Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Δέκα χρόνια από το φιλικό της ΑΕΚ με την Παρτιζάν στο Βελιγράδι την ώρα που η Σερβία βομβαρδιζόταν.

Ήταν 7 Απριλίου 1999.


H AEΚ έγραψε ιστορία ως η μοναδική ευρωπαϊκή ομάδα που αψήφησε τον πόλεμο και πήγε για να δώσει φιλικό αγώνα με την Παρτιζάν στο Βελιγράδι που βρισκόταν σε εμπόλεμη ζώνη.

Μαζί με πολλούς Ενωσίτες φιλάθλους, βρέθηκε στο στάδιο «Παρτιζάνα» δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στον σερβικό λαό που δοκιμαζόταν από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον πρώην πρόεδρο της ΠΑΕ Δημήτρη Μελισσανίδη που αγνόησε τις πιέσεις της ΟΥΕΦΑ, του ΝΑΤΟ αλλά και της … Ένικ.

Πριν το ταξίδι της η επίσημης ΑΕΚ έδωσε στην Αθήνα συνέντευξη τύπου μπροστά στους αμήχανους εκπροσώπους των εγχώριων και διεθνών μέσων ενημέρωσης που αδυνατούσαν να το πιστέψουν.

Η κιτρινόμαυρη αποστολή ταξίδεψε αρχικά αεροπορικώς για τη Βουδαπέστη και από εκεί οδικώς με 5 λεωφορεία για το Βελιγράδι.
Στα χωριά της Σερβικής υπαίθρου τους υποδέχονταν σαν αδέρφια.
Στο Βελιγράδι οι Σέρβοι περικύκλωσαν τα λεωφορεία και τους πρόσφεραν ψωμί και αλάτι σύμφωνα με το έθιμο τους.
Στα παράθυρα των νοσοκομείων έβγαιναν τραυματίες και τους χειροκροτούσαν.

Περνώντας δίπλα από κατεστραμμένα και καμένα κτίρια από τις «έξυπνες» βόμβες Αμερικανών και Ευρωπαίων, έφτασαν μετά από μια σύντομη στάση στο προεδρικό μέγαρο, στο ιστορικό στάδιο της Παρτιζάν όπου είχε φτάσει και το 6ο λεωφορείο μέσω Βουλγαρίας με 50 ακόμη ενωσίτες.

Κατά την είσοδο στο στάδιο δύσκολα μπορεί να περιγραφεί αυτό που έγινε.

Οι στιγμές ήταν συγκλονιστικές με τους παίκτες των δύο ομάδων να βγάζουν αναμνηστική φωτογραφία αγκαλιασμένοι με το σήμα του "στόχου" να υπάρχει στις φανέλες και των δύο ομάδων.Καπνογόνα, τραγούδια, συνθήματα, ύμνοι της Α.Ε.Κ. και της ΠΑΡΤΙΖΑΝ.
Τα μάατριξ του σταδίου έγραφαν : «Ήλθαν οι Έλληνες, δηλαδή οι ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ».
Στο πιο ψηλό σημείο του σταδίου οι φίλαθλοι της ΑΕΚ ανάρτησαν πανό με το σύνθημα: «USA - NATO KILLERS».
Οι παίκτες και των δύο ομάδων άπλωσαν στην σέντρα ένα τεράστιο πανό που έγραφε «NATO STOP THE BOBBING».
Οι Σέρβοι φώναζαν ακατάπαυστα στα Ελληνικά αντιαμερικανικά συνθήματα.
Όλο το γήπεδο φώναζε «ΑΕΚ-ΑΕΚ-ΑΕΚ» για πάνω από ένα τέταρτο.
Στη συνέχεια το «ΑΕΚ-ΠΑΡΤΙΖΑΝ» εναλλασσόταν με το «ΠΑΡΤΙΖΑΝ-ΑΕΚ» μέχρι το τέλος.

Ο αγώνας δεν τελείωσε ποτέ καθώς διακόπηκε μετά την ειρηνική είσοδο των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, για να αγκαλιάσουν τους πάντες και να πανηγυρίσουν τη νίκη της Ειρήνης και της Φιλίας απέναντι στο πόλεμο.

Μετά το τέλος του αγώνα στη διάρκεια μιας μικρής δεξίωσης που παρέθεσε η Παρτιζάν προς τιμήν της Α.Ε.Κ., οι Σέρβοι παρότρυναν την αποστολή να αναχωρήσει αμέσως για να μην κινδυνεύσει από την επανέναρξη των βομβαρδισμών.

Η αποστολή έφυγε ενώ πίσω το Βελιγράδι καιγόταν ξανά.

Στις 7 Απριλίου 1999 η ΑΕΚ τίμησε κάτι ανώτερο από την κατάκτηση κάποιου τίτλου
.

Ένας σύλλογος γεννημένος από τις στάχτες και τον πόνο μιας καταστροφής τίμησε την αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη και τη συναδέλφωση των λαών.

3 σχόλια:

xaris είπε...

Οι παίκτες που αγωνίστηκαν στο ιστορικό αυτό παιχνίδι, ήταν για την Παρτιζάν οι Νταμιάνοβιτς, Κράσοβιτς, Σάβιτς, Σανόγεβιτς, Στογιάνοβιτς, Βούκοβιτς, Ιλιτς, Ιβιτς, Μπιέκοβιτς, Τόμιτς, Κέτσμαν, με προπονητή τον μετέπειτα τεχνικό της Ένωσης, Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς, ενώ για την ΑΕΚ του Όλεγκ Μπλαχίν, αγωνίστηκαν οι Ατματσίδης (29’ Μιχαηλίδης – 40’ Κουρκούνας), Κοπιτσής (40’ Κωστένογλου), Μπαμπούνσκι, Μιλοβάνοβιτς (42’ Καψής), Τσέκολι (45’ Ζήκος), Κατσαβός, Σαβέβσκι (32’ Κασάπης), Μαλαδένης, Καλιτζάκης, Ζουμπούλης, Νικολαΐδης.

xaris είπε...

ο Μανώλης Γλέζος αναφερόμενος στο ταξίδι του στο Βελιγράδι, δήλωνε χαρακτηριστικά: «Ύστερα από αυτό το ταξίδι, ενώ μέχρι τότε δεν ήμουν φίλαθλος κάποιας ομάδας, έχω γίνει πλέον φανατικός οπαδός της ΑΕΚ! Η φρίκη που συναντήσαμε από τα ουγγρικά σύνορα μέχρι το Βελιγράδι, αλλά και το πείσμα του σερβικού λαού να αντισταθεί θα μείνουν για πάντα ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη μου. Δεν ανεβάζει απλώς το επίπεδο της ομάδας αυτό το ταξίδι, αλλά χαρακτηρίζει και την όλη στάση του ελληνικού λαού, η οποία εκφράστηκε εκείνες τις ώρες. Ήταν ένα ταξίδι συμπαράστασης προς το σερβικό λαό. Θεώρησα υποχρέωσή μου να συμμετάσχω σε αυτό όχι μόνο εκτιμώντας την αντιπολεμική και πατριωτική ενέργεια της ΑΕΚ, αλλά για να εκφράσω και τα αισθήματα του ελληνικού λαού προς τους Σέρβους για την άδικη επίθεση εναντίον τους».

xaris είπε...

ο Σέρβος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς συγκλονισμένος από τη κίνηση της ομάδας του είπε: «Θα μείνει για πάντα στη καρδιά όλων των Σέρβων η απόφαση της ΑΕΚ να σπάσει το εμπάργκο και εν μέσω βομβαρδισμών να βρεθεί στο Βελιγράδι. Είμαι περήφανος που ανήκω στην ΑΕΚ».