Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

Καθυστερεί ο επενδυτής για το εργοστάσιο Siemens, ανησυχούν οι εργαζόμενοι

24 Oct, 2008

Του Β. Μανδραβελη

Καθυστερεί ο επενδυτής για το εργοστάσιο της Siemens στη Θεσσαλονίκη και οι εργαζόμενοι ανησυχούν. Οι τελευταίοι, καθώς εκπνέει το τελεσίγραφο της διοίκησης της γερμανικής εταιρείας για κλείσιμο της μονάδας μέχρι το τέλος του μήνα, είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν την υπόθεση στα άκρα. Και προς την κατεύθυνση αυτή, δεν αποκλείεται -όπως αναφέρουν μερικοί εξ αυτών- «να κατέβουν στην παρέλαση» που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη όπου και θα παρευρίσκεται η πολιτική ηγεσία του τόπου.

Προς το παρόν φέρεται να έχουν λάβει τη συμπαράσταση του κόσμου της Θεσσαλονίκης. Χθες τον χώρο που έχουν καταλάβει οι εργαζόμενοι επισκέφθηκε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Ανθιμος, ο οποίος μάλιστα τέλεσε και αγιασμό.

Κυβερνητικά στελέχη παρατηρούσαν χθες ότι, σε αντίθεση με αυτά που εικάζονταν αρχικά, η λύση δεν θα έλθει σύντομα. Οι ίδιοι προέβλεπαν ότι οποιαδήποτε απόφαση του υποψήφιου επενδυτή, είτε αυτή είναι θετική είτε αρνητική για την εξαγορά του εργοστασίου, δεν πρόκειται να υπάρξει πριν από τα μέσα του επόμενου μήνα. Απέδιδαν μάλιστα την κωλυσιεργία αυτή στις αναταράξεις στο χρηματοπιστωτικό επίπεδο που σημειώνονται διεθνώς, όπως επίσης και στις αμερικανικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου.

Από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό ότι η Siemens έχει δώσει περιθώριο για το κλείσιμο του εργοστασίου μέχρι το τέλος του μήνα. Ωστόσο, τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίσθηκαν πεπεισμένα ότι η γερμανική εταιρεία θα «βάλει νερό στο κρασί της» και θα καθυστερήσει το κλείσιμο του εργοστασίου, μέχρι τουλάχιστον να υπάρξει οριστική απάντηση από τον επενδυτή. Σημειώνεται ότι ο υποψήφιος επενδυτής δεν έχει κατονομαστεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και η απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, το οποίο ανέβαλε την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων του ΟΤΕ κατά της Siemens Eταιρικές Λύσεις (πρώην Siemens Tηλεβιομηχανική). Η εκδίκαση που ήταν να γίνει χθες θα καθυστερήσει για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Η καθυστέρηση δε αυτή βολεύει ιδιαίτερα την κυβέρνηση που ζητά πίστωση χρόνου από τη Siemens προκειμένου να καταλήξει σε αποφάσεις ο υποψήφιος επενδυτής. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ, βάσει σύμβασης του 1998, έχει εγείρει απαιτήσεις από τη Siemens Εταιρικές Λύσεις Α.Ε. μέσω αίτησης ασφαλιστικών μέτρων. Στελέχη της Siemens ανέφεραν χθες ότι ο ΟΤΕ ζητά στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλε, ως εγγύηση για τις συμβάσεις του, το ακίνητο του εργοστασίου.

Στο μεταξύ η Siemens φέρεται να ετοιμάζεται να δώσει κάποια στοιχεία στον ΟΤΕ, σχετικά με την αγωγή που υπέβαλε ο τηλεπικοινωνιακός Οργανισμός στο Μόναχο. Οι νομικοί της εταιρείας στο Μόναχο ζητούν τώρα στοιχεία από τη Siemens Eλλάδος. Είναι όμως άγνωστο αν η γερμανική εταιρεία ανοίξει όλα τα χαρτιά της ή μέρος αυτών.

σχετικά άρθρα:
Ποσό 50 εκατ. ευρώ διεκδικεί ο ΟΤΕ από τη Siemens
Εμπλοκή στην πώληση της Siemens

Δεν υπάρχουν σχόλια: