Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Νέες «βόμβες» ανεργίας σε Θεσσαλονίκη - Νάουσα

του Βασ. Ιγνατιάδη από το Έθνος

Νέα «βόμβα» αναμένεται να σκάσει το επόμενο διάστημα στη Νάουσα, όπου η διοίκηση των «Κλωστηρίων Ναούσης» φέρεται αποφασισμένη να βάλει τον τίτλο «Τέλος» στη δραστηριότητά της, στην άλλοτε πρωτεύουσα της κλωστοϋφαντουργίας και σήμερα πρωτεύουσα της ανεργίας.
Την ίδια στιγμή στον «αέρα» βρίσκονται οι 270 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Siemens στη Θεσσαλονίκη και άλλοι 150 σε «δορυφορικές» επιχειρήσεις που δουλεύουν για αυτό, καθώς τον ερχόμενο μήνα εκπνέει η προθεσμία που έθεσε η διοίκηση του γερμανικού ομίλου για την εξεύρεση επενδυτή, προαναγγέλλοντας ακόμη και «λουκέτο» στην περίπτωση που δεν βρεθεί αγοραστής.
Το «φιτίλι» για τα κλωστήρια Ναούσης άναψαν πρόσφατα εκπρόσωποι του ομίλου, ενημερώνοντας το υπουργείο Απασχόλησης για την πρόθεσή τους να κλείσουν και τα τρία εναπομείναντα εργοστάσια στη Νάουσα, που απασχολούν συνολικά 209 εργαζόμενους.
Την πληροφορία μετέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Δ. Κοντός, στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδος, Δ. Θεοδώρου, υποστηρίζοντας, πάντως, πως αυτό δεν θα επιτραπεί να γίνει. Γρήγορα η είδηση έφτασε στη Νάουσα και προκάλεσε «πυρετό» μεταξύ των 209 εργαζομένων.
Με ανακοίνωσή του, ενόψει και της σημερινής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του Ομίλου, το Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στα τρία εργοστάσια κάνει λόγο για μεθόδευση που θα συναντήσει την αντίδραση των ίδιων και της κοινωνίας της πόλης.
Σημειώνεται πως ο όμιλος Κλωνατέξ έκλεισε τρία εργοστάσια το 2004 και 2005, απολύοντας 210 εργαζομένους, ενώ δεκάδες άλλοι αποχώρησαν με προγράμματα εθελούσιας εξόδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 4.000 κλωστοϋφαντουργούς που απασχολούσε η Νάουσα στη δεκαετία του 1980, σήμερα έχουν μείνει λιγότεροι από 500, οι οποίοι θα μείνουν λιγότεροι από 300 αν κλείσουν οι τρεις μονάδες της Κλωνατέξ.
Σε ό,τι αφορά τη Siemens, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από δύο ελληνικές εταιρείες, αλλά οι συζητήσεις δεν έχουν προχωρήσει και θεωρείται απίθανο να υπάρξει συμφωνία στα πιεστικά χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί.
Οι εργαζόμενοι ζητούν από τη διοίκηση του γερμανικού κολοσσού να δώσει προθεσμία δύο χρόνων.
Μετέφεραν την πρότασή τους και στον νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη, που τους επισκέφθηκε χθες, και δήλωσε πως θα επιχειρήσει να την προωθήσει.
Η εταιρεία «Siemens Τηλεβιομηχανική Α.Ε.» στη δεκαετία του 1980 γνώρισε μεγάλη άνθηση, απασχολώντας 1.240 εργαζόμενους και παράγοντας ως και 2,5 εκατομμύρια τηλεφωνικές συσκευές ετησίως. Σήμερα παράγει κυρίως τηλεφωνικά κέντρα και άλλο τηλεπικοινωνιακό υλικό, απασχολώντας 270 άτομα, από τα οποία το 80% είναι νέοι από 23 ως 40 ετών.