ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/11/2008
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΜΠΟΥ
Η Βιαμύλ ιδρύθηκε πριν από 82 χρόνια (το 1926) στην περιοχή του Ρέντη Πειραιά από τον χημικό μηχανικό, ειδικευμένο στην πυρίτιδα, Σπύρο Κουβερτάρη, με κεφάλαια στην αρχή του τραπεζίτη Σπυράκη. Καταστράφηκε στην Κατοχή με τον βομβαρδισμό του Πειραιά και ξαναχτίστηκε, ενώ το 1953 εγκαινίασε το εργοστάσιό της στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης.
Με τον θάνατο του ιδρυτή το 1964, τα ηνία ανέλαβε ο γαμπρός του Μιχάλης Κασιμάτης, ο οποίος επέλεξε ως συνεργάτη την πολυεθνική εταιρεία του Βελγίου Amylum. Το 1985-86 παρουσίασε μεγάλη ζημιά λόγω κακοδιαχείρισης και σχεδόν το σύνολο των μετοχών πέρασε στην Amylum, η οποία στη δεκαετία του '90 εξαγοράστηκε από τη βρετανική εταιρεία Tate & Lyle.
Μετά το κλείσιμο των ομοειδών επιχειρήσεων ΖΑΑΕ στην Αττική και ΒΕΣΟ στην Πάτρα, η Βιαμύλ ήταν το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής γλυκαντικών υλών στην Ελλάδα, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου που έβαλε λουκέτο. Κατανάλωνε 300 τόνους καλαμποκιού το 24ωρο (100.000 τόνους τον χρόνο) και παρήγε περίπου 250 τόνους γλυκόζης, ισογλυκόζης και το υπόλοιπο άμυλο τροφίμων και χαρτοποιίας. Το 2005 τα κέρδη του ήταν 5.000.000 ευρώ και το 2007 ήταν 6.000.000 ευρώ.
Η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο της επιχείρησης ξεκίνησε Παρασκευή και 13, τον Φεβρουάριο του 2006, με τη σχετική ανακοίνωση από τη μητρική εταιρεία. Αιτία: η αναθεώρηση στο καθεστώς της ποσόστωσης της ζάχαρης για την Ελλάδα, που έκανε μη ανταγωνιστική την τιμή της παραγόμενης ισογλυκόζης.
Οι εργαζόμενοι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι με την αποδοχή της ποσόστωσης για τη ζάχαρη υπέγραψε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου για τη Βιαμύλ.
Η Tate & Lyle, από την πλευρά της, έκρινε ως ασύμφορη την επένδυση στη Θεσσαλονίκη και αποφάσισε να μεταφέρει τις δραστηριότητές της στο Ράζγκραντ της βόρειας Βουλγαρίας, κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία. Εκεί παράγει πλέον τις γλυκαντικές ύλες και από τη Βουλγαρία τις εισάγουν οι πελάτες στην Ελλάδα (Coca Cola, Pepsi Cola, Μπισκότα Παπαδοπούλου, Αλλατίνη, Γιώτης, Χαΐτογλου, επιχειρήσεις κομπόστας και χαρτοποιίες).
Από τους 82 εργαζόμενους, οι 65 πήραν τις απολύσεις τους και οι υπόλοιποι 17 θα απολυθούν σταδιακά μέχρι τον Ιανουάριο του 2009. Σε 17 ανέρχονται όσοι θέλουν μέχρι και 5 χρόνια να βγουν στη σύνταξη και οι υπόλοιποι είναι ηλικίας 40-50 χρόνων.
Μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού όσοι τις επόμενες μέρες θα δουλέψουν σε εργοδότες που είναι γνωστοί του προέδρου του σωματείου Στράτου Ψωμά.
Η υφυπουργός Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου είπε ότι έχουν βρεθεί δεκάδες θέσεις σε επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, μέσω του ΟΑΕΔ, αλλά οι απολυμένοι δεν έχουν τίποτε συγκεκριμένο στα χέρια τους.
Με το κλείσιμο της Βιαμύλ έμεινε το οικόπεδο-φιλέτο, έκτασης 60 στρεμμάτων, για το οποίο οι απολυμένοι επικαλούνται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ενδιαφέρον να το αποκτήσει έχει εκδηλώσει η αλυσίδα ξενοδοχείων Hilton.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου