Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Οι εργαζόμενοι που αποχωρούν δεν εγκαταλείπουν μία επιχείρηση, εγκαταλείπουν έναν Προϊστάμενο.

πηγή: Team Management Consultants

Μία εκτενής και σημαντική έρευνα της WilsonLearning απέδειξε ότι 69% της ικανοποίησης των εργαζομένων από την εργασία τους προέρχεται από τον τρόπο διοίκησης τους από τον Προϊστάμενο τους και κυρίως από τις ηγετικές του ικανότητες. Η έλλειψη ικανοποίησης αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την απόδοση και την αφοσίωση προς την εταιρία τους.

Πολλές έρευνες δείχνουν ότι η ικανοποίηση των εργαζομένων βρίσκεται στα πιο χαμηλά της επίπεδα( Conference Board, Tower Perrins, Gallup Co) και ότι το 50% του ανθρώπινου δυναμικού δεν αισθάνεται καθόλου αφοσιωμένο προς την εταιρία του. Αυτό αφορά στις ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι ακόμη πιο δυσάρεστη.
Η έρευνα της Wilson Learning κάλυψε 2000 περίπου εργαζόμενους σε διάφορους τομείς επιχειρησιακής δραστηριότητας, και αποτελείται από 14 επιμέρους έρευνες. Τα κυριότερα αποτελέσματα είναι:
Οι μάνατζερ και οι Προϊστάμενοι είναι εκείνοι που ασκούν τη μεγαλύτερη επίδραση στην ικανοποίηση των εργαζομένων και κατά συνέπεια στην απόδοση τους
Ένα ποσοστό μεταξύ 53 και 80 % της ικανοποίησης μπορεί να προβλεφθεί από τις ικανότητες και τις συμπεριφορές των Μάνατζερ και Ηγετών
Όταν η ικανοποίηση ήταν υψηλή τότε υψηλή ήταν και η απόδοση και το αντίθετο
Και οι 14 έρευνες έδειξαν ισχυρή ΄συσχέτιση μεταξύ ικανοποίησης και απόδοσης της ομάδας ή του τμήματος.
39% της τελικής απόδοσης μπορεί να αποδοθεί στο επίπεδο ικανοποίησης που αισθάνονταν οι εργαζόμενοι.
Συνεπώς στο γενικότερο προβληματισμό γύρω από το πώς πρέπει να διοικήσουμε πιο αποτελεσματικά τους Οργανισμούς και τις Επιχειρήσεις μας πρέπει να προστεθεί ο προβληματισμός γύρω από το πώς πρέπει να ηγηθούμε των ανθρώπων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: