Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Χειμώνας απολύσεων, νέες στρατιές ανέργων

Τα ΝΕΑ
Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Βαρύς προμηνύεται ο φετινός χειμώνας για τους εργαζομένους, οι οποίοι βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με καταιγίδα απολύσεων.

Τα πρώτα κρούσματα με θύματα εκατοντάδες εργαζομένους σε βασικούς τομείς της οικονομίας (τηλεπικοινωνίες, κατασκευές, τουρισμός, εμπόριο, τράπεζες) είναι ήδη πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να γίνεται πλέον λόγος για ντόμινο απολύσεων. Ο φόβος της ανεργίας μεγαλώνει από μέρα σε μέρα, ενώ πρόβλεψη σοκ μιλά για 123.000 επιπλέον ανέργους την επόμενη διετία.

Τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης αφορούν χιλιάδες εργαζομένους, οι οποίοι έχουν απολυθεί ή βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ανεργία, ενώ η κατάσταση εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί σύντομα εξαιτίας της κατακόρυφης μείωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Τα κέρδη για τη μία στις 10 εισηγμένες εταιρείες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα εννεαμήνου εμφανίζονται μειωμένα κατά 19%, ενώ σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η μείωση στην κερδοφορία των εισηγμένων στη Σοφοκλέους θα κινηθεί γύρω στο ποσοστό ρεκόρ του 25%. Ο αριθμός των ανέργων θα εκτοξευτεί μέσα στην επόμενη διετία σε 480.000, από 357.000 που είναι σήμερα. Πρόκειται για πρόβλεψη του επιστημονικού διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ κ. Σάββα Ρομπόλη με βάση τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών ότι η ανεργία θα εκτοξευτεί στα επίπεδα του 9,2%- 9,3% τα επόμενα δύο χρόνια.

Θράκη- Μακεδονία
Ήδη δεκάδες επιχειρήσεις αφήνουν στον δρόμο εργαζομένους. Σε ξενοδοχεία, τράπεζες και τηλεπικοινωνίες, εμπόριο και κατασκευές-οικοδομή- τομείς που πλήττονται ήδη από την οικονομική κρίση- έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται τα πρώτα αρνητικά για την απασχόληση σημάδια. Οι κινητοποιήσεις εργαζομένων στη Βόρειο Ελλάδα αποτελούν πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και η ανησυχία φτάνει μέχρι τον Έβρο. «Εδώ γίνονται συνεχώς απολύσεις», δηλώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης κ. Γιώργος Ευσταθίου. «Πρόσφατα απολύθηκαν 38 εργαζόμενοι από την αλλαντοβιομηχανία Θράκη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Γιαννόπουλος επισημαίνει ότι εντείνεται η αγωνία εργαζομένων σε ε πιχειρήσεις διαφόρων τομέων «από το μέταλλο και το ξύλο μέχρι τις κλωστές και το εμπόριο», ενώ οι απολύσεις φαίνεται να πληθαίνουν. Πολλές, μάλιστα, αφορούν μικρές επιχειρήσεις, που σπάνια βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μικρή Κλωστοϋφαντουργία Αποστολάκης, η οποία έκλεισε πρόσφατα, αφήνοντας ανέργους 60 άτομα. Θέσεις εργασίας χάνονται και από την κατηγορία των συμβασιούχων, οι οποίες, μάλιστα, δεν καταγράφονται. «Όσοι εργάζονται ως συμβασιούχοι χάνουν την εργασία τους, καθώς οι εταιρείες δεν ανανεώνουν τις συμβάσεις τους», επισημαίνει ο κ. Γιαννόπουλος. Φέρνει, μάλιστα, ως παράδειγμα και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος δεν έχει κάνει ανανέωση στους συμβασιούχους στα Λουτρά.

Οι προβληματικές
Πρόκειται για κρούσματα που προϊδεάζουν για την επερχόμενη κρίση, όπως άλλωστε προκύπτει και από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την πτώχευση. Αν και τα προβλήματά τους δεν οφείλονται στην τρέχουσα κρίση, η κατάστασή τους επιβαρύνθηκε λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες ο επιχειρηματικός κόσμος. Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται η Αltec Τelecoms, οι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, η Βετανέτ, η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία και η Lannet του ομίλου Λαναρά. Έξι ακόμα επιχειρήσεις, όπως έχει ανακοινώσει η ΓΣΕΕ, σχεδιάζουν ή προχωρούν σε απολύσεις εργαζομένων ή διαθεσιμότητες προσωπικού, που αφορούν συνολικά 320 άτομα. Πρόκειται για τις εταιρείες Φουλγκόρ, Χαλυβουργία Θεσσαλίας, Ηλεκτρολούξ, Διαμάντ- Βιντέρ, Ιntracom, Κεραμοποιία Κατσίκη. Αποθαρρυντικά είναι και τα μηνύματα από την πορεία των νέων παραγγελιών στη βιομηχανία, οι οποίες έπεσαν κατά 2,2% τον Σεπτέμβριο.

Στα ξενοδοχεία
Ανάμεσα στους πιο ευάλωτους τομείς κατατάσσεται ο τουρισμός. Όπως επισημαίνει ο κ. Λεωνίδας Καραθανάσης, πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΠΟΕΕ & ΥΤΕ), ξενοδοχεία στη Ρόδο και την Κρήτη επιχείρησαν να προχωρήσουν σε απολύσεις πριν από το τέλος της φετινής σεζόν, προκαλώντας κλίμα τρομοκρατίας. Στην Κρήτη, μάλιστα, και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «Sun Shine» στην Ιεράπετρα η διοίκηση ανακοίνωσε στους 86 εργαζομένους ότι δεν θα προχωρήσει στην επαναπρόσληψη 26 εξ αυτών την επόμενη τουριστική σεζόν. Ήδη απέλυσε τέσσερις, ενώ ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, άλλες τόσες απολύσεις εντός του Νοεμβρίου.

Λίστες απολύσεων στις τράπεζες
Στις τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες, επικεφαλής σε ορισμένα τμήματα, αλλά και σε θυγατρικές τους από τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό χώρο έχουν λάβει εντολή να συντάξουν λίστες με ονόματα εργαζομένων που κρίνουν ότι θα ήταν δυνατόν να απολυθούν. Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται όσοι εργάζονται με καθεστώς ευέλικτης εργασίας. Παρότι η ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων δεν μπορεί να προσδιορίσει τον αριθμό τους με ακρίβεια, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες. Πάντως, ειδικοί προβλέπουν ότι η τάση συγκέντρωσης που αναμένεται να εκδηλωθεί δυναμικά στον τραπεζικό κλάδο ενδέχεται να επιφέρει μείωση των θέσεων εργασίας.

Τηλεπικοινωνίες: εκατοντάδες στον δρόμο
Οι δυσκολίες στις τηλεπικοινωνίες και κυρίως στους εναλλακτικούς παρόχους είχαν γίνει ορατές εδώ και αρκετό καιρό. Στελέχη των συνδικάτων θεωρούν αβέβαιο το μέλλον των 120 εργαζομένων στη Lannet, η οποία έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης. Το ίδιο συμβαίνει και για τους 150 εργαζομένους στην Αltec Τelecoms, η οποία έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης και έχει ήδη προχωρήσει σε απομάκρυνση 100 εργαζομένων. Η περίπτωση της Vodafone έγινε γνωστή το καλοκαίρι, καθώς προκάλεσε και παρέμβαση της ΓΣΕΕ. Όμως, από την εταιρεία απομακρύνθηκαν τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, 100 εργαζόμενοι. Αλλά και η περίπτωση της Ιntracom, η οποία σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ και το σωματείο των εργαζομένων της σχεδιάζει για τον Δεκέμβριο 120 με 200 απολύσεις, δείχνει ότι ο κλάδος βρίσκεται στα πρόθυρα απολύσεων. Μάλιστα το σωματείο των εργαζομένων της εταιρείας προκήρυξε 24ωρη απεργία για σήμερα.

Κατασκευές- οικοδομή
Με τις δημόσιες επενδύσεις να έχουν συρρικνωθεί κατά 37,2% από το 2004 μέχρι σήμερα και τη χρηματοπιστωτική κρίση να φρενάρει την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, οι κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας προχωρούν σε δραστικές περικοπές των λειτουργικών τους δαπανών. Στην πρώτη γραμμή των περικοπών αυτών βρίσκονται και οι εργαζόμενοι είτε είναι εποχικό προσωπικό είτε στελέχη πρώτης γραμμής. Ο πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας ΕΚΤΕΡ κ. Αθανάσιος Σύψας, αφού αναφέρει ότι ο κατασκευαστικός κλάδος της χώρας και κυρίως οι μικρότερες επιχειρήσεις περνούν μια δύσκολη περίοδο, επισημαίνει ότι ενώ μέχρι πρόσφατα οι απώλειες θέσεων εργασίας αφορούσαν το εποχικό προσωπικό, τώρα η ανεργία άρχισε να χτυπά και τα μόνιμα εξειδικευμένα στελέχη. Η ανεργία χτυπά και την οικοδομή. Ο πρόεδρος του σωματείου οικοδόμων κ. Γιάννης Τασούλας επισημαίνει ότι ο αριθμός των ανέργων αυξάνει γοργότερα από το ποσοστό μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας, που κινείται πλέον γύρω στο 16%.

Στην οικοδομή, σύμφωνα με τα στοιχεία των ίδιων των κατασκευαστών, η απασχόληση έχει ήδη μειωθεί κατά 50.000 άτομα την τελευταία διετία, ενώ αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν όλο και μικρότερο αριθμό συνεργείων λόγω της συνεχούς μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας. Η μείωση στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις ότι η κρίση στην οικοδομή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μεταφράζεται, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των απασχολουμένων στον κλάδο τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Δεν θα κάνουν προσλήψεις για τις γιορτές
ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ από την πλευρά τους προβληματίζονται έντονα λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλεί η διεθνής κρίση στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Παναγή Καρέλα, με δεδομένη την κρίση στην αγορά, αλλά και την καθυστέρηση εφαρμογής του σχεδίου στήριξης των τραπεζών, οι λιανέμποροι δεν θα προσλάβουν εποχικό προσωπικό τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για εξέλιξη που παραπέμπει εμμέσως στο τι θα επακολουθήσει στον κλάδο του εμπορίου, όπου οι επιχειρηματίες δεν αποκλείουν να προχωρήσουν σε απολύσεις αν η αγορά δεν πάει καλά τα Χριστούγεννα.

Οι μαρτυρίες των θυμάτων

Κατερίνα Παπαδημητράκη
καμαριέρα σε ξενοδοχείο «Εδώ και τρία χρόνια που δουλεύω στο ξενοδοχείο, δεν είχα κανένα πρόβλημα. Φέτος, αφού όλο το καλοκαίρι δουλεύαμε από τις εξίμισι το πρωί μέχρι το βράδυ στις οκτώ και χωρίς ρεπό, με πέταξαν έξω μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους, επικαλούμενοι τη διεθνή κρίση», λέει η κ. Παπαδημητράκη, 41 ετών, διαζευγμένη και μητέρα τριών παιδιών, η οποία ενημερώθηκε με εξώδικο στις 6 Νοεμβρίου από τη διοίκηση του ξενοδοχείου «Sunshine» (1.000 δωματίων) στην Ιεράπετρα Κρήτης ότι απολύεται. Η ξενοδοχειακή εταιρεία έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους ότι προτίθεται να μειώσει το προσωπικό κατά 26 άτομα και να λειτουργήσει με 60 εργαζομένους του χρόνου. Μέχρι στιγμής έχει απολύσει 3 καμαριέρες και έναν εργαζόμενο στην κουζίνα, ενώ αναμένεται ότι θα γίνουν 4 ακόμη απολύσεις

Γιάννης Λιόκαρης
Lannet τηλεπικοινωνίες «Εδώ και δύο μήνες είμαστε απλήρωτοι. Δεν υπάρχει δουλειά, οι πελάτες φεύγουν, ενώ μας έχουν κάνει έξωση από τα γραφεία», λέει ο κ. Γιάννης Λιόκαρης, εργαζόμενος στις Lannet τηλεπικοινωνίες, εταιρεία του ομίλου Λαναρά, η οποία έχει κάνει αίτηση για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα. «Περιμένουμε τη δικαστική απόφαση για να δούμε τι θα γίνει», λέει για τους 120 εργαζομένους που έχουν απομείνει στην εταιρεία. «Ξέρουμε ότι θα γίνουν σίγουρα απολύσεις. Η διοίκηση υποστηρίζει ότι με το νέο σχήμα θα απασχολη- θούν 90 άτομα. Εμείς όμως βλέπουμε λιγότερους».

Κατερίνα Παντοχιάδου καθαρίστρια «Από 15 χρόνων δουλεύω στη Siemens. Η εταιρεία θα κλείσει, ενώ όλα πήγαιναν πολύ καλά. Είχαμε καλή παραγωγή. Πώς θα μπορέσω να τα βγάλω πέρα», αναρωτιέται η κ. Κατερίνα Παντοχιάδου, 47 ετών, καθαρίστρια, η οποία είναι χήρα με δύο παιδιά, έναν φαντάρο και έναν δεύτερο επίσης άνεργο, καθώς μόλις απολύθηκε από τον Στρατό.
«Εδώ και 31 χρόνια δουλεύω καθαρίστρια και στην κουζίνα στο εργοστάσιο της Siemens. Ποιος θα μου δώσει δουλειά σε αυτή την ηλικία; Εξάλλου, η ανεργία και μάλιστα ανάμεσα στις γυναίκες στη Θεσσαλονίκη, μετά τα λουκέτα που έχουν μπει τα τελευταία χρόνια σε αρκετά εργοστάσια, είναι υψηλή».

Στράτος Ψωμάς
ηλεκτρολόγος- θερμαστής «Εδώ και ενάμιση μήνα έχουμε απολυθεί 72 εργαζόμενοι από το εργοστάσιο και παρ΄ ότι η υφυπουργός Απασχόλησης, η κ. Καλατζάκου, μας είχε υποσχεθεί τον Αύγουστο ότι από την 1η Οκτωβρίου θα είμαστε σε θέσεις εργασίας μέσω των επιχορηγούμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ με 36 ευρώ την ημέρα, παραμένουμε άνεργοι», λέει ο πενηντάχρονος Στράτος Ψωμάς, ηλεκτρολόγος- θερμαστής λέβητα στο εργοστάσιο της Βιαμίλ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο παρήγε ισογλυκόζη και είχε περάσει στον έλεγχο της πολυεθνικής Τateklyle από το 1994.
«Στο εργοστάσιο έχουν μείνει επτά άτομα στο λογιστήριο για να κλείσουν τα βιβλία. Από τους υπόλοιπους, οκτώ άτομα βρήκαν από μόνοι τους δουλειά, ενώ οι άλλοι παρ΄ ότι έχουμε κάνει συνεντεύξεις, δεν έχουμε ειδοποιηθεί από καμία από τις επιχειρήσεις που υπάγονται στα επιχορηγούμενα προγράμματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: