Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Δείτε ένα εκπληκτικό Video για το κάπνισμα κάνοντας κλικ εδώ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος η 31η Μαΐου, και η φετινή επέτειος είναι αφιερωμένη στο "παθητικό κάπνισμα". Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνει ότι το φαινόμενο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς έχει χαρακτηριστεί ως η τρίτη προλήψιμη αιτία θνησιμότητας.

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση καπνιστών στην Ευρώπη, με 42% των Ελλήνων να καπνίζουν!!
Οι πρώτες 5 αιτίες θανάτου παγκοσμίως οφείλονται στο κάπνισμα.
Για τα επόμενα 20 χρόνια έχει υπολογιστεί ότι θα πεθάνουν από το κάπνισμα 150 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαπνιστικής Εταιρείας Νικόλας Χούλης παρουσίασε σε ειδική ημερίδα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, την έρευνά του για τις επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία.
Με βάση τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, στο αίμα και τα ούρα των παθητικών καπνιστών περιλαμβάνονται οι ίδιες ακριβώς ουσίες που ανιχνεύονται και στους καπνιστές, δηλαδή η νικοτίνη, η κοτινίνη (προϊόν μεταβολής της νικοτίνης) και διάφορες καρκινογόνες ουσίες.

Το παθητικό κάπνισμα θεωρείται υπεύθυνο για έναν αριθμό ασθενειών:

-Στεφανιαία νόσος, 30% περισσότερο σε μη καπνιστές που ζουν με καπνιστές.
- Αύξηση έως και τρεις φορές του καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνίστριες, ο σύζυγος των οποίων είναι καπνιστής.
- Συσχέτιση του παθητικού καπνίσματος με καρκίνο του φάρυγγα, του οισοφάγου, του στόματος, των νεφρών, του μαστού κ.λπ.
- Στους μη καπνιστές, ο καπνός ερεθίζει τα μάτια και τον επιπεφυκότα, προκαλεί ρινικά συμπτώματα, βήχα, κεφαλαλγίες και κρίσεις βρογχικού άσθματος.
- Το παθητικό κάπνισμα έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε διάφορες κατηγορίες ατόμων: στις εγκύους μπορεί να προκαλέσει αποβολές, καθώς και πλήθος προβλημάτων στα παιδιά που θα γεννηθούν. Σε αυτά συγκαταλέγονται το μειωμένο σωματικό βάρος, αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και ψυχοκοινωνική καθυστέρηση. Σε ηλικιωμένους και ειδικά σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή τους, ακόμα και να προκαλέσει κρίσεις άσθματος.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαπνιστικής Εταιρείας υποστήριξε μάλιστα ότι το παθητικό κάπνισμα σκοτώνει όσο και η ρύπανση.
Ύστερα από προσπάθειες πολλών ετών και σφοδρές αντιδράσεις, τελικά η Κομισιόν αποφάσισε να λάβει αυστηρά μέτρα για τα προϊόντα καπνού.
Ο καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, κ. Παύλος Τούτουζας, ανακοίνωσε ότι η Ευρώπη δίνει τόση σημασία στην αντιμετώπιση του προβλήματος του καπνίσματος επειδή επιδημιολογικές μελέτες απέδειξαν ότι σε άνδρες 40-45 ετών το κάπνισμα αυξάνει από τρεις έως έξι φορές τον κίνδυνο εκδήλωσης θανατηφόρου καρδιακού επεισοδίου.

Θλιβερά τα στοιχεία για την Ελλάδα
- Είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε σχετικό αριθμό κατανάλωσης τσιγάρων.
- Πρόσφατα στοιχεία αναφέρουν ότι το 67% των καπνιστών είναι άνδρες, αλλά παρατηρείται μεγαλύτερη αύξηση των καπνιστριών.
- Με βάση παλαιότερες μελέτες, τα ποσοστά των καπνιστών κατανέμονται ως εξής: 15% άτομα έως 25 ετών, 15% μεταξύ 25 και 29 ετών, 30% μεταξύ 30 και 39 ετών και 40% είναι άνω των 40 ετών.
- Το 72,5% των καπνιστών καταναλώνει τσιγάρα με περιεκτικότητα σε πίσσα άνω των 10mg.
- Η Ελλάδα καταλαμβάνει διεθνώς την έβδομη θέση στη διαφημιστική δαπάνη για καπνό μετά τον Καναδά, τη Γαλλία, την Αυστραλία, τη Νορβηγία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ιρλανδία.

Το κάπνισμα αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα και για τις γυναίκες
- Στις γυναίκες, το κάπνισμα ακόμα και ενός έως τεσσάρων τσιγάρων την ημέρα συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας.
- Ο κίνδυνος για τις καπνίστριες των 35 και άνω τσιγάρων την ημέρα είναι έξι φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες.
"Οι γιατροί στην Ελλάδα δεν είναι άμοιροι ευθυνών"
- Μελέτη του ΕΛΙΚΑΡ μεταξύ Ελλήνων καρδιολόγων και παθολόγων έδειξε ότι το 40% των ιατρών καπνίζει, αλλά με σαφέστατα μειωμένο αριθμό κατανάλωσης τσιγάρων σε σχέση με το γενικό πληθυσμό (περίπου 10-15 την ημέρα).
-Κυριότερες πηγές παθητικού καπνίσματος είναι το εργασιακό περιβάλλον (79%), το οικογενειακό (54%) και οι δημόσιοι χώροι (72%).

Κατά το παθητικό κάπνισμα εισπνέονται:
- 4.000 περίπου βλαβερές ουσίες, 50 από τις οποίες είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες, όπως το βενζοπυρένιο, η νιτροζοκορνικοτίνη, οι αρωματικές αμίνες, τα βινυλοχλωρίδια και τα ραδιενεργά στοιχεία (π.χ., παλώνιο 210)
- Σοβαρές ποσότητες ερεθιστικών και τοξικών ουσιών, όπως η αμμωνία, η φορμαλδεΰδη, το μονοξείδιο του άνθρακα, η νικοτίνη, το τολουένιο, τα οξείδια του αζώτου, η ακρολεΐνη και η ακεταλδεΰδη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το κάπνισμα, ως καθημερινός τρόπος ζωής, είναι σήμερα υπεύθυνο για 1,2 εκατομμύρια θανάτους στην Ευρώπη. Ο αριθμός αυτός θα εξακολουθήσει να μεγαλώνει και υπολογίζεται ότι το 2020 θα φτάσει τα δύο εκατομμύρια, εάν δεν πάρουμε τα ανάλογα μέτρα.

Το κάπνισμα είναι ένα δάνειο προσωρινής απόλαυσης με βαρύ τίμημα, την ποιότητα ζωής και, πολλές φορές, την ίδια τη ζωή.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλά αυτά που έχεις αναρτήσει για το κάπνισμα.Μάλλον θέλεις να προλάβεις την ένταση του καπνίσματος που θα προκληθεί μετά την "καταιγίδα" που έρχεται για το εργαστάσιο.Με αυτό πρέπει να ασχοληθούν οι συνάδελφοι...ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ "ΠΕΡΟΥΚΑ"για να καταλάβουν οι Γερμανοί ότι δεν είμαστε χαιβάνια,τουλάχιστον αν δεν πρόκειται να γλυτώσει το εργοστάσιο-που δεν πρόκειται-να πάρει ο κόσμος κανένα φράγκο παραπάνω....