Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Στον αέρα 390 της Siemens

Προς αναζήτηση επενδυτή η εταιρεία στην Ελλάδα μέχρι το Σεπτέμβριο
Από την Ελευθεροτυπία, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 27 - 02 - 2008
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΜΠΟΥ
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι 390 εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της «Ζίμενς» στη Θεσσαλονίκη, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας, σύμφωνα με την οποία αναζητείται επενδυτής μέχρι το Σεπτέμβριο του 2008.

44 χρόνια λειτουργεί το εργοστάσιο της «Ζίμενς» στη Θεσσαλονίκη Κι αυτό γιατί πρακτικά σημαίνει ότι αν μέχρι τότε δεν βρεθεί επενδυτής, η επόμενη μέρα θα τους βρει στο δρόμο.Ανησυχία προκάλεσε και το γεγονός ότι η εταιρεία προέβη στην ανακοίνωση λίγες ώρες πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού με τους εκπροσώπους των συνδικάτων στη Γερμανία. Οι προσπάθειες να βρεθεί επενδυτής για τη μονάδα της Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν πριν από πέντε χρόνια. Σε κάποια στιγμή οι διαπραγματεύσεις με την «Ιντρακόμ» έφτασαν σε καλό σημείο, αλλά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία. Θεωρείται ότι η αποκάλυψη του σκανδάλου με τις μίζες έφερε πίσω και την υπόθεση εξεύρεσης επενδυτή.

Την κατάργηση 6.000 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε χθες η «Ζίμενς», μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και 280 εργαζόμενοι στο εργοστάσιό της στη Θεσσαλονίκη το οποίο κλείνει. Στη φωτογραφία (αρχείο) ο διευθύνων σύμβουλος αυστριακής καταγωγής της «Ζίμενς» Πέτερ ΛοέσχερΤο εργοστάσιο της «Ζίμενς» λειτουργεί 44 χρόνια, απασχολεί 280 εργαζόμενους στην κύρια παραγωγή και αν κλείσει θα συμπαρασύρει και άλλους 110 που εργάζονται στις ίδιες εγκαταστάσεις. Το 30% αυτού ανήκει στην Εθνική Τράπεζα. Είναι μονάδα υψηλής τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών, με εξειδικευμένο προσωπικό (ηλικίας 25-35 χρόνων είναι οι περισσότεροι εργαζόμενοι) και το σύνολο της παραγωγής της εξάγεται. Δεν είχε ποτέ ζημιές και πριν από δύο χρόνια παρουσίασε κέρδη ύψους 25.000.000 ευρώ. Το προσωπικό της έχει αποσπάσει διακρίσεις για το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και τα πιστοποιημένα προϊόντα που παράγει.Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στην περιοχή του αεροδρομίου, είναι ιδιόκτητες σε οικόπεδο 105 στρεμμάτων, περιλαμβάνουν κλειστό γήπεδο 1.000 θέσεων και νεόκτιστη αποθήκη 5.000 τετραγωνικών μέτρων που δεν λειτούργησε ακόμη. Θεωρούνται «φιλέτο» τόσο για τη θέση στην οποία βρίσκονται όσο και για τον εξοπλισμό τους.Στο άκουσμα της είδησης ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Νίκος Γιαννόπουλος αντέδρασε λέγοντας πως «επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι μας. Αποδεικνύεται πόσο δίκιο έχουμε που προτείναμε στην υφυπουργό Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου να γίνουν νέες επενδύσεις, να υπάρξουν ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες και κλαδικές πολιτικές για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας στη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα. Επίσης, η κυβέρνηση να αναπτύξει πολιτικές για να μην κλείνουν επιχειρήσεις, είτε ελληνικές είτε ξένες. Γιατί και οι ξένες έβγαλαν χρήματα από εδώ και χρωστάνε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: