Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

Εως 43% κάτω οι συντάξεις




της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ από το "ΕΘΝΟΣ"


Να ανατρέψει όρια ηλικίας και συντάξεις χωρίς να «σώσει» το σύστημα... πέτυχε η κυβέρνηση, που προχωρά σε ασκήσεις επί χάρτου στο Ασφαλιστικό. Είναι χαρακτηριστικό πως με μια σειρά μέτρων για το «νοικοκύρεμα» των Ταμείων θα μπορούσε να εξασφαλίσει 18 φορές περισσότερα χρήματα, χωρίς να περικόψει ασφαλιστικά δικαιώματα

Υπολογίζεται πως με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα η κυβέρνηση θα εξοικονομήσει μέχρι το 2030 περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, την ίδια περίοδο οι απώλειες από την εισφοροδιαφυγή, την αδυναμία ελέγχου των δαπανών υγείας, την ασυνέπεια του κράτους και από τη μη αποτελεσματική αξιοποίηση της περιουσίας θα είναι 235 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος έδωσε μια σαφή εικόνα των επιπτώσεων που έχει ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μετά την ολοκλήρωση των αλλαγών οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να δουλέψουν έως και 12 χρόνια παραπάνω απλά και μόνο για να πάρουν τη σύνταξη που θα έπαιρναν με το μέχρι σήμερα καθεστώς! Ενδεικτικό της «σφοδρότητας» της μεταρρύθμισης είναι πως η μείωση του εισοδήματος για τους μελλοντικούς συνταξιούχους κλιμακώνεται στις περιπτώσεις πρόωρης σύνταξης από 13% μέχρι και 43%. Για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με τα κανονικά όρια η μείωση είναι από 3% μέχρι και 37% περίπου.
Αναλυτικά οι κυριότερες επιπτώσεις των προωθούμενων αλλαγών είναι οι εξής:
Αυξάνονται από 2 μέχρι και 10 χρόνια τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για 18 συνολικά μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων. Για παράδειγμα, μητέρα ανήλικου παιδιού που είναι 48 ετών και καλύπτεται από το ΙΚΑ σε δύο χρόνια θα έπαιρνε μειωμένη σύνταξη με 5.500 ένσημα. Τώρα θα πρέπει να δουλέψει μέχρι τα 55, δηλαδή η αύξηση των ορίων ηλικίας είναι πέντε χρόνια.

Μειώνεται από 1η Ιανουαρίου 2009 η σύνταξη για την πρόωρη «έξοδο» από την αγορά εργασίας. Η μείωση της σύνταξης -κύριας και επικουρικής- σε σχέση με σήμερα είναι 10%.
Για παράδειγμα, άνεργος που είναι 60 ετών και ήταν πρώην ασφαλισμένος στο ΙΚΑ τον Ιανουάριο του 2009 μπορεί να πάρει μειωμένη σύνταξη. Με 30 έτη ασφάλισης και 1.300 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, θα έπαιρνε με το παλαιό καθεστώς 885 ευρώ (κύρια και επικουρική). Με τον νέο νόμο τον Ιανουάριο του 2009 θα περιοριστεί στα 799 ευρώ, δηλαδή θα πάρει 86 ευρώ τον μήνα λιγότερα (- 9.7%).
Μειώνεται σταδιακά η επικουρική σύνταξη μέχρι και 70%. Η μείωση ξεκινά το 2013 και ολοκληρώνεται το 2020.
Ενδεικτικό της σφοδρότητας της μεταρρύθμισης είναι πως θίγονται περισσότερο οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι και αυτοί που δουλεύουν στις δυσκολότερες συνθήκες. Για παράδειγμα οι 1.6 εκατομμύρια ασφαλισμένοι στο ΕΤΕΑΜ απειλούνται με μείωση συντάξεων μέχρι 18.5% για πλήρη σύνταξη και μέχρι 26.4% για πρόωρη έξοδο.
Ανατρέπονται ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα, αφού και εκείνοι που μετρούσαν μήνες για να πάρουν τη σύνταξη θα υποστούν τις συνέπειες των αλλαγών.
«Η επόμενη μέρα μετά την ψήφιση και την εφαρμογή του νέου νόμου θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη», σημείωσε ο Γιώργος Κουτρουμάνης και προσέθεσε πως «από τον ασφαλιστικό νόμο θίγονται σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι».
ΟΙ ΕΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΝΕΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΠαραμένουν ανοιχτές οι 7 «πληγές» των Ταμείων
Νέα προβλήματα δημιουργεί η κυβέρνηση με τις ενοποιήσεις των Ταμείων, καθώς επτά από τους δεκατρείς νέους φορείς ξεκινούν ή στην πορεία γίνονται ακόμη πιο προβληματικοί. «Τα λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα των Ταμείων θα επιδεινωθούν στο πολλαπλάσιο την επομένη των ενοποιήσεων», σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής Γιώργος Κουτρουμάνης και εκτιμά πως «θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων και των παροχών».
Ενδεικτικό του νέου... τοπίου στο Ασφαλιστικό είναι πως το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ θα εντάξει στη δύναμή του 9 Ταμεία και κλάδους με συνολική περιουσία που θα τα συνοδεύσει 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ και ετήσιο έλλειμμα 1,3 δισεκατομμύρια.
Την ίδια στιγμή οι επτά βασικές «πληγές» των Ταμείων δεν αντιμετωπίζονται, με αποτέλεσμα τα οικονομικά δεδομένα του συστήματος να επιδεινώνονται! Είναι χαρακτηριστικό πως:
1. Οι δαπάνες για φαρμακευτική περίθαλψη τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αύξηση 150% και το 2008 θα χρειαστούν 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί πως το 2007 παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη αύξηση δαπανών υγειονομικής περίθαλψης την τελευταία δεκαετία.
2. Η αναλογία συνταξιούχων - εργαζομένων επιδεινώνεται συνεχώς και αναμένεται να διαμορφωθεί στο τέλος του έτους στο 1 προς 1,7.
3. Τα ελλείμματα των μεγάλων Ταμείων (π.χ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, κλάδος υγείας ΟΓΑ, ΤΑΠ-ΟΤΕ) αναμένεται να διαμορφωθούν στο τέλος του 2008 στα 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
4. Νέα άνοδος παρατηρείται στην εισφοροδιαφυγή, η οποία στο τέλος της χρονιάς θα φτάσει τα 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
5. Το χρέος του Δημοσίου και των επιχειρήσεων προς το σύνολο των Ταμείων στο τέλος του 2008 θα φτάσει τα 16,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
6. Οι οφειλές των Ταμείων προς τρίτους (νοσοκομεία, ΟΑΕΔ, Εργατική Κατοικία κλπ.) εκτιμώνται στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 12 δισεκατομμύρια είναι χρέη του ΙΚΑ.
7. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 7.000 κενές θέσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που έχει επιπτώσεις και στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.
Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ
«Στο Ασφαλιστικό θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους» προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, επισημαίνοντας πως «άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου και εισέπραξαν την οργή της κοινωνίας». Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημοσθένης Μαμμωνάς χαρακτήρισε την εφαρμογή του νόμου ως το «μεγάλο στοίχημα» της κυβέρνησης.
Το δικό του μήνυμα για Ασφαλιστικό και ακρίβεια έστειλε ο επικεφαλής των γαλάζιων συνδικαλιστών Κώστας Πουπάκης, μιλώντας στην ολομέλεια της ΓΣΕΕ. Για το Ασφαλιστικό επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «ο νόμος «μπάζει» από αρκετά σημεία και δεν αντιμετωπίζονται τα δυσεπίλυτα προβλήματα του συστήματος», αλλά επέρριψε ευθύνες και στο συνδικαλιστικό κίνημα που δεν συμμετείχε στον διάλογο. Αναφερόμενος στην ακρίβεια, τόνισε πως «η πολιτεία δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα», αλλά «πρέπει να βάλει έναν φραγμό στο πανηγύρι που έχει στηθεί σε βάρος του χαμηλόμισθου, του χαμηλοσυνταξιούχου και φυσικά των ανέργων, με την προστασία από τον πληθωρισμό, τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις τιμών, την κερδοσκοπία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: