Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Μια άγνωστη ιστορία σήμερα στην ΕΡΤ3

Η εκπομπή «Αληθινά Σενάρια» της ΕΤ3 ταξιδεύει σήμερα στις 20.45 σε μια μικρή πόλη της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, η οποία έχει συνδεθεί με τη νεότερη ελληνική ιστορία, το Γκέρλιτς (Görlitz).

Στην πόλη, που βρίσκεται στα σύνορα με την Πολωνία, το 1916 κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκαν υπό περιορισμό για 2,5 χρόνια, 7.000 Έλληνες στρατιώτες
του Δ΄ Σώματος Στρατού, με έδρα την Καβάλα. Ο διοικητής τους αποφάσισε να παραδοθεί στους Γερμανούς για να μη πέσουν στα χέρια των Βουλγάρων, που ήδη είχαν κατακτήσει την Ανατολική Μακεδονία

Το Γκέρλιτς συνδέθηκε με την ελληνική ιστορία και μετά το τέλους του εμφυλίου, όταν περίπου 14.000 πολιτικοί πρόσφυγες κατέφυγαν στο ανατολικό τμήμα του, το οποίο είχε παραχωρηθεί στην Πολωνία.

Τα «Αληθινά Σενάρια» ανακαλύπτουν συγκλονιστικές ιστορίες ανθρώπων, οι οποίοι ζουν σε αυτή τη μικρή πόλη και αναζητούν τις ρίζες τους στην Ελλάδα.

Διαβάστε εδώ όλη την ιστορία της μεταφοράς των 7000 Ελλήνων τον Οκτώβρη του 1916, από άρθρο του κ. Γεράσιμου Αλεξάτου που ζει σήμερα στο Βερολίνο και ασχολείται με τις βιογραφίες Ελλήνων που έζησαν στη Γερμανία, και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό των Ελλήνων του Βερολίνου "Εξάντας" και από κει στο blog matiesmagazine.

Δεν υπάρχουν σχόλια: