Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

Siemens Ελλάς: τέλος οι περικοπές πλην ... Θεσσαλονίκης

Από την εφημερίδα Καθημερινή
14/03/2008

Του Β. Μανδραβελη / vmandravelis@kathimerini. gr
H Siemens, πλην του εργοστασίου της στη Θεσσαλονίκη που ελέγχει η Siemens Τηλεβιομηχανική, δεν έχει άλλα σχέδια περικοπών των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, ακόμη και η απόφαση για πώληση του εργοστασίου στη συμπρωτεύουσα, δεν είναι οριστική και θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο Μόναχο. Οι αποφάσεις θα αφορούν την τύχη ολόκληρης (ή μέρος αυτής) της θυγατρικής εταιρείας, Siemens Enterprise Communications (SEN). Πάντως, τα στελέχη της Siemens δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο της πώλησης του εργοστασίου κατά μόνας, εκτίμησαν ότι είναι νωρίς να ειπωθεί οτιδήποτε.
«Πέρα από το εργοστάσιο (στη Θεσσαλονίκη) δεν υπάρχουν άλλα σχέδια περικοπής δραστηριοτήτων», αναφέρει ο κ. Rudolf Fisher, γενικός διευθυντής της Siemens Hellas. Ο ίδιος μιλώντας στην «Κ» παραδέχεται ότι η υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχει επηρεάσει αρνητικά τις δραστηριότητες της επιχείρησης στην Ελλάδα, η οποία ωστόσο είναι νωρίς ακόμη να εκτιμηθεί.
Σε ό, τι αφορά την πορεία των ερευνών ο κ. Fischer ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν κάνει οποιαδήποτε επαφή με τη διοίκηση της Siemens Hellas. Ωστόσο, η τελευταία συνεργάζεται στενά με τη νομική φίρμα Debevoise & Plimpton προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση των δωροδοκιών. Τα στελέχη της Siemens ωστόσο επιχείρησαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από διάφορα δημοσιεύματα, σχετικά με τις πρακτικές της νομικής φίρμας στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η διάθεση των στοιχείων γίνεται με βάση την ελληνική νομοθεσία περί προστασίας του προσωπικού απορρήτου. Εξάλλου, όπως επεσήμανε, τα γραφεία όσων ερευνώνται λαμβάνουν ενημέρωση μια εβδομάδας πριν διεξαχθεί ο έλεγχος, αποχαρακτηρίζοντας έγγραφα που είναι μη-διαβαθμισμένα.
Σύμφωνα με τα στελέχη της Siemens, είναι απίθανο να βρεθούν στοιχεία, σχεδόν 18 μήνες αφότου δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση. Ωστόσο εκτιμούν ότι ίσως να υπάρχουν εναπομείναντα κομμάτια τους που θα μπορέσουν να οδηγήσουν στη συναρμολόγηση ενός σχετικού παζλ των υπόγειων διαδρομών. Και αυτός είναι ο στόχος της Debevoise & Plimpton.
Σε ό, τι αφορά το αίτημα του ΟΤΕ για τη χορήγηση στοιχείων που αφορούν ενδεχόμενο χρηματισμό των στελεχών του, ο επικεφαλής των εταιρικών και κυβερνητικών σχέσεων της Siemens AG κ. Andreas Schwab, είπε ότι η εταιρεία έχει απαντήσει αρνητικά στο αίτημα του ΟΤΕ. Ο ίδιος δικαιολόγησε τη σχετική απάντηση της εταιρείας, αναφέροντας ότι όσα στοιχεία υπάρχουν διοχετεύονται στις ανακριτικές αρχές. Επιπλέον, όπως σημείωσε, για τη συγκεκριμένη υπόθεση η εταιρεία δεν διαθέτει στοιχεία.
Τέλος, σε ό, τι αφορά την ένταξη υπαλλήλων της Siemens Hellas στο πρόγραμμα αμνηστίας που έχει προσφέρει η μητρική Siemens προκειμένου να δώσουν στοιχεία, τα στελέχη της Siemens ανέφεραν ότι δεν γνωρίζουν καθώς τα στοιχεία αυτά δεν δημοσιοποιούνται σε κανέναν - ειδικά στο εσωτερικό της επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: