ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008
Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίας Σοφίας Καλαντίδου προς τους Υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Ανάπτυξης, σχετικά με το κλείσιμο του εργοστασίου SIEMENS στη Θεσσαλονίκη.
Η επίκαιρη ερώτηση της κυρίας Καλαντίδου σε περίληψη έχει ως εξής:
«Η διοίκηση της SIEMENS HELLAS ανακοίνωσε στους εργαζόμενους την απόφαση της πολυεθνικής για το σταδιακό κλείσιμο του εργοστασίου Θεσσαλονίκης μέχρι τον Απρίλιο του 2009. Ήδη το 51% των μετοχών της πολυεθνικής έχει μεταβιβαστεί στην αμερικάνικη επενδυτική «Cores Group».
Η απόφαση της πολυεθνικής προβλέπει εθελούσια έξοδο και απόλυση των 480 εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι, όμως, προκήρυξαν απεργία διαρκείας, απαιτώντας την ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο του κερδοφόρου εργοστασίου της Θεσσαλονίκης, το οποίο έτσι θα προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των κλειστών εργοστασίων (ΒΙΑΜΥΛ, Λιπάσματα, ΒΑΛΚΑΝ, Ομοσπονδία κ.α.) στον Νομό Θεσσαλονίκης και θα έχει ως αποτέλεσμα να πληγούν οι εργαζόμενοι, οι οικογένειές τους και πολλές μικρές προμηθευτικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την SIEMENS.
Αποδεικνύεται ότι η πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου εξασφαλίζουν τα συμφέροντα και την κερδοφορία των πολυεθνικών και των επιχειρηματικών ομίλων, με δυσάρεστες συνέπειες για τους εργαζομένους (απολύσεις, ανεργία, φτώχεια) και την οικονομία της χώρας (καταστροφή παραγωγικών δυνατοτήτων κ.α.)
Αυτό το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών προϊόντων μπορεί στα πλαίσια λαϊκής διακυβέρνησης, να συμμετέχει στον ενιαίο δημόσιο φορέα τηλεπικοινωνιών, για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και της χώρας, εξασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί αν θα παρέμβει η Κυβέρνηση, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.»
Την ερώτηση της κ. Καλαντίδου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Καλαφάτης.
Κύριε Καλαφάτη έχετε το λόγο για 3 λεπτά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι, αναμφισβήτητα οι εξελίξεις που αφορούν στο μέλλον του εργοστασίου στην Θεσσαλονίκη δεν είναι ευχάριστες τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για την τοπική κοινωνία.
Ωστόσο εσείς η ίδια, κύρια συνάδελφε, στην ερώτησή σας αναφέρετε ότι πρόκειται για απόφαση της μητρικής πολυεθνικής εταιρείας. Και ελπίζω να αντιλαμβάνεστε –και το αντιλαμβανόμαστε όλοι- ότι οι επιλογές της κάθε επιχείρησης πολύ περισσότερο δε αυτές που λαμβάνονται ή σχεδιάζονται από μητρικές διοικήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο ελάχιστα επηρεάζονται από υπουργεία.
Παρά ταύτα το κάθε κράτος έχει την υποχρέωση να θέτει τους κανόνες, να λαμβάνει τα μέτρα, να διαμορφώνει, να χαράζει και να υλοποιεί πολιτικές για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, για να διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Και επιπλέον είναι πολύ σημαντικό για την τοπική ανάπτυξη, την βιομηχανία και τους εργαζόμενους οι παραγωγικές μονάδες να μην διακόπτουν τη λειτουργία τους αλλά να αναπτύσσονται πάντα μέσα στα πλαίσια του νόμου βεβαίως αλλά και του υγιούς ανταγωνισμού.
Αυτή είναι και η λογική μέσα στην οποία κινείται η Κυβέρνηση με εμφανή αποτελέσματα μιας στρατηγικής που εφαρμόζεται μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια αφού με εφόδια την δημοσιονομική σταθερότητα τον νέο αναπτυξιακό νόμο, το επιχειρησιακό πρόγραμμα ανταγωνιστικότητα, την φορολογική μεταρρύθμιση στηρίζουμε εμπράκτως και με εμφανή αποτελέσματα τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων προκειμένου αυτές να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές βιώσιμες και εξωστρεφείς.
Με μέσο ρυθμό ανάπτυξης την περίοδο 2004-2007 στο 4,1% με δείκτη ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο του 2008 το 3,5% -διπλάσιο απ’ αυτό της ευρωζώνης- και με περιορισμό βέβαια της ανεργίας στο 7%. Αυτά είναι συγκεκριμένα απτά αποτελέσματα της συγκεκριμένης πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, κυρία συνάδελφε. Αποτελέσματα πραγματικών πολιτικών.
Αλλά και σήμερα ακόμα η Κυβέρνηση σε μια εξαιρετικά δυσμενή διεθνή οικονομική συγκυρία όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα και οι κλυδωνισμοί σε μεγάλες και ισχυρές οικονομίες επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά με την ανάληψη πρωτοβουλιών. Μπήκε στην πρώτη γραμμή, υιοθέτησε μέτρα που προστάτεψε τους συμπολίτες, τους εργαζόμενους και την επιχειρηματική κοινότητα βεβαίως και την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της.
Την ίδια εγρήγορση ετοιμότητα και κινητικότητα επιδεικνύει η Κυβέρνηση και στις πολύ σημαντικές μεμονωμένες περιπτώσεις στο μέτρο που της επιτρέπεται και που αφορούν την ανάπτυξη και την απασχόληση και που αφορούν ιδιωτικές επενδύσεις όπως αυτές που συζητάμε σήμερα.
Μέσα στα πλαίσια που πολιτικά έχει την δυνατότητα να κινηθεί η Κυβέρνηση εξαντλούμε όλα τα περιθώρια ώστε να βρεθεί λύση που θα αφορά την βιωσιμότητα της λειτουργίας της επιχείρησης και βεβαίως την ανάπτυξή της και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας. Και αυτό γίνεται και έχει γίνει πρώτον με συνεχείς συναντήσεις όλων των ενδιαφερομένων στα αρμόδια υπουργεία ή στα υπουργεία που ασχολούνται με το ζήτημα όπως είναι το Υπουργείο Οικονομίας, το Υπουργείο Απασχόλησης, το Υπουργείο Ανάπτυξης. Με συνεχείς συναντήσεις των εργαζομένων, των εκπροσώπων των εργαζομένων, εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, εκπροσώπων των εργοδοτών σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση και με τα τρία υπουργεία που σας είπα. Συναντήσεις που έγιναν και εφόσον χρειαστεί θα συνεχίσουν να γίνονται.
Δεύτερον, με την συνεχή επικοινωνία κυβερνητικών στελεχών με τους ίδιους τους εργαζόμενους. Σχεδόν σε καθημερινή βάση υπάρχει μια επικοινωνία που δείχνει εμπράκτως όχι το ενδιαφέρον που εξαντλείται απλώς σε κάποιες συναντήσεις, όπως σας προανέφερα, αλλά σε μια συνεχή εγρήγορση και με ένα συνεχές ενδιαφέρον που αποδεικνύεται στην πράξη. Και βεβαίως με την προσπάθεια που γενικά καταβάλλεται ώστε να βρεθεί μια υγιής επενδυτική πρόταση για το εργοστάσιο και την λειτουργία του.
Η αγωνία για το μέλλον της τοπικής οικονομίας και βεβαίως για το μέλλον των εργαζομένων στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι κοινή. Εμείς είμαστε εδώ, κυρία συνάδελφε, να ακούσουμε οποιαδήποτε δημιουργική, εφικτή πρόταση μπορεί να κατατεθεί από την πλευρά σας. Εμείς, όπως σας έχουμε αποδείξει, το ενδιαφέρον το έχουμε. Μέσα στα πλαίσια που μας επιτρέπεται να κινηθούμε, θα κινηθούμε με όσο γίνεται πιο γρήγορο και αποτελεσματικό ρυθμό.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κυρία Καλαντίδου έχετε το λόγο.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έφερε το θέμα του κλεισίματος του εργοστασίου της SIEMENS -επιτρέψτε μου αυτή την αναφορά- στις 17/3/2008 με απλή ερώτησή του. Στις 26/05/, 25/09, 10/10, όπως και σήμερα με επίκαιρες ερωτήσεις. Σήμερα η Κυβέρνηση παραβρέθηκε αλλά η απάντηση, η λύση αν θέλετε, δεν δόθηκε. Και πιστεύω ότι αυτό θα είναι και άποψη των εργαζόμενων όχι μόνο δική μου.
Πάντως οι εργαζόμενοι με 100% συμμετοχή στην απεργία διεκδικούν την λειτουργία του εργοστασίου και σημειώνουν οι ίδιοι ότι είναι ένα κερδοφόρο εργοστάσιο που καλύπτει το 2% των εξαγωγών της χώρας μας. Με την δράση τους επίσης, την αγωνιστική τους συσπείρωση και την συμπαράσταση όλου του λαού της Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι τις προηγούμενες μέρες είχαν μια μικρή νίκη απέναντι στην πολυεθνική SIEMENS. Μια νίκη στο δικαστικό επίπεδο. Η απεργία τους δεν βγήκε παράνομη. Βγήκε νόμιμη.
Βρίσκονται όμως αυτοί οι εργαζόμενοι σε απόγνωση γιατί το τέλος του Οκτώβρη έρχεται, η ανακοίνωση της επιχείρησης ισχύει για μαζικές απολύσεις. Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να απαντά με τον τρόπο που απαντά. Αν θέλετε, συνεχίζει να εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική που συναποφάσισε μαζί με άλλα κόμματα, με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τον Συνασπισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την πολιτική αυτή που υπηρετεί τις 4 ελευθερίες του Μάαστριχτ.
Όμως σήμερα με τις εξελίξεις που έχουμε, αυτές της καπιταλιστικής κρίσης που η Νέα Δημοκρατία με την υποστήριξη, αν θέλετε, και άλλων όσων προσπαθούν να εξανθρωπίσουν τον καπιταλισμό έρχεται γρήγορα απλόχερα να δώσει χρήματα, δισεκατομμύρια ευρώ στο τραπεζικό κεφάλαιο. Σήμερα δεν μπορούμε να πούμε ότι η Νέα Δημοκρατία μένει στάσιμη στην υπόθεση του εργοστασίου. Λέμε ότι είναι συνεργοί στο κλείσιμο του εργοστασίου της SIEMENS υπηρετώντας από την μια πλευρά τις επιλογές και τα κέρδη της πολυεθνικής, από την άλλη καταστρέφοντας παραγωγικές δυνάμεις και δυνατότητας της χώρας. Εμείς προτείνουμε λύση. Μια λύση που είναι για τους εργαζόμενους σωστή, καλή και είναι προς όφελος του λαού: να αναλάβει το κράτος το εργοστάσιο της SIEMENS στα πλαίσια ενός ενιαίου δημόσιου φορέα τηλεπικοινωνίας με το εργοστάσιο να παράγει το ηλεκτρονικό υλικό και με αποκλειστικά δημόσιο Ο.Τ.Ε. για την διανομή των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
Το ΚΚΕ ότι πρέπει αυτό το εργοστάσιο να μείνει ανοικτό, όπως και πολλά άλλα. Τονίζει αυτή τη στιγμή ότι ο κρίσιμος για την οικονομία και την ασφάλεια της χώρας τομέας των τηλεπικοινωνιών πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσιος και κάτω από κοινωνικό έλεγχο.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Ευχαριστώ πολύ. Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να αναφερθώ σε τρία σημεία.
Πρώτον, η ανάδειξη του προβλήματος δεν σημαίνει ότι ταυτόχρονα καταθέσατε και προτάσεις για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος. Δεν μας είπατε για εφικτές λύσεις που μπορούν να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα. Άρα, το γεγονός ότι αναδείξατε το θέμα φυσικά είναι και σημαντικό αλλά βεβαίως εμείς είχαμε ασχοληθεί πολύ πιο πριν απ’ αυτό. Και βεβαίως θα σας αναφέρω και μια σειρά ημερομηνιών όπου φαίνεται πόσο στενά παρακολουθεί και ενδιαφέρεται η Κυβέρνηση για το ζήτημα.
Δεύτερον, η Κυβέρνηση δεν είναι μονάχα τώρα εδώ. Δεν απαντά μέσα στη Βουλή. Έχει κάνει συναντήσεις όπως σας είπα και θα σας αναφέρω μια σειρά συναντήσεων που φαίνεται ότι εμπράκτως ενδιαφέρεται άμεσα για την επίλυση του ζητήματος. Παρ’ όλο ότι έχει συγκεκριμένα πλαίσια σε πολιτικό επίπεδο για να κινηθεί.
Στις 18 Ιουνίου 2008 η Υφυπουργός Απασχόλησης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών και μάλιστα επίκειται και νέα συνάντηση τις επόμενες μέρες.
Ιούλιος του 2008: ο υποφαινόμενος Υφυπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε με εκπροσώπους του εργοστασίου και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Τέλη Ιουλίου του 2008: ο Υπουργός Οικονομίας συναντήθηκε με Βουλευτές και νομίζω ότι ήσασταν και εσείς παρούσα, κυρία συνάδελφε, που εκπροσωπούσαν όλα τα κόμματα, εκπρόσωποι των εργαζομένων του εργοστασίου, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης παρουσία του υποφαινόμενου Υφυπουργού Ανάπτυξης.
Αποδεικνύεται, λοιπόν, με συγκεκριμένα στοιχεία το έντονο και συνεχές ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος. Και βεβαίως, κυρία συνάδελφε, δεν ευθύνεται η Κυβέρνηση για μια απόφαση που έχει ληφθεί σε επίπεδο μητρικής εταιρείας, σε επίπεδο πολυεθνικής εταιρείας.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ: Συγνώμη, κύριε Υπουργέ. Θα υπογράψετε τις μαζικές απολύσεις;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε εδώ και βεβαίως εκτός των συναντήσεων γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχουν και επιτόπιες επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών στο χώρο του εργοστασίου και είμαστε εδώ για να λειτουργήσουμε και θα το επιδιώξουμε αυτό ως καλός αγωγός σε οποιαδήποτε υγιή επενδυτική πρόταση προωθηθεί. Θα είμαστε μοχλός ανάπτυξης και προώθησης μιας τέτοιας πρότασης.
Αυτά δεν είναι απλώς κάποια λόγια που λέγονται κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Αποδεικνύονται έμπρακτα και μέσα από την καθημερινή ενασχόληση της Κυβέρνησης με το φλέγον αυτό ζήτημα. Γιατί πραγματικά η αγωνία –και δεν είναι προνόμιο κανενός, κυρία συνάδελφε, η αγωνία για το μέλλον των εργαζομένων- είναι κοινή και όλων των συναδέλφων και ιδιαίτερα των συναδέλφων της Θεσσαλονίκης. Και εμείς μπαίνουμε μπροστάρηδες και θέλουμε και την συμβολή όλων για ουσιαστική συμμετοχή με κατάθεση συγκεκριμένων εφικτών προτάσεων πέραν αυτών των οποίων εμείς έχουμε συμβάλλει μέχρι στιγμής.
Ευχαριστώ.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ: Τέλη Οκτώβρη μην υπογράψετε τις μαζικές απολύσεις.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Εμείς τις υπογράφουμε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ. Ευχαριστώ, κυρία Καλαντίδου. Να πάψει ο διάλογος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου