Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Είκοσι χρόνια τα μυαλά στα κάγκελα!

πηγή: Ελευθεροτυπία

Η οικονομία της χώρας πάει από το κακό στο χειρότερο, οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, οι δείκτες της ανεργίας έχουν πάρει την ανηφόρα και η αλητεία στις εξέδρες των γηπέδων καλά κρατεί. Τα φαινόμενα της βίας εντείνονται πια εβδομάδα με την εβδομάδα! Ξύλο παντού.

Από τη Ριζούπολη (κάτω αριστερά) μέχρι την Τούμπα (πάνω) έχουν περάσει περίπου 6 χρόνια. Η αλητεία όμως ζει και βασιλεύει στα ελληνικά γήπεδα.
Στα γήπεδα της Super League, στα πρωταθλήματα της Β' και Γ' Εθνικής, αλλά και στο μπάσκετ (στον τελικό του Κυπέλλου στο Ελληνικό), στο βόλεϊ (τελικός Κυπέλλου στην Πάτρα), στο πόλο. Κανένας αρμόδιος όμως δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να περιορίσει τη δράση των χούλιγκαν, που δεν έχουν ένα ή δύο χρώματα και αλωνίζουν ανενόχλητοι εκτός και εντός γηπέδων. Πολλές φορές και εντός αγωνιστικών χώρων...

Τρομοκρατία παντού

Με αφορμή την είσοδο αρκετών οπαδών μετά το τέλος του αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού την περασμένη Κυριακή στην Τούμπα και το κυνηγητό στον Α. Νικοπολίδη, που στην προσπάθειά του να προστατευθεί αντέδρασε και χτύπησε με κλοτσιά έναν από αυτούς, ανατρέξαμε σε περιστατικά επιθέσεων οπαδών σε ποδοσφαιριστές κατά την τελευταία εικοσαετία.

Αναφερόμαστε σε επιθέσεις οπαδών σε παίκτες εντός ή γύρω από τον αγωνιστικό χώρο (μέχρι τη φυσούνα), πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος των παιχνιδιών· και όχι σε «επισκέψεις», μετά από ένα άσχημο αποτέλεσμα σε ντέρμπι, στα προπονητικά κέντρα και στα πάρκινγκ, οι οποίες ήταν αρκετές.

Επίσης, δεν περιλαμβάνονται οι επιθέσεις σε διαιτητές, παράγοντες, ενώ δεν γίνεται αναφορά σε αγώνες που διεξήχθησαν σε έδρες όπως το «Καραϊσκάκη», η Ριζούπολη, η «Λεωφόρος», η Νέα Φιλαδέλφεια, η Τούμπα και το «Χαριλάου», όπου οι φιλοξενούμενες ομάδες κατήγγειλαν «κλίμα τρομοκρατίας».

Την τελευταία εικοσαετία, λοιπόν, είχαμε τα εξής:

*Φεβρουάριος 1991: «Οι οπαδοί μας είναι επιστήμονες, δεν είναι αλήτες!» είναι η φοβερή ατάκα του Α. Σαλιαρέλη μετά τα σοβαρά επεισόδια στο «Καραϊσκάκη», σε αγώνα Ολυμπιακού-Αθηναϊκού.

-Με το σκορ στο 2-2 και το ρολόι να δείχνει το 88ο λεπτό, οι «επιστήμονες» δεν άντεξαν και μπούκαραν στο γήπεδο.

-Ο πρώην «βάζελος» Χρ. Δημόπουλος, ο κάμεραμαν της ΕΡΤ Σωκ. Ζάππας και ο διαιτητής του αγώνα ήταν αυτοί που έφαγαν το περισσότερο ξύλο. Στο γήπεδο μπήκε και ο Α. Σαλιαρέλης. Καλεί τον κόσμο να βγει έξω, αλλά δεν τον ακούει κανείς.

-Αργότερα, στον αθλητικό δικαστή, θα ισχυριστεί ότι ο κόσμος μπήκε από τη «Θύρα 4», όπου κάθονται «επιστήμονες». Ο Ολυμπιακός θα μηδενιστεί, θα του αφαιρεθούν βαθμοί και θα παίξει πέντε ματς μακριά από το Φάληρο.

*Απρίλιος 1993: ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 3-1. Οι φίλοι της ΑΕΚ πανηγυρίζουν για την επερχόμενη κατάκτηση του πρωταθλήματος. Κάποιοι οπαδοί μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας και ένας εξ αυτών επιτίθεται στον Στράτο Αποστολάκη.

*Νοέμβριος 1997: Ιωνικός-Ολυμπιακός στη Νεάπολη.

-Ο Ιλια Ιβιτς στο 92' σημειώνει το γκολ του Ολυμπιακού και με τη λήξη ο πρόεδρος του Ιωνικού, Ν. Κανελλάκης, δίνει ένα χαστούκι στον διαιτητή Αρ. Παπαχίντζιο. Αποτέλεσμα ήταν να μετατραπεί το γήπεδο σε αρένα.

-Οπαδοί και παίκτες των δύο ομάδων επιδόθηκαν σε απίστευτα επεισόδια, σε σημείο να μην ξέρουν ποιος δέρνει ποιον και γιατί. Πρωτοστάτησαν ο Ξανθόπουλος από τον Ιωνικό και ο Μητρόπουλος από τον Ολυμπιακό.

-Μεγάλος χαμένος, ο βοηθός προπονητή του Ιωνικού Σωκ. Γέμελος, που έφυγε από το γήπεδο με σπασμένη μύτη και μαυρισμένο όλο του το σώμα.

*Απρίλιος 2001: Στο «Γεντί Κουλέ», έδρα του ΟΦΗ, μόλις έχει λήξει ο αγώνας με την Παναχαϊκή, με νικητές τους Πατρινούς (0-1). Οι κρητικοί οπαδοί, με την ομάδα τους να καίγεται για τη σωτηρία, δεν μπορούσαν να δεχθούν την ήττα και θεώρησαν υπεύθυνους τους παίκτες της Παναχαϊκής. Με το σφύριγμα της λήξης από τον διαιτητή Αγγελάκη, εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο καμιά πενηνταριά.

Οι παίκτες της Παναχαϊκής πανηγύριζαν τη νίκη μέσα στον αγωνιστικό χώρο, όταν δέχθηκαν την επίθεση των νεαρών. Οι Σολάκης, Κεφαλάς, Γκίτσης, Μπαλτιμάς και ο Δρυμάλας έφαγαν τις περισσότερες, ενώ στο «τσακ» γλίτωσε ο (τότε πρόεδρος της) Λουκόπουλος.

*Μάρτιος 2002: Το ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας κυλάει ομαλά, έως το 92', όταν ο Κωνσταντίνου ανατρέπει τον Βενετίδη και ο Μάκης Ευθυμιάδης καταλογίζει πέναλτι.

-Ο Τζόρτζεβιτς σκοράρει, το ματς λήγει ισόπαλο (1-1) και ο Ευθυμιάδης αμέσως δέχεται επίθεση στο κέντρο του γηπέδου (με κλοτσιές και γροθιές) από οπαδούς των πρασίνων, ενώ εναντίον κινήθηκε απειλητικά και ο πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Α. Φιλιππίδης.

-Λίγο πιο πέρα, οπαδοί του Παναθηναϊκού πηδούν από τις εξέδρες στον αγωνιστικό χώρο και χτυπούν στη φυσούνα τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, Αγγελο Γεωργίου, και τον Καστίγιο.

*Μάιος 2003: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-0, στη Ριζούπολη. Πριν από την έναρξη του αγώνα, ο οποίος έκρινε τον τίτλο, ο Α. Μπασινάς βγαίνει με τα πολιτικά στον αγωνιστικό χώρο, δέχεται «βροχή» από φωτοβολίδες και αδυνατεί να επιστρέψει στα αποδυτήρια. Τελικά, με τη συνοδεία ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού που μπήκαν στο γήπεδο, ο μέσος των πρασίνων μπαίνει στα αποδυτήρια, αλλά κατά την είσοδό του στη φυσούνα δέχθηκε επίθεση από «ερυθρόλευκους» οπαδούς.

*Φεβρουάριος 2004: Ο ΟΦΗ όλη την εβδομάδα αρνείται να δώσει εισιτήρια στον Ολυμπιακό, αλλά την Παρασκευή υποχωρεί και δίνει περίπου 2.000. Ο Π. Μυριοκεφαλιτάκης στις συσκέψεις με τους Γ. Μώραλη και Γ. Στασινόπουλο στο Ηράκλειο της Κρήτης όλη την εβδομάδα ανταλλάσσουν βαριές κουβέντες και το κλίμα την ημέρα του αγώνα είναι ιδιαίτερα φορτισμένο.

-Οι συμπλοκές μεταξύ των οπαδών ξεκινούν από το λιμάνι και φθάνουν έως έξω από το «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης». Οι οπαδοί του ΟΦΗ κάποια στιγμή μπαίνουν μέσα στο γήπεδο και τραυματίζουν στο κεφάλι τον Νινιάδη.

*Δεκέμβριος 2004: Στο παιχνίδι του Αρη με τον Πανιώνιο, εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο οπαδοί των γηπεδούχων από τα επίσημα (!) για να πανηγυρίσουν γκολ της ομάδας τους. Στο πέρασμά του προς το... κέντρο του γηπέδου, ένας από αυτούς θεώρησε σκόπιμο να ρίξει μια μπουνιά στον τερματοφύλακα του Πανιωνίου, Γιάροσλαβ Ντρόμπνι. Ο Αρης τιμωρήθηκε με αποκλεισμό της έδρας του.

*Μάιος 2005: Αρης-Ηρακλής στο «Χαριλάου». Οπαδοί των κιτρινόμαυρων μπήκαν στο γήπεδο και απειλούσαν τους παίκτες του Ηρακλή να κάτσουν να χάσουν από την ομάδα τους γιατί κινδύνευε με υποβιβασμό. Μόλις στο 32ο λεπτό ο «γηραιός» προηγήθηκε 2-0. Αυτό ήταν.

Βία χωρίς τέλος

-Το γήπεδο γέμισε από πρωτοπαλίκαρα που απειλούσαν και έβριζαν θεούς και δαίμονες. Ο διαιτητής Μπριάκος διέκοψε το παιχνίδι για 20 λεπτά. Οταν άρχισε το παιχνίδι, ο Αρης πιο επιθετικός μείωσε (42') με τον Κουεμάχα. Ομως ξαναμπήκαν στο γήπεδο καμιά πενηνταριά οπαδοί του Αρη και προπηλάκισαν τον Κατσιαμπή και τον Αμπάρη.

-Αμέσως ο ηπειρώτης διαιτητής διέκοψε οριστικά το ματς. Ο Αρης τιμωρήθηκε με αφαίρεση βαθμών, τιμωρία της έδρας και εν τέλει υποβιβάστηκε στη Β' Εθνική.

*Σεπτέμβριος 2006: Στο «Χαριλάου» ένας οπαδός του Αρη εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο μετά το τέλος του αγώνα με τον Πανιώνιο και χειροδικεί εις βάρος του Φερνάντεζ, με αποτέλεσμα το γήπεδο να γίνει αρένα.

*Σεπτέμβριος 2006: Παναθηναϊκός-Μέταλουργκ Ζαπορίζια στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας. Με τη λήξη του αγώνα (1-1), περίπου 200 οπαδοί του Παναθηναϊκού μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και προσπάθησαν να χτυπήσουν τον προπονητή της ομάδας, Χανς Μπάκε. Ο Σουηδός πρόλαβε να μπει στη φυσούνα, οι οπαδοί πέταγαν καρέκλες, ενώ οι Παπαδόπουλος και Μάντζιος δέχθηκαν σπρωξιές και κλοτσιές!

*Μάρτιος 2009: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-0. Με τη λήξη, οπαδοί του «Δικέφαλου του Βορρά» μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο και ένας εξ αυτών κινείται απειλητικά εναντίον του Α. Νικοπολίδη.

-Ο τελευταίος, γυρίζει και ρίχνει μια κλοτσιά στον οπαδό και τρέχει προς τη φυσούνα, με ορισμένους θερμόαιμους, αλλά και τον Μουσλίμοβιτς, να τον κυνηγούν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: