Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Φως για τους απολυμένους ΒΙΑΜΥΛ και ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ . Σκοτάδι για αυτούς της SIEMENS

(Τα στοιχεία είναι από το Έθνος 5 Ιαν. 2009 και την Μακεδονία 9 Ιαν. 2009 )

Ελπιδοφόρα μπήκε το 2009 για τους απολυμένους της Tate & Lyle (πρώην ΒΙΑΜΥΛ) και της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ, που «βλέπουν φως στο τούνελ» μετά την υπουργική απόφαση που τους δίνει την ευκαιρία να προσληφθούν στους ΟΤΑ.

Επειτα από το «ναυάγιο» του προγράμματος υπουργείου Απασχόλησης και ΟΑΕΔ, που προέβλεπε την πρόσληψή τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με επιδότηση ημερομισθίου ύψους 36 ευρώ, οι 74 απολυμένοι της ΒΙΑΜΥΛ δέχτηκαν ως πρωτοχρονιάτικο δώρο το τηλεφώνημα που έγινε την τελευταία ημέρα του έτους στον πρόεδρό τους Στράτο Ψωμά από τον διοικητή του ΟΑΕΔ Γιώργο Βερναδάκη, ο οποίος τον ενημέρωνε για τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης.

Αυτή τροποποιεί το πρόγραμμα παρέμβασης του Οργανισμού και επιτρέπει σε αμιγείς και μεικτές επιχειρήσεις νομαρχιών και δήμων να επιχορηγηθούν για την απασχόληση απολυμένων της ΒΙΑΜΥΛ και της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ, επί 4 χρόνια. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την επιχορήγηση της απασχόλησης ανέρχεται σε 3,078 εκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί από τον ΛΑΕΚ.

«Εγινα 51 χρόνων και θα αρχίσω τώρα να πιστεύω στον... Αγιο Βασίλη», είπε στο «Εθνος» ο Στρ. Ψωμάς, που βλέπει τους αγώνες των απολυμένων να δικαιώνονται, 3 μήνες μετά το οριστικό «λουκέτο» στο εργοστάσιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν ήδη επαφές τόσο με τον νομάρχη Θεσσαλονίκης όσο και με δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος (Καλαμαριάς, Θέρμης, Συκεών, Θεσσαλονίκης), που τον διαβεβαίωσαν ότι θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Από τους 74 απολυμένους του εργοστασίου έχουν προσληφθεί μόλις 2 έως τώρα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με βάση το πρώτο πρόγραμμα παρέμβασης του ΟΑΕΔ, ενώ άλλοι 13 βρήκαν δουλειές μέσα από προσωπικές γνωριμίες.

Σημειώνεται ότι 19 από τους απολυμένους θα βγουν στη σύνταξη με αυτήν την τετραετή απασχόληση, ενώ άλλοι 22 θα συμπληρώσουν τα απαιτούμενα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Η υπουργική απόφαση αφορά και απολυμένους της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ που έκλεισε το 2007 αφήνοντας στην ανεργία περίπου 60 άτομα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των πρώην εργαζομένων, Γιώργο Χαχαμίδη, 25 από αυτούς δεν έχουν βρει δουλειά μέχρι και σήμερα, σχεδόν 1,5 χρόνο μετά το «λουκέτο». «Είναι κάτι θετικό και ελπιδοφόρο, αλλά πρέπει να μελετήσουμε τους όρους της απόφασης για να το πούμε με ασφάλεια», είπε στο «Εθνος» ο τελευταίος.

Σχόλιο blog:

Την ίδια ώρα για τους απολυμένους της Siemens δεν έχει γίνει τίποτα από την πλευρά της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του Σωματείου της Siemens έχει γίνει καμία ενέργεια;

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων της Βιαμύλ Στράτου Ψωμά, η επαφή με την ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης για την απορρόφηση των απολυμένων στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση ξεκίνησε από τον Αύγουστο του 2008. Το σωματείο της Βιαμύλ έθεσε το αίτημα στην κ. Πετραλιά σχετικά με την απορρόφησή των απολυμένων στους ΟΤΑ και έπειτα από σχετικές διαβουλεύσεις υπήρξε έγγραφη υπουργική απόφαση στις 30 Δεκεμβρίου, βάσει της οποίας δίνεται το δικαίωμα στους ΟΤΑ και τη νομαρχία να απασχολήσουν εργαζόμενους της πρώην Βιαμύλ, έστω και μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ.

Σε υπηρεσίες της νομαρχίας Θεσσαλονίκης πρόκειται να απορροφηθούν σε πρώτη φάση άλλα 10 άτομα, μετά την συμφωνία με τον νομάρχη κ. Ψωμιάδη.

Στον δήμο Καλαμαριάς, έπειτα από συμφωνία με τον δήμαρχο Χριστόδουλο Οικονομίδη και τη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων θα προσληφθούν 8 άτομα, δημότες Καλαμαριάς

Στον δήμο Θέρμης θα απορροφηθούν άλλα 14 άτομα που είναι και δημότες του οικείου δήμου.

Τέλος μερίδα των απολυμένων αναμένεται να προσληφθεί και στους δήμους Συκεών και Αμπελοκήπων, όπου έγιναν επαφές με τους δημάρχους, καθώς και σε άλλους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, όπου χρειάζεται προσωπικό.



Δεν υπάρχουν σχόλια: