Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

700 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΜΙΖΕΣ» ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Εέυθεροτυπία - 14.01.2009

Να πληροφορηθούν, καθώς έχουν άμεσο και έννομο συμφέρον, ποια κόμματα και ποια μέλη της Βουλής έχουν τυχόν «ευεργετηθεί», κοινώς χρηματισθεί, από τα «μαύρα ταμεία» της Ζίμενς, ζητούν επτακόσιοι και πλέον πολίτες από όλη την Ελλάδα, διαφόρων πολιτικών προτιμήσεων, ανάμεσα στους οποίους είναι πολιτικοί, όπως ο τέως υπουργός Στ. Μάνος, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Γι' αυτό το λόγο προσέφυγαν με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων -για κατάθεση και επίδειξη εγγράφων- στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας σε βάρος της μητρικής Ζίμενς και της Ζίμενς Ελλάδος, ενώ πρόσθετη παρέμβαση υπέρ τους έκαναν χθες κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο δικαστήριο η μη κυβερνητική οργάνωση «Βήμα για τη δημοκρατία των πολιτών» και η Ενωση Πολιτών «Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία - Αμεση Δημοκρατία».

Το περιεχόμενο της αίτησης ανέπτυξε ο πληρεξούσιος δικηγόρος των αιτούντων Χ. Οικονομόπουλος και ως μάρτυρας εξετάστηκε ο δημοσιογράφος Χ. Μπότσαρης.

Από την πλευρά της Ζίμενς παρέστη ως πληρεξούσιος δικηγόρος ο Αλ. Λυκουρέζος και ως μάρτυρας εξετάστηκε η δικηγόρος της Ζίμενς Ελλάδος, Μαγδαληνή Ταζεδάκη, η οποία διετέλεσε από τον Σεπτέμβριο του 2003 μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο και μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας.

Οπως υποστήριξε ο κ. Οικονομόπουλος «τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στις δικαστικές αρχές από τη Ζίμενς είναι ελλιπή. Υπάρχει έννομο συμφέρον που είναι συλλογικό αγαθό να πληροφορηθεί ο Ελληνας πολίτης με βάση την αρχή της διαφάνειας το περιεχόμενο κάθε σχετικού εγγράφου και λόγω του άμεσου κινδύνου παραγραφής των αδικημάτων που έχουν διαπραχθεί από μέρους πολιτικών προσώπων, όπως έχουν παραδεχτεί τα ίδια τα εμπλεκόμενα πρώην στελέχη της Ζίμενς, με δεδομένο το ότι δεν έχει συσταθεί ακόμη εξεταστική επιτροπή».

Προς στοιχειοθέτηση της επίκλησης του έννομου συμφέροντος οι αιτούντες αναφέρουν ότι «δικαιούμαστε να γνωρίζουμε ποιους θα πρέπει να μην ψηφίσουμε στις επόμενες βουλευτικές εκλογές» κι ακόμη «επειδή είναι σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα αποκαλύψεις εξαιρετικά πιθανή και η σύσταση προανακριτικής επιτροπής», εάν οι χρηματισθέντες παραμένουν στα βουλευτικά έδρανα «θα επηρεάσουν με την ψήφο τους τη λήψη απόφασης περί εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής και τα σχετικά πορίσματα».

Ο Χ. Μπότσαρης αναφέρθηκε στο γεγονός της χρηματοδότησης πολιτικών και κομμάτων από τη Ζίμενς «με σκοπό το εμπορικό κέρδος της εταιρείας» και επιβεβαίωσε ότι «δεν έχουν προσκομισθεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη όλα τα έγγραφα».

«Αυτή την άποψη -τόνισε ο μάρτυρας- τη στηρίζω και σε δηλώσεις στελεχών της γερμανικής Ζίμενς ότι η Ελλάδα δεν ήρθε ποτέ να πάρει τα ονόματα. Ερευνώντας την υπόθεση εντόπισα ονόματα Ελλήνων πολιτικών και ποσά και τραπεζικές καταθέσεις. Βέβαια ο δημοσιογράφος οφείλει ό,τι εντοπίζει να το διασταυρώνει και από τις αρχές».

Από την άλλη πλευρά ο Αλέξ. Λυκουρέζος υποστήριξε ότι «ελλείπει παντελώς το έννομο συμφέρον» και χαρακτήρισε την αίτηση «κατασκευή που μπορεί να έχει πολιτικό ενδιαφέρον αλλά όχι νομικό έρεισμα». Κατά τη γνώμη του «μόνο η Βουλή θα είχε ενδιαφέρον για ένα τέτοιο εγχείρημα». Και κατέληξε ότι «το θέμα εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη όπου έχουν κατατεθεί τα στοιχεία και η ανάκριση είναι μυστική».

Η μάρτυρας κ. Ταζεδάκη υποστήριξε ότι «η Ζίμενς έχει θέσει στη διάθεση των δικαστικών αρχών όλα τα στοιχεία που συνέλεξε».

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: