Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

Δικαστική απόφαση υπέρ απεργών-εργαζομένων της Siemens

Έθνος - 16 Οκτ. 2008

Με μια απόφαση-κόλαφο εναντίον της Siemens το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης όχι μόνο απέρριψε το αίτημα των διοικούντων της πολυεθνικής να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων, αλλά πήρε και σαφή θέση εναντίον τους, χαρακτηρίζοντας καταχρηστική την απόφασή τους να κλείσουν το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης.

Το δικαστήριο, αφού αποφαίνεται ότι η απεργία των εργαζομένων, που συμπλήρωσε 26 μέρες, «δεν είναι ούτε παράνομη ούτε καταχρηστική», στη συνέχεια κατακεραυνώνει την επιχείρηση:

«Απεναντίας, σε κάθε περίπτωση, η επιχειρηματική επιλογή της ενάγουσας να κλείσει μια κερδοφόρα και παραγωγική επιχείρηση, να οδηγήσει στην ανεργία 231 εργαζομένους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους απασχολούνται στο εργοστάσιο αυτό πάνω από 20 έτη -γεγονός που δεν συνεκτιμά καθόλου η εργοδότρια, αδιαφορώντας για την τύχη και των μελών τους- κρίνεται καταχρηστική κατά παραδοχή ως ουσιαστικά βάσιμου και του σχετικού ισχυρισμού των εναγομένων. Κατ ακολουθία των ανωτέρω, η κρινόμενη αγωγή πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό της ως ουσιαστικά αβάσιμη».

Για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη στον αγώνα τους για την αποτροπή του «λουκέτου» έκανε λόγο ο πρόεδρος των εργαζομένων, Μ. Καλαϊτζίδης, ενώ ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Ν. Γιαννόπουλος, είπε πως «ήταν μια προκλητική ενέργεια από την πλευρά της Siemens, που πήρε την απάντησή της».

Σύμφωνα με τον τελευταίο, η εταιρεία είναι κερδοφόρα και δεν μπορεί να κάνει χρήση του νόμου για απολύσεις 2% του προσωπικού μηνιαίως, ενώ για να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις θα πρέπει πρώτα να λάβει έγκριση από το υπουργείο Απασχόλησης και τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

«Αν μπουν αυτές οι υπογραφές, θα αποδειχθεί πως η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει για το λουκέτο και τη μετατροπή του χώρου σε οικόπεδα», είπε.

Χθες οι εργαζόμενοι έκαναν πορεία διαμαρτυρίας με κατάληξη στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ενώ το Σάββατο θα συγκεντρώσουν υπογραφές πολιτών στην πλατεία Αριστοτέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: