Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

Ενοποίηση Ταμείων από την 1η Ιουνίου 2008

Από το www.express.gr

Tην 1η Ιουνίου ξεκινά η διαδικασία των ενοποιήσεων που προβλέπει ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό (Ν.3655/08) με την ένταξη κλάδων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από τρεις επαγγελματικές κατηγορίες στο επικουρικό του ΙΚΑ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του Ιδρύματος, οι πρώτες ενοποιήσεις αφορούν τους ηλεκτροτεχνίτες, το προσωπικό ιπποδρομιών και τους εργαζόμενους στις εταιρίες τσιμέντου.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 του Ν.3655/08 (ΦΕΚ 58/3.4.2008 τ. Α’) στο ΕΤΕΑΜ εντάσσονται α) το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ηλεκτροτεχνιτών Ελλάδος (ΤΕΑΗΕ), β) το Ταμείο Πρόνοιας και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιπποδρομιών (ΤΑΕΑΠΙ) ως προς τους κατ’ επικουρική ασφάλιση ασφαλισμένους του καθώς και γ) ο κλάδος Επικουρικής Σύνταξης του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιριών Τσιμέντων (ΤΕΑΠΕΤ).
Η διαδικασία των ενοποιήσεων τόσο για την επικουρική όσο και για την κύρια ασφάλιση θα γίνει σε τρία στάδια, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο. Θα συνεχιστεί τον Αύγουστο και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, ενώ έχει ήδη προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή των 13 διοικητών των νέων ασφαλιστικών φορέων.
Ωστόσο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας υποδέχονται τις προωθούμενες αλλαγές με σκεπτικισμό.
Oπως επισημαίνουν, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών είναι ο μεγαλύτερος φορέας επικουρικής ασφάλισης και ήδη παρουσιάζει αναλογιστικό έλλειμμα 48 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, τα Ταμεία που θα υποδεχθεί είναι επίσης προβληματικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως προς την κύρια ασφάλιση το ΙΚΑ θα εντάξει στη δύναμή του 9 Ταμεία και κλάδους με συνολική περιουσία 1,6 δισ. ευρώ και ετήσιο έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αντιμετωπίζει πέντε σοβαρά προβλήματα.
Πιο αναλυτικά:
1. Ελλείμματα φορέων:
Το ΙΚΑ, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας, οφείλει σε κρατικούς οργανισμούς το ιλιγγιώδες ποσό των 10 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, αν δεν συνυπολογιστεί η κρατική επιχορήγηση, το Iδρυμα εμφανίζει έλλειμμα 2 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος, ενώ τα Tαμεία που θα ενταχθούν σε αυτό θα μεταφέρουν επιπλέον έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ.
Ο ΟΓΑ οφείλει 600 εκατομμύρια ευρώ σε νοσηλευτικά ιδρύματα.
Επιπλέον, υπολογίζεται ότι το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που χορηγεί το εφάπαξ, θα εμφανίσει έλλειμμα 400 εκατ. ευρώ λόγω των αυξανόμενων αιτήσεων συνταξιοδότησης.
2. Οργανωτικά προβλήματα:
Η ένταξη Tαμείων στους μεγαλύτερους φορείς της χώρας αναμένεται να επιδεινώσει τα ήδη σοβαρά οργανωτικά προβλήματα.
Oπως εξηγούν οι συνδικαλιστές, σήμερα για την έκδοση κύριας σύνταξης απαιτούνται κατά μέσο όρο 6-7 μήνες, ενώ για τη διεκπεραίωση του θέματος απασχολούνται υπάλληλοι από έξι ή οκτώ υπηρεσίες (Διευθύνσεις ή Τμήματα).
3. Κενές θέσεις προσωπικού:
Σήμερα οι κενές θέσεις διοικητικού και υγειονομικού προσωπικού ανέρχονται σε περίπου 7.000, ενώ δεν είναι πάντοτε σωστή η κατανομή του.
4. Αυξημένη εισφοροδιαφυγή:
Αγγίζει τα 6,8 δισ. ευρώ ετησίως, με αύξηση κατά 33% την τελευταία τριετία.
5. Διογκωμένες δαπάνες υγείας:
Υπολογίζονται σε 3,9 δισ. ευρώ, καθώς παρουσιάζουν αύξηση της τάξεως του 20% (1,3 δισ. ευρώ) ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: