Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες ...

Μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ELBISCO, στις 5 Μαϊου, για την διακοπή, μετά από 30 χρόνια λειτουργίας, του εργοστασίου «Βοσινάκη» στο Δρέπανο Πατρών και την μεταφορά των παραγωγικών του δραστηριοτήτων στο Πικέρμι, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του εργοστασίου και φορέων της πόλης συναντήθηκε με την Υφυπουργό Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου και ζήτησε την κυβερνητική παρέμβαση για να παραμείνει το εργοστάσιο στην Πάτρα.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Σάκης Ηλιόπουλος και μέλη του Δ.Σ., ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας Ηλίας Κόττικας, ο Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας και ο αντινομάρχης Αθανάσιος Πετρόπουλος.
Σύμφωνα με τους φορείς η υφυπουργός Απασχόλησης άφησε κάποια περιθώρια αισιοδοξίας και πρότεινε μια τριμερή συνάντηση, με την παρουσία συνδικαλιστών εργαζομένων και εργοδοσίας, ενώ δεσμεύθηκε ότι και η ίδια θα έκανε παρέμβαση προς την μητρική εταιρεία ELBISCO, η οποία όμως έχει ήδη ανακοινώσει το επενδυτικό της σχέδιο για τα επόμενα χρόνια, στο οποίο προβλέπεται και η μεταφορά του εργοστασίου στο Πικέρμι.

Η τριμερής συνάντηση της αντιπροσωπείας των εργαζομένων με την υφυπουργό Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου και τους εκπροσώπους της εργοδοσίας έγινε στις 12 Μαϊου. Στη συνάντηση, εκτός από τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου και της ΓΣΕΕ, παραβρέθηκαν οι βουλευτές Αχαΐας Απόστολος Κατσιφάρας, Μιχάλης Μπεκίρης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Τσούκαλης. Η υφυπουργός ξεκαθάρισε πως η πολιτεία μόνο αρωγός δεν θα σταθεί στα σχέδιά τους για μαζικές απολύσεις. Φέρεται να διεμήνυσε πως το υπουργείο δεν πρόκειται να δώσει την άδεια, ζητώντας παράλληλα από την εταιρεία να επαναπροσδιορίσει τη στάση της στο ζήτημα της μεταφοράς του εργοστασίου στην Αττική.

Οι εργαζόμενοι αποκάλυψαν ότι τυχαία έμαθαν πριν λίγο καιρό τις προθέσεις της ELBISCO όταν έπεσε στα χέρια τους μια συσκευασία φρυγανιών στην οποία αναφερόταν μόνο το εργοστάσιο του Πικερμίου και όχι αυτό της Πάτρας.
Μετά από πιέσεις προς την διεύθυνση της εταιρείας τους ανακοινώθηκε η απόφαση για μεταφορά της παραγωγής στην Αττική.


Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις.

Μετά την προκύρηξη 48ωρης απεργίας, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας και συναντήθηκαν με το Νομάρχη Αχαΐας Δημήτρη Κατσικόπουλο.
Στο γραφείο του κ. Κατσικόπουλου έγινε εκτενής συζήτηση για το πρόβλημα που έχει προκύψει και το οποίο απειλεί τους 65 εργαζόμενους της επιχείρησης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τον κ. Κατσικόπουλο για τον τρόπο με τον οποίο τους γνωστοποιήθηκε η απόφαση για το «λουκέτο» και κατηγόρησαν την εταιρεία για μεθοδεύσεις που στοχεύουν στην συρρίκνωση των θέσεων εργασίας αλλά και για υποβάθμιση του προϊόντος (φρυγανιές) ώστε να μην είναι ανταγωνιστικό.
Όπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι, την ίδια ώρα η μητρική εταιρεία τους καλεί να μετακομίσουν στο Πικέρμι, προκηρύσσει θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.
Ο Νομάρχης τόνισε από την πλευρά του ότι βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην κατεύθυνση της παραμονής της μονάδας στην πόλη αλλά και της πίεσης της επιχείρησης για την εξασφάλιση των εργαζομένων.

Μετά το πέρας της συνάντησης, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν μια μικρή πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.
Στις 7 Μαϊου οι συνδικαλιστές πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος απαιτώντας με αυτόν τον τρόπο πολιτική παρέμβαση από πλευράς της Κυβέρνησης προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.
Στην συνέχεια, οι συνδικαλιστές πήγαν στο Εργατικό Κέντρο όπου παραχώρησαν συνέντευξη στους εκπροσώπους του Τύπου, ενώ ο πρόεδρος του Ε.Κ. Ηλίας Κόττικας συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη φορέων.

Ο κ. Κατσικόπουλος έφερε εκτάκτως προς συζήτηση, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο την Δευτέρα 12 Μαΐου στο Αίγιο, το θέμα της μεταφοράς του εργοστασίου «Βοσινάκη».

Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων αποφασίστηκαν, στην Γενική Συνέλευση, 4ωρες στάσεις εργασίας (12.00- 16.00) , από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή, με παράλληλες δράσεις διαμαρτυρίας, όπως μπλόκο στα ταμεία των διοδίων κι ελεύθερη διέλευση για τους οδηγούς, αποκλεισμό του Σταθμού του ΟΣΕ στο Ρίο και συμβολική κατάληψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Για την ερχόμενη Τετάρτη 28 Μαϊου έχει αποφασιστεί Παμπατραϊκή απεργία σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.


Η συμπαραράσταση στους εργαζόμενους από τους φορείς της Πάτρας είναι εντυπωσιακή. Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας στις 13 Μαϊου συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Σπηλιόπουλος, ο νομάρχης Δ. Κατσικόπουλος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη ο π. Χρύσανθος Στελλάτος, ο γραμματέας του ΣΥΝ Τάκης Παπαθεοδωρόπουλος, εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Σπύρου Σπυρίδωνος, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και νομαρχιακοί σύμβουλοι.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ πραγματοποίησε συλλαλητήριο αλληλεγγύης.

Στα σωματεία που στηρίζουν τους 65 εργαζόμενους, με ανακοινώσεις που εξέδωσαν, συμπεριλαμβάνονται: η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Αχαΐας, το Κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Ποτών-Τροφίμων, ο Σύλλογος Προσωπικού Αστικού ΚΤΕΛ Πάτρας, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων "Η Ένωση" και το Σωματείο Υπαλλήλων και Εργατοτεχνιτών της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ Αιγίου.

Ανακοινώσεις και δηλώσεις συμπαράστασης εξέδωσαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Πατρέων, Ανδρέας Φούρας, ο νομάρχης Αχαΐας, Δημ. Κατσικόπουλος, οι βουλευτές του Νομού Αχαΐας Απ. Κατσιφάρας, Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Τσούκαλης, ο δήμαρχος Ρίου Χρήστος Λιακόπουλος, το ΚΚΕ, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελάδας (ΚΟΕ) και η Ιερά Μητρόπολη Πατρών.





Δεν υπάρχουν σχόλια: