Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Απαλλάχθηκε ο Νικοπολίδης. Μόνο πρόστιμο ο ΠΑΟΚ

Η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της Superleague έβγαλε αθώο και τον Νικοπολίδη για την καρατιά στον οπαδό του ΠΑΟΚ και εν μέρη τον ΠΑΟΚ μη τιμωρώντας την έδρα του.

Ο ΠΑΟΚ με βάση το φύλλο αγώνα και την έκθεση του παρατηρητή εκτός των ρίψεων αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο και των υβριστικών συνθημάτων, που είναι σύνηθες φαινόμενο, κατηγορούνταν μεταξύ άλλων για τραυματισμό του Τζόρτζεβιτς από αντικείμενα (μπουκάλια, κροτίδες κ.α.), ενώ στο κατηγορητήριο αναφέρονταν ακόμη ότι "μετά τη λήξη του αγώνα, εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο φίλαθλοι του ΠΑΟΚ με σκοπό να χτυπήσουν τον αντίπαλο τερματοφύλακα".

Ο ΠΑΟΚ κλήθηκε σε απολογία για παράβαση του άρθρου 15, που προβλέπει ποινές για επεισόδια, και του άρθρου 26 το οποίο αναφέρεται σε δυσφήμηση του αθλήματος και προβλέπει πολύ βαριές ποινές.
Με δεδομένο ότι ο ΠΑΟΚ ήταν υπότροπος για τα επεισόδια του Καυταντζογλείου, το άρθρο 15 προβλέπει ποινή αποκλεισμού της έδρας του για μία ως δύο αγωνιστικές και πολύ βαρύ χρηματικό πρόστιμο, το οποίο λόγω υποτροπής διπλασιάζεται.
Το άρθρο 26, το οποίο χρησιμοποιήθηκε φέτος μόνο για την εισβολή οπαδών του Πανιωνίου στην αίθουσα Τύπου στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και τιμωρήθηκε η ομάδα της Νέας Σμύρνης με 40.000 ευρώ πρόστιμο, προβλέπει για τις ΠΑΕ πρόστιμο τουλάχιστο 40.000 ευρώ και αποκλεισμό της έδρας για έξι αγωνιστικές.

Τελικά ο ΠΑΟΚ τη γλίτωσε μόνο με 115.000 ευρώ πρόστιμο.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν τιμωρήθηκε όσο έπρεπε ο ΠΑΟΚ και αθωώθηκε ο Νικοπολίδης.

Το πρόβλημα είναι ότι με τέτοιες αποφάσεις το φαινόμενο της βίας μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους ενισχύεται.

Ο ΠΑΟΚ και οι υπόλοιπες ομάδες θα συνεχίσουν να πληρώνουν πρόστιμα και οι οπαδοί που δημιουργούν επεισόδια θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Ο Νικοπολίδης θα συνεχίσει να είναι ο "τσαμπουκάς" των γηπέδων. Πριν μερικά χρόνια στην Ξάνθη πέταξε τα γάντια του στον διαιτητή και δεν τιμωρήθηκε. Μετά πλακώθηκε με τον Κονσεϊσάο και πάλι δεν τιμωρήθηκε. Τωρά στην απολογία του είπε ότι "δεν με τιμάει αυτό που έκανα" και αθωώθηκε παρά του ότι ο δικαστής αναρωτήθηκε "μήπως υπερέβη το μέτρο;".
Ο Μπαστία του Αστέρα Τρίπολης που κλώτσησε οπαδό του ΠΑΟ που μπήκε στον αγωνιστικό χώρο γιατί τιμωρήθηκε;

Ο ΠΑΟΚ στην απολογία του είπε ότι "το περιστατικό με αυτόν τον οπαδό που κινήθηκε εναντίον του Νικοπολίδη ήταν μεμονωμένο και οι 30 οπαδοί που αναφέρονται στο κατηγορητήριο δεν είναι φίλαθλοι, αλλά υπάλληλοι security της ΠΑΕ, που προσπαθούσαν να προστατέψουν τον Νικοπολίδη από τον έναν οπαδό που κινήθηκε απειλητικά".
Για τη ρίψη των βεγγαλικών, είπαν πως "έφταιγε η ατυχής συγκυρία λόγω του αγώνα που είχε προηγηθεί στο Καραϊσκάκη" και ότι "πήραν μέτρα, αλλά η αντίδραση της αστυνομίας ήταν υπερβολική".

Εκείνο που δεν είπε ο ΠΑΟΚ είναι ότι οι οπαδοί είχαν μπει στο γήπεδο πριν τη λήξη του αγώνα πίσω από την εστία του Νικοπολίδη χωρίς να τους εμποδίσουν οι security, και με τη λήξη άρχισαν όλοι μαζί να τρέχουν προς τη φυσούνα.
Αν ήταν μόνο ένας οπαδός γιατί δεν συνελήφθη;
Γιατί δεν κινείται η ΠΑΕ εναντίον του ως υπαίτιου για το πρόστιμο που έφαγε;

Ο Θ. Ζαγοράκης είχε βγάλει ανακοίνωση στην οποία έλεγε "η ανοχή στην αλητεία έφτασε στο τέλος της".
Ας περάσει από τα λόγια στις πράξεις και όλοι οι αγνοί φίλαθλοι του ΠΑΟΚ θα είναι μαζί του.

Του χρόνου ο ΠΑΟΚ θα παίζει στην Ευρώπη. Έχουν περάσει 17 χρόνια από τον αγώνα του πρώτου γύρου του Κυπέλλου UEFA ΠΑΟΚ- Παρί Σεν Ζερμέν (0-2) στην Τούμπα που εξαιτίας τρομερών επεισοδίων διακόπηκε στο 45' και ως αποτέλεσμα είχε το διετή αποκλεισμό της ομάδας της Θεσσαλονίκης από τα Κύπελλα Ευρώπης.

Πιστεύει κανείς ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ξανασυμβεί;

Έχω πολλούς φίλους Παοκτσήδες και άλλων ομάδων που θέλουν να πάνε κάποια μέρα στο γήπεδο με τα παιδιά τους χωρίς φόβο.

Δυστυχώς στην Ελλάδα αυτό παραμένει "όνειρο θερινής νυχτός"

1 σχόλιο:

xaris είπε...

Σχόλια επωνύμων

“Ενας ακόμα θρίαμβος της αθλητικής δικαιοσύνης είναι η απόφαση των αθλητικών δικαστών να απαλλάξουν τον Αντώνη Νικοπολίδη, που εμφανώς χτύπησε, αμυνόμενος έστω, οπαδό του ΠΑΟΚ. Ο Πειθαρχικός Κώδικας προβλέπει ρητά (στο άρθρο 10, παράγραφος γ) ότι αν ποδοσφαιριστής βιαιοπραγήσει, ακόμα κι αν βρίσκεται σε άμυνα, τιμωρείται με ποινή αποκλεισμού τριών αγωνιστικών. Προφανώς ο νόμος (για την εφαρμογή του οποίου κόπτονταν πέρυσι στον Ολυμπιακό) δεν ισχύει για όλους τους παίκτες. Ισχύει μόνο αν παίζουν στην Καλαμαριά και λέγονται Βάλνερ…” - ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ

“Στο πνεύμα του δικαίου, αυτό που έγινε με τον Αντώνη Νικοπολίδη ήταν σωστό. Αλλά πέρυσι, όταν η Καλαμαριά έχανε τους βαθμούς με τον Βάλνερ, στον Ολυμπιακό λέγανε «μπορεί να μην είναι δίκαιο, αλλά έτσι λέει ο κανονισμός». Dura lex sed lex, αλλά όπως φαίνεται ο νόμος είναι πιο ντούρος για τον μπατίρη.” - ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΝΟΥΤΣΟΣ

“Η καρατιά που δίνει ο Νικοπολίδης στον οπαδό που τον κυνηγάει σηκώνει τιμωρία… για πλάκα. Αλλά και το φυντάνι που πήρε στο κυνήγι τον… Αντώνη-σαν (θυμάστε τον Ντάνιελ-σαν;) πρέπει να συλληφθεί και να πάρει το μάθημά του. Από πού κι ως πού μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο με το σφύριγμα της λήξης; Μόνο οι ανακοινώσεις και τα παρακαλετά από τα μεγάφωνα δεν φτάνουν… ”- ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

“Τι θα έπρεπε να κάνουν οι δυο ομάδες; Να πήγαινε χθες ο νομικός του ΠΑΟΚ και να πει: “Ναι, φέρουμε ευθύνη για όσα έγιναν και σύμφωνα με το νόμο πρέπει να τιμωρηθούμε. Ναι, ο κύριος Νικοπολίδης πρέπει, σύμφωνα με τον κανονισμό, να τιμωρηθεί, αλλά ο οιοσδήποτε κι αν ήταν στη θέση του το ίδιο θα έκανε. Ηταν μια ανθρώπινη αντίδραση”. Να πήγαινε ο Σάββας Θεοδωρίδης και να έλεγε: “Ναι, ήταν νύχτα πολέμου στην Τούμπα, αλλά πρέπει να τιμωρήσετε και μένα που από τη νύχτα της Τετάρτης μέχρι το πρωί της Κυριακής με αυτά που έλεγα προκάλεσα βάναυσα τον ΠΑΟΚ και τη Θεσσαλονίκη και έπαιξα στην ουσία ρόλο ηθικού αυτουργού για όλα αυτά που έγιναν”. - ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΣΤΕΛΛΑΣ