Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Ποιος είναι ο Barack Hussein Obama

----------------------------------από την Daily Mirror---------------------------

Ο 47χρονος σήμερα Ομπάμα γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1961 στη Χαβάη από Κενυάτη πατέρα και λευκή Αμερικανίδα μητέρα. Πήρε το όνομα του μπαμπά του, που στα Σουαχίλι σημαίνει «ευλογημένος». Οι γονείς του χωρίζουν και ο μικρός Μπάρι μετακομίζει με τη μαμά του και τον Ινδονήσιο πατριό του στην Τζακάρτα, για να γυρίσει ξανά στα 10 του χρόνια στη Χαβάη, στους γονείς της μητέρας του. Η γιαγιά του Μάντελιν που είχε αναλάβει την ανατροφή τού Μπάρακ, όσο η μητέρα του εργαζόταν στην Ινδονησία, δεν πρόλαβε να δει τον εγγονό της Πρόεδρο καθώς δύο μόλις ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86χρονη, στη Χαβάη
Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις Πολιτικές Επιστήμες και της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, ο Ομπάμα εργάστηκε μεταξύ άλλων ως λέκτορας πανεπιστημίου και δικηγόρος αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Ομπάμα είναι χριστιανός, παρότι ο πατέρας του και ο πατριός του ήταν μουσουλμάνοι. Παντρεύτηκε το 1992 τη δικηγόρο Μισέλ και μαζί απέκτησαν δύο κόρες, τη Μάλια και τη Σάσα.
Το 2004, ενώ ήταν ήδη βουλευτής του Ιλινόις, απηύθυνε ομιλία στο Εθνικό Δημοκρατικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος. Το Νοέμβριο του 2004 εξελέγη μέλος της Γερουσίας των ΗΠΑ με 70% των ψήφων. Ως μέλος της μειοψηφίας του Δημοκρατικού Κόμματος κατά την 109η συνεδρίαση του Κογκρέσου, τάχθηκε υπέρ του ελέγχου στα συμβατικά όπλα και πραγματοποίησε επίσημα ταξίδια στην Ανατολική Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Κατά το επόμενο Κογκρέσο, ο Ομπάμα προώθησε νομοθεσία για τα λόμπι στις ΗΠΑ και την εκλογική απάτη, όπως επίσης για τη μείωση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη και εναντίον της πυρηνικής τρομοκρατίας.
Το Φεβρουάριο του 2007 ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2008.
Βασικά σημεία της εκστρατείας του, ήταν η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, η ανάκαμψη της οικονομίας, η επίτευξη καλύτερων σχέσεων με την Ανατολή και η επαναπροσέγγιση με την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: