Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Η Siemens πήρε προκαταβολή 3,4 εκ. ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού για έργο που δεν παρέδωσε.

Έθνος - 8 Οκτ. 2008

Για «προκλητικό σκάνδαλο διαρκείας χωρίς καμία λογοδοσία και απόδοση ευθυνών» κάνουν λόγο είκοσι εννέα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ σε επερώτησή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, σχετικά με την υπόθεση της σύμβασης μεταξύ του Οργανισμού Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ) και της εταιρείας Siemens για την προμήθεια φορητών συστημάτων ξενάγησης για 15 μεγάλα Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους.

Τονίζοντας ότι «το σκάνδαλο είναι πλέον εξόφθαλμο κι έχει πάρει προκλητικές διαστάσεις», οι επερωτώντες βουλευτές υποστηρίζουν ότι
«έχουν περάσει έξι ολόκληροι μήνες από τότε που έληξε ο συμβατικός χρόνος για την ολοκλήρωση του έργου των ηλεκτρονικών ξεναγών που είχε ανατεθεί στη SIEMENS από τον ΟΠΕΠ και τίποτα απολύτως δεν έχει παραδοθεί.
Η εταιρεία Siemens όμως έχει εισπράξει την υπέρογκη προκαταβολή των 3,4 εκ. ευρώ εδώ και δύο χρόνια (το 40% δηλαδή του συνολικού ποσού)».


Ως εκ τούτου ο υπουργός Πολιτισμού επερωτάται «γιατί έξι μήνες μετά τη λήξη του συμβατικού χρόνου η εταιρεία Siemens δεν έχει κηρυχθεί έκπτωτη από τον ΟΠΕΠ και με τον τρόπο αυτόν το υπουργείο Πολιτισμού που εποπτεύει τον οργανισμό έχει εξελιχθεί σε συνεργό διασπάθισης του δημοσίου χρήματος», «γιατί με την πολιτική του οδήγησε σε ναυάγιο την υπόθεση εξοπλισμού των ελληνικών Μουσείων με σύστημα ηλεκτρονικής ξενάγησης» και «γιατί λόγω ολιγωρίας του κινδυνεύουν να χαθούν άμεσα σοβαροί κοινοτικοί πόροι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: