Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

Η υφυπουργός Σ. Καλαντζάκου δεν πήγε πάλι στη Βουλή και ο Στ. Καλαφάτης δήλωσε πως δεν είναι εξουσιοδοτημένος για να απαντήσει

Χθες, για πολλοστή φορά, η υφυπουργός Σ. Καλαντζάκου δεν πήγε στη Βουλή για να απαντήσει σε ερώτηση για το κλείσιμο του εργοστασίου της Siemens στη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τη διαμαρτυρία της βουλευτού του ΚΚΕ Σ. Καλαντίδου, η οποία φέρνει συνεχώς το θέμα στη Βουλή, χωρίς να παίρνει απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο.

Από τα πρακτικά της Βουλής:

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2008

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Η δεύτερη με αριθμό 106/7.10.2008 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίας Σοφίας Καλαντίδου προς τους Υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Ανάπτυξης σχετικά με το κλείσιμο του εργοστασίου Siemens στη Θεσσαλονίκη κ.λπ., δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος του κυρίου Υπουργού.
Η κυρία συνάδελφος έχει ζητήσει το λόγο για ένα σύντομο σχόλιο.
Γνωρίζετε ότι αυτό δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό. ‘Όμως, επειδή κατανοώ ότι ήρθατε από τη Θεσσαλονίκη γι’ αυτήν την ερώτηση, σας δίνω το λόγο για να κάνετε ένα σύντομο σχόλιο.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Να πω κατ’ αρχήν ότι πριν από μήνες όταν έκανα ακόμη μια επίκαιρη ερώτηση η κυρία Καλαντζάκου απάντησε ότι συνεννοείται και συνεργάζεται γι’ αυτό το θέμα με το Υπουργείο Ανάπτυξης. ‘Αρα, το Υπουργείο Ανάπτυξης σήμερα δεν μπορεί να λέει ότι επειδή λείπει η κυρία Καλαντζάκου δεν έχει ευθύνη, δεν έχει λόγο να απαντήσει. Τέλος πάντων.
Ο λαός της Θεσσαλονίκης απαιτεί να μην κλείσει το εργοστάσιο, να μην κλείσει άλλο εργοστάσιο. Οι εργαζόμενοι με τη συμμετοχή τους στην απεργία 100% διεκδικούν να λειτουργήσει το κερδοφόρο εργοστάσιο. Και τι αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή; Να κριθεί παράνομη η δίκαιη απεργία τους, μετά τα ασφαλιστικά μέτρα της επιχείρησης. Είναι τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες που έχει η Νέα Δημοκρατία για το κλείσιμο του εργοστασίου της. Είναι πολιτικές ευθύνες που απορρέουν από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρία συνάδελφε, θα έχετε την ευκαιρία να τα εκθέσετε αυτά αναλυτικότερα.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ: ‘Ένα λεπτό να ολοκληρώσω. Είναι η αντιλαϊκή πολιτική που συναποφασίστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμόζεται και από άλλα κόμματα. Οι παραινέσεις του Πρωθυπουργού για ανοικτές πόρτες στον πολίτη και κοντά στο λαό, δυστυχώς είναι ωραία λόγια για να θολώσουν τα νερά, να κοροϊδέψουν ξανά το λαό για να αμβλύνουν τη δυσαρέσκειά του και την αγανάκτησή του, να περιορίσουν τον διεκδικητικό του αγώνα. Η αγωνία της Νέας Δημοκρατίας είναι πως θα μείνει στην Κυβέρνηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρία συνάδελφε, αδικείτε τώρα το θέμα σας. Μπορείτε να το επαναφέρετε.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ: Είναι η δεύτερη φορά που το φέρνουμε, κύριε Πρόεδρε. Μια την προηγούμενη εβδομάδα, μια τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Να σεβαστούμε όμως τη διαδικασία.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ: Η αγωνία μας είναι να λειτουργήσει το εργοστάσιο. Μπορεί να λειτουργήσει, αν ο λαός καταδικάσει αυτήν την πολιτική και χαράξει το δρόμο για τη λαϊκή κυβέρνηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Η τρίτη με αριθμό 98/7.10.2008 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ, Παναγιώτη Λαφαζάνη προς τους Υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με τη στήριξη των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων κ.λπ., δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος του κυρίου Υπουργού.Να σχολιάσω ως Προεδρείο ότι σήμερα έχουμε αρκετές δυσκολίες με τις ερωτήσεις. Ελπίζω να υπάρξει δυνατότητα να απαντηθούν, διότι τα θέματά τους είναι κρίσιμα.Τέταρτη είναι η με αριθμό 103/7.10.2008 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Σπυρίδωνος-‘Αδωνι Γεωργιάδη, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης σχετικά με την παραγωγή ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια και κατασκευή τέτοιων μονάδων στις Βαλκανικές χώρες κ.λπ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο επί της διαδικασίας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Επειδή η κυρία συνάδελφος τοποθετήθηκε εκτός διαδικασίας, για ένα θέμα το οποίο αφορά ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που έχει σχέση με την ανάπτυξη, θα ήθελα και εγώ να κάνω ένα σχόλιο γιατί λόγω της απουσίας της συναδέλφου, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη μια τοποθέτηση από τη συνάδελφο η οποία έριξε ευθέως ευθύνες για τα ζητήματα αυτά στη Νέα Δημοκρατία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Υπουργέ, μπορούμε να σας δώσουμε ένα λεπτό για ένα σχόλιο, αλλά αν είστε σε θέση, μπορεί να συζητηθεί η επίκαιρη ερώτηση.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): ‘Όχι. Δεν είμαι εγώ εξουσιοδοτημένος για να απαντήσω. Δώστε μου μόνο είκοσι δευτερόλεπτα για να κάνω ένα σχόλιο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ναι, αλλά χωρίς να δώσουμε συνέχεια, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Απλώς θέλω να πω, ότι αυτό το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο κοινής αγωνίας. Δεν υπάρχει κάποιο κόμμα το οποίο μονοπωλεί την αγωνία για τους εργαζόμενους. Δεν είναι μόνον το ζήτημα των εργαζόμενων που απασχολεί την Κυβέρνηση, αλλά είναι και το ζήτημα της ανάπτυξης και της επιβίωσης της εταιρείας σε χρονικό διάστημα όχι μόνο λίγων μηνών, αλλά και μακροπρόθεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: