Καθημερινή
21 Nov, 2008
Αρνητική ήταν η απάντηση της Siemens στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και των εργαζομένων να διατηρήσει τη μονάδα της στη Θεσσαλονίκη με το υφιστάμενο καθεστώς για άλλους 9 μήνες, ώσπου να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής.
Η γερμανική εταιρεία απάντησε χθες στο υπουργείο Ανάπτυξης ότι δεν δύναται να διατηρεί τη μονάδα της στη Θεσσαλονίκη σε εκκρεμότητα. Η μονάδα ούτως ή άλλως δεν λειτουργεί από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, μετά την επίσχεση εργασίας που εφαρμόζουν οι εργαζόμενοι. Παράλληλα, η Siemens Γερμανίας «ένιψε τας χείρας της» για το θέμα, αναφέροντας ότι δεν αποφασίζει η ίδια αλλά η αμερικανική εταιρεία Gores, η οποία απέκτησε τον έλεγχο του 51% της εταιρείας που ελέγχει το εργοστάσιο.
H απάντηση «ξάφνιασε» την ελληνική κυβέρνηση, η οποία είχε γνωστοποιήσει στη γερμανική Siemens ότι δεν θέλει το κλείσιμο της μονάδας. Επίσης, στο αίτημα σημειωνόταν ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει παράταση προκειμένου να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής για το εργοστάσιο.
Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωναν ότι μετά και τη χθεσινή απάντηση της Siemens, θα υπάρξει σύγκρουση, καθώς η εταιρεία θα είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε απολύσεις. «Το υπουργείο Εργασίας δεν θα δώσει αυτή τη δυνατότητα», σημείωνε με έμφαση στέλεχος της κυβέρνησης, και ότι από το εργοστάσιο «δεν πρόκειται ν’ απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος».
Στο μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων του ΟΤΕ κατά της ίδιας εταιρείας. Ο τηλεπικοινωνιακός οργανισμός ζήτησε από τη διοίκηση του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη τον σχηματισμό προβλέψεων ύψους 50 εκατ. ευρώ για παλιές συμβάσεις που βρίσκονται σε νομική εκκρεμότητα. Η σύμπτωση αυτή σίγουρα δεν είναι τυχαία και αναδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησης να μπλοκάρει τις προθέσεις της Siemens, σε ό, τι αφορά την τύχη του εργοστασίου της στη Θεσσαλονίκη. Αλλωστε, το τελευταίο που επιζητεί η κυβέρνηση μέσα στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, είναι οι φωνές 400 απολυμένων εργαζομένων. «Τους είχαμε προειδοποιήσει ότι θα μας βρουν απέναντι αν επιμείνουν στο κλείσιμο του εργοστασίου», έλεγε χθες στέλεχος της κυβέρνησης. Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά ήταν εμφανής η αβεβαιότητά του για τη βιωσιμότητα των συγκεκριμένων λύσεων. Μέσα στη σημερινή οικονομική συγκυρία, είναι απίθανο να προβλεφθεί οτιδήποτε για επενδύσεις. Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, αναμένεται να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας στη μονάδα και θεωρούν ότι θα πρέπει να απολυθούν από τη Siemens μόνον εφόσον βρεθεί στρατηγικός επενδυτής γι’ αυτή. Μάλιστα, για τη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουν καθορίσει και το ύψος των αποζημιώσεών τους, που ανέρχεται στο 100% για τους εργατοτεχνίτες και στο 150% για τους υπαλλήλους γραφείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου