Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Στο 2% το όριο των ομαδικών απολύσεων έως το τέλος του 2008

Του Γιώργου Γάτου από την "Ημερησία"

Στο... συρτάρι βάζει, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2008, η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης τις προτάσεις Κουκιάδη για αλλαγές στο καθεστώς των απολύσεων και των υπερωριών που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο «οδηγιών» της Ε.Ε. για την ενίσχυση της η «ευελιξίας» και της «ασφάλειας» της εργασίας.
Τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος για το δεύτερο εξάμηνο του έτους (περίοδος που για την κυβέρνηση θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος ασφαλιστικός νόμος και θα πρέπει να γίνουν οι ενοποιήσεις των Ταμείων) προαναγγέλλει στην «Η» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης Δ. Κοντός. «Δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή» δηλώνει με νόημα ο γ.γ. αποκαλύπτοντας ότι η εισήγηση της ηγεσίας του υπουργείου στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας είναι να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα τα σχετικά όρια. Ετσι, η απόφαση που θα υπογράψει έως τα τέλη Μαϊου η υπουργός Απασχόλησης θα προβλέπει:
Τη διατήρηση του ορίου 2% τον μήνα και μέχρι 30 άτομα των επιτρεπομένων (χωρίς προηγούμενη άδεια) απολύσεων στις επιχειρήσεις με προσωπικό πάνω από 200 άτομα. Στις επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 200 άτομα το όριο που προβλέπει η νομοθεσία θα είναι 4 άτομα τον μήνα (σ.σ. στις μικρότερες επιχειρήσεις οι απολύσεις ήταν και παραμένουν ελεύθερες).
Τη διατήρηση του ορίου των 30 ωρών ανά εργαζόμενο του ανώτατου ορίου υπερωριακής απασχόλησης δεδομένου ότι, με το νόμο Παναγιωτόπουλου, έχει αυξηθεί η υπερεργασία και το ανώτατο όριο των υπερωριών αφορά πλέον σε απασχόληση εργαζομένου μετά την 45η ή την 48η ώρα την εβδομάδα (για πενθήμερη ή 6ήμερη εργασία, αντίστοιχα).
Διαφορετική άποψη σχετικά με το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και των υπερωριών έχει, διατυπώσει η Επιτροπή Σοφών για τα εργασιακά υπό τον καθηγητή Ι. Κουκιάδη υποδεικνύοντας να γίνουν αλλαγές.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ισχύουσα διοικητική παρέμβαση δεν εξασφαλίζει κανέναν: «Η μεν πλευρά των εργαζομένων δεν έχει κανένα λόγο να κάνει τις οποιεσδήποτε παραχωρήσεις στις διαβουλεύσεις, ο δε εργοδότης αναζητεί τρόπους ώστε να μην εμπλακεί καν στη σχετική διαδικασία του νόμου». Η Επιτροπή έχει υποδείξει στην ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης να τροποποιήσει το καθεστώς «ώστε να μην περιορίζεται στην αρμοδιότητα έγκρισης ή απαγόρευσης των απολύσεων (πάνω από το 2%) αλλά, να παρεμβαίνει ενεργά όταν προκύπτει θέμα ομαδικών απολύσεων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων, όπως συμβαίνει και στις άλλες χώρες της Ε.Ε.».
Για το χρόνο εργασίας, η Επιτροπή Σοφών θεωρεί ότι «οι επιχειρήσεις καταφεύγουν στην ευελιξία που παρέχουν η υπερεργασία, οι υπερωρίες (νόμιμες ή παράνομες) και πολύ συχνά στην εργασία της 6ης ημέρας η οποία αμείβεται με... απλό ωρομίσθιο. Η Επιτροπή έχει προτείνει να εφαρμόζονται ελαστικά ωράρια εργασίας, κατόπιν συμφωνιών σε επιχειρησιακό επίπεδο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: