Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Η Siemens δημιουργεί απόθεμα 1 δισεκ. ευρώ για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες κυρώσεις.

Αθηναικο Πρακτορείο Ειδήσεων

Ο γερμανικός όμιλος Siemens, ο οποίος αντιμετωπίζει ένα ευρύ σκάνδαλο διαφθοράς, ανακοίνωσε σήμερα ότι δημιουργεί απόθεμα περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες κυρώσεις στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Η Siemens εκτιμά ότι η πρόβλεψη αυτή, η οποία θα βαρύνει τους λογαριασμούς του 2008, "βασίζεται σε εκτιμήσεις που έγιναν στις συζητήσεις με τις αρχές" της Γερμανίας και των ΗΠΑ.

Ο γερμανικός όμιλος, ο οποίος δαπάνησε δισεκατομμύρια ευρώ σε δωροδοκίες για να εξασφαλίσει συμβόλαια στο εξωτερικό, βρίσκεται ιδιαίτερα στο στόχαστρο της αμερικανικής χρηματιστηριακής αρχής, της SEC.

Η Siemens είναι εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Το ύψος των μαύρων ταμείων που τροφοδοτούνταν από τον όμιλο, ο οποίος κατασκευάζει από τρένα μέχρι ηλεκτρικές τουρμπίνες, υπολογίζεται ως τώρα σε 1,3 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η αποκάλυψη πριν από δύο χρόνια αυτού του σκανδάλου διαφθοράς προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στον όμιλο, ο οποίος ανανέωσε σχεδόν όλη τη διοίκησή του.

Η Siemens αποφάσισε στη συνέχεια να στραφεί εναντίον ένδεκα πρώην διευθυντικών στελεχών της και να τους ζητήσει αποζημιώσεις, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη Γερμανία.


Δελτίο τύπου ΣΥΡΙΖΑ
Με αφορμή την ανακοίνωση της Siemens να δημιουργήσει απόθεμα 1 δις ευρώ το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ αλλών λέει:

"Δεν περιμέναμε «κοινωνική ευαισθησία» από τον όμιλο Siemens. Προκειμένου να περικόψει τις δαπάνες του, ώστε να μπορέσει να εξοικονομήσει τα απαιτούμενα για να πληρώσει το κόστος από τα σκάνδαλα που δημιούργησε, περικόπτει θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Siemens στη Θεσσαλονίκη να προσπαθούν να σώσουν τις εργασίες τους και να αποτρέψουν το κλείσιμο του εργοστασίου."

Δεν υπάρχουν σχόλια: