Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Σε κίνδυνο 330.000 θέσεις εργασίας

Πρώτο ΘΕΜΑ
16 Νοεμβρίου 2008

Αυξητική τάση εμφανίζει η ανεργία σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ( 7,1 % τον Αυγουστο από 7% τον Ιούλιο ) ΕΣΥΕΕ και οι παράγοντες της αγοράς φοβούνται ότι μετά τα χριστούγενα το ποσοστό της ανεργίας θα εκτοξευτεί στο 7,8% , καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης θα κατεβάσουν ταχύτητα.

Οι νέοι 15 εως 24 και οι γυναίκες είναι και πάλι τα πρώτα θύματα ενώ πρωταθλήτρια της ανεργίας , βάση των στοιχείων του Αυγούστου αναδεικνύεται η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας με 15,3 % και ακολουθεί η δυτική Ελλάδα με 11,6%.

Οι εκπρόσωποι των εμπόρων εκτιμούν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο περισσότερες από 15.000 θέσεις και πολλοί εργοδότες , προκειμένου να μη φτάσουν στις απολύσεις, είναι έτοιμοι να μετατρέψουν τις θέσεις πλήρους απασχόλησης σε μερικής.

Παρόμοια τακτική ακολουθούν και πολλοί επιχειρηματίες που στρέφονται στη λύση της τρίμηνης διαθεσιμότητας του προσωπικού με τη δικαιολογία ότι έχουν μειωθεί οι δραστηριότητες τις επιχείρησης.

Κάποιες μονάδες όμως, όπως της Siemens, βρίσκονται στα πρόθυρα του λουκέτου. Οι εκπρόσωποι της εταιρίας μετά την τριμερή συνάντηση που είχαν με την υφυπουργό Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου και τους εργαζόμενους - αν και επέμεναν στο κλείσιμο του εργοστασίου -δεσμεύτηκαν να δώσουν οριστική απάντηση για 9μηνη παραταση της λειτουργίας του την άλλη Παρασκευή αφού πρώτα ενημερώσουν τα κεντρικά γραφεία στη Γερμανία.

Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι απλήρωτοι επί 5 μηνες 1200 εργαζόμενοι των 4 εργοστασίων Λαναρά.

Οι συνδικαλιστές υπολογίζουν ότι σε κίνδυνο βρίσκονται περίπου 330.000 εργαζομένων που προέρχονται από κλάδους ευάλωτους στην κρίση , όπως η οικοδομή, ο τουρισμός , οι υπηρεσίες και το λιανεμπόριο .

Αμφισβητούν μάλιστα , τα στοιχεία για την ανεργία , υποστηρίζοντας ότι στο στατιστικό δείγμα δεν υπολογίζονται όσοι είναι ενταγμένοι στα προγράμματα stage( για εργασιακή εμπειρία ) και στα προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ και ξεπερνούν τις 150.000.
Η κυβέρνηση που θα ανακοινώσει συρρικνωμένο πακέτο μέτρων κατά της φτώχειας , θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τα κοινοτικά κονδύλια στο έπακρον για την συγκράτηση της ανεργίας.

Εως το τέλος του έτους – μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ προωθείται η επιδότηση 53.000 θέσεων εργασίας για νέους γυναίκες και άτομα που βρίσκονται κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης, ενώ ο στόχος για το 2009 είναι να εξασφαλιστούν 150.000 θέσεις εργασίας .

Ανάμεσα στα μέτρα που προωθούνται είναι :

- Επιχορήγηση επιχειρήσεων για πρόσληψη άνεργων νέων έως 30 ετών .
- Ειδικό πρόγραμμα επιχορήγησης 3.000 νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 22-32 ετών
- Το πρόγραμμα “ Μια αρχή ,μια ευκαιρία” που θα προσφέρει σε 40.000 νέους που εγκατέλειψαν το σχολείο μια ευκαιρία 5μηνης απασχόλησης που θα συνοδεύεται και από πιστοποιητικό γνώσεων .

Δεν υπάρχουν σχόλια: