Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Μέτρα στήριξης των απολυμένων ζητά το σωματείο εργαζομένων στη Siemens Θεσ/νίκης

Το Βήμα - Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Μέτρα για τη στήριξη των απολυόμενων εργαζομένων της Siemens Θεσσαλονίκης ζήτησε σε συνέντευξη Τύπου, το σωματείο εργαζομένων, παρουσία του προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και βουλευτών της Θεσσαλονίκης

Ήδη, από το εργοστάσιο της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη απολύθηκαν 151 εργαζόμενοι, ενώ οι υπόλοιποι 72 αναμένεται να απολυθούν σταδιακά, από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι και το τέλος του 2009.

Οι εργαζόμενοι της Siemens ζήτησαν να υπάρξουν άμεσα εξειδικευμένα προγράμματα υποστήριξης των ανέργων, κατά περίπτωση, με στόχο την επαγγελματική τους αποκατάσταση, στα πρότυπα απολυμένων άλλων μεγάλων εργοστασίων που ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους (ΒΦΛ, Softex κλπ).

«Δεν θέλουμε να πληρωνόμαστε και να μη δουλεύουμε. Οι περισσότεροι από εμάς, είναι εξειδικευμένοι στην υψηλή τεχνολογία. Μιλούμε για μετατάξεις γιατί θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι» είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων Μπάμπης Καλαϊτζίδης.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος τόνισε ότι το Εργατικό Κέντρο παλεύει να μείνει ανοιχτό το εργοστάσιο, έστω και υπό άλλη διεύθυνση.

Στα μέτρα στήριξης που ζήτησαν οι εργαζόμενοι περιλαμβάνονται, κατά περίπτωση, μετατάξεις στην Αυτοδιοίκηση και στο Δημόσιο, μοριοδοτήσεις για συμμετοχή σε διαγωνισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, επιδότηση εργοδοτών που θα απασχολήσουν απολυμένους, μέτρα ειδικής στήριξης για όσους πλησιάζουν την ηλικία συνταξιοδότησης (καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από ΟΑΕΔ), ειδικό εφάπαξ, απαλλαγή από το φόρο αποζημίωσης, ειδική επιδότηση ανεργίας έως και 72 μήνες κ.α.

Την αμέριστη συμπαράστασή τους στα αιτήματα των εργαζομένων εξέφρασαν, παίρνοντας το λόγο, ο υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης, του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου -Πασχαλίδου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, οι βουλευτές της ΝΔ Γιώργος Ορφανός, Θεόδωρος Καράογλου, Απόστολος Τζιτζικώστας, του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, Εύα Καϊλή και Βασίλης Γερανίδης και του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.

Χαιρετιστήρια μηνύματα απέστειλαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου και Χάρης Τσιόκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: