Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Αλλαγή και για την Ελλάδα;

«Change has come for America» είπε ο Μπάρακ Ομπάμα στο μήνυμα μετά την νίκη του.

Η αλλαγή στην Αμερική μπορεί όμως να σημαίνει αλλαγή και για την Ελλάδα.

27 χρόνια μετά την αλλαγή του 1981 μία καινούργια αλλαγή μας έρχεται εξ Αμερικής.

Η αλλαγή αυτή δεν αφορά τα εσωτερικά αλλά τα εξωτερικά ζητήματα της χώρας όπως το Σκοπιανό, το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά.

Οι θέσεις τόσο του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, όσο και του αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν, είναι απίστευτα φιλεληνικές.

Πιο αναλυτικά:

ο Μπάρακ Ομπάμα μόλις τον περασμένο Αύγουστο είχε πρωτοστατήσει για την έκδοση ψηφίσματος της αμερικανικής Γερουσίας στο οποίο τα Σκόπια καλούνται «να συμμορφωθούν με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, να σταματήσουν την προπαγάνδα και να εργαστούν για κοινά αποδεκτή λύση για το όνομα».

Αλλά και ως πρόεδρος της Υποεπιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων έχει υπογράψει από κοινού με την Ρεπουμπλικανή Ολυμπία Σνόου από την πολιτεία Μέιν και τον Δημοκρατικό Ρόμπερτ Μενέντεζ από το Νιου Τζέρσεϊ ώστε στο νομοσχέδιο για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ τα Σκόπια να αναφερθούν ως FYROM και όχι ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως είχε ήδη αναγνωριστεί από την Ουάσιγκτον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη την προεκλογική περίοδο οι Σκοπιανοί είχαν κυκλοφορήσει μήνυμα μέσω πολλών διαδικτυακών ημερολογίων (blogs), το οποίο έλεγε: «Κανείς Μακεδόνας της Αμερικής να μην ψηφίσει Ομπάμα». Η επιλογή του 65χρονου Τζόζεφ Μπάιντεν, για τη θέση του αντιπροέδρου, θορύβησε ακόμη περισσότερο τους Σκοπιανούς.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και γερουσιαστής του Ντέλαγουερ, είναι σθεναρός υποστηρικτής της Ελλάδας από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει συνδέσει το όνομά του με ψηφίσματα, ενέργειες και δηλώσεις υπέρ των ελληνικών θέσεων στα θέματα του Αιγαίου, της Κύπρου, του Πατριαρχείου και των Σκοπίων.
Ο Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει την τουρκική κατοχή της Κύπρου «ανωμαλία» στη σημερινή Ευρώπη και τη «μεγαλύτερη αδικία στον κόσμο, η οποία παραμένει άλυτη». Έχει δηλώσει ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο Πατριάρχης», ενώ έχει τονίσει: «οι ΗΠΑ πρέπει να καταστήσουν απόλυτα σαφές στην Τουρκία πως οι σχέσεις μας θα επηρεαστούν από το πώς θα λυθεί το Κυπριακό, με την πλήρη απόσυρση της Τουρκίας και από τον τρόπο με τον οποίο θα λυθούν οι διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Μπαράκ Ομπάμα, είχε πει μιλώντας σε Έλληνες της ομογένειας στις ΗΠΑ: «Οφείλουμε να εργασθούμε για μια λύση του προβλήματος της Κύπρου, που να είναι αποδεκτή τόσο στην ελληνοκυπριακή όσο και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, η οποία να βασίζεται στις αρχές του δικαίου, στα Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κύπρος είναι μέλος».

Ειδικά για την Ελλάδα, ο Μπαράκ Ομπάμα, είπε: «Οι πατέρες του Αμερικανικού Έθνους άντλησαν από την Ελλάδα ιδέες και έμπνευση, όταν έγραφαν το Σύνταγμα και θεμελίωναν την Δημοκρατία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Τόμας Τζέφερσον είχε πει “ Η Ελλάδα ήταν η πρώτη πολιτισμένη χώρα, η οποία μας έδειξε πως θα πρέπει να ζει ο άνθρωπος”. Το προεδρικό αξίωμα, το οποίο εγώ διεκδικώ τώρα, είναι παράγωγο της λαμπρής αυτής κληρονομιάς»,
και πρόσθεσε: «Είναι έκδηλο πως μια από τις ισχυρότερες συμμαχίες που έχουμε είναι με την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες αγωνίσθηκαν η μία δίπλα στην άλλη, σε κάθε μεγάλο πόλεμο, του 20ου αιώνα. Ούτε είναι τυχαίο το γεγονός, ότι η Ελλάδα παραμένει ένας από τους πιο στενούς μας εταίρους στη Μεσόγειο. Η μακρά σχέση, ανάμεσα στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταδεικνύει πόσο ζωτικής σημασίας είναι η συνεργασία μεταξύ δημοκρατικών κρατών».

Για το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως , ο Μπαράκ Ομπάμα, είπε: Πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει κάποιος στην Κωνσταντινούπολη που δεν είναι ακόμη ελεύθερος. Η θρησκευτική ελευθερία του Πατριαρχείου συνεχίζει να υποφέρει από ατελείωτες επιθέσεις. Είναι καιρός να τιμήσει η Τουρκία αυτή τη θρησκευτική ελευθερία του Οικουμενικού Πατριαρχείου που συμπεριλαμβάνει τον τερματισμό της αρπαγής της περιουσίας της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα. Τα δικαιώματά της κατοχυρώνονται από τη διεθνή νομοθεσία, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Καμία χώρα δεν έχει τη θέση ή την αιτιολογία να προκαλέσει τα δικαιώματα της Ελλάδας.

Έίναι αξιοσημείωτο ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο συγχαρητήριο μύνημα του για την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε την ελπίδα «ορισμένες θέσεις που υποστηρίχθηκαν κατά την προεκλογική εκστρατεία να παραμείνουν τμήμα της εκστρατείας» και να μην επηρεάσουν την πολιτική του Λευκού Οίκου.
Εκτός από τις παραπάνω δηλώσεις ο Ομπάμα είχε δηλώσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ότι θα εργαστεί, όταν εκλεγεί πρόεδρος, υπέρ της αναγνώρισης ως γενοκτονίας των σφαγών των Αρμενίων επί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την περίοδο 1915-1917.

Η τουρκική διπλωματία δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια καθώς εργάζεται ήδη για μια συνάντηση με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο, στις 15 Νοεμβρίου, οπότε έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί τις ΗΠΑ ο Ερντογάν.

Η Ελληνική διπλωματία δεν γνωρίζουμε αν προτίθεται να κάνει κάτι.

Η κυβέρνηση της ΝΔ που είχε επενδύσει πολλά το 2004 στην κυβέρνηση Μπους, είδε λίγους μήνες αργότερα την αναγνώριση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» από την Αμερική.
Και σαν να μην έφτανε αυτό ακολούθησαν:
η απροκάλυπτη πολιτική στήριξη στα Σκόπια,
η ανοχή στις προσπάθειες της Τουρκίας για «ουδετεροποίηση» του Αιγαίου,
η προσπάθεια τιμωρίας της Κύπρου για την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν,
η υπόθαλψη των ισχυρισμών περί «τουρκικής και μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα,
η εξαίρεση της Ελλάδας από το πρόγραμμα Visa Waiver,
η άσκηση πιέσεων για τη συνεργασία με τη Ρωσία,
οι εντελώς αντίθετες θέσεις για τα τεκταινόμενα στα Βαλκάνια,
και η τελευταία αποκάλυψη για τη συμπαιγνία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη διαμόρφωση του Σχεδίου Νίμιτς.

Μην έχοντας φροντίσει, στην προεκλογική περίοδο, να δημιουργηθεί κανάλι επικοινωνίας με τους Δημοκρατικούς και πολύ περισσότερο με τον γερουσιαστή Ομπάμα, η ελληνική κυβέρνηση αναζητά εκ των υστέρων επαφές με τους Ελληνοαμερικανούς που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου.

Ο πρωθυπουργός, στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε στον Μπάρακ Ομπάμα, υπογράμμίσε ότι "εκτιμά τις ξεκάθαρες και σταθερές θέσεις που έχει ο κύριος Ομπάμα στα θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος".
Όπως είπε όμως ο Ανδρέας Λοβέρδος στον flash "είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι η νέα αμερικανική ηγεσία θα βοηθήσει να λυθούν τα προβλήματα της Ελλάδος χωρίς αγώνες και δικές μας παρεμβάσεις".

Δεν υπάρχουν σχόλια: