Ριζοσπάστης - Σάββατο 18 Οχτώβρη 2008
Κάθε επιχείρηση είναι ελεύθερη να κάνει τις επιλογές που θέλει, δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης, απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ
Στο πλευρό των 480 εργαζομένων στο εργοστάσιο της «Ζήμενς» στη Θεσσαλονίκη στάθηκε για μια ακόμη φορά χτες έμπρακτα το ΚΚΕ στη Βουλή απαιτώντας από την κυβέρνηση την επαναλειτουργία του εργοστασίου με ευθύνη του κράτους. Υπενθυμίζουμε ότι η επιχείρηση - μετά από απόφαση της πολυεθνικής «Ζήμενς» - έχει ανακοινώσει το κλείσιμο του εργοστασίου σε 6 μήνες ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Σαφής ήταν στην απάντησή του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στ. Καλαφάτης λέγοντας πως «οι επιλογές της κάθε επιχείρησης πολύ περισσότερο δε αυτές που λαμβάνονται ή σχεδιάζονται από μητρικές διοικήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ελάχιστα επηρεάζονται από υπουργεία» ενώ το υπουργείο του αρκείται στο «να χαράζει και να υλοποιεί πολιτικές για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς». Παράλληλα πρόσθεσε γενικόλογα, πως ως κυβέρνηση «εξαντλούμε όλα τα περιθώρια ώστε να βρεθεί λύση που θα αφορά τη βιωσιμότητα της λειτουργίας της επιχείρησης».
«Οι εργαζόμενοι με 100% συμμετοχή στην απεργία διεκδικούν τη λειτουργία του εργοστασίου και σημειώνουν οι ίδιοι ότι είναι ένα κερδοφόρο εργοστάσιο που καλύπτει το 2% των εξαγωγών της χώρας μας» τόνισε ανταπαντώντας η Σοφία Καλαντίδου. Αναφερόμενη στις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, σημείωσε πως «είναι συνεργοί στο κλείσιμο του εργοστασίου της "Ζήμενς" υπηρετώντας από τη μια πλευρά τις επιλογές και τα κέρδη της πολυεθνικής, από την άλλη καταστρέφοντας παραγωγικές δυνάμεις και δυνατότητες της χώρας».
Καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση (που ο υφυπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε «ανέφικτη») ζήτησε «να αναλάβει το κράτος το εργοστάσιο της "Ζήμενς" στα πλαίσια ενός ενιαίου δημόσιου φορέα τηλεπικοινωνίας, με το εργοστάσιο να παράγει το ηλεκτρονικό υλικό και με αποκλειστικά δημόσιο ΟΤΕ για τη διανομή των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών». Συνολικά αναφέρθηκε στη θέση του ΚΚΕ λέγοντας: «αυτή τη στιγμή ο κρίσιμος για την οικονομία και την ασφάλεια της χώρας τομέας των τηλεπικοινωνιών, πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσιος και κάτω από κοινωνικό έλεγχο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου