Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Η ΑΕΚ στα ημιτελικά του Κυπέλλου μετά το 1980.


Από το 1980 και μετά η Ένωση έφτασε σε 13 ημιτελικούς και μετρά οκτώ προκρίσεις και 5 Κύπελλα από τα 13 που έχει κατακτήσει συνολικά.

1980-81:

Στον ημιτελικό βρέθηκαν η ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος του βορρά επικράτησε της Ενωσης με 1-0 στην Θεσσαλονίκη και στην ρεβάνς που έγινε στο γήπεδο της Χαλκίδας πήρε και δεύτερη νίκη με 2-0.

Στον τελικό ο ΠΑΟΚ έχασε από τον Ολυμπιακό με 3-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια, σ' έναν αγώνα που σημαδεύτηκε από πολλά επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς των 2 ομάδων.

1982-83:

Αν και έχασε με 3-1 από τον Ηρακλή στην Θεσσαλονίκη, η ΑΕΚ κέρδισε τους Κυανόλευκους με 2-0 στην Αθήνα και πέρασε στον τελικό. Νωρίτερα είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό με 2 νίκες στον προημιτελικό.

Στον τελικό βρήκε τον ΠΑΟΚ που απέκλεισε μόνο μια ομάδα Α' Εθνικής, την υποβιβασθείσα τη χρονιά εκείνη Ρόδο στον ημιτελικό.

Ο τελικός έγινε στο Ολυμπιακό Στάδιο μπροστά σε 72.240 θεατές και με δύο γκολ του Μαύρου και του Βλάχου η ΑΕΚ πανηγύρισε τον τίτλο.

Ήταν ο πρώτος αγώνας ανάμεσα σε ελληνικές ομάδες που διεξήχθη στο στάδιο αυτό, καθώς είχαν προηγηθεί μόνο διεθνείς αγώνες του κυπέλλου Πρωταθλητριών και της Εθνικής ομάδας.

1985-86:

Στον ημιτελικό, η ΑΕΚ δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο του Παναθηναϊκού καθώς παραχώρησε 2-2 στην έδρα της και έχασε 2-1 εκτός.

Στο τελικό ο Παναθηναϊκος συνέτριψε τον Ολυμπιακό με 4-0.

1991-92:

Η πρωταθλήτρια εκείνης της χρονιάς ΑΕΚ αποκλείστηκε στον ημιτελικό από τον ΠΑΟΚ.

Στο πρώτο ματς η ΑΕΚ κέρδισε με 2-0 ενώ στη ρεβάνς ο ΠΑΟΚ έκανε το ίδιο και έστειλε το ματς στην παράταση. Εκεί οι Θεσσαλονικείς πέτυχαν και τρίτο γκολ και έγιναν η ομάδα που εξασφάλισε την παρουσία της στον τελικό.

Στον τελικό, ο οποίος για δεύτερη και τελευταία φορά ορίστηκε να γίνει διπλός στις έδρες των 2 φιναλίστ, ο Ολυμπιακός κέρδισε στο Φάληρο με 2-0 και στην Τούμπα με 1-1 πήρε το Κύπελλο.

1992-93:

Αντιμέτωποι στον ημιτελικό βρέθηκαν Ολυμπιακός και η μετέπειτα πρωταθλήτρια ΑΕΚ. Στο πρώτο ματς οι Ερυθρόλευκοι κατάφεραν με 1-0 να πάρουν προβάδισμα, όμως η Ενωση κέρδισε με το ίδιο σκορ και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Εκεί οι Πειραιώτες κατάφεραν να πάρουν τη νίκη με 3-2 και βρεθούν στον τελικό, όπου έχαψαν από τον Παναθηναϊκό με 1-0.

1993-94:

Στον πρώτο ημιτελικό εκείνης της σεζόν η ΑΕΚ κέρδισε με 2-1 τον Αρη και στην ρεβάνς της Θεσσαλονίκης κατάφερε να το προστατεύσει και με 0-0 να πάρει την πρόκριση. Οι Κιτρινόμαυροι θα είχαν δύσκολο έργο στον τελικό καθώς εκεί, ο αντίπαλος που περίμενε ήταν ο Παναθηναϊκός, ο οποίος είχε αποκλείσει τον Ηρακλή.

Ο τελικός που έγινε στο Ολυμπιακό Στάδιο μπροστα σε 61.232 θεατές σε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με σκορ 2-0 και φάνηκε να κατακτά τη νίκη, όμως μέσα σε λίγα λεπτά προς το τέλος η ΑΕΚ κατάφερε να ισοφαρίσει, να προηγηθεί στο ξεκίνημα της παράτασης, να ισοφαριστεί, για να χάσει στο τέλος το κύπελλο στη διαδικασία των πέναλτυ και παράλληλα το νταμπλ, καθώς κέρδισε την ίδια χρονιά το τελευταίο της ως σήμερα πρωτάθλημα.

1994-95:

Κερδίζοντας και τα δύο ματς με 1-0, η ΑΕΚ ξεπέρασε το εμπόδιο του Εδεσσαϊκού και εξασφάλισε σχετικά εύκολα την παρουσία της στον τελικό. Αντίπαλός της ο Παναθηναϊκός, ο οποίος είχε αποκλείσει στους 4 την Καβάλα.

Ο τελικός (Ολυμπιακό Στάδιο, 60.777 θεατές) δεν είχε γκολ για 118' λεπτά όταν σε μια μονομαχία του Βλάχου με τον Βαζέχα και μια καταπληκτική βουτιά του δεύτερου μέσα στη μεγάλη περιοχή ο διαιτητής Φίλιππος Μπάκας σφυρίζει πέναλτι και ο Βαζέχα ευστοχεί.

Ακολούθησαν διαμαρτυρίες, αποβολές (Μανωλάς και Μ. Βλάχος), συμπλοκές οπαδών (έγιναν 21 συλλήψεις), ενώ ορισμένοι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ αρνήθηκαν να παραστούν στην απονομή που ακολούθησε. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Μπάκας δέχτηκε επίθεση από αγνώστους σε δρόμο κοντά στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και τραυματίστηκε ελαφρά.

Την επόμενη μέρα, όλα τα κανάλια περνάνε απ' το... κρεβάτι του τραυματία Μπάκα και ο Μπάκας αφήνει υπονοούμενα ότι πίσω από τον ξυλοδαρμό του κρυβόταν ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανιδης. Βγαίνουν και οι δυο σε παράθυρο στον Sky (νυν alpha) και γίνεται ο θεϊκός διάλογος : "ξέρετε εσείς κύριε Mελισσανιδη. ξέρετε"... "το μόνο που ξέρω, κύριε Mπάκα, είναι ότι βγαίνετε στα κανάλια με το κόκκινο βρακί και το δείχνετε σα την Μπριζιτ Μπαρντό σε όλη την Ελλάδα".

1995-96:

Με τον Αθηναϊκό κληρώθηκε να παίξει στον ημιτελικό της σεζόν 1995-96 για το Κύπελλο η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ με τον Απόλλωνα της Αθήνας. Η Ενωση έκανε το καθήκον της και με 5-0 εντός και 1-0 εκτός έδρας απέκλεισε την ομάδα του Βύρωνα, όμως τα πράγματα δεν ήταν το ίδιο ρόδινα και για το φαβορί του άλλου ζευγαριού. Η Ελαφρά Ταξιαρχία έκανε την έκπληξη και με πρωταγωνιστή των Ντέμη Νικολαΐδη απέκλεισε τον ΠΑΟΚ.

Στον τελικό η ΑΕΚ δεν έδειξε διάθεση να αφήσει την κούπα να γλιστρήσει από τα χέρια της και με το βαρύ 7-1 (3 γκολ Τσάρτας, 2 Μπατίστα, 1 Κετσπάγια, 1 Κωστής) σήκωσε το Κύπελλο στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Ήταν και ο τελευταίος τίτλος (μετά από 4 πρωταθλήματα) που κέρδισε η ΑΕΚ με τεχνικό τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Προπονητής του Απόλλωνα ήταν ο Γιάννης Παθιακάκης ο οποίος 4 χρόνια αργότερα κατέκτησε το Κύπελλο με την ΑΕΚ.

1996-97:

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε στον δρόμο της Ενωσης στον ημιτελικό και στον πρώτο ματς, στην Νέα Φιλαδέλφεια οι Κιτρινόμαυροι πήραν το προβάδισμα με γκολ των Μπατίστα και Κασάπη, με τον Αλεξανδρή να μειώνει σε 2-1 στο 92'. Στην ρεβάνς του «Γ. Καραϊσκάκης» οι Ερυθρόλευκοι δεν κατάφεραν να ανατρέψουν της εις βάρος τους κατάσταση, με την ΑΕΚ να παίρνει και δεύτερη νίκη, με 1-0, με γκολ που σημείωσε στο 46' ο Ντέμης Νικολαΐδης.

Η ΑΕΚ έμελλε να διατηρήσει τον τίτλο της, σηκώνοντας αυτή τη φορά το τρόπαιο κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Στον τελικό στο Καραϊσκάκη επικράτησε με 5-3 στα πέναλτι με τον Ηλία Ατματσίδη να χτυπάει το νικητήριο από τη βούλα.

1999-00:

Τη σεζόν αυτή η ΑΕΚ έφτασε στον ημιτελικό και βρήκε απέναντί της τον Πανιώνιο. Στο πρώτο ματς, η Ενωση επικράτησε με 4-1 με τον Ντέμη Νικολαΐδη να σημειώνει χατ τρικ και τους Κυανέρυθρους να μειώνουν στο 87', ενώ στον επαναλητπικό οι Κιτρινόμαυροι προηγήθηκαν με γκολ του Τσίριτς, για να πετύχουν δύο και να πάρουν την νίκη γοήτρου οι Νεοσμυρνιώτες με 2-1. Στον προημιτελικό η ΑΕΚ είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό (3-0 και 1-1)

Οι Κιτρινόμαυροι βρήκαν απέναντί τους στον τελικό τον Ιωνικό, που είχε αποκλείσει στους «4» την Καλαμάτα. Με 3-0 η ΑΕΚ κατέκτησε το 12ο Κύπελλο.

Στα αξιοσημείωτα του τελικού υπήρξε η επίτευξη ενός γκολ με το χέρι από τον Ντέμη Νικολαΐδη κι ενώ το αποτέλεσμα ήταν ακόμη 0-0, ο διαιτητής Δούρος δεν το είδε με αποτέλεσμα να το κατακυρώσει, για να διορθώσει στη συνέχεια την απόφασή του μετά από υπόδειξη του ίδιου του Νικολαΐδη.

2001-02:

Στον ημιτελικό, ΑΕΚ και Ξάνθη δεν μπορούσαν να σκοράρουν σε 180 λεπτά και χρειάστηκε η παράταση για να λυθούν οι διαφορές. Εκεί χρειάστηκε ένα γκολ του Ιλια Ιβιτς στο 106' για να δώσει την πρόκριση στον τελικό στον Δικέφαλο. Εντυπωσιακή ήταν η πρόκριση επί του κατόχου του τίτλου ΠΑΟΚ στον προημιτελικό με δύο νίκες 2-1 στην Αθήνα και 4-0 μέσα στην Τούμπα.

Στον τελικό η ΑΕΚ με γκολ και πάλι του Ιλια Ιβιτς, αλλά και του Σωτήρη Κωνσταντινίδη, ο οποίος είχε ανοίξει το σκορ με την κοιλιά, σήκωσε την κούπα στο Ολυμπιακό Στάδιο με 2-1 κόντρα στον Ολυμπιακό.

Ήταν η τελευταία φορά που διεξήχθη τελικός στο Ολυμπιακό Στάδιο.

2002-03:

Η ΑΕΚ έφτασε για ακόμα μια φορά στον ημιτελικό της διοργάνωσης, όμως δεν κατάφερε να φτάσει στον τελικό. Στον ημιτελικό έπαιξε με τον ΠΑΟΚ και στο πρώτο ματς στην Νέα Φιλαδέλφεια ο Γιασεμής Γιασεμάκης με ψύχραιμο πλασέ στο 40' χάρισε την νίκη στον Δικέφαλο του Βορρά. Στην ρεβάνς η Ενωση παρουσιάστηκε σκληρή, άνοιξε το σκορ στο 8' με τον Μαλαδένη, έχασε ευκαιρίες για να βάλει και δεύτερο γκολ, όμως με γκολ του Οκκά στο 88' οι Θεσσαλονικείς πέρασαν στον τελικό. Εκεί νίκησαν τον Αρη τον με 1-0 και πανηγύρισαν τον τίτλο.

2003-04:

Στον ημιτελικό η Ενωση, που ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με εννιά παίκτες, πήρε 2-2 στην Λεωφόρο από τον Παναθηναϊκό, όμως οι Πράσινοι με κεφαλιά του Γιάννη Γκούμα στα Λιόσια πήραν με 1-0 εκτός έδρας το εισιτήριο για τον τελικό.

Ο τελικός πραγματοποιήθηκε στην Νέα Σμύρνη (7.500 θεατές) και ο Παναθηναϊκός ήταν ο νικητής με 3-1 απέναντι στον Ολυμπιακό του Νίκου Αλέφαντου με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου να σημειώνει δύο γκολ.

2004-05:

Η ΑΕΚ έχοντας αποκλείσει στον Γ' γύρο τον Παναθηναϊκό και τον Πανιώνιο στον προημιτελικό βρήκε τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό.

Στο πρώτο ματς στο Ολυμπιακό Στάδιο, με γηπεδούχο την Ενωση οι Πειραιώτες κερδίζουν 1-0 με την ομάδα του Φερνάντο Σάντος η οποία έχει πέντε δοκάρια (τα τρία στην ίδια φάση). Στην ρεβάνς η ΑΕΚ ανοίγει το σκορ με γκολ του Λυμπερόπουλου, όμως στην παράταση και ενώ παίζει από το δεύτερο μέρος με δέκα, λυγίζει. Ο Ολυμπιακός κερδίζει με 2-1 και στον τελικό, στην Πάτρα κερδίζει με 3-0 τον Αρη που έχει πέσει στην Β' Εθνική

2005-06:

Τον Αγροτικό Αστέρα απέκλεισε στον ημιτελικό η ΑΕΚ (3-0, 0-1) σε μια διοργάνωση που ο Παναθηναϊκός αποκλέιστηκε από τον Εργοτέλη, ο Ηρακλής από την Παναχαϊκή, ο Άρης από τον Πανθρακικό και ο ΠΑΟΚ από τον Αγροτικό Αστέρα.

Στον τελικό, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο ο Ολυμπιακός ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος της αναμέτρησης και με 3-0 δίκαια αναδείχθηκε Κυπελλούχος.

Φέτος πρέπει να πάρουμε την ρεβάνς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: