Την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 4,5% ενέκρινε με τις ψήφους της συμπολίτευσης το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τόνισε ότι «οι αυξήσεις είναι ελάχιστες και χαρακτήρισε λαϊκίστικη τη θέση της αντιπολίτευσης για πάγωμα των δημοτικών τελών», προσθέτοντας ότι «η υιοθέτηση της θα οδηγούσε στο να γίνει η Θεσσαλονίκη Καλκούτα της Ευρώπης».
Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης και ο δήμαρχος Πειραιά κ.Παναγιώτης Φασούλας ανακοίνωναν μηδενικές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη του 2009 στους δήμους τους.
Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε μάλιστα ότι με αυτήν την ενέργεια συμβάλλει στην προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, καθώς απαλλάσσει περί τις 520.000 σπίτια από επιπλέον οικονομικά βάρη.
Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση κατά των διοικητών των ΔΕΚΟ, τονίζοντάς τους «να μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε αυξήσεις των τιμολογίων για το νέο έτος». Μάλιστα, ο δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε από την κυβέρνηση «να μαζέψει» τους διοικητές των ΔΕΚΟ που ζητούν αυξήσεις, προσθέτοντας ότι το μέτρο αυτό δεν το ζητά μόνο ως δήμαρχος Αθηναίων αλλά και ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Κακλαμάνης έφερε ως παράδειγμα τη ΔΕΗ, η οποία όπως είπε φέρεται να σχεδιάζει αυξήσεις 15%, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν δέχεται καμία δικαιολογία «σε μία εποχή που δεν ξέρουμε τι θα ξημερώσει».
Ο κ. Φασούλας δήλωσε με τη σειρά του ότι «Οι κάτοικοι του Πειραιά αντιμετωπίζουν ήδη το φάσμα της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και της ανέχειας, γι αυτό και δεν προχωρήσαμε σε αυξήσεις, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ».
Σύμφωνα δηλαδή με όσα είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, οι κύριοι Κακλαμάνης και Φασούλας είναι λαϊκιστές ενώ τόσο η Αθήνα όσο και Πειραιάς είναι η Καλκούτα της Ευρώπης.
Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι ο κ. Παπαγεωργόπουλος έχει και κοινωνικές ευαισθησίες καθώς πρόσθεσε ότι ο δήμος θα μειώσει κατά 50% τα δημοτικά τέλη στα άτομα με αναπηρία άνω του 80%, καθώς και στους καταστηματάρχες που μειώνονται τα κέρδη τους, λόγω των έργων του μετρό.
Όσο για πού θα πάνε τα λεφτά, σημείωσε ότι «τα ανταποδοτικά τέλη μεταφράζονται σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην καθαριότητα και στον φωτισμό», ενώ τόνισε ότι «στα 10 χρόνια που η δημοτική παράταξη Αναγέννηση διοικεί τον δήμο, τα δημοτικά τέλη αυξήθηκαν κατά 63,5%».
Σε αντίθεση με το «κοινωνικό πακέτο» του δημάρχου Θες/νίκης, το πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων για τη στήριξη των οικονομικά ανήμπορων (ενώπιον της οικονομικής κρίσης) περιλαμβάνει ακόμη: τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων, ρούχων, υπόδησης και οικιακού εξοπλισμού στους συμπολίτες μας, οι οποίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Πιο συγκεκριμένα δημιουργούνται δύο νέοι θεσμοί: το Κοινωνικό Φαρμακείο και η Αθηναϊκή Αγορά. Το Κοινωνικό Φαρμακείο θα λειτουργήσει εντός του Δεκεμβρίου στην πλατεία της Βαρβακείου Αγοράς και θα παρέχει φαρμακευτική περίθαλψη σε άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Θα λειτουργεί τρεις φορές την εβδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή), από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Στην πλατεία της «Βαρβακείου» θα στεγαστεί και η Αθηναϊκή Αγορά, το πρώτο κοινωνικό εμπορικό πολυκατάστημα, παρέχοντας δωρεάν είδη ένδυσης, υπόδησης, οικιακά σκεύη και συσκευές σε ανέστιους και πενόμενους. Θα λειτουργεί καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου, από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.
Στο δήμο Θες/νίκης οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ζήτησαν μηδενική αύξηση των τελών υποστηρίζοντας ότι από το 2000 η αύξηση ανήλθε σε 70%.
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια», Λευτέρης Παπαδόπουλος διατύπωσε τη δέσμευση της παράταξης του για μείωση των δημοτικών τελών κατά 20% όταν αναλάβει ενώ η παράταξη του χαρακτήρισε «πρόκληση» και «επίδειξη πρωτοφανούς αναλγησίας» την πράξη της διοίκηση του δήμου, την ώρα που πολίτες και κυρίως μικροεπαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση.
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», Παναγιώτης Αβραμόπουλος ζήτησε μείωση ή κατάργηση των τελών για τους ανέργους και τους υποαπασχολούμενους και επεσήμανε ότι πόροι θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν από τον περιορισμό της σπατάλης στον δήμο επισημαίνοντας ότι χάθηκαν 30 εκ. ευρώ λόγω κακοδιαχείρισης στον δήμο.
Εμείς να προσθέσουμε μόνο τις τεράστιες σπατάλες που γίνονται κάθε χρόνο σε φιέστες και πυροτεχνήματα. Ο δήμαρχος Αθηνών υπολόγισε ότι τα 5,5 έως 6 εκατομμύρια ευρώ που θα εισέπραττε ο δήμος αν δεν πάγωνε τα τέλη, θα καλυφθούν με την περικοπή άλλων δαπανών.
Τα ανταποδοτικά τέλη χρεώνονται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ ο οποίος αυξήθηκε κατά 10% το 2007 και κατά 7% τον Ιούλιο του 2008, ενώ αναμένονται νέες αυξήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2009 λόγω της ρήτρας καυσίμων, που με νομοθετική ρύθμιση ενσωματώνεται στους λογαριασμούς από 1ης Ιανουαρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου