ).
Εκφράζουμε την ριζική αντίρρηση μας σε τυχόν νέα οικονομικά βάρη (ΦΠΑ, αύξηση των έμμεσων και άμεσων φορέων κ.λπ) κατά των μισθωτών και συνταξιούχων.
Γ) Η καθυστέρηση υπογραφής των κλαδικών ΣΣΕ με ευθύνη των Διοικήσεων και των εργοδοτών τίθεται στα αιτήματα άμεσης προτεραιότητας της ΓΣΕΕ των Ομοσπονδιών και των Σωματείων.
3. Ασφαλιστικό - Β.Α.Ε.
Η εμμονή στην εφαρμογή του Αντι-ασφαλιστικού Ν3655/08 και στην ενοποίηση από 1/8/08 των ειδικών ταμείων, χωρίς αναλογιστικές μελέτες, υποδομές και προσωπικό εκτός των άλλων θα δημιουργήσει τραγικές λειτουργικές καταστάσεις. Για αυτό πέρα από τον αγώνα για ακύρωση του Νόμου η ΓΣΕΕ απαιτεί την αναβολή εφαρμογής των ενοποιήσεων των ειδικών ταμείων.
Όσον αφορά τα ΒΑΕ επαναλαμβάνουμε για χιλιοστή φορά ότι οποιαδήποτε αλλαγή ή κατάτμηση της ενιαίας λίστας των ΒΑΕ συναντά την ριζική αντίθεσή μας. Οποτεδήποτε και αν επιχειρηθεί αλλαγή ή τροποποίηση προς το δυσμενέστερο της κατηγορίας των ΒΑΕ θα ύπαρξη άμεση αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων.
Τα παραπάνω αιτήματα εντάσσονται στο διεκδικητικό πλαίσιο του συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 6/9/2008 στη Θεσσαλονίκη.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Τρίτη 15 Ιουλίου 2008
Ανακοίνωση - Καταγγελία από Vodafone
Οι εργαζόμενοι στη VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ ζουν τις τελευταίες ημέρες ένα πρωτόγνωρο κύμα εργοδοτικής τρομοκρατίας. Διαφαίνεται σχέδιο της Διοίκησης για μαζική μείωση προσωπικού, που για να μην γίνει με παράνομες απολύσεις, συγκαλύπτεται με δήθεν «οικιοθελείς» αποχωρήσεις. Έτσι δεκάδες συνάδελφοι έχουν υποχρεωθεί να αποχωρήσουν από την εταιρεία, υπό τον εκβιασμό της απόλυσης. Οι υποχρεωτικές «παραιτήσεις» γίνονται αδιακρίτως σε παλιούς και νέους συναδέλφους από διάφορα τμήματα.
Η πίεση που ασκείται στους συναδέλφους είναι πολύ μεγάλη και έχει στηθεί επιμελώς σκηνικό τρομοκράτησης. Κλιμάκιο του τμήματος προσωπικού με τον εκάστοτε διευθυντή περιοδεύει στα αντίστοιχα τμήματα και, χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση, ξεδιαλέγει συναδέλφους και τους καλεί να υπογράψουν την απόλυση ή την παραίτησή τους.
Αυτές οι πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές αποτελούν πρόκληση για μια πολυεθνική εταιρεία με τεράστια κέρδη, που έχει ως κεντρικό της σύνθημα το «Πάθος για τους ανθρώπους της» (ενν. υπαλλήλους της). Αυτά τα κέρδη έχουν βγει από την δική μας εργασία. Επιπλέον, η μείωση προσωπικού γίνεται σε μια περίοδο, όπου ο όγκος της δουλειάς έχει πολλαπλασιαστεί και οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι πανθομολογούμενες.
- Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αντισταθούν στο κλίμα τρομοκρατίας, να μην υπογράψουν καμία παραίτηση ή απόλυση.
- Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, φορείς και ΜΜΕ, να μας συμπαρασταθούν έμπρακτα δημοσιοποιώντας το πρόβλημα, ώστε η διοίκηση να υποχρεωθεί να σταματήσει την αδικία που συντελείται σε βάρος των εργαζομένων.
Μπορείτε να αποστείλετε φαξ στην Διοίκηση της Εταιρείας στο 210 67.03.200
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ
Επικοινωνία: ergazomenoi_vodafone@yahoo.gr
Σχετικά άρθρα:
http://politikoblogies.blogspot.com/2008/07/vodafone.html
http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=4640970&publDate=15/7/2008http://www.protothema.gr/content.php?id=11890
Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008
Στο «τραπέζι» έκτακτα επιδόματα 1.000 - 1.100 ευρώ σε 1.400 άτομα
Δευτέρα, 14 Iουλίου 2008
Σειρά παρεμβάσεων για την πρόληψη δυσμενών σεναρίων στον τομέα της απασχόλησης μελετά η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Επί του παρόντος, τα ανοικτά μέτωπα αφορούν την προοπτική των εργοστασίων (σε Νάουσα και Κομοτηνή) της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας και της Siemens στη Θεσσαλονίκη.
Η τύχη της πρώτης θα κριθεί, ενδεχομένως και τη Δευτέρα, στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με τη συμμετοχή και των πιστωτριών τραπεζών και με αντικείμενο τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης της επιχείρησης στην οποία απασχολούνται περίπου 1.140 άτομα.
Ασαφής παραμένει η προοπτική της Siemens Θεσσαλονίκης, το μέλλον της οποίας θα κριθεί από τις επιλογές της μητρικής εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση στο υπουργείο γίνονται υπολογισμοί για τη δαπάνη έκτακτων επιδομάτων υψους 1.000 - 1.100 ευρώ σε 1.400 άτομα. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι από τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται στο υπουργείο της Πειραιώς δεν αποκλείεται ακόμη και η προώθηση κλαδικών μέτρων για το σύνολο της κλωστοϋφαντουργίας.
Πάντως, το υπουργείο Απασχόλησης δεν έχει και πολλές λύσεις να παρουσιάσει εάν η κρίση αποτυπωθεί στην αύξηση του ποσοστού ανεργίας και τις ομαδικές απολύσεις. Τα εργαλεία είναι λίγα και οριοθετημένα στους πόρους του λογαριασμού για την ανεργία και την κατάρτιση (ΛΑΕΚ), καθώς και τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
Ενα ακόμη μέσο, αλλά με περιορισμένες δυνατότητες και περιορισμένους αποδέκτες είναι το ταμείο για την αντιμετώπιση της ανεργίας το οποίο παραμένει ανενεργό. Στην παρούσα φάση φαίνεται να επανεξετάζονται οι προϋποθέσεις ένταξης ανέργων σε αυτό.
Επί του παρόντος οι στατιστικές του ΙΚΑ δεν καταγράφουν μείωση της απασχόλησης, ενώ στο Παρατηρητήριο Απασχόλησης απουσιάζουν οι προβλέψεις και οι μελέτες για την προοπτική στους οικονομικούς κλάδους. Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά τα ποσοστά απασχόλησης ιδιαίτερα μεταξύ των μεταναστών
Τι είπε ο Αλογοσκούφης για την Siemens
Μην ξεχνάτε ότι η SIEMENS ήταν μια εταιρία με πολυετή παρουσία στην Ελλάδα, με πολύ μεγάλη δραστηριότητα, με πάρα πολλούς εργαζομένους και με πάρα πολλές συμβάσεις. Τώρα, στο κλίμα των ημερών είναι λογικό κάθε τι που αφορά τη SIEMENS να αντιμετωπίζεται με καχυποψία. Είναι μια καχυποψία που την αντιλαμβάνομαι. Η SIEMENS είχε παρουσία στην Ελλάδα. Εκανε επενδύσεις, είχε συμβάσεις, υλοποιούσε έργα, είχε εμπορική δραστηριότητα.
Αν τα ξεγράψουμε αυτά και πούμε ότι αυτή η εταιρία - από την ώρα που φάνηκε ότι στο παρελθόν χρησιμοποιούσε αυτές τις μεθόδους- δεν έχει και μέλλον, είναι μια απόφαση! Είχα την προηγούμενη εβδομάδα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας της Γερμανίας, ο οποίος έκανε μια δήλωση δημοσίως. Δεν μου έθεσε το θέμα, αλλά καταλαβαίνω τι προσπαθούσε να πει: ότι η εταιρία έκανε τα λάθη που έκανε στο παρελθόν, αλλά σήμερα με καινούργια διοίκηση έχει την εμπιστοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης. Η γερμανική κυβέρνηση δεν κλείνει τη SIEMENS. Αλλο αποτροπή των κακών πρακτικών και άλλο κλείσιμο.
Υπάρχει ένα ευρύτερο θέμα γύρω από τη λειτουργία της εταιρίας. Θέλουμε να την κλείσουμε; Αν θέλουμε να την κλείσουμε, θα πρέπει να σταθμίσουμε και τις ευρύτερες συνέπειες. Διότι αν πούμε ότι καμία άλλη σύμβαση του Δημοσίου δεν μπορεί να υλοποιήσει, όποιος χρησιμοποιεί κινητό SIEMENS είναι ύποπτος, τότε η εταιρία δεν θα έχει μέλλον στην Ελλάδα! Ο στόχος θα πρέπει να είναι να ξεκαθαρίσουμε όλες τις υποθέσεις στο παρελθόν και όλες τις περιπτώσεις ύποπτων συμβάσεων. Αυτό ασφαλώς πρέπει να ξεκαθαριστεί, αλλά νομίζω ότι σε μια εταιρία που απασχολεί τόσες χιλιάδες εργαζομένους στην Ελλάδα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και την οικονομική και κοινωνική διάσταση της συνέχισης ή της μη συνέχισης της λειτουργίας της εταιρίας.
Είναι μια διάσταση που δεν έχει αναδειχθεί καθόλου και εγώ θεωρώ ότι ως υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών πρέπει να την επισημάνω κι αυτή τη διάσταση.
Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008
Κλείσιμο της Siemens Mobile εαν δεν βρεθει αγοραστης
"Siemens will close its mobile handset division unless it can find a last minute buyer, according to the Sunday Telegraph.
Siemens is the fourth largest handset maker by market share it has struggled to make a profit. In the fourth quarter of 2004 the mobile division lost 140m.
The paper reports a final decision will be announced at the Siemens annual general meeting on the 27 January.
A spokesman for Siemens declined to comment on the report but confirmed to the Scotsman newspaper that the division's future was under review by chief executive Heinrich von Pierer and that an announcement will be made at the annual meeting.
Von Pierer told Bloomberg: "Either the situation has to be fixed or we have to find a partner for cooperation. We have to fix, close or sell.".
NEC denied it is interested in buying the division. Chinese manufacturer Ningbo Bird also denied interest."
'Εξι μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2005, είχαμε την πώληση του τμήματος κινητών τηλεφώνων στην ταϊβανέζικη BenQ, ενώ η νέα εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, την 1η Οκτωβρίου του 2005. Η BenQ αγόρασε τόσο τα δύο εργοστάσια (Βραζιλία και Γερμανία) όσο φυσικά και τα τμήματα πωλήσεων και μάρκετινγκ της Siemens mobile.
Το τμήμα των συσκευών κινητής τηλεφωνίας της Siemens ήταν ζημιογόνο καθώς το μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς κινητών τηλεφώνων που έλεγχε υποχώρησε, το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2005, στο 5,5% από 8% ένα χρόνο νωρίτερα. Η συμφωνία κόστισε στη Siemens 350 εκατ. ευρώ.
Ύστερα από έναν χρόνο, το 2006, η BenQ Mobile κατέφυγε σε αίτηση πτώχευσης, ύστερα από την απόφαση της μητρικής της, ΒenQ της Ταϊβάν, να διακόψει τη χρηματοδότηση της θυγατρικής της στην ευρωπαϊκή χώρα.
3.000 περίπου υπάλληλοι έμειναν χωρίς εργασία.
Η Siemens προχώρησε στη δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης - ύψους 35 εκατ. ευρώ - για το πρώην προσωπικό της, με στόχο την οικονομική ενίσχυση και την επαγγελματική αποκατάσταση τους.
Στις 26 Φεβρουαρίου 2008 η Siemens έβγαλε μία παρόμοια ανακοίνωση εκείνης του Ιανουαρίου του 2005. Θυμηθειτε τι έγραφε η Ελευθεροτυπία τότε εδώ.
Στις 16 Μαρτίου ο γενικός διευθυντής της Siemens Hellas έλεγε στην Καθημερινή τα εξής
Στις 8 Απρίλιος 2008 ο Διευθυντής προσωπικού της Siemens AG δήλωσε σε συνέντευξη του στον Παύλο Τσίμα ότι το εργοστάσιο της Siemens στη Θεσσαλονίκη θα πωληθεί ή θα κλείσει.
Στις 18 Ιουνίου 2008 στην τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο εργασίας η εταιρία δήλωσε ότι δεν έχουν αλλάξει οι προθέσεις της.
Σύμφωνα με τα παραπάνω ο κρίσιμος μήνας θα είναι ο Σεπτέμβριος.
Το ερώτημα που τίθεται είναι: δεδομένου ότι η Siemens μένει σταθερή στις αποφάσεις τις και επιπλέον δεν διακινδυνεύει να χρεωθεί μία άλλη Benq, είναι δυνατόν το μέλλον του εργοστασίου να εξαρτηθεί από τις εξελίξεις που θα υπάρχουν στο σκάνδαλο Siemens;
Στο κατώφλι της ανεργίας εργαζόμενοι στη Siemens
Θάνος Δημάδης
09-07-2008
Με τον κίνδυνο της πλήρους αποβιομηχάνισης βρίσκεται αντιμέτωπη η βόρεια Ελλάδα, οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της οποίας νιώθουν την ανεργία να τους χτυπάει την πόρτα. Την τελευταία δεκαετία μεγάλα εργοστάσια -κυρίως του τομέα της κλωστοϋφαντουργίας- έβαλαν λουκέτο, αφήνοντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζομένους. Όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που μετεγκατέστησαν τις οικονομικές τους δραστηριότητες στις νέες αναδυόμενες αγορές των γειτονικών βαλκανικών χωρών.
Σήμερα ο νέος εφιάλτης ακούει στο όνομα Siemens. Είναι η εταιρεία που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα το πολιτικό σύστημα της χώρας μας και η οποία εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι κινούσε το φαύλο κύκλο της μίζας στην Ελλάδα. Τώρα απειλεί με τον κίνδυνο της ανεργίας 450 εργαζομένους που δουλεύουν στο εργοστάσιό της στη Θεσσαλονίκη. Οι παραλληλισμοί είναι αναπόφευκτοι από τους ίδιους τους υπαλλήλους της εταιρείας.
Ενδεικτική ήταν η αντίδραση της ΓΣΕΕ, που εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια». Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάλεσαν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα, αφού -όπως λένε- δεν είναι δυνατόν να πληρώσουν αυτοί «τα σπασμένα» του σκανδάλου.
Ο κ. Μουκίδης είναι ένας από τους 450 που κινδυνεύουν να βρεθούν με τις οικογένειές τους στο δρόμο. «Είναι αδιανόητο να πληρώσουμε εμείς τη νύφη για τις μίζες που πήγαν σε τσέπες άλλων» λέει στη «C.P.».
Ενδιαφέρον έχει η πρόταση της ΓΣΕΕ, που ζητάει τον αποκλεισμό της εταιρείας από διαγωνισμούς του Δημοσίου σε περίπτωση που δεν σεβαστεί τα εργασιακά και οικονομικά δικαιώματα των υπαλλήλων της στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Όπως φαίνεται, όμως, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα στην οποία η Siemens προγραμματίζει μαζικές απολύσεις, κλείσιμο εργοστασίων και συγχώνευση υπηρεσιών. Οι περικοπές των θέσεων εργασίας αναμένεται να αγγίξουν συνολικά τις 17.200, που αντιστοιχούν στο 4% του συνολικού προσωπικού της Siemens.
Αναβρασμός από νέο «κανόνι» Λαναρά
Την ίδια ώρα δεκάδες οικογένειες στο Νομό Ροδόπης βρίσκονται στον «αέρα». Οι εργαζόμενοι στα κλωστήρια του Ομίλου Λαναρά κινδυνεύουν να μείνουν από τη μια μέρα στην άλλη άνεργοι, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του επιχειρηματία Λαναρά από τη θέση του μεγαλομετόχου. Η Lannet, η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία που δημιούργησε ο ίδιος, αποτέλεσε το οικονομικό του Βατερλώ. Τη χαριστική βολή στην εταιρεία, με πελατολόγιο 35.000 συνδέσεων, έδωσε ο ΟΤΕ με την απόφασή του να διακόψει τα κυκλώματα διασύνδεσης προς αυτήν, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η εταιρεία πλέον έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο οδεύοντας οριστικά προς κλείσιμο.
Αυτήν τη στιγμή, πάντως, ο αναβρασμός που επικρατεί στα κλωστήρια των επιχειρήσεων Λαναρά στη Θράκη και στη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλος, αφού οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες. Στη Ροδόπη συνδικάτα πραγματοποίησαν στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, σε ένδειξη συμπαράστασης στους 600 εργαζομένους της κλωστοϋφαντουργίας Λαναρά, που παραμένουν απλήρωτοι για δύο μήνες. Οι εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων στα κλωστήρια Ροδόπης, Μαρώνειας και Fanco εξέφρασαν την αγωνία τους για την κατάσταση και ζήτησαν τη διασφάλιση των μισθών τους και των θέσεων εργασίας, ενώ έγινε γνωστό ότι η Επιθεώρηση Εργασίας κατέθεσε μηνύσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων των δύο μηνών.
Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008
ALPHA TV
Ανήσυχοι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Siemens στην Θεσσαλονίκη
Με την αγωνία ζουν μετά το σκάνδαλο της Siemens οι 260 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Θεσσαλονίκη, μήπως θα είναι αυτοί που χωρίς να φταίνε, θα χάσουν τη δουλειά τους. Μόλις την Τρίτη οι εργαζόμενοι πληροφορήθηκαν, ότι η εταιρεία προτίθεται να απολύσει 16.750 εργαζόμενους παγκοσμίως. Οι 260 μόνιμοι υπάλληλοι στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Θεσσαλονίκη παράγουν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ενώ για την δουλειά τους και τις συνθήκες εργασίας έχουν βραβευτεί πολλές φορές από διεθνείς οργανισμούς.
Όλα αυτά όμως είναι μάταια, λέει το ζευγάρι εργαζομένων στο εργοστάσιο Χρήστος Κοτσίδης και Κατερίνα Παπαζιώγα, όταν δεν ξέρεις εάν αύριο θα είσαι εργαζόμενος ή άνεργος.
Η Όλγα Κύρου μητέρα δύο ανήλικων παιδιών εργάζεται 18 χρόνια στο εργοστάσιο και η αβεβαιότητα της είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Σκέφτεται πως θα αντεπεξέλθει στα καθημερινά έξοδα, τις δόσεις των δανείων, τα φροντιστήρια, αφού εάν κλείσει το εργοστάσιο, θα βρεθεί στον δρόμο και ο άνδρας της Νίκος Στάμογλου, που εργάζεται επίσης στη Siemens.
Δεν έχουμε καμία σχέση με όσα ακούγονται, λένε οι εργαζόμενοι, που ζητούν δίκαιη και αντικειμενική αντιμετώπιση.
Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008
Απολύσεις στη Siemens
Με απολύσεις αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση η Siemens
Hμερομηνία : 08-07-08
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Siemens: Μίζες... και 16.750 περικοπές θέσεων εργασίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε 16.750 απολύσεις προχωρά η Siemens
08-07-2008
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
16.750 απολύσεις στη Siemens
Τρίτη, 08.07.08
cosmo.gr
Ανακοίνωσε 16.750 απολύσεις η Siemens AG
Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι σκοπεύει να πουλήσει τη μονάδα Segment Industrie Montage Services
08 - 07 - 2008
zougla.gr
Στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι της Siemens σε όλο τον κόσμο
8 Ιουλίου 2008
Πληρώνουν τα μαύρα ταμεία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χάτσιος
Στον αέρα 265 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Ζίμενς στη Θεσσαλονίκη
Η Siemens Θεσσαλονίκης εκτός από τη μονάδα παραγωγής μεταξύ άλλων διαθέτει κλειστό γυμναστήριο, ομάδες μπάσκετ και ποδοσφαίρου, εστιατόριο, γήπεδο ποδοσφαίρου, ιατρείο, χώρους υγιεινής και άλλες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις για τις ανάγκες των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του εργοστασίου αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας γυναικών
Χαράλαμπος Καλαϊτζίδης. «Τα άλλα δύο εργοστάσια στη Γερμανία και στη Βραζιλία ύστερα από παρεμβάσεις των κυβερνήσεων των χωρών όπου εδρεύουν απέφυγαν τη διακοπή λειτουργίας τους», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο εργοστάσιο.
Χρήστος Κωτσίδης. «Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι», λέει στα «ΝΕΑ» προβληματισμένος ο 39χρονος αποθηκάριος στο εργοστάσιο.
Κατερίνα Παπαζιώγα. «Δεν ξέρουμε τι θα απογίνουμε, αφού είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρούμε κάπου αλλού δουλειά», λέει για τις εξελίξεις η 38χρονη εργαζόμενη και αναρωτιέται πώς θα εξασφαλίσει τα απαραίτητα στα παιδιά της, ηλικίας 8 και 6 ετών.
Λάζαρος Χαλκίδης. «Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι στη Siemens θα σηκώσουν ψηλά τα χέρια και θα περιμένουν βοήθεια μόνο από τον Θεό», λέει ο 45χρονος πατέρας τριών ανήλικων παιδιών.
Τρίτη 8 Ιουλίου 2008
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΣΕΕ
Όταν μαλώνουν τα "βουβάλια" - την πληρώνουν τα "βατράχια".
Η ΓΣΕΕ υποστηρίζει το αίτημα και την διεκδίκηση του Ε.Κ. Θεσσαλονίκης και των 450 εργαζομένων της SIEMENS Θεσ/νίκης για την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου και τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων.
Η δοκιμαζόμενη περιοχή της Θεσ/νίκης δεν αντέχει άλλες απολύσεις και μεγαλύτερη ανεργία. Είναι τραγικό, ειρωνικό και απαράδεκτο να πληρώσουν τα σπασμένα του σκανδάλου SIEMENS οι 450 εργαζόμενοι του εργοστασίου SIEMENS της Θεσ/νίκης!!
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία απολύτως ευθύνη για να πληρώσουν «τη νύφη» και να τιμωρηθούν με απολύσεις.
Πρόκειται για απαράδεκτο εκβιασμό από μια πολυεθνική που οφείλει μια μεγάλη συγνώμη για την εμπορική της πολιτική και τις απαράδεκτες μεθόδους της.
Καλούμε τη κυβέρνηση, τους συναρμόδιους Υπουργούς και τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, να αναλάβουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να εξασφαλισθεί η λειτουργία του εργοστασίου και η απασχόληση των 450 εργαζομένων (όπως εξάλλου έγινε με τα εργοστάσια της SIEMENS σε άλλες χώρες που είχαν παρόμοια προβλήματα).
Σε διαφορετική περίπτωση η εταιρεία και οι θυγατρικές της πρέπει να τεθεί σε «μαύρη λίστα» αποκλεισμού της απ΄τα δημόσια έργα και τους διαγωνισμούς του δημοσίου.
Οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν αγωνιστικά τα εργασιακά και οικονομικά τους δικαιώματα και την συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου SIEMENS της Θεσ/νίκης.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Επιστολή του Προέδρου εργαζομένων της Siemens
Η SIEMENS TΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, Μαρούσι 03.07.2008
Στην υπόθεση Siemens υπάρχει μια «λεπτομέρεια» που χάνεται μέσα στο κουρνιαχτό της πρωτοφανούς, όσο και δικαιολογημένης δημοσιότητας. Η «λεπτομέρεια» αυτή δεν είναι παρά οι 3000 περίπου Έλληνες εργαζόμενοι της εταιρίας που φέτος κλείνει 108 χρόνια ζωής στην Ελλάδα και άλλοι τόσοι Έλληνες εργαζόμενοι στους διάφορους εγχώριους προμηθευτές...
Η Siemens Ελλάδος με την τοπική τεχνογνωσία της και το εξειδικευμένο Ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό, υλοποιεί για τους πελάτες της, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πολύπλοκα ολοκληρωμένα καινοτόμα έργα, διαθέτει προηγμένες υπηρεσίες σε τεχνολογίες αιχμής, αλλά και συμμετέχει στην ανάπτυξη των προϊόντων του Οίκου Siemens παγκόσμιας ακτινοβολίας. Ο συνδυασμός της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας μας επιτρέπει την παροχή εξειδικευμένων λύσεων στους πελάτες μας, προσαρμοσμένων στις δικές τους απαιτήσεις και ανάγκες, οπουδήποτε στον κόσμο.
Είναι αλήθεια πως όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα ηχούν σαν πένθιμο εμβατήριο στ’ αυτιά των εργαζομένων της Siemens στην χώρα μας. Η αγωνία μας μέρα με τη μέρα μεγαλώνει καθώς βρισκόμαστε στο επίκεντρο της πιο αρνητικής δημοσιότητας που γνώρισε η Siemens Ελλάδας.
Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης ευχόμαστε ν’ αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι αλλά και να επιτρέψει σ’ όλους εμάς, να συνεχίσουμε στην Ελλάδα να δημιουργούμε και να οραματιζόμαστε.
Οι εργαζόμενοι της Siemens και οι οικογένειές μας αγωνιζόμαστε κόντρα στην διαχρονική μοιρολατρία που συνοδεύει τη φράση, «Αυτή είναι η Ελλάδα». Όλοι εμείς, συμβάλλουμε με προσωπική εργασία στην ανταγωνιστικότητα του τόπου μας και στην εγχώρια προστιθέμενη αξία, είμαστε ενεργό και αναπόσπαστο μέλος της τοπικής κοινωνίας.
Ζητάμε να διαφοροποιηθούμε από την ανωτέρω δυσμενή εικόνα και να έχουμε μια δίκαιη και αντικειμενική αντιμετώπιση στην όλη υπόθεση."
Μαρούσης Θεόδωρος
Πρόεδρος εργαζομένων της Siemens Α.Ε &
εκπρόσωπος εργαζομένων της Siemens Ελλάδας στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια εργαζομένων της Siemens
(η επιστολή κοινοποιείται στη ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ, στο Ελληνικό κοινοβούλιο και στα Ελληνικά κόμματα)
Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008
SIEMENS To εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης εκπέμπει SOS
Για να διαβάσετε όλο το άρθρο πατήστε εδώ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Το κλείσιμο απώλεια για την πόλη και τη χώρα
Νίκος Γιαννόπουλος, πρόεδρος του ΕΚΘ
Η Θεσσαλονίκη, με τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, δηλαδή μετά το κλείσιμο των μεγάλων εργοστασίων, όπως τα Λιπάσματα, η Βιαμύλ, και άλλων πολλών μονάδων, από φτωχομάνα θα αναδειχτεί σε πρωταθλήτρια της αποβιομηχάνισης και της εξαθλίωσης. Η πολιτική που ακολουθείται τελευταία δυστυχώς οδηγεί στη διόγκωση της ανεργίας και στην εξαθλίωση των εργαζομένων. Η κυβέρνηση, αντί να σκύψει πάνω στα προβλήματα, σήμερα βλέπουμε ότι απλά προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση. Εμείς λέμε ότι εργοστάσια όπως της Siemens είναι ντροπή και έγκλημα για την πόλη και τη χώρα να οδηγούνται στο κλείσιμο. Τους προειδοποιούμε για θερμό Σεπτέμβρη. Όπως είπαμε και στον υφυπουργό Ανάπτυξης Σ. Καλαφάτη, είναι ανεπίτρεπτο σε άλλες χώρες οι κυβερνήσεις να αντιδρούν και η δική μας να παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις, όταν η Siemens είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές του ελληνικού δημοσίου. Να θέσει βέτο. Αυτή τη στιγμή το εργοστάσιο δουλεύει υπερωρίες, παράγει κέρδη και ακόμη αφήνει και παραγγελίες. Αυτό το εργοστάσιο, λοιπόν, δεν μπορούν να το βλέπουν κάποιοι ως φιλέτο οικοπέδων και η κυβέρνηση να μην ασχολείται σοβαρά, όταν μάλιστα η υπό δημόσιο έλεγχο Εθνική Τράπεζα κατέχει το 30% του μετοχικού κεφαλαίου. Η απάντηση των εργαζομένων και της κοινωνίας θα είναι σκληρή.
Μπάμπης Καλαϊτζίδης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Siemens
Αν κλείσει το εργοστάσιο, δεν θα μείνουν άνεργοι μόνο οι 500 εργαζόμενοι που απασχολεί συνολικά η Siemens, αλλά και μια σειρά προμηθευτών ή επαγγελματιών, που σήμερα εργάζονται ή απασχολούνται περιφερειακά της μονάδας. Αυτό το εργοστάσιο είναι μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα. Προσφέρει μέχρι και εκπαίδευση σε φοιτητές σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ, διότι διαθέτει ξεχωριστές υποδομές υψηλής τεχνολογίας. Μιλούν για ζώνη καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη. Αυτή ήδη υπάρχει εδώ. Ρωτώ, πώς γίνεται να θέλουν να δημιουργήσουν ζώνη καινοτομίας και να αγνοούν την ύπαρξη αυτής της μονάδας; Η μητρική εταιρεία μάς λέει ότι, αν δεν πωληθεί, θα κλείσει. Το εργοστάσιο όμως είναι κερδοφόρο, παράγει προϊόντα ποιότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Porsche επέλεξε εμάς για κάποια προϊόντα. Κάποτε αυτό εργοστάσιο απασχολούσε 1.040 άτομα, λειτουργεί εδώ και 44 χρόνια. Αυτή τη στιγμή γίνονται διαπραγματεύσεις. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν σοβαρές προτάσεις, ότι θα πετύχουμε την αναπτυξιακή συνέχεια του εργοστασίου. Η ανησυχία είναι μεγάλη. Δεν τολμώ να γελάσω και οι συνάδελφοι αρχίζουν να ρωτούν αν έχουμε καλά νέα. Εκεί έχουμε φτάσει. Θέλω να ελπίζω ότι αυτή η περιπέτεια θα έχει αίσιο τέλος. Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα παρέμβει με κάθε τρόπο. Ίδωμεν.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ Περιγράφουν στη “ΜτΚ” τις ανησυχίες τους
Κώστας Βασιλάκης, 40 ετών
Το μέλλον δεν το βλέπουμε με αισιοδοξία. Εργαζόμαστε στην εταιρεία πολλά χρόνια και έχουμε συνδέσει τις τύχες μας με αυτό το εργοστάσιο. Ειδικά για συναδέλφους που βρίσκονται και σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες οι συνθήκες θα είναι πολύ δύσκολες αν κλείσει η μονάδα. Ποιος θα μας δώσει δουλειά; Εγώ έχω δύο παιδιά και η γυναίκα μου περιμένει το τρίτο. Εργάζομαι 17 χρόνια στην εταιρεία, έχω δεθεί με αυτή τη δουλειά. Τώρα υπάρχει αβεβαιότητα. Η διεύθυνση μας λέει ότι υπάρχει κάποιος επενδυτής που ενδιαφέρεται να αγοράσει το εργοστάσιο. Όλα αυτά που ακούμε σίγουρα μας επηρεάζουν και εντείνουν την ανησυχία. Δημιουργείται ένα κλίμα αναμονής, σκέφτεσαι τα παιδιά, το μέλλον, τι θα κάνεις από δουλειά αν μείνεις άνεργος και όλα αυτά.
Μαρίνος Προβίδης, 31 ετών
Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη με όλα όσα ακούμε. Εργάζομαι στη Siemens από μικρό παιδί εδώ και 14 χρόνια. Έχω δύο μικρά παιδιά και, όπως πολλοί εργαζόμενοι, έχουμε συνδέσει άμεσα τη ζωή μας με το εργοστάσιο. Να σας πω μόνο ότι και η γυναίκα μου εργάζεται εδώ στη Siemens, οπότε γίνεται κατανοητό πως, αν κλείσει το εργοστάσιο, η ζημιά για μας θα είναι πολύ μεγάλη. Συνεπώς ο προβληματισμός είναι καθημερινός και το βλέπεις και μέσα στους χώρους εργασίας. Δεν είναι εύκολο πράγμα να χάσεις τη δουλειά σου, όταν μάλιστα η οικογένεια εξαρτάται άμεσα από αυτήν. Εύχομαι, όπως όλοι οι συνάδελφοι, να μη συμβεί το ανεπιθύμητο.
Βασίλης Κοντογιάννης, 28 ετών
Εργάζομαι τέσσερα χρόνια τώρα στη Siemens. Βρίσκομαι σε κατάσταση αναμονής. Το μέλλον δεν φαίνεται εύκολο. Είχα σχέδια για γάμο το φθινόπωρο, αλλά επειδή και η μέλλουσα γυναίκα μου εργάζεται στη Siemens, το έχουμε αναβάλει. Δηλαδή φοβάσαι να ξανοιχτείς, διότι δεν ξέρεις τι θα βρεις. Πέρα βέβαια από τα εντελώς προσωπικά, υπάρχει και το αρνητικό κλίμα που δημιουργείται στην κοινωνία. Φίλοι και συγγενείς ρωτούν τι γίνεται και πολλοί μπερδεύουν τις μίζες με το εργοστάσιο. Δυστυχώς μεταφέρεται ένα κλίμα που δημιουργεί τουλάχιστον πικρία. Π.χ., πας στον κουρέα και στην πλάκα σού λέει “εσύ πόσα πήρες;” Δηλαδή είναι άσχημες καταστάσεις, που μας επηρεάζουν άμεσα.
Ενδιαφέρον έχει και το άρθρο της εφημερίδας Αγγελιοφόρος της 5/7/2008
Διαβάστε εδώ
Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008
ΓΣΕΕ: Η Βραζιλία απείλησε τη Siemens και έσωσε το εργοστάσιο
Ο υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα και περιορίστηκε να πει ότι θα ενισχύσει πολιτικά τις παρεμβάσεις της ΓΣΕΕ.
Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου της Siemens ζητεί το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης με ψήφισμα που εγκρίθηκε από όλες τις παρατάξεις, πλην του ΚΚΕ, το οποίο ζητεί τη δημιουργία δημόσιου φορέα παραγωγής τηλεπικοινωνιακού υλικού με βάση τη Siemens.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/07/2008
Τρίτη 1 Ιουλίου 2008
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΣ SIEMENS ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψήφισμα ενάντια στο κλείσιμο του εργοστασίου της Siemens στη Θεσσαλονίκη ενέκρινε κατά πλειοψηφία (πλην της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας) το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στη σημερινή του συνεδρίαση.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης εκφράζει «την αμέριστη συμπαράσταση και την έμπρακτη υποστήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων του εργοστασίου της Siemens». Υπογραμμίζει ότι «η Siemens Εταιρικές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε. είναι σημαντικότατος οικονομικός και τεχνολογικός παράγων της περιοχής που παράγει προστιθέμενη αξία, συνεισφέρει σημαντικά στην εξωστρέφεια και τις εξαγωγές της Βόρειας Ελλάδος». Τέλος, με το ψήφισμα ζητείται από την κυβέρνηση «να παρέμβει άμεσα προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχεια της λειτουργίας του εργοστασίου της Siemens στη Θεσσαλονίκη, ώστε να αποφευχθούν οι δυσάρεστες επιπτώσεις που θα προκύψουν από το ενδεχόμενο κλείσιμο του εργοστασίου».
Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:
«Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και την έμπρακτη υποστήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων του εργοστασίου της Siemens στη Θεσσαλονίκη και καλεί την κυβέρνηση να πάρει όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου που εδώ και 44 χρόνια παράγει ηλεκτρονικά προϊόντα και είναι εξοπλισμένο με τις πλέον σύγχρονες υποδομές μηχανολογικού και μηχανογραφικού εξοπλισμού.
Η Siemens Εταιρικές Τηλεπικοινωνίες ΑΕ με εξαγωγική δραστηριότητα που ξεπερνά ετησίως τα 70 εκατομμύρια ευρώ (90% του συνολικού της ετήσιου κύκλου εργασιών), προμηθεύει εκτός από τη μητρική της εταιρεία, την Deutsche Telekom, France Telecom, την Porsche, τη Nokia, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες, με ηλεκτρονικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Στο σημείο αυτό θέλουμε να τονίσουμε τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της, από την ίδρυσή της έως και σήμερα. Επίσης, κατασκευάστηκαν για το στρατό ηλεκτρονικές μονάδες για εκτοξευτήρα (launcher) του συστήματος συστοιχίας Patriot, τηλεφωνικοί πίνακες εκστρατείας, καθώς και συστήματα τηλεπικοινωνιών σταθερής και ασύρματης επικοινωνίας (ΕΡΜΗΣ).
Δέον να επισημανθεί ότι το υψηλότατο επίπεδο παραγωγικών διαδικασιών του εργοστασίου αποδεικνύεται εκτός των άλλων από τις εξής διαπιστεύσεις:
· Πρότυπο ISO 9001 - Δεύτερη επιχείρηση πανελλαδικά
· Πρότυπο ISO 14001 περιβαλλοντικής διαχείρισης - Πρώτη επιχείρηση πανελλαδικά
· Πρότυπο TS 16949 παραγωγικών διαδικασιών αυτοκινητοβιομηχανίας
· Πρότυπο AQAP-110 παραγωγή προϊόντων για την αμυντική βιομηχανία
Καθώς επίσης από τις κορυφαίες διακρίσεις που της έχουν απονεμηθεί:
· Η πρώτη εταιρεία του ομίλου Siemens παγκοσμίως, καθώς και της Ελλάδας που κατέκτησε το 1ο Πανευρωπαϊκό Βραβείο EFQM (ποιοτικής διαχείρισης) το έτος 2001
· Το 1ο Ευρωπαϊκό Βραβείο EC/SAFE (υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας) το έτος 1999
Η Siemens Εταιρικές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε. είναι σημαντικότατος οικονομικός και τεχνολογικός παράγων της περιοχής που παράγει προστιθέμενη αξία, συνεισφέρει σημαντικά στην εξωστρέφεια και τις εξαγωγές της Βόρειας Ελλάδος.
Παράλληλα αποτελεί μια μοναδική για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας θερμοκοίτιδα παραγωγής και μεταφοράς τεχνογνωσίας για εκατοντάδες εργαζόμενους επιστήμονες και φοιτητές στον τομέα της ανάπτυξης και παραγωγής ηλεκτρονικών προϊόντων.
Παρ’ όλ’ αυτά και λόγω της επικείμενης απόσχισης από την Siemens και πώλησης του κλάδου των τηλεπικοινωνιών σε τρίτους σε παγκόσμια κλίμακα, το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης απειλείται άμεσα με διακοπή των εργασιών του.
Να σημειωθεί ότι τα άλλα δύο εργοστάσια του κλάδου που παράγουν αντίστοιχα προϊόντα -το πρώτο στη Γερμανία και το δεύτερο στη Βραζιλία, μετά από παρεμβάσεις των κυβερνήσεων των χωρών που εδρεύουν, απέφυγαν τη διακοπή της λειτουργίας των, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί από τον Οίκο Siemens και συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ζητά από την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχεια της λειτουργίας του εργοστασίου της Siemens στη Θεσσαλονίκη, ώστε να αποφευχθούν οι δυσάρεστες επιπτώσεις που θα προκύψουν από το ενδεχόμενο κλείσιμο του εργοστασίου και οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:
· Άμεση επίπτωση στο ποσοστό ανεργίας στη Θεσσαλονίκη που, ως γνωστό, είναι ήδη ιδιαίτερα υψηλό.
· Αρνητική επίπτωση στην εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας και, ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδος, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι το ποσοστό συμμετοχής της εν λόγω επιχείρησης στο βιομηχανικό τομέα ανέρχεται στο 1,2% περίπου των συνολικών ελληνικών εξαγωγών ετησίως, με δυνατότητα να ξεπεράσει το 2,5%.
· Απώλεια της τεχνογνωσίας στον κλάδο της παραγωγής ηλεκτρονικών προϊόντων που κατακτήθηκε μέσα από τη μακροχρόνια συνεργασία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης με άλλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας. Αυτή η τεχνογνωσία δεν πρέπει να χαθεί ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία που προωθούνται εντατικότατα από την Πολιτεία οι προσπάθειες δημιουργίας της «Ζώνης Καινοτομίας» στη Θεσσαλονίκη.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης»
Σχετικά δημοσιεύματα:
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 1 Ιουλίου 2008
ΕΞΠΡΕΣ Τρίτη, 01 Ιουλίου 2008