Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Η απόγνωση σε αριθμούς στη Μακεδονία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
24/11/2008

Μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο, οι άνεργοι ανέρχονται σε περίπου 74.000.

Γενικά η Βόρεια Ελλάδα βιώνει πολύ έντονα τις συνέπειες της κρίσης. Λόγω της γειτνίασης με βαλκανικές χώρες πολλές επιχειρήσεις έχουν μετακομίσει εκεί ή στην Τουρκία λόγω του φτηνού εργατικού δυναμικού.

Η κλωστοϋφαντουργία ψυχορραγεί στη Θεσσαλονίκη και τη Νάουσα Ημαθίας, ενώ παρατεταμένη κρίση εξαιτίας της γούνας έχουν περάσει Καστοριά και Σιάτιστα Κοζάνης.

Αναλυτικά:

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

2004-2008: Ανεργοι/απολυμένοι: Μόνο την τελευταία τετραετία έχασαν τη δουλειά τους στη Θεσσαλονίκη πάνω από 5.000 άτομα. Για το 2008 υπολογίζεται πως έμειναν 1.500 άνεργοι/ες.

Λουκέτα: Από το 2005 μέχρι σήμερα έκλεισαν 247 επιχειρήσεις, σύμφωνα με αποφάσεις του Πρωτοδικείου.

Κλάδοι που πλήττονται: Κλωστοϋφαντουργία, καπνά, συνεταιριστικές επιχειρήσεις, κατασκευές.

Ανασφάλιστη εργασία: Ανέρχεται και ξεπερνά το 17%, η μαύρη εργασία φτάνει το 18%.

Τα χειρότερα: Το 2007 έκλεισε το εργοστάσιο Θεσσαλονίκης της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων με 650 εργαζομένους και, με την έναρξη του 2008, η βιομηχανία ζυμαρικών ΑΒΕΖ διέκοψε τη λειτουργία του παραγωγικού τμήματος ύστερα από 81 χρόνια λειτουργίας. Στις 30 Σεπτεμβρίου έβαλε λουκέτο η ΒΙΑΜΥΛ, με 82 εργαζομένους, που λειτουργούσε από το 1955, και οι δραστηριότητές της μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία.

Η Siemens ανακοίνωσε κλείσιμο του εργοστασίου της στη Θεσσαλονίκη· επενδυτής δεν βρίσκεται και οι 250 εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας. Τυχόν λουκέτο θα συμπαρασύρει άλλους 150 εργαζομένους σε περιφερειακές εταιρείες, ενώ θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στους 8.500 εργαζομένους στον όμιλο Siemens πανελλαδικά και σε επιχειρήσεις-δορυφόρους.

ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ανεργία: Υπολογίζεται στο 20% στην Κοζάνη. Στη Σιάτιστα φτάνει το 50%.

Κλάδοι που πλήττονται: Γουνοποιία στη Σιάτιστα. Εκλεισαν πολλές επιχειρήσεις.

ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Ανεργία: Υπολογίζεται στο 25% στη Βέροια. Στη Νάουσα φτάνει το 50%. Δυσχεραίνει η κατάσταση και στην Αλεξάνδρεια.

Λουκέτα: Εκλεισε πρόσφατα καπνομάγαζο στην Αλεξάνδρεια με 350 εργαζομλενους. Σε αβεβαιότητα 350 εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας του Ομίλου Λαναρά.

ΝΟΜΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Ανεργία: Τρέχει στον νομό Πιερίας με 25%.

Λουκέτα: Μόνο το 2008 έκλεισαν δύο επιχειρήσεις με 130 άτομα και άλλες προχώρησαν σε μειώσεις προσωπικού.

Κλάδοι που πλήττονται: Κρίση στην οικοδομική δραστηριότητα.

ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

Η Δράμα βιώνει την αποβιομηχάνιση τα τελευταία 20 χρόνια, με αποτέλεσμα κάθε νοικοκυριό να έχει τουλάχιστον έναν άνεργο. Σημαντικό πλήγμα στάθηκε το κλείσιμο της χαρτοβιομηχανίας Softex το 2002, που απασχολούσε 450 άτομα.

Ανεργία: Επισήμως στο 18-20%. Ουσιαστικά ξεπερνά το 28%.

Λουκέτα: Μόνο το τελευταίο δεκάμηνο έκλεισαν 297 μικρές και μη επιχειρήσεις. Από εστιατόρια μέχρι βιοτεχνίες σιδηροκατασκευών και από μαγαζιά δερμάτινων ειδών μέχρι επίπλων και κουφωμάτων.

Προοπτικές: Η πιο πρόσφατη επένδυση είναι ένα θερμοκήπιο που απασχολεί 80 άτομα. Δημιουργήθηκαν μικρές μονάδες επεξεργασίας ξηρών καρπών. Στα σκαριά βρίσκεται μονάδα παραγωγής νοβοπάν στο Νευροκόπι.

ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Ανεργία: Επισήμως στο 20%. Ουσιαστικά είναι πάνω από 28%, κυρίως στις γυναίκες.

Λουκέτα: Πολλές ατομικές επιχειρήσεις, ειδικά στο ιστορικό κέντρο, έκλεισαν. Μόνο το πρώτο δεκάμηνο έκλεισαν 165 βιοτεχνίες, εμπορικά καταστήματα και επαγγελματικές επιχειρήσεις.

Κλάδοι που πλήττονται: Ο καπνός, λόγω οδηγίας της Ε.Ε. Προβλήματα σε αλιεία/οστρακοκαλλιέργεια. Μείωση κατά 30% στην οικοδομή.

Ανασφάλιστη και μαύρη εργασία ανθούν.

Προοπτικές: Μια επιχείρηση που κατασκευάζει πόρτες πλοίων, ενώ επίκειται επένδυση μονάδας παραγωγής προϊόντων γυαλιού.

ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ

Ανεργία: Ανέρχεται στο 18-20%.

Κλάδοι που πλήττονται: Κατασκευαστικός. Η οικοδομή είναι σε κάμψη.

Μαύρη εργασία: Ανθεί, σε ποσοστό 40-50%.

Προοπτικές: Προωθείται επένδυση στον τομέα των πλαστικών.

ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Ανεργία: Κυμαίνεται σε 14-15%. Στην περιοχή της Τορώνης φτάνει το 30%.Λουκέτα: Ο αριθμός των ξενοδοχοϋπαλλήλων μειώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια από 12.500 σε 7.000.

Κλάδοι που πλήττονται: Τουριστικός, κατασκευαστικός. Εχει μειωθεί η οικοδομική δραστηριότητα.Η μαύρη εργασία αυξάνεται.

Προοπτικές: Εγιναν νέες ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα, που εξασφαλίζουν δουλειά μόλις 4 μήνες τον χρόνο.

ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Ανεργία: Κυμαίνεται σε 25-30%.

Προοπτικές: Η τελευταία επένδυση στην περιοχή ήταν οι... φυλακές, που απορρόφησαν 200 άτομα. Οι οικοδομές πάνε καλά, το καλοκαίρι υπάρχουν δουλειές λόγω και των εργοταξίων της Εγνατίας οδού, ενώ οι μονάδες που δημιουργούνται στον τομέα του χειμερινού τουρισμού είναι κυρίως οικογενειακού χαρακτήρα.

ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ

Ανεργία: Ξεπερνά το 35%.

Κλάδοι που πλήττονται: Αγροτικός τομέας (ροδακινοπαραγωγοί), κλωστοϋφαντουργία. Προβλήματα στον αγροτικό τομέα, στη διάθεση των προϊόντων (χάσιμο αγορών), ενώ δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Προοπτικές: Το καλοκαίρι τα πράγματα είναι καλύτερα με τους εποχικούς εργάτες, αλλά το χειμώνα η κατάσταση είναι απελπιστική. Πτυχιούχοι απευθύνονται στο Εργατικό Κέντρο για να βρουν δουλειά.

ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Ανεργία: Φτάνει το 24%.

Λουκέτα: Τον Μάρτιο έκλεισε ορυχείο της ΔΕΗ στο Κλειδί, που απασχολούσε 70 άτομα, άλλα 50 άτομα που απασχολούνταν στο Φράγμα Παπαδιάς είναι χωρίς δουλειά και η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 80%.

Προοπτικές: Το 2008 εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό μονάδα συσκευασίας φασολιών στις Πρέσπες. Σε εξέλιξη η διακήρυξη για τη δεύτερη μονάδα του ΑΗΣ της ΔΕΗ στη Μελίτη. Θα προσφέρει 350 θέσεις μόνιμου προσωπικού και στην κατασκευή της θα εργαστούν 1.000 άτομα.

ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Ανεργία: Φτάνει το 25%.

Ανεργοι/απολυμένοι: Υπολογίζονται σε 3.720 και από αυτούς οι 800 απασχολούνταν στον κλάδο της γούνας.

Προοπτικές: Σε εκκρεμότητα η εγκατάσταση επιχειρήσεων στο Βιομηχανικό Πάρκο, ενώ πρόκειται να λειτουργήσει παράρτημα της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

ΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ

Ανεργία: Τρέχει στο 20%.Μείωση εργαζομένων: Καπνομάγαζα μειώνουν διαρκώς τον αριθμό των εργαζομένων και υπάρχει κάμψη στις οικοδομές.

Προοπτικές: Μικρές μονάδες δημιουργούνται στον τομέα του μετάλλου, του επίπλου και του εμπορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: