Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Δήλώσεις για γέλια και για ... κλάματα

Μετά τον αγώνα Κυπέλλου Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ 2-0 και εν' όψη του Κυριακάτικου αγώνα των δύο ομάδων στην Τούμπα είχαμε δηλώσεις και ανακοινώσεις που επιβεβαιώνουν πάλι το θέατρο του παραλόγου που ζούμε στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο ΠΑΟΚ δεν έβγαλε ανακοίνωση αλλά ο Θοδωρής Ζαγοράκης που είδε την αναμέτρηση από σουίτα του «Γ. Καραϊσκάκης» φέρεται μετά το τέλος να λέει σε έντονο ύφος στο διαιτητικό τρίο:

«Είστε χέστες, αυτή δεν ήταν διαιτησία, λυπάμαι… Όλα τα σφυρίγματα ήταν ελεεινά. Ντροπή σας. Δεν μας αφήσατε. Είστε εγκληματίες. Μας κατέστρεψες. Θα έπρεπε να ντρέπεσαι»

Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του εξέφρασε παράπονα γιατί ... αποβλήθηκαν δυο παίχτες του ΠΑΟΚ...

Ερνέστο Βαλβέρδε ( προπονητής του Ολυμπιακού): Στο πρώτο ημίχρονο που ο ΠΑΟΚ είχε 11 παίκτες, ήμασταν πιο οργανωμένοι και πιέζαμε καλύτερα.
Όταν αποβλήθηκαν οι παίκτες του ΠΑΟΚ δυσκολευτήκαμε καθώς αποσυντονιστήκαμε.


Ο Ολυμπιακός παράλληλα ζήτησε από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ που ήταν με προσκλήσεις στο γήπεδο να τον ευχαριστήσουν για την άριστη φιλοξενία του στη σουίτα...

Γιάννης Μώραλης (Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Ολυμπιακού): «Είμαστε ικανοποιημένοι από τη νίκη και τη πρόκριση αλλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι διαψεύδουμε κατηγορηματικά αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητα από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Σχετικά με τις καταγγελίες τις οποίες προέβη η φιλοξενούμενη ομάδα έχουμε να πούμε ότι δεν έγιναν αυτά τα πράγματα. Υπήρχε μια αστοχία από πλευράς ΠΑΟΚ να φέρει επικεφαλής της Θύρας 4 κάτι το οποίο παραδέχτηκε και ο κύριος Ζαγοράκης. Εμείς από την πλευρά μας μεριμνήσαμε να φύγουν από τη Θύρα όπου βρίσκονταν (σ.σ. κάτω από τα δημοσιογραφικά) και να πάνε σε σουίτα.

Οι επιχειρηματίες δέχτηκαν να παραχωρήσουν την θέση τους σε ανθρώπους που είχαν προσκλήσεις, κάτι το οποίο δεν θα συνέβαινε ποτέ στην Τούμπα. Πέραν του επεισοδίου που συνέβη, προκαλούσαν τον κόσμο του Ολυμπιακού με χειρονομίες και συνθήματα. Από την πλευρά μας κάναμε το καλύτερο δυνατό και προσπαθήσαμε οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ να έχουν μια καλή φιλοξενία».

Για το παιχνίδι πρωταθλήματος την Κυριακή:
«Θεωρώ ότι κάποιοι προσπαθούν να δυναμιτίσουν την ατμόσφαιρα. Ορισμένοι προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και θα πάει στην Τούμπα να παίξει το παιχνίδι του».

Τελικά ο Ολυμπιακός δεν φοβήθηκε τίποτα και έβγαλε ανακοίνωση...

«Λόγω του τεταμένου κλίματος που επιχειρείται να δημιουργηθεί, από κάποιους, ενόψει του αγώνα Π.Α.Ο.Κ. - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 8/3 στη Θεσσαλονίκη και προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα για την προστασία των μελών της αποστολής της ομάδας μας μέτρα, ο Πρόεδρος της Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ κ. Σωκράτης Κόκκαλης απέστειλε σήμερα σχετικές επιστολές στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών- Δημόσιας Τάξης κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη, τον Εισαγγελέα Θεσσαλονίκης Αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού κ. Μπακέλα και τον Πρόεδρο της Super League Ελλάδα κ. Κωνσταντίνο Πηλαδάκη».

Ποιοί όμως δημιουργούν το τεταμένο κλίμα; Μήπως ο Νομάρχης Ψωμιάδης;
Στην αρχή είχε δηλώσει στα κανάλια:

«Όπως αποδείχθηκε χθες, η παράγκα των Αθηνών συνεχίζει να υπάρχει. Αυτή η Ελλάδα βολεύει κάποιους, βολεύει το κατεστημένο, ο τηλεοπτικός φακός αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της σφαγιαστικής διαιτησίας του κ. Κουκουλάκη σε βάρος ενός εξαιρετικού ΠΑΟΚ. Τέτοιες διαιτησίες είναι ντροπή για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι ντροπή με τόσο απροκάλυπτο τρόπο να γκρεμίζονται οι στόχοι μιας σπουδαίας ομάδας και τα όνειρα μιας τόσο μεγάλης μερίδας φιλάθλων.
Κάνω πρόταση στην ΚΕΔ να αλλάξει το διαιτητή του κυριακάτικου ματς και να ορίσει πάλι τον κ. Κουκουλάκη. Έτσι θα ξέρουμε το αποτέλεσμα εκ των προτέρων;»

Μετά δήλωσε στο «Αθλητικό Metropolis»:

Ακόμη υπάρχει η «παράγκα» των Αθηνών και στον αθλητισμό και στην πολιτική και σε άλλους χώρους όπως στον δημοσιογραφικό. Δυστυχώς αυτή η Ελλάδα βολεύει κάποιους, βολεύει το κατεστημένο». Αναφερόμενος στη διαιτησία του Κουκουλάκη, ο Νομάρχης σχολίασε: «Αν σφύριζε ο κ. Κόκκαλης ή ο κ. Γκαγκάτσης θα ήταν πολύ καλύτερα από τον κ. Κουκουλάκη. Ο Ολυμπιακός έχει καλή ομάδα, δεν έχει ανάγκη την διαιτησία, δύσκολα όμως θα κέρδιζε τον ΠΑΟΚ. Οι αποβολές ήταν και οι δύο σκληρές. Δεν είναι αντιαθλητική φάση, αλλά δυνατό τζαρτζάρισμα. Του Μπακαγιόκο ήταν πέναλτι, αλλά δεν δόθηκε καν φάουλ»

(Από το ... πέναλτι του Μπακαγιόκο καταλαβαίνουμε ότι ο άνθρωπος εκτός του ότι δεν ξέρει μπάλα μάλλον δεν είδε ούτε το ματς.)

Παράλληλα αναφέρθηκε και στον Βασίλη Γκαγκάτση:

«Ο κ. Γκαγκάτσης θα έρθει στην Τούμπα όπως τα προηγούμενα χρόνια; Ούτε τα προσχήματα δεν κράτησε και έκατσε δίπλα στον κ. Κόκκαλη. Ποια είναι η προσφορά τους; Έβγαλαν κανέναν ποδοσφαιριστή; Έκανα μια πρόταση στην ΚΕΔ, να αλλάξει διαιτητή, να βάλει και πάλι τον κ. Κουκουλάκη».

Στη συνέχεια ο "Μακεδονομάχος" έκανε δήλωση για να ... κατευνάσει τα πνεύματα...

«Εμείς στη Θεσσαλονίκη έχουμε μάθει ότι το ποδόσφαιρο παίζεται μέσα στο γήπεδο, όχι με επιστολές εντυπωσιασμού και παρασκήνιο. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τον υποβιβασμό του Απόλλωνα Καλαμαριάς με την εμπλοκή του Ολυμπιακού, τις συνεχείς αδικίες σε βάρος του Ηρακλή, τη σφαγιαστική διαιτησία κατά του Άρη στο ματς με τον Ολυμπιακό πριν από τρεις εβδομάδες και την τελευταία κατάφωρη αδικία σε βάρος του ΠΑΟΚ. Όμως οι φίλαθλοι της Θεσσαλονίκης έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να συμπεριφέρονται στο γήπεδο, ακόμη και σε δύσκολες στιγμές, όταν πράγματι η ομάδα τους έχει αδικηθεί. Ως νομάρχης και ως άνθρωπος του αθλητισμού, απευθύνω έκκληση να επικρατήσει και πάλι ήρεμο κλίμα γιατί οφείλουμε όλοι, αθλητές και φίλαθλοι, να περιφρουρήσουμε την αθλητική μας αξιοπρέπεια.

Δεν ήταν μόνο ο Ψωμιάδης που έσπευσε να εκμεταλευτεί το κλίμα για να κερδίσει την ... συμπάθεια των Παοκτζήδων.
Ο πρώην υφυπουργός ΑθλητισμούΓιώργος Ορφανός δήλωσε στο «Αθλητικό Metropolis»:

«Όλοι οι άνθρωποι της Θεσσαλονίκης δε διεκδίκησαν αυτά που έπρεπε, με συνέπεια να αδικούν τον ΠΑΟΚ, όπως είδαμε. Προσπάθησα τότε και επιδίωξα να φέρω την ισορροπία, όταν ήμουν υφυπουργός. Η στήριξη όμως ήταν ανύπαρκτη. Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Αυτός ο τρόπος σφαγής στο χθεσινό παιχνίδι ήταν προφανέστατος, όταν αντιστάθηκε ο ΠΑΟΚ. Στη μάχη αυτή θα βρούμε απέναντι μας κάποιους, αυτό είναι το μήνυμα, αυτό είναι το συμπέρασμα, που προκύπτει. Πώς θα πετύχουμε αυτό που θέλουμε; Διαμαρτύρεται η Θεσσαλονίκη σήμερα, είχαμε απαράδεκτες συμπεριφορές, εμετικά συνθήματα, μία κατάφωρη αδικία, αλλά αυτό θα περάσει έτσι, αν δεν αντιδράσουμε συνολικά. Στα θέματα που μπορούσε η Πολιτεία να παρέμβει, το έκανε. Παρενέβη».

Βέβαια από την άλλη ο Κόκκαλης βλέπει μόνο έξω από την όμαδα του κάποιους να δυναμιτίζουν το κλίμα. Για να δούμε τι λέει ο Αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού Σάββας Θεοδωρίδης:

"Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του. Οι φάσεις ήταν ξεκάθαρες. Κάποιοι τις ερμηνεύουν κατά το δοκούν.

Οι τηλεκριτικοί ξεσηκώνουν τον κόσμο. Προς τιμήν του ο κύριος Πατέρας είπε ότι την Κυριακή ήταν όλα άψογα. Ακριβώς το ίδιο έγινε και με τον ΠΑΟΚ. Τώρα αν έγινε κάτι μεμονωμένο δεν το γνωρίζω.

Επειδή ακούγονται πολλά για την Κυριακή, ειδοποιήσαμε τους Υπουργούς και τους Εισαγγελείς.
Απαιτούμε να μη γίνει τίποτα στην Τούμπα,
όπως δεν έγινε τίποτα στο Καραϊσκάκη"


Όσο για την διαιτησία του Μιχάλη Κουκουλάκη που είναι ο "ηθικός αυτουργός" του κλίματος κάποιοι είναι μάλλον άλλο ματς...

Κώστας Κουναλάκης (ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ηρακλείου για την διαιτησία του Ηρακλειώτη ρέφερι Μιχάλη Κουκουλάκη): Και οι δύο αποβολές είναι σύμφωνα με το γράμμα του νόμου. Ορθώς δόθηκαν. Στην πρώτη αποβολή ο παίκτης πάει κατευθείαν πάνω στον επιθετικό, οπότε είναι κίτρινη κάρτα. Επειδή είχε ξαναδεί κίτρινη αποβάλλεται. Και στην άλλη περίπτωση, όμως είναι ο ορισμός της κίτρινης κάρτας. Στην περίπτωση του Μιχάλη έτυχε η συγκυρία και ήρθαν μαζεμένες οι αποβολές και επειδή είχαμε να κάνουμε μ' ένα ντέρμπι Κυπέλλου προκλήθηκε μεγάλος θόρυβος.
Στην φάση (με την ανατροπή του Μπακαγιόκο) φαίνεται ο ώμος του Αβραάμ Παπαδόπουλου να είναι δίπλα δίπλα με τον Μπακαγιόκο. Δεν φαίνεται αν το χέρι του παίκτη του Ολυμπιακού τραβάει ή σπρώχνει τον επιθετικό του ΠΑΟΚ, διότι τα σώματα καλύπτουν το χέρι. Ήταν μία πολύ δύσκολη φάση για τον οποιονδήποτε διαιτητή. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Μπακαγιόκο έπεσε λόγω του σπρωξίματος.
Ο Μιχάλης Κουκουλάκης είναι ένας πολύ καλός διαιτητής, που τόσα χρόνια δεν έχει ασχοληθεί κανείς μαζί του.

Κύριε Κουναλάκη σύμφωνα με το γράμμα του νόμου τιμωρείται και παίχτης που ζητάει να βγάλει ο διαιτητής κάρτα. Πόσες κάρτες έπρεπε να πάρει ο Ντιόγκο; Σύμφωνα με το γράμμα του νόμου πόσες κάρτες έπρεπε να πάρει ο Πάντος για σκληρά μαρκαρίσματα;
Αν στη θέση του Μπακαγιόκο ήταν ο Ντιόγκο μήπως θα βλέπατε διαφορετικά την φάση;

Για άλλη μια φορά ο Άκης Ζήκος δικαιώνεται.

Να θυμίσω τις δηλώσεις του μετά τον αγώνα Ολυμπιακού-ΑΕΚ 1-0 στο Καραϊσκάκη στις 16 Δεκεμβρίου 2007:

“Δεν μπορώ να καταλάβω -και δεν το λέω σαν δικαιολογία για την ήττα, ούτε εννοώ ότι υπήρχε δόλος- γιατί οι διαιτητές παίζουν σαν χεσμένοι στο Καραϊσκάκη. Το ίδιο συνέβη σήμερα και με τον έναν από τους δύο βοηθούς. Δεν καταλαβαίνω γιατί κρατάει αυτή η… αρρώστια”

Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ επέβαλε (μετά από έναν μήνα) στον Ακη Ζήκο ποινή αποκλεισμού δύο αγωνιστικών ημερών για παράβαση του άρθρου 25 παράγραφος 1 του πειθαρχικού κώδικα (δυσμενείς κρίσεις εις βάρος διαιτητών) και η έφεση του απορρίφθηκε.
Μάλιστα εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία η ΚΕΔ απαιτούσε από τον Ζήκο να βρει αποθέματα ανδρείας και να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες διαιτητές.

Ο Ζήκος δεν ζήτησε συγνώμη.

Επέμενε στις δηλώσεις του και στον Αθλητικό δικαστή συμλήρωσε:

Δεν μιλούσα μόνο για την διαιτησία στο παρών παιχνίδι, αλλά για τα 15 χρόνια της ποδοσφαιρικής μου καριέρας. Την ομάδα μου και τον ΠΑΟ την παίζουν 50%-60%, ενώ τον Ολυμπιακό 80%-20%"

Τέλος μας άρεσε πολύ η δηλώση του Ανδρέα Βγενόπουλο στην εκπομπή του γνωστού για τα ερυθρόλευκα αισθήματα του Νίκου Χατζηνικολάου στο ραδιόφωνο:

"Θα ντρεπόμουν αν ήμουν Ολυμπιακός και προκρινόμουν με αυτό τον τρόπο. Αυτό που θα σας πω και δε θα σας αρέσει, είναι ότι σα φίλαθλος, προτιμώ να αποκλειστούμε από τον Πανσερραϊκό, όπως αποκλειστήκαμε, παρά να ήμουν Ολυμπιακός και να προκριθώ επί του ΠΑΟΚ όπως προκρίθηκε"

Δεν υπάρχουν σχόλια: