Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Η επανίδρυση του κράτους και το όργιο της σπατάλης

Σύμφωνα με την ερώτηση στη βουλή προς τον Πρωθυπουργό του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Καστοριάς κ. Φίλιππου Πετσάλνικου αυτή η Κυβέρνηση μας δουλεύει όλους... ψιλό γαζί.
Διαβάστε τι έγινε η περίφημη επανίδρυση του κράτους και ο περιορισμός της κρατικής σπατάλης:

"Εξαγγελίες Κ. Καραμανλή στις 20-3-2004 κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης: «πρέπει να υπάρξει περιορισμός της κρατικής σπατάλης, έτσι θα βρούμε τους πόρους για την κοινωνική πολιτική».

Ομιλία Κ. Καραμανλή στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2006: «προωθείται σχέδιο αναδιάρθρωσης ή κατάργησης υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου», προφανώς για να περιοριστεί η κρατική σπατάλη».

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Παυλόπουλος υπογράμμιζε στις 4 Οκτωβρίου 2006 ότι «…αυτή η Κυβέρνηση κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της και στον τομέα του περιορισμού της κρατικής σπατάλης».

Από τον Απρίλιο του 2004 έως τον Ιανουάριο του 2009, όχι μόνο δεν υπήρξε νοικοκύρεμα, οικονομία και μείωση του σπάταλου Κράτους αλλά αντίθετα υπήρξε περαιτέρω διόγκωσή του και μεγάλη επιβάρυνση του φορολογούμενου πολίτη .
Με 144 νομοθετήματα της Κυβέρνησης της Ν.Δ., ιδρύθηκαν συνολικά 695 νέες Δημόσιες Υπηρεσίες, συστήθηκαν 11.443 νέες θέσεις προσωπικού και συγκροτήθηκαν 467 αμειβόμενες νέες επιτροπές και ομάδες εργασίας.

Ειδικότερα:

Ιδρύθηκαν:
5 νέα ΝΠΔΔ
13 νέα ΝΠΙΔ
5 νέες Εθνικές Αρχές
4 νέες Γενικές Γραμματείες
5 νέες Ειδικές Γραμματείες
1 νέα Γενική Επιθεώρηση
9 νέες Γενικές Δ/νσεις
102 νέες Διευθύνσεις
232 νέα Τμήματα
285 νέες Ειδικές Υπηρεσίες
30 νέα Αυτοτελή Γραφεία
4 νέα Κέντρα και Ινστιτούτα

Συγκροτήθηκαν:
435 νέες Επιτροπές
32 νέες Ομάδες Εργασίας

Συστήθηκαν:
172 νέες θέσεις Συμβούλων-Συνεργατών σε Υπουργεία και Διοικήσεις Οργανισμών
659 νέες θέσεις Ειδικού Προσωπικού
3.210 νέες θέσεις Διοικητικού Προσωπικού
3.300 νέες θέσεις ειδικής 3ετούς σύμβασης
16 νέες θέσεις Αναπληρωτών Προϊσταμένων και Διευθυντών Υπουργείων
52 νέες θέσεις μελών Δ.Σ. Οργανισμών και Ταμείων
4.029 θέσεις Αγροφυλάκων

Από τις Εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει ότι την 5ετία αυτή με την συνεχή επανίδρυση του σπάταλου κράτους, ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται ετησίως συνολικά με 222.228.679€ καθώς και με εφάπαξ δαπάνη 75.272.900€ για την έναρξη λειτουργίας των νέων Υπηρεσιών.
Σημειωτέον ότι στην παραπάνω καταγραφή των νέων υπηρεσιών, θέσεων, επιτροπών κλπ. δεν περιλαμβάνονται θέσεις και δαπάνες που αφορούν τους ευαίσθητους τομείς της Παιδείας και Υγείας-Πρόνοιας.

Συνεπεία των ανωτέρω:

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Πρωθυπουργός:

  • Είναι αναγκαίες και χρήσιμες για τον πολίτη όλες αυτές οι εκατοντάδες νέες υπηρεσίες στο δημόσιο, οι εκατοντάδες Επιτροπές και οι χιλιάδες θέσεις που επιβαρύνουν με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως τους φορολογούμενους;
  • Με βάση ποιες μελέτες κόστους-οφέλους αποφασίσθηκε η συνεχής αύξηση του υδροκεφαλισμού της δημόσιας διοίκησης;
  • Πως συμβιβάζεται από την μια να μιλά η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός συνεχώς για πάταξη της σπατάλης στο Δημόσιο και από την άλλη να ψηφίζει Νομοσχέδια που αυξάνουν συνεχώς την σπατάλη με τη δημιουργία νέων υπηρεσιών και θέσεων;"
Η δικία μας εκτίμηση είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε βουλευτικές εκλογές μαζί με τις Ευρωεκλογές, πολύ απλά γιατί το φαγοπότι και το γλέντι είναι τρικούβερτο και θα συνεχιστεί τουλάχιστον για ένα χρόνο ακόμα, μέχρι την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: