Ελευθεροτυπία - 29 Νοεμ. 2008
Εγγραφο-βόμβα αποδέσμευσαν από τις θυρίδες τους οι διαχειριστές των μαύρων ταμείων της Siemens, που παραπέμπει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κρυφό πολιτικό χρήμα, το οποίο διοχετεύθηκε από τη γερμανική εταιρεία, είτε στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είτε σε συντελεστές αυτής, την περίοδο 1990-1994.
Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, που βρίσκεται καλά φυλαγμένο στα κρίσιμα αρχεία του παραλογιστηρίου της Siemens, από την Αθήνα υποδεικνύεται για την αποστολή χρημάτων η Mayo Investments Corporation και ειδικότερα ο δολαριακός λογαριασμός, που αυτή τηρούσε στην Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των αλεπούδων των μαύρων ταμείων της Siemens, ο λογαριασμός της Mayo διαβιβάσθηκε στο Μόναχο από τη θυγατρική της Αθήνας για να εκπληρωθούν «ωφέλιμες πληρωμές» προς τη Νέα Δημοκρατία ή προς (τότε) κυβερνητικά στελέχη της, που «μεριμνούσαν» για την προώθηση συμβάσεων στον ΟΤΕ και αλλού.
Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι με έξι εμβάσματα ή καταθέσεις διοχετεύθηκε πολιτικό χρήμα ύψους 20 εκατ. μάρκων (10 εκατ. ευρώ περίπου) από τη Siemens, κατόπιν συνεννοήσεων με οικονομικούς διαχειριστές του (τότε) κυβερνώντος κόμματος.
Η σχέση Siemens-Mayo (η δεύτερη αποδεδειγμένα έχει λειτουργήσει ως χρηματοδοτικός βραχίονας της Ν.Δ.) μέχρι στιγμής δεν έχει αποτυπωθεί σε κανένα στοιχείο της επίμαχης δικογραφίας και αν αποδειχθεί θα αποτελέσει κόλαφο και για το κυβερνών κόμμα.
Επισημαίνεται ότι όλα τα στοιχεία της εσωτερικής έρευνας που πραγματοποίησε η Debevoise@Plimpton για τις άνομες πληρωμές της Siemens και στην Ελλάδα καλύπτουν την περίοδο από το 1999 και εντεύθεν, ενώ καταγράφονται και εκταμιεύσεις που δρομολογήθηκαν από τη διετία 1997-1998.
Αυτό συμβαίνει γιατί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ απαίτησε έλεγχο από το 1999 μέχρι και το 2006, δηλαδή δύο χρόνια πριν από την εισαγωγή των μετοχών της Siemens στο NYSE (έγινε το 2001), προκειμένου να εντοπιστούν οι μίζες και να συσχετισθούν με το διοικητικό πρόστιμο.
Ποια είναι όμως η Mayo που φέρεται να υπέδειξε η Ν.Δ. και πλήρωσε μυστικά η Siemens;
Η Mayo είναι λιβεριανή εταιρεία, που συνεστήθη από τους εφοπλιστές Σπύρο Μ. Πολέμη και (εκλιπόντα πλέον) Ιωάννη Χατζηπατέρα από το 1980. Με τη Ν.Δ. αποδείχτηκε ότι ενεπλάκη από το 1989, όταν επιφανείς εφοπλιστές του Λονδίνου και φίλοι της Ν.Δ. συγκέντρωναν χρήματα στον λογαριασμό της για τις προεκλογικές της δαπάνες. Το 2001 ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης είχε αποκαλύψει τον ρόλο της Mayo σε σχέση με τη Ν.Δ., είχε προβεί σε καταγγελίες, επισημαίνοντας και την εμπλοκή του τότε προέδρου της Κ. Μητσοτάκη.
Η διερεύνηση της υπόθεσης είχε ανατεθεί στον τότε εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος έπρεπε να διερευνήσει αν εισέρευσε από τη Mayo μαύρο χρήμα στη Ν.Δ. και αν η λιβεριανή εταιρεία χρησιμοποιήθηκε ως πολιτικό πλυντήριο αδήλωτων κονδυλίων.
Ο εισαγγελέας τότε δεν άνοιξε τον λογαριασμό της Mayo, αρκούμενος στην κατάθεση του διαχειριστή της Σ. Πολέμη και στις αναφορές τραπεζικών ιδρυμάτων. Από αυτές προέκυψε ότι η Ν.Δ. είχε λάβει από τη Mayo 6 εμβάσματα στον λογαριασμό της στην Εθνική, από τον Ιούνιο του 1989 μέχρι και τον Νοέμβριο του 1990, ύψους 2.158.000 δολαρίων και 25 εκατ. δρχ.
Οπως διαπιστώθηκε από την ίδια έρευνα, τα χρηματικά αυτά ποσά είχαν καταχωρηθεί στα βιβλία του κόμματος (άγνωστο πότε) και η υπόθεση ετέθη στο αρχείο.
Τώρα τα πράγματα λαμβάνουν άλλη τροπή, η οποία επιβάλλει το άνοιγμα των λογαριασμών της Mayo, προκειμένου να διακριβωθεί αν υπάρχει ροή χρήματος προελεύσεως Siemens.
Οι διαχειριστές των μαύρων ταμείων της Siemens δεν έχουν τυχαία φακελωμένο το ραβασάκι εξ Αθηνών με τον λογαριασμό της Mayo. Οπως δεν έχουν τυχαία αρχειοθετημένο και το έτερο χαρτί με τον λογαριασμό της Canadian Imperial Bank of Commerce στη Γενεύη, στον οποίον έστελναν από το 1998 υπουργικά εμβάσματα για τον Α. Rocos.
Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008
Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008
Siemens: Αποζημείωση 300 εκατ. ευρώ στη BenQ
Reporter.gr
Το ποσό των 300 εκατ. ευρώ συμφώνησε να πληρώσει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία ηλεκτρικού εξοπλισμού, η Siemens, για ζημιές που προκάλεσε στην εταιρεία BenQ, με την πώληση του βραχίονα κινητής τηλεφωνίας.
Συγκεκριμένα, η BenQ αγόρασε τη μονάδα κινητής τηλεφωνίας από τη Siemens το 2005, και σε λιγότερο από ένα έτος βρέθηκε υπό χρεοκοπία. Ο εν λόγω βραχίονας, μετά από λίγο χρεοκόπησε, αφού η BenQ σταμάτησε τη χρηματοδότηση της.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Siemens, η εν λόγω αποζημίωση δεν θα επηρεάσει τα αποτελέσματα της εταιρείας, αφού έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις για την εξασφάλιση αυτού του ποσού νωρίτερα.
Το ποσό των 300 εκατ. ευρώ συμφώνησε να πληρώσει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία ηλεκτρικού εξοπλισμού, η Siemens, για ζημιές που προκάλεσε στην εταιρεία BenQ, με την πώληση του βραχίονα κινητής τηλεφωνίας.
Συγκεκριμένα, η BenQ αγόρασε τη μονάδα κινητής τηλεφωνίας από τη Siemens το 2005, και σε λιγότερο από ένα έτος βρέθηκε υπό χρεοκοπία. Ο εν λόγω βραχίονας, μετά από λίγο χρεοκόπησε, αφού η BenQ σταμάτησε τη χρηματοδότηση της.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Siemens, η εν λόγω αποζημίωση δεν θα επηρεάσει τα αποτελέσματα της εταιρείας, αφού έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις για την εξασφάλιση αυτού του ποσού νωρίτερα.
Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008
Η απόγνωση σε αριθμούς στη Μακεδονία
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
24/11/2008
Μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο, οι άνεργοι ανέρχονται σε περίπου 74.000.
Γενικά η Βόρεια Ελλάδα βιώνει πολύ έντονα τις συνέπειες της κρίσης. Λόγω της γειτνίασης με βαλκανικές χώρες πολλές επιχειρήσεις έχουν μετακομίσει εκεί ή στην Τουρκία λόγω του φτηνού εργατικού δυναμικού.
Η κλωστοϋφαντουργία ψυχορραγεί στη Θεσσαλονίκη και τη Νάουσα Ημαθίας, ενώ παρατεταμένη κρίση εξαιτίας της γούνας έχουν περάσει Καστοριά και Σιάτιστα Κοζάνης.
Αναλυτικά:
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
2004-2008: Ανεργοι/απολυμένοι: Μόνο την τελευταία τετραετία έχασαν τη δουλειά τους στη Θεσσαλονίκη πάνω από 5.000 άτομα. Για το 2008 υπολογίζεται πως έμειναν 1.500 άνεργοι/ες.
Λουκέτα: Από το 2005 μέχρι σήμερα έκλεισαν 247 επιχειρήσεις, σύμφωνα με αποφάσεις του Πρωτοδικείου.
Κλάδοι που πλήττονται: Κλωστοϋφαντουργία, καπνά, συνεταιριστικές επιχειρήσεις, κατασκευές.
Ανασφάλιστη εργασία: Ανέρχεται και ξεπερνά το 17%, η μαύρη εργασία φτάνει το 18%.
Τα χειρότερα: Το 2007 έκλεισε το εργοστάσιο Θεσσαλονίκης της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων με 650 εργαζομένους και, με την έναρξη του 2008, η βιομηχανία ζυμαρικών ΑΒΕΖ διέκοψε τη λειτουργία του παραγωγικού τμήματος ύστερα από 81 χρόνια λειτουργίας. Στις 30 Σεπτεμβρίου έβαλε λουκέτο η ΒΙΑΜΥΛ, με 82 εργαζομένους, που λειτουργούσε από το 1955, και οι δραστηριότητές της μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία.
Η Siemens ανακοίνωσε κλείσιμο του εργοστασίου της στη Θεσσαλονίκη· επενδυτής δεν βρίσκεται και οι 250 εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας. Τυχόν λουκέτο θα συμπαρασύρει άλλους 150 εργαζομένους σε περιφερειακές εταιρείες, ενώ θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στους 8.500 εργαζομένους στον όμιλο Siemens πανελλαδικά και σε επιχειρήσεις-δορυφόρους.
ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Ανεργία: Υπολογίζεται στο 20% στην Κοζάνη. Στη Σιάτιστα φτάνει το 50%.
Κλάδοι που πλήττονται: Γουνοποιία στη Σιάτιστα. Εκλεισαν πολλές επιχειρήσεις.
ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
Ανεργία: Υπολογίζεται στο 25% στη Βέροια. Στη Νάουσα φτάνει το 50%. Δυσχεραίνει η κατάσταση και στην Αλεξάνδρεια.
Λουκέτα: Εκλεισε πρόσφατα καπνομάγαζο στην Αλεξάνδρεια με 350 εργαζομλενους. Σε αβεβαιότητα 350 εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας του Ομίλου Λαναρά.
ΝΟΜΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
Ανεργία: Τρέχει στον νομό Πιερίας με 25%.
Λουκέτα: Μόνο το 2008 έκλεισαν δύο επιχειρήσεις με 130 άτομα και άλλες προχώρησαν σε μειώσεις προσωπικού.
Κλάδοι που πλήττονται: Κρίση στην οικοδομική δραστηριότητα.
ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
Η Δράμα βιώνει την αποβιομηχάνιση τα τελευταία 20 χρόνια, με αποτέλεσμα κάθε νοικοκυριό να έχει τουλάχιστον έναν άνεργο. Σημαντικό πλήγμα στάθηκε το κλείσιμο της χαρτοβιομηχανίας Softex το 2002, που απασχολούσε 450 άτομα.
Ανεργία: Επισήμως στο 18-20%. Ουσιαστικά ξεπερνά το 28%.
Λουκέτα: Μόνο το τελευταίο δεκάμηνο έκλεισαν 297 μικρές και μη επιχειρήσεις. Από εστιατόρια μέχρι βιοτεχνίες σιδηροκατασκευών και από μαγαζιά δερμάτινων ειδών μέχρι επίπλων και κουφωμάτων.
Προοπτικές: Η πιο πρόσφατη επένδυση είναι ένα θερμοκήπιο που απασχολεί 80 άτομα. Δημιουργήθηκαν μικρές μονάδες επεξεργασίας ξηρών καρπών. Στα σκαριά βρίσκεται μονάδα παραγωγής νοβοπάν στο Νευροκόπι.
ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Ανεργία: Επισήμως στο 20%. Ουσιαστικά είναι πάνω από 28%, κυρίως στις γυναίκες.
Λουκέτα: Πολλές ατομικές επιχειρήσεις, ειδικά στο ιστορικό κέντρο, έκλεισαν. Μόνο το πρώτο δεκάμηνο έκλεισαν 165 βιοτεχνίες, εμπορικά καταστήματα και επαγγελματικές επιχειρήσεις.
Κλάδοι που πλήττονται: Ο καπνός, λόγω οδηγίας της Ε.Ε. Προβλήματα σε αλιεία/οστρακοκαλλιέργεια. Μείωση κατά 30% στην οικοδομή.
Ανασφάλιστη και μαύρη εργασία ανθούν.
Προοπτικές: Μια επιχείρηση που κατασκευάζει πόρτες πλοίων, ενώ επίκειται επένδυση μονάδας παραγωγής προϊόντων γυαλιού.
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
Ανεργία: Ανέρχεται στο 18-20%.
Κλάδοι που πλήττονται: Κατασκευαστικός. Η οικοδομή είναι σε κάμψη.
Μαύρη εργασία: Ανθεί, σε ποσοστό 40-50%.
Προοπτικές: Προωθείται επένδυση στον τομέα των πλαστικών.
ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ανεργία: Κυμαίνεται σε 14-15%. Στην περιοχή της Τορώνης φτάνει το 30%.Λουκέτα: Ο αριθμός των ξενοδοχοϋπαλλήλων μειώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια από 12.500 σε 7.000.
Κλάδοι που πλήττονται: Τουριστικός, κατασκευαστικός. Εχει μειωθεί η οικοδομική δραστηριότητα.Η μαύρη εργασία αυξάνεται.
Προοπτικές: Εγιναν νέες ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα, που εξασφαλίζουν δουλειά μόλις 4 μήνες τον χρόνο.
ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Ανεργία: Κυμαίνεται σε 25-30%.
Προοπτικές: Η τελευταία επένδυση στην περιοχή ήταν οι... φυλακές, που απορρόφησαν 200 άτομα. Οι οικοδομές πάνε καλά, το καλοκαίρι υπάρχουν δουλειές λόγω και των εργοταξίων της Εγνατίας οδού, ενώ οι μονάδες που δημιουργούνται στον τομέα του χειμερινού τουρισμού είναι κυρίως οικογενειακού χαρακτήρα.
ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ
Ανεργία: Ξεπερνά το 35%.
Κλάδοι που πλήττονται: Αγροτικός τομέας (ροδακινοπαραγωγοί), κλωστοϋφαντουργία. Προβλήματα στον αγροτικό τομέα, στη διάθεση των προϊόντων (χάσιμο αγορών), ενώ δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
Προοπτικές: Το καλοκαίρι τα πράγματα είναι καλύτερα με τους εποχικούς εργάτες, αλλά το χειμώνα η κατάσταση είναι απελπιστική. Πτυχιούχοι απευθύνονται στο Εργατικό Κέντρο για να βρουν δουλειά.
ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Ανεργία: Φτάνει το 24%.
Λουκέτα: Τον Μάρτιο έκλεισε ορυχείο της ΔΕΗ στο Κλειδί, που απασχολούσε 70 άτομα, άλλα 50 άτομα που απασχολούνταν στο Φράγμα Παπαδιάς είναι χωρίς δουλειά και η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 80%.
Προοπτικές: Το 2008 εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό μονάδα συσκευασίας φασολιών στις Πρέσπες. Σε εξέλιξη η διακήρυξη για τη δεύτερη μονάδα του ΑΗΣ της ΔΕΗ στη Μελίτη. Θα προσφέρει 350 θέσεις μόνιμου προσωπικού και στην κατασκευή της θα εργαστούν 1.000 άτομα.
ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Ανεργία: Φτάνει το 25%.
Ανεργοι/απολυμένοι: Υπολογίζονται σε 3.720 και από αυτούς οι 800 απασχολούνταν στον κλάδο της γούνας.
Προοπτικές: Σε εκκρεμότητα η εγκατάσταση επιχειρήσεων στο Βιομηχανικό Πάρκο, ενώ πρόκειται να λειτουργήσει παράρτημα της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
ΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ
Ανεργία: Τρέχει στο 20%.Μείωση εργαζομένων: Καπνομάγαζα μειώνουν διαρκώς τον αριθμό των εργαζομένων και υπάρχει κάμψη στις οικοδομές.
Προοπτικές: Μικρές μονάδες δημιουργούνται στον τομέα του μετάλλου, του επίπλου και του εμπορίου.
24/11/2008
Μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο, οι άνεργοι ανέρχονται σε περίπου 74.000.
Γενικά η Βόρεια Ελλάδα βιώνει πολύ έντονα τις συνέπειες της κρίσης. Λόγω της γειτνίασης με βαλκανικές χώρες πολλές επιχειρήσεις έχουν μετακομίσει εκεί ή στην Τουρκία λόγω του φτηνού εργατικού δυναμικού.
Η κλωστοϋφαντουργία ψυχορραγεί στη Θεσσαλονίκη και τη Νάουσα Ημαθίας, ενώ παρατεταμένη κρίση εξαιτίας της γούνας έχουν περάσει Καστοριά και Σιάτιστα Κοζάνης.
Αναλυτικά:
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
2004-2008: Ανεργοι/απολυμένοι: Μόνο την τελευταία τετραετία έχασαν τη δουλειά τους στη Θεσσαλονίκη πάνω από 5.000 άτομα. Για το 2008 υπολογίζεται πως έμειναν 1.500 άνεργοι/ες.
Λουκέτα: Από το 2005 μέχρι σήμερα έκλεισαν 247 επιχειρήσεις, σύμφωνα με αποφάσεις του Πρωτοδικείου.
Κλάδοι που πλήττονται: Κλωστοϋφαντουργία, καπνά, συνεταιριστικές επιχειρήσεις, κατασκευές.
Ανασφάλιστη εργασία: Ανέρχεται και ξεπερνά το 17%, η μαύρη εργασία φτάνει το 18%.
Τα χειρότερα: Το 2007 έκλεισε το εργοστάσιο Θεσσαλονίκης της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων με 650 εργαζομένους και, με την έναρξη του 2008, η βιομηχανία ζυμαρικών ΑΒΕΖ διέκοψε τη λειτουργία του παραγωγικού τμήματος ύστερα από 81 χρόνια λειτουργίας. Στις 30 Σεπτεμβρίου έβαλε λουκέτο η ΒΙΑΜΥΛ, με 82 εργαζομένους, που λειτουργούσε από το 1955, και οι δραστηριότητές της μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία.
Η Siemens ανακοίνωσε κλείσιμο του εργοστασίου της στη Θεσσαλονίκη· επενδυτής δεν βρίσκεται και οι 250 εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας. Τυχόν λουκέτο θα συμπαρασύρει άλλους 150 εργαζομένους σε περιφερειακές εταιρείες, ενώ θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στους 8.500 εργαζομένους στον όμιλο Siemens πανελλαδικά και σε επιχειρήσεις-δορυφόρους.
ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Ανεργία: Υπολογίζεται στο 20% στην Κοζάνη. Στη Σιάτιστα φτάνει το 50%.
Κλάδοι που πλήττονται: Γουνοποιία στη Σιάτιστα. Εκλεισαν πολλές επιχειρήσεις.
ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
Ανεργία: Υπολογίζεται στο 25% στη Βέροια. Στη Νάουσα φτάνει το 50%. Δυσχεραίνει η κατάσταση και στην Αλεξάνδρεια.
Λουκέτα: Εκλεισε πρόσφατα καπνομάγαζο στην Αλεξάνδρεια με 350 εργαζομλενους. Σε αβεβαιότητα 350 εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας του Ομίλου Λαναρά.
ΝΟΜΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
Ανεργία: Τρέχει στον νομό Πιερίας με 25%.
Λουκέτα: Μόνο το 2008 έκλεισαν δύο επιχειρήσεις με 130 άτομα και άλλες προχώρησαν σε μειώσεις προσωπικού.
Κλάδοι που πλήττονται: Κρίση στην οικοδομική δραστηριότητα.
ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
Η Δράμα βιώνει την αποβιομηχάνιση τα τελευταία 20 χρόνια, με αποτέλεσμα κάθε νοικοκυριό να έχει τουλάχιστον έναν άνεργο. Σημαντικό πλήγμα στάθηκε το κλείσιμο της χαρτοβιομηχανίας Softex το 2002, που απασχολούσε 450 άτομα.
Ανεργία: Επισήμως στο 18-20%. Ουσιαστικά ξεπερνά το 28%.
Λουκέτα: Μόνο το τελευταίο δεκάμηνο έκλεισαν 297 μικρές και μη επιχειρήσεις. Από εστιατόρια μέχρι βιοτεχνίες σιδηροκατασκευών και από μαγαζιά δερμάτινων ειδών μέχρι επίπλων και κουφωμάτων.
Προοπτικές: Η πιο πρόσφατη επένδυση είναι ένα θερμοκήπιο που απασχολεί 80 άτομα. Δημιουργήθηκαν μικρές μονάδες επεξεργασίας ξηρών καρπών. Στα σκαριά βρίσκεται μονάδα παραγωγής νοβοπάν στο Νευροκόπι.
ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Ανεργία: Επισήμως στο 20%. Ουσιαστικά είναι πάνω από 28%, κυρίως στις γυναίκες.
Λουκέτα: Πολλές ατομικές επιχειρήσεις, ειδικά στο ιστορικό κέντρο, έκλεισαν. Μόνο το πρώτο δεκάμηνο έκλεισαν 165 βιοτεχνίες, εμπορικά καταστήματα και επαγγελματικές επιχειρήσεις.
Κλάδοι που πλήττονται: Ο καπνός, λόγω οδηγίας της Ε.Ε. Προβλήματα σε αλιεία/οστρακοκαλλιέργεια. Μείωση κατά 30% στην οικοδομή.
Ανασφάλιστη και μαύρη εργασία ανθούν.
Προοπτικές: Μια επιχείρηση που κατασκευάζει πόρτες πλοίων, ενώ επίκειται επένδυση μονάδας παραγωγής προϊόντων γυαλιού.
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
Ανεργία: Ανέρχεται στο 18-20%.
Κλάδοι που πλήττονται: Κατασκευαστικός. Η οικοδομή είναι σε κάμψη.
Μαύρη εργασία: Ανθεί, σε ποσοστό 40-50%.
Προοπτικές: Προωθείται επένδυση στον τομέα των πλαστικών.
ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ανεργία: Κυμαίνεται σε 14-15%. Στην περιοχή της Τορώνης φτάνει το 30%.Λουκέτα: Ο αριθμός των ξενοδοχοϋπαλλήλων μειώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια από 12.500 σε 7.000.
Κλάδοι που πλήττονται: Τουριστικός, κατασκευαστικός. Εχει μειωθεί η οικοδομική δραστηριότητα.Η μαύρη εργασία αυξάνεται.
Προοπτικές: Εγιναν νέες ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα, που εξασφαλίζουν δουλειά μόλις 4 μήνες τον χρόνο.
ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Ανεργία: Κυμαίνεται σε 25-30%.
Προοπτικές: Η τελευταία επένδυση στην περιοχή ήταν οι... φυλακές, που απορρόφησαν 200 άτομα. Οι οικοδομές πάνε καλά, το καλοκαίρι υπάρχουν δουλειές λόγω και των εργοταξίων της Εγνατίας οδού, ενώ οι μονάδες που δημιουργούνται στον τομέα του χειμερινού τουρισμού είναι κυρίως οικογενειακού χαρακτήρα.
ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ
Ανεργία: Ξεπερνά το 35%.
Κλάδοι που πλήττονται: Αγροτικός τομέας (ροδακινοπαραγωγοί), κλωστοϋφαντουργία. Προβλήματα στον αγροτικό τομέα, στη διάθεση των προϊόντων (χάσιμο αγορών), ενώ δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
Προοπτικές: Το καλοκαίρι τα πράγματα είναι καλύτερα με τους εποχικούς εργάτες, αλλά το χειμώνα η κατάσταση είναι απελπιστική. Πτυχιούχοι απευθύνονται στο Εργατικό Κέντρο για να βρουν δουλειά.
ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Ανεργία: Φτάνει το 24%.
Λουκέτα: Τον Μάρτιο έκλεισε ορυχείο της ΔΕΗ στο Κλειδί, που απασχολούσε 70 άτομα, άλλα 50 άτομα που απασχολούνταν στο Φράγμα Παπαδιάς είναι χωρίς δουλειά και η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 80%.
Προοπτικές: Το 2008 εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό μονάδα συσκευασίας φασολιών στις Πρέσπες. Σε εξέλιξη η διακήρυξη για τη δεύτερη μονάδα του ΑΗΣ της ΔΕΗ στη Μελίτη. Θα προσφέρει 350 θέσεις μόνιμου προσωπικού και στην κατασκευή της θα εργαστούν 1.000 άτομα.
ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Ανεργία: Φτάνει το 25%.
Ανεργοι/απολυμένοι: Υπολογίζονται σε 3.720 και από αυτούς οι 800 απασχολούνταν στον κλάδο της γούνας.
Προοπτικές: Σε εκκρεμότητα η εγκατάσταση επιχειρήσεων στο Βιομηχανικό Πάρκο, ενώ πρόκειται να λειτουργήσει παράρτημα της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
ΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ
Ανεργία: Τρέχει στο 20%.Μείωση εργαζομένων: Καπνομάγαζα μειώνουν διαρκώς τον αριθμό των εργαζομένων και υπάρχει κάμψη στις οικοδομές.
Προοπτικές: Μικρές μονάδες δημιουργούνται στον τομέα του μετάλλου, του επίπλου και του εμπορίου.
Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008
Ο «χάρτης» της ύφεσης στην Ευρώπη
Πηγή: Express.gr 23/11/08
Mε απολύσεις που ξεπερνούν τις 250 χιλιάδες «απάντησαν» 33 τράπεζες και βιομηχανίες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, στη χειρότερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αριθμός που εάν και ενδεικτικός φαίνεται να στηρίζει τα απαισιόδοξα σενάρια για δραματικές επιπτώσεις της ύφεσης στη διεθνή αγορά εργασίας. Τα μεγαλύτερα «θύματα» της κρίσης παραμένουν ο τραπεζικός κλάδος, όπου αναμένεται να χαθούν περίπου 350.000 θέσεις εργασίας έως τα μέσα του 2009 παγκοσμίως, αλλά και η αυτοκινητοβιομηχανία, με τις εταιρίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον.
Τον περασμένο Ιούλιο ο Oμιλος Sony Ericsson ανακοίνωσε περικοπές 2.000 θέσεων εργασίας στο πλαίσιο μέτρων μείωσης των δαπανών κατά 300 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ η Siemens κοινοποίησε την απόφασή της να προχωρήσει στην κατάργηση 16.750 θέσεων εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Λίγες ημέρες αργότερα, η αλυσίδα των δημοφιλών καφέ Starbucks έκανε γνωστά τα σχέδιά της για κλείσιμο των 2/3 των καταστημάτων της στην Αυστραλία και για απόλυση 1.000 εργαζομένων. Τον Αύγουστο, η γερμανική E.ON προχώρησε στην κατάργηση 1.800 θέσεων εργασίας, ενώ ένα μήνα αργότερα η Renault κοινοποίησε τα σχέδιά της για μείωση 2.000 θέσεων εργασίας σε 19 ευρωπαϊκές χώρες. Ο Οκτώβριος υπήρξε ιδιαιτέρως κακός για τη διεθνή αγορά εργασίας, καθώς η Hewlett Packard ανακοίνωσε απολύσεις 1.400 υπαλλήλων, ενώ ακολούθησαν με απολύσεις 5.000 εργαζομένων η Chrysler και 3.500 εργαζομένων η Nissan. Περικοπές-μαμούθ 70.000 θέσεων εργασίας έως το 2013 κοινοποίησε και η ρωσική τράπεζα Sberbank, ενώ κατά 7.200 θέσεις εργασίας αποφάσισε να μειώσει το δυναμικό της έως το 2011 και η Merck. Ακολουθεί η National City με απολύσεις 4.000 εργαζομένων.
Απολύσεις 3.000 υπαλλήλων ανακοίνωσε και η Motorola, ενώ 7.000 θέσεις εργασίας χάνονται και στην American Express. Ο Νοέμβριος συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς, καθώς η Whirlpool κοινοποίησε την απόφασή της για περικοπές 5.000 θέσεων εργασίας, η Fidelity ανακοίνωσε απολύσεις 4.000 εργαζομένων, ενώ οι βρετανικές L'ΑOreal και Bentley αποφάσισαν 200 και 300 απολύσεις αντιστοίχως. Η λίστα διευρύνεται με την DHL, η οποία ανακοίνωσε περικοπές 9.500 θέσεων εργασίας, την BT με απολύσεις 10.000 υπαλλήλων, ενώ ακολούθησε η Applied Material με 1.800 απολύσεις και η RBS με περικοπές 3.000 θέσεων εργασίας. H GM προανήγγειλε νέες περικοπές 3.600 θέσεων εργασίας στα εργοστάσιά της, ενώ η Citigroup «σόκαρε» την αγορά με απολύσεις 50.000 εργαζομένων διεθνώς. Η Pepsi Bottling προχώρησε σε μείωση 3.150 θέσεων εργασίας, η HSBC ανακοίνωσε 450 απολύσεις και η BASF κοινοποίησε την απόφασή της για κατάργηση 20.000 θέσεων εργασίας.
Απολύσεις 2.300 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε και η Wolseley σε μία ακόμα ένδειξη ότι ο κατασκευαστικός κλάδος υφίσταται έντονες πιέσεις. Ο γαλλικός Oμιλος PSA Peugeot Citroen ανακοίνωσε πρόγραμμα περικοπής του εργατικού του δυναμικού κατά 3.550 θέσεις στη Γαλλία, με εθελουσία αποχώρηση, σε όλες τις θέσεις και τις διευθύνσεις του ομίλου. Σε απολύσεις 1.500-2.000 εργαζομένων, παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει το 2009 και ο βρετανικός Oμιλος Rolls-Royce. Σε περαιτέρω μείωση του αριθμού των προσωρινών εργαζομένων της στη Γερμανία ετοιμάζεται να προβεί και η κατασκευάστρια των πολυτελών αυτοκινήτων Mercedes, Daimler, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τη σημαντική κάμψη της ζήτησης.
Mε απολύσεις που ξεπερνούν τις 250 χιλιάδες «απάντησαν» 33 τράπεζες και βιομηχανίες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, στη χειρότερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αριθμός που εάν και ενδεικτικός φαίνεται να στηρίζει τα απαισιόδοξα σενάρια για δραματικές επιπτώσεις της ύφεσης στη διεθνή αγορά εργασίας. Τα μεγαλύτερα «θύματα» της κρίσης παραμένουν ο τραπεζικός κλάδος, όπου αναμένεται να χαθούν περίπου 350.000 θέσεις εργασίας έως τα μέσα του 2009 παγκοσμίως, αλλά και η αυτοκινητοβιομηχανία, με τις εταιρίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον.
Τον περασμένο Ιούλιο ο Oμιλος Sony Ericsson ανακοίνωσε περικοπές 2.000 θέσεων εργασίας στο πλαίσιο μέτρων μείωσης των δαπανών κατά 300 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ η Siemens κοινοποίησε την απόφασή της να προχωρήσει στην κατάργηση 16.750 θέσεων εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Λίγες ημέρες αργότερα, η αλυσίδα των δημοφιλών καφέ Starbucks έκανε γνωστά τα σχέδιά της για κλείσιμο των 2/3 των καταστημάτων της στην Αυστραλία και για απόλυση 1.000 εργαζομένων. Τον Αύγουστο, η γερμανική E.ON προχώρησε στην κατάργηση 1.800 θέσεων εργασίας, ενώ ένα μήνα αργότερα η Renault κοινοποίησε τα σχέδιά της για μείωση 2.000 θέσεων εργασίας σε 19 ευρωπαϊκές χώρες. Ο Οκτώβριος υπήρξε ιδιαιτέρως κακός για τη διεθνή αγορά εργασίας, καθώς η Hewlett Packard ανακοίνωσε απολύσεις 1.400 υπαλλήλων, ενώ ακολούθησαν με απολύσεις 5.000 εργαζομένων η Chrysler και 3.500 εργαζομένων η Nissan. Περικοπές-μαμούθ 70.000 θέσεων εργασίας έως το 2013 κοινοποίησε και η ρωσική τράπεζα Sberbank, ενώ κατά 7.200 θέσεις εργασίας αποφάσισε να μειώσει το δυναμικό της έως το 2011 και η Merck. Ακολουθεί η National City με απολύσεις 4.000 εργαζομένων.
Απολύσεις 3.000 υπαλλήλων ανακοίνωσε και η Motorola, ενώ 7.000 θέσεις εργασίας χάνονται και στην American Express. Ο Νοέμβριος συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς, καθώς η Whirlpool κοινοποίησε την απόφασή της για περικοπές 5.000 θέσεων εργασίας, η Fidelity ανακοίνωσε απολύσεις 4.000 εργαζομένων, ενώ οι βρετανικές L'ΑOreal και Bentley αποφάσισαν 200 και 300 απολύσεις αντιστοίχως. Η λίστα διευρύνεται με την DHL, η οποία ανακοίνωσε περικοπές 9.500 θέσεων εργασίας, την BT με απολύσεις 10.000 υπαλλήλων, ενώ ακολούθησε η Applied Material με 1.800 απολύσεις και η RBS με περικοπές 3.000 θέσεων εργασίας. H GM προανήγγειλε νέες περικοπές 3.600 θέσεων εργασίας στα εργοστάσιά της, ενώ η Citigroup «σόκαρε» την αγορά με απολύσεις 50.000 εργαζομένων διεθνώς. Η Pepsi Bottling προχώρησε σε μείωση 3.150 θέσεων εργασίας, η HSBC ανακοίνωσε 450 απολύσεις και η BASF κοινοποίησε την απόφασή της για κατάργηση 20.000 θέσεων εργασίας.
Απολύσεις 2.300 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε και η Wolseley σε μία ακόμα ένδειξη ότι ο κατασκευαστικός κλάδος υφίσταται έντονες πιέσεις. Ο γαλλικός Oμιλος PSA Peugeot Citroen ανακοίνωσε πρόγραμμα περικοπής του εργατικού του δυναμικού κατά 3.550 θέσεις στη Γαλλία, με εθελουσία αποχώρηση, σε όλες τις θέσεις και τις διευθύνσεις του ομίλου. Σε απολύσεις 1.500-2.000 εργαζομένων, παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει το 2009 και ο βρετανικός Oμιλος Rolls-Royce. Σε περαιτέρω μείωση του αριθμού των προσωρινών εργαζομένων της στη Γερμανία ετοιμάζεται να προβεί και η κατασκευάστρια των πολυτελών αυτοκινήτων Mercedes, Daimler, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τη σημαντική κάμψη της ζήτησης.
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008
Αρνήθηκε παράταση της λειτουργίας του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη η Siemens Γερμανίας
Καθημερινή
21 Nov, 2008
Αρνητική ήταν η απάντηση της Siemens στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και των εργαζομένων να διατηρήσει τη μονάδα της στη Θεσσαλονίκη με το υφιστάμενο καθεστώς για άλλους 9 μήνες, ώσπου να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής.
Η γερμανική εταιρεία απάντησε χθες στο υπουργείο Ανάπτυξης ότι δεν δύναται να διατηρεί τη μονάδα της στη Θεσσαλονίκη σε εκκρεμότητα. Η μονάδα ούτως ή άλλως δεν λειτουργεί από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, μετά την επίσχεση εργασίας που εφαρμόζουν οι εργαζόμενοι. Παράλληλα, η Siemens Γερμανίας «ένιψε τας χείρας της» για το θέμα, αναφέροντας ότι δεν αποφασίζει η ίδια αλλά η αμερικανική εταιρεία Gores, η οποία απέκτησε τον έλεγχο του 51% της εταιρείας που ελέγχει το εργοστάσιο.
H απάντηση «ξάφνιασε» την ελληνική κυβέρνηση, η οποία είχε γνωστοποιήσει στη γερμανική Siemens ότι δεν θέλει το κλείσιμο της μονάδας. Επίσης, στο αίτημα σημειωνόταν ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει παράταση προκειμένου να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής για το εργοστάσιο.
Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωναν ότι μετά και τη χθεσινή απάντηση της Siemens, θα υπάρξει σύγκρουση, καθώς η εταιρεία θα είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε απολύσεις. «Το υπουργείο Εργασίας δεν θα δώσει αυτή τη δυνατότητα», σημείωνε με έμφαση στέλεχος της κυβέρνησης, και ότι από το εργοστάσιο «δεν πρόκειται ν’ απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος».
Στο μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων του ΟΤΕ κατά της ίδιας εταιρείας. Ο τηλεπικοινωνιακός οργανισμός ζήτησε από τη διοίκηση του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη τον σχηματισμό προβλέψεων ύψους 50 εκατ. ευρώ για παλιές συμβάσεις που βρίσκονται σε νομική εκκρεμότητα. Η σύμπτωση αυτή σίγουρα δεν είναι τυχαία και αναδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησης να μπλοκάρει τις προθέσεις της Siemens, σε ό, τι αφορά την τύχη του εργοστασίου της στη Θεσσαλονίκη. Αλλωστε, το τελευταίο που επιζητεί η κυβέρνηση μέσα στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, είναι οι φωνές 400 απολυμένων εργαζομένων. «Τους είχαμε προειδοποιήσει ότι θα μας βρουν απέναντι αν επιμείνουν στο κλείσιμο του εργοστασίου», έλεγε χθες στέλεχος της κυβέρνησης. Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά ήταν εμφανής η αβεβαιότητά του για τη βιωσιμότητα των συγκεκριμένων λύσεων. Μέσα στη σημερινή οικονομική συγκυρία, είναι απίθανο να προβλεφθεί οτιδήποτε για επενδύσεις. Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, αναμένεται να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας στη μονάδα και θεωρούν ότι θα πρέπει να απολυθούν από τη Siemens μόνον εφόσον βρεθεί στρατηγικός επενδυτής γι’ αυτή. Μάλιστα, για τη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουν καθορίσει και το ύψος των αποζημιώσεών τους, που ανέρχεται στο 100% για τους εργατοτεχνίτες και στο 150% για τους υπαλλήλους γραφείου.
21 Nov, 2008
Αρνητική ήταν η απάντηση της Siemens στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και των εργαζομένων να διατηρήσει τη μονάδα της στη Θεσσαλονίκη με το υφιστάμενο καθεστώς για άλλους 9 μήνες, ώσπου να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής.
Η γερμανική εταιρεία απάντησε χθες στο υπουργείο Ανάπτυξης ότι δεν δύναται να διατηρεί τη μονάδα της στη Θεσσαλονίκη σε εκκρεμότητα. Η μονάδα ούτως ή άλλως δεν λειτουργεί από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, μετά την επίσχεση εργασίας που εφαρμόζουν οι εργαζόμενοι. Παράλληλα, η Siemens Γερμανίας «ένιψε τας χείρας της» για το θέμα, αναφέροντας ότι δεν αποφασίζει η ίδια αλλά η αμερικανική εταιρεία Gores, η οποία απέκτησε τον έλεγχο του 51% της εταιρείας που ελέγχει το εργοστάσιο.
H απάντηση «ξάφνιασε» την ελληνική κυβέρνηση, η οποία είχε γνωστοποιήσει στη γερμανική Siemens ότι δεν θέλει το κλείσιμο της μονάδας. Επίσης, στο αίτημα σημειωνόταν ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει παράταση προκειμένου να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής για το εργοστάσιο.
Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωναν ότι μετά και τη χθεσινή απάντηση της Siemens, θα υπάρξει σύγκρουση, καθώς η εταιρεία θα είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε απολύσεις. «Το υπουργείο Εργασίας δεν θα δώσει αυτή τη δυνατότητα», σημείωνε με έμφαση στέλεχος της κυβέρνησης, και ότι από το εργοστάσιο «δεν πρόκειται ν’ απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος».
Στο μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων του ΟΤΕ κατά της ίδιας εταιρείας. Ο τηλεπικοινωνιακός οργανισμός ζήτησε από τη διοίκηση του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη τον σχηματισμό προβλέψεων ύψους 50 εκατ. ευρώ για παλιές συμβάσεις που βρίσκονται σε νομική εκκρεμότητα. Η σύμπτωση αυτή σίγουρα δεν είναι τυχαία και αναδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησης να μπλοκάρει τις προθέσεις της Siemens, σε ό, τι αφορά την τύχη του εργοστασίου της στη Θεσσαλονίκη. Αλλωστε, το τελευταίο που επιζητεί η κυβέρνηση μέσα στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, είναι οι φωνές 400 απολυμένων εργαζομένων. «Τους είχαμε προειδοποιήσει ότι θα μας βρουν απέναντι αν επιμείνουν στο κλείσιμο του εργοστασίου», έλεγε χθες στέλεχος της κυβέρνησης. Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά ήταν εμφανής η αβεβαιότητά του για τη βιωσιμότητα των συγκεκριμένων λύσεων. Μέσα στη σημερινή οικονομική συγκυρία, είναι απίθανο να προβλεφθεί οτιδήποτε για επενδύσεις. Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, αναμένεται να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας στη μονάδα και θεωρούν ότι θα πρέπει να απολυθούν από τη Siemens μόνον εφόσον βρεθεί στρατηγικός επενδυτής γι’ αυτή. Μάλιστα, για τη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουν καθορίσει και το ύψος των αποζημιώσεών τους, που ανέρχεται στο 100% για τους εργατοτεχνίτες και στο 150% για τους υπαλλήλους γραφείου.
Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008
Χειμώνας απολύσεων, νέες στρατιές ανέργων
Τα ΝΕΑ
Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008
Βαρύς προμηνύεται ο φετινός χειμώνας για τους εργαζομένους, οι οποίοι βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με καταιγίδα απολύσεων.
Τα πρώτα κρούσματα με θύματα εκατοντάδες εργαζομένους σε βασικούς τομείς της οικονομίας (τηλεπικοινωνίες, κατασκευές, τουρισμός, εμπόριο, τράπεζες) είναι ήδη πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να γίνεται πλέον λόγος για ντόμινο απολύσεων. Ο φόβος της ανεργίας μεγαλώνει από μέρα σε μέρα, ενώ πρόβλεψη σοκ μιλά για 123.000 επιπλέον ανέργους την επόμενη διετία.
Τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης αφορούν χιλιάδες εργαζομένους, οι οποίοι έχουν απολυθεί ή βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ανεργία, ενώ η κατάσταση εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί σύντομα εξαιτίας της κατακόρυφης μείωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Τα κέρδη για τη μία στις 10 εισηγμένες εταιρείες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα εννεαμήνου εμφανίζονται μειωμένα κατά 19%, ενώ σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η μείωση στην κερδοφορία των εισηγμένων στη Σοφοκλέους θα κινηθεί γύρω στο ποσοστό ρεκόρ του 25%. Ο αριθμός των ανέργων θα εκτοξευτεί μέσα στην επόμενη διετία σε 480.000, από 357.000 που είναι σήμερα. Πρόκειται για πρόβλεψη του επιστημονικού διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ κ. Σάββα Ρομπόλη με βάση τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών ότι η ανεργία θα εκτοξευτεί στα επίπεδα του 9,2%- 9,3% τα επόμενα δύο χρόνια.
Θράκη- Μακεδονία
Ήδη δεκάδες επιχειρήσεις αφήνουν στον δρόμο εργαζομένους. Σε ξενοδοχεία, τράπεζες και τηλεπικοινωνίες, εμπόριο και κατασκευές-οικοδομή- τομείς που πλήττονται ήδη από την οικονομική κρίση- έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται τα πρώτα αρνητικά για την απασχόληση σημάδια. Οι κινητοποιήσεις εργαζομένων στη Βόρειο Ελλάδα αποτελούν πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και η ανησυχία φτάνει μέχρι τον Έβρο. «Εδώ γίνονται συνεχώς απολύσεις», δηλώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης κ. Γιώργος Ευσταθίου. «Πρόσφατα απολύθηκαν 38 εργαζόμενοι από την αλλαντοβιομηχανία Θράκη».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Γιαννόπουλος επισημαίνει ότι εντείνεται η αγωνία εργαζομένων σε ε πιχειρήσεις διαφόρων τομέων «από το μέταλλο και το ξύλο μέχρι τις κλωστές και το εμπόριο», ενώ οι απολύσεις φαίνεται να πληθαίνουν. Πολλές, μάλιστα, αφορούν μικρές επιχειρήσεις, που σπάνια βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μικρή Κλωστοϋφαντουργία Αποστολάκης, η οποία έκλεισε πρόσφατα, αφήνοντας ανέργους 60 άτομα. Θέσεις εργασίας χάνονται και από την κατηγορία των συμβασιούχων, οι οποίες, μάλιστα, δεν καταγράφονται. «Όσοι εργάζονται ως συμβασιούχοι χάνουν την εργασία τους, καθώς οι εταιρείες δεν ανανεώνουν τις συμβάσεις τους», επισημαίνει ο κ. Γιαννόπουλος. Φέρνει, μάλιστα, ως παράδειγμα και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος δεν έχει κάνει ανανέωση στους συμβασιούχους στα Λουτρά.
Οι προβληματικές
Πρόκειται για κρούσματα που προϊδεάζουν για την επερχόμενη κρίση, όπως άλλωστε προκύπτει και από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την πτώχευση. Αν και τα προβλήματά τους δεν οφείλονται στην τρέχουσα κρίση, η κατάστασή τους επιβαρύνθηκε λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες ο επιχειρηματικός κόσμος. Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται η Αltec Τelecoms, οι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, η Βετανέτ, η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία και η Lannet του ομίλου Λαναρά. Έξι ακόμα επιχειρήσεις, όπως έχει ανακοινώσει η ΓΣΕΕ, σχεδιάζουν ή προχωρούν σε απολύσεις εργαζομένων ή διαθεσιμότητες προσωπικού, που αφορούν συνολικά 320 άτομα. Πρόκειται για τις εταιρείες Φουλγκόρ, Χαλυβουργία Θεσσαλίας, Ηλεκτρολούξ, Διαμάντ- Βιντέρ, Ιntracom, Κεραμοποιία Κατσίκη. Αποθαρρυντικά είναι και τα μηνύματα από την πορεία των νέων παραγγελιών στη βιομηχανία, οι οποίες έπεσαν κατά 2,2% τον Σεπτέμβριο.
Στα ξενοδοχεία
Ανάμεσα στους πιο ευάλωτους τομείς κατατάσσεται ο τουρισμός. Όπως επισημαίνει ο κ. Λεωνίδας Καραθανάσης, πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΠΟΕΕ & ΥΤΕ), ξενοδοχεία στη Ρόδο και την Κρήτη επιχείρησαν να προχωρήσουν σε απολύσεις πριν από το τέλος της φετινής σεζόν, προκαλώντας κλίμα τρομοκρατίας. Στην Κρήτη, μάλιστα, και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «Sun Shine» στην Ιεράπετρα η διοίκηση ανακοίνωσε στους 86 εργαζομένους ότι δεν θα προχωρήσει στην επαναπρόσληψη 26 εξ αυτών την επόμενη τουριστική σεζόν. Ήδη απέλυσε τέσσερις, ενώ ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, άλλες τόσες απολύσεις εντός του Νοεμβρίου.
Λίστες απολύσεων στις τράπεζες
Στις τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες, επικεφαλής σε ορισμένα τμήματα, αλλά και σε θυγατρικές τους από τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό χώρο έχουν λάβει εντολή να συντάξουν λίστες με ονόματα εργαζομένων που κρίνουν ότι θα ήταν δυνατόν να απολυθούν. Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται όσοι εργάζονται με καθεστώς ευέλικτης εργασίας. Παρότι η ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων δεν μπορεί να προσδιορίσει τον αριθμό τους με ακρίβεια, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες. Πάντως, ειδικοί προβλέπουν ότι η τάση συγκέντρωσης που αναμένεται να εκδηλωθεί δυναμικά στον τραπεζικό κλάδο ενδέχεται να επιφέρει μείωση των θέσεων εργασίας.
Τηλεπικοινωνίες: εκατοντάδες στον δρόμο
Οι δυσκολίες στις τηλεπικοινωνίες και κυρίως στους εναλλακτικούς παρόχους είχαν γίνει ορατές εδώ και αρκετό καιρό. Στελέχη των συνδικάτων θεωρούν αβέβαιο το μέλλον των 120 εργαζομένων στη Lannet, η οποία έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης. Το ίδιο συμβαίνει και για τους 150 εργαζομένους στην Αltec Τelecoms, η οποία έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης και έχει ήδη προχωρήσει σε απομάκρυνση 100 εργαζομένων. Η περίπτωση της Vodafone έγινε γνωστή το καλοκαίρι, καθώς προκάλεσε και παρέμβαση της ΓΣΕΕ. Όμως, από την εταιρεία απομακρύνθηκαν τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, 100 εργαζόμενοι. Αλλά και η περίπτωση της Ιntracom, η οποία σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ και το σωματείο των εργαζομένων της σχεδιάζει για τον Δεκέμβριο 120 με 200 απολύσεις, δείχνει ότι ο κλάδος βρίσκεται στα πρόθυρα απολύσεων. Μάλιστα το σωματείο των εργαζομένων της εταιρείας προκήρυξε 24ωρη απεργία για σήμερα.
Κατασκευές- οικοδομή
Με τις δημόσιες επενδύσεις να έχουν συρρικνωθεί κατά 37,2% από το 2004 μέχρι σήμερα και τη χρηματοπιστωτική κρίση να φρενάρει την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, οι κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας προχωρούν σε δραστικές περικοπές των λειτουργικών τους δαπανών. Στην πρώτη γραμμή των περικοπών αυτών βρίσκονται και οι εργαζόμενοι είτε είναι εποχικό προσωπικό είτε στελέχη πρώτης γραμμής. Ο πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας ΕΚΤΕΡ κ. Αθανάσιος Σύψας, αφού αναφέρει ότι ο κατασκευαστικός κλάδος της χώρας και κυρίως οι μικρότερες επιχειρήσεις περνούν μια δύσκολη περίοδο, επισημαίνει ότι ενώ μέχρι πρόσφατα οι απώλειες θέσεων εργασίας αφορούσαν το εποχικό προσωπικό, τώρα η ανεργία άρχισε να χτυπά και τα μόνιμα εξειδικευμένα στελέχη. Η ανεργία χτυπά και την οικοδομή. Ο πρόεδρος του σωματείου οικοδόμων κ. Γιάννης Τασούλας επισημαίνει ότι ο αριθμός των ανέργων αυξάνει γοργότερα από το ποσοστό μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας, που κινείται πλέον γύρω στο 16%.
Στην οικοδομή, σύμφωνα με τα στοιχεία των ίδιων των κατασκευαστών, η απασχόληση έχει ήδη μειωθεί κατά 50.000 άτομα την τελευταία διετία, ενώ αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν όλο και μικρότερο αριθμό συνεργείων λόγω της συνεχούς μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας. Η μείωση στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις ότι η κρίση στην οικοδομή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μεταφράζεται, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των απασχολουμένων στον κλάδο τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Δεν θα κάνουν προσλήψεις για τις γιορτές
ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ από την πλευρά τους προβληματίζονται έντονα λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλεί η διεθνής κρίση στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Παναγή Καρέλα, με δεδομένη την κρίση στην αγορά, αλλά και την καθυστέρηση εφαρμογής του σχεδίου στήριξης των τραπεζών, οι λιανέμποροι δεν θα προσλάβουν εποχικό προσωπικό τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για εξέλιξη που παραπέμπει εμμέσως στο τι θα επακολουθήσει στον κλάδο του εμπορίου, όπου οι επιχειρηματίες δεν αποκλείουν να προχωρήσουν σε απολύσεις αν η αγορά δεν πάει καλά τα Χριστούγεννα.
Οι μαρτυρίες των θυμάτων
Κατερίνα Παπαδημητράκη
καμαριέρα σε ξενοδοχείο «Εδώ και τρία χρόνια που δουλεύω στο ξενοδοχείο, δεν είχα κανένα πρόβλημα. Φέτος, αφού όλο το καλοκαίρι δουλεύαμε από τις εξίμισι το πρωί μέχρι το βράδυ στις οκτώ και χωρίς ρεπό, με πέταξαν έξω μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους, επικαλούμενοι τη διεθνή κρίση», λέει η κ. Παπαδημητράκη, 41 ετών, διαζευγμένη και μητέρα τριών παιδιών, η οποία ενημερώθηκε με εξώδικο στις 6 Νοεμβρίου από τη διοίκηση του ξενοδοχείου «Sunshine» (1.000 δωματίων) στην Ιεράπετρα Κρήτης ότι απολύεται. Η ξενοδοχειακή εταιρεία έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους ότι προτίθεται να μειώσει το προσωπικό κατά 26 άτομα και να λειτουργήσει με 60 εργαζομένους του χρόνου. Μέχρι στιγμής έχει απολύσει 3 καμαριέρες και έναν εργαζόμενο στην κουζίνα, ενώ αναμένεται ότι θα γίνουν 4 ακόμη απολύσεις
Γιάννης Λιόκαρης
Lannet τηλεπικοινωνίες «Εδώ και δύο μήνες είμαστε απλήρωτοι. Δεν υπάρχει δουλειά, οι πελάτες φεύγουν, ενώ μας έχουν κάνει έξωση από τα γραφεία», λέει ο κ. Γιάννης Λιόκαρης, εργαζόμενος στις Lannet τηλεπικοινωνίες, εταιρεία του ομίλου Λαναρά, η οποία έχει κάνει αίτηση για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα. «Περιμένουμε τη δικαστική απόφαση για να δούμε τι θα γίνει», λέει για τους 120 εργαζομένους που έχουν απομείνει στην εταιρεία. «Ξέρουμε ότι θα γίνουν σίγουρα απολύσεις. Η διοίκηση υποστηρίζει ότι με το νέο σχήμα θα απασχολη- θούν 90 άτομα. Εμείς όμως βλέπουμε λιγότερους».
Κατερίνα Παντοχιάδου καθαρίστρια «Από 15 χρόνων δουλεύω στη Siemens. Η εταιρεία θα κλείσει, ενώ όλα πήγαιναν πολύ καλά. Είχαμε καλή παραγωγή. Πώς θα μπορέσω να τα βγάλω πέρα», αναρωτιέται η κ. Κατερίνα Παντοχιάδου, 47 ετών, καθαρίστρια, η οποία είναι χήρα με δύο παιδιά, έναν φαντάρο και έναν δεύτερο επίσης άνεργο, καθώς μόλις απολύθηκε από τον Στρατό.
«Εδώ και 31 χρόνια δουλεύω καθαρίστρια και στην κουζίνα στο εργοστάσιο της Siemens. Ποιος θα μου δώσει δουλειά σε αυτή την ηλικία; Εξάλλου, η ανεργία και μάλιστα ανάμεσα στις γυναίκες στη Θεσσαλονίκη, μετά τα λουκέτα που έχουν μπει τα τελευταία χρόνια σε αρκετά εργοστάσια, είναι υψηλή».
Στράτος Ψωμάς
ηλεκτρολόγος- θερμαστής «Εδώ και ενάμιση μήνα έχουμε απολυθεί 72 εργαζόμενοι από το εργοστάσιο και παρ΄ ότι η υφυπουργός Απασχόλησης, η κ. Καλατζάκου, μας είχε υποσχεθεί τον Αύγουστο ότι από την 1η Οκτωβρίου θα είμαστε σε θέσεις εργασίας μέσω των επιχορηγούμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ με 36 ευρώ την ημέρα, παραμένουμε άνεργοι», λέει ο πενηντάχρονος Στράτος Ψωμάς, ηλεκτρολόγος- θερμαστής λέβητα στο εργοστάσιο της Βιαμίλ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο παρήγε ισογλυκόζη και είχε περάσει στον έλεγχο της πολυεθνικής Τateklyle από το 1994.
«Στο εργοστάσιο έχουν μείνει επτά άτομα στο λογιστήριο για να κλείσουν τα βιβλία. Από τους υπόλοιπους, οκτώ άτομα βρήκαν από μόνοι τους δουλειά, ενώ οι άλλοι παρ΄ ότι έχουμε κάνει συνεντεύξεις, δεν έχουμε ειδοποιηθεί από καμία από τις επιχειρήσεις που υπάγονται στα επιχορηγούμενα προγράμματα».
Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008
Βαρύς προμηνύεται ο φετινός χειμώνας για τους εργαζομένους, οι οποίοι βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με καταιγίδα απολύσεων.
Τα πρώτα κρούσματα με θύματα εκατοντάδες εργαζομένους σε βασικούς τομείς της οικονομίας (τηλεπικοινωνίες, κατασκευές, τουρισμός, εμπόριο, τράπεζες) είναι ήδη πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να γίνεται πλέον λόγος για ντόμινο απολύσεων. Ο φόβος της ανεργίας μεγαλώνει από μέρα σε μέρα, ενώ πρόβλεψη σοκ μιλά για 123.000 επιπλέον ανέργους την επόμενη διετία.
Τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης αφορούν χιλιάδες εργαζομένους, οι οποίοι έχουν απολυθεί ή βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ανεργία, ενώ η κατάσταση εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί σύντομα εξαιτίας της κατακόρυφης μείωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Τα κέρδη για τη μία στις 10 εισηγμένες εταιρείες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα εννεαμήνου εμφανίζονται μειωμένα κατά 19%, ενώ σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η μείωση στην κερδοφορία των εισηγμένων στη Σοφοκλέους θα κινηθεί γύρω στο ποσοστό ρεκόρ του 25%. Ο αριθμός των ανέργων θα εκτοξευτεί μέσα στην επόμενη διετία σε 480.000, από 357.000 που είναι σήμερα. Πρόκειται για πρόβλεψη του επιστημονικού διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ κ. Σάββα Ρομπόλη με βάση τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών ότι η ανεργία θα εκτοξευτεί στα επίπεδα του 9,2%- 9,3% τα επόμενα δύο χρόνια.
Θράκη- Μακεδονία
Ήδη δεκάδες επιχειρήσεις αφήνουν στον δρόμο εργαζομένους. Σε ξενοδοχεία, τράπεζες και τηλεπικοινωνίες, εμπόριο και κατασκευές-οικοδομή- τομείς που πλήττονται ήδη από την οικονομική κρίση- έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται τα πρώτα αρνητικά για την απασχόληση σημάδια. Οι κινητοποιήσεις εργαζομένων στη Βόρειο Ελλάδα αποτελούν πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και η ανησυχία φτάνει μέχρι τον Έβρο. «Εδώ γίνονται συνεχώς απολύσεις», δηλώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης κ. Γιώργος Ευσταθίου. «Πρόσφατα απολύθηκαν 38 εργαζόμενοι από την αλλαντοβιομηχανία Θράκη».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Γιαννόπουλος επισημαίνει ότι εντείνεται η αγωνία εργαζομένων σε ε πιχειρήσεις διαφόρων τομέων «από το μέταλλο και το ξύλο μέχρι τις κλωστές και το εμπόριο», ενώ οι απολύσεις φαίνεται να πληθαίνουν. Πολλές, μάλιστα, αφορούν μικρές επιχειρήσεις, που σπάνια βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μικρή Κλωστοϋφαντουργία Αποστολάκης, η οποία έκλεισε πρόσφατα, αφήνοντας ανέργους 60 άτομα. Θέσεις εργασίας χάνονται και από την κατηγορία των συμβασιούχων, οι οποίες, μάλιστα, δεν καταγράφονται. «Όσοι εργάζονται ως συμβασιούχοι χάνουν την εργασία τους, καθώς οι εταιρείες δεν ανανεώνουν τις συμβάσεις τους», επισημαίνει ο κ. Γιαννόπουλος. Φέρνει, μάλιστα, ως παράδειγμα και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος δεν έχει κάνει ανανέωση στους συμβασιούχους στα Λουτρά.
Οι προβληματικές
Πρόκειται για κρούσματα που προϊδεάζουν για την επερχόμενη κρίση, όπως άλλωστε προκύπτει και από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την πτώχευση. Αν και τα προβλήματά τους δεν οφείλονται στην τρέχουσα κρίση, η κατάστασή τους επιβαρύνθηκε λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες ο επιχειρηματικός κόσμος. Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται η Αltec Τelecoms, οι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, η Βετανέτ, η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία και η Lannet του ομίλου Λαναρά. Έξι ακόμα επιχειρήσεις, όπως έχει ανακοινώσει η ΓΣΕΕ, σχεδιάζουν ή προχωρούν σε απολύσεις εργαζομένων ή διαθεσιμότητες προσωπικού, που αφορούν συνολικά 320 άτομα. Πρόκειται για τις εταιρείες Φουλγκόρ, Χαλυβουργία Θεσσαλίας, Ηλεκτρολούξ, Διαμάντ- Βιντέρ, Ιntracom, Κεραμοποιία Κατσίκη. Αποθαρρυντικά είναι και τα μηνύματα από την πορεία των νέων παραγγελιών στη βιομηχανία, οι οποίες έπεσαν κατά 2,2% τον Σεπτέμβριο.
Στα ξενοδοχεία
Ανάμεσα στους πιο ευάλωτους τομείς κατατάσσεται ο τουρισμός. Όπως επισημαίνει ο κ. Λεωνίδας Καραθανάσης, πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΠΟΕΕ & ΥΤΕ), ξενοδοχεία στη Ρόδο και την Κρήτη επιχείρησαν να προχωρήσουν σε απολύσεις πριν από το τέλος της φετινής σεζόν, προκαλώντας κλίμα τρομοκρατίας. Στην Κρήτη, μάλιστα, και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «Sun Shine» στην Ιεράπετρα η διοίκηση ανακοίνωσε στους 86 εργαζομένους ότι δεν θα προχωρήσει στην επαναπρόσληψη 26 εξ αυτών την επόμενη τουριστική σεζόν. Ήδη απέλυσε τέσσερις, ενώ ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, άλλες τόσες απολύσεις εντός του Νοεμβρίου.
Λίστες απολύσεων στις τράπεζες
Στις τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες, επικεφαλής σε ορισμένα τμήματα, αλλά και σε θυγατρικές τους από τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό χώρο έχουν λάβει εντολή να συντάξουν λίστες με ονόματα εργαζομένων που κρίνουν ότι θα ήταν δυνατόν να απολυθούν. Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται όσοι εργάζονται με καθεστώς ευέλικτης εργασίας. Παρότι η ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων δεν μπορεί να προσδιορίσει τον αριθμό τους με ακρίβεια, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες. Πάντως, ειδικοί προβλέπουν ότι η τάση συγκέντρωσης που αναμένεται να εκδηλωθεί δυναμικά στον τραπεζικό κλάδο ενδέχεται να επιφέρει μείωση των θέσεων εργασίας.
Τηλεπικοινωνίες: εκατοντάδες στον δρόμο
Οι δυσκολίες στις τηλεπικοινωνίες και κυρίως στους εναλλακτικούς παρόχους είχαν γίνει ορατές εδώ και αρκετό καιρό. Στελέχη των συνδικάτων θεωρούν αβέβαιο το μέλλον των 120 εργαζομένων στη Lannet, η οποία έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης. Το ίδιο συμβαίνει και για τους 150 εργαζομένους στην Αltec Τelecoms, η οποία έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης και έχει ήδη προχωρήσει σε απομάκρυνση 100 εργαζομένων. Η περίπτωση της Vodafone έγινε γνωστή το καλοκαίρι, καθώς προκάλεσε και παρέμβαση της ΓΣΕΕ. Όμως, από την εταιρεία απομακρύνθηκαν τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, 100 εργαζόμενοι. Αλλά και η περίπτωση της Ιntracom, η οποία σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ και το σωματείο των εργαζομένων της σχεδιάζει για τον Δεκέμβριο 120 με 200 απολύσεις, δείχνει ότι ο κλάδος βρίσκεται στα πρόθυρα απολύσεων. Μάλιστα το σωματείο των εργαζομένων της εταιρείας προκήρυξε 24ωρη απεργία για σήμερα.
Κατασκευές- οικοδομή
Με τις δημόσιες επενδύσεις να έχουν συρρικνωθεί κατά 37,2% από το 2004 μέχρι σήμερα και τη χρηματοπιστωτική κρίση να φρενάρει την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, οι κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας προχωρούν σε δραστικές περικοπές των λειτουργικών τους δαπανών. Στην πρώτη γραμμή των περικοπών αυτών βρίσκονται και οι εργαζόμενοι είτε είναι εποχικό προσωπικό είτε στελέχη πρώτης γραμμής. Ο πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας ΕΚΤΕΡ κ. Αθανάσιος Σύψας, αφού αναφέρει ότι ο κατασκευαστικός κλάδος της χώρας και κυρίως οι μικρότερες επιχειρήσεις περνούν μια δύσκολη περίοδο, επισημαίνει ότι ενώ μέχρι πρόσφατα οι απώλειες θέσεων εργασίας αφορούσαν το εποχικό προσωπικό, τώρα η ανεργία άρχισε να χτυπά και τα μόνιμα εξειδικευμένα στελέχη. Η ανεργία χτυπά και την οικοδομή. Ο πρόεδρος του σωματείου οικοδόμων κ. Γιάννης Τασούλας επισημαίνει ότι ο αριθμός των ανέργων αυξάνει γοργότερα από το ποσοστό μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας, που κινείται πλέον γύρω στο 16%.
Στην οικοδομή, σύμφωνα με τα στοιχεία των ίδιων των κατασκευαστών, η απασχόληση έχει ήδη μειωθεί κατά 50.000 άτομα την τελευταία διετία, ενώ αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν όλο και μικρότερο αριθμό συνεργείων λόγω της συνεχούς μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας. Η μείωση στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις ότι η κρίση στην οικοδομή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μεταφράζεται, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των απασχολουμένων στον κλάδο τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Δεν θα κάνουν προσλήψεις για τις γιορτές
ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ από την πλευρά τους προβληματίζονται έντονα λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλεί η διεθνής κρίση στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Παναγή Καρέλα, με δεδομένη την κρίση στην αγορά, αλλά και την καθυστέρηση εφαρμογής του σχεδίου στήριξης των τραπεζών, οι λιανέμποροι δεν θα προσλάβουν εποχικό προσωπικό τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για εξέλιξη που παραπέμπει εμμέσως στο τι θα επακολουθήσει στον κλάδο του εμπορίου, όπου οι επιχειρηματίες δεν αποκλείουν να προχωρήσουν σε απολύσεις αν η αγορά δεν πάει καλά τα Χριστούγεννα.
Οι μαρτυρίες των θυμάτων
Κατερίνα Παπαδημητράκη
καμαριέρα σε ξενοδοχείο «Εδώ και τρία χρόνια που δουλεύω στο ξενοδοχείο, δεν είχα κανένα πρόβλημα. Φέτος, αφού όλο το καλοκαίρι δουλεύαμε από τις εξίμισι το πρωί μέχρι το βράδυ στις οκτώ και χωρίς ρεπό, με πέταξαν έξω μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους, επικαλούμενοι τη διεθνή κρίση», λέει η κ. Παπαδημητράκη, 41 ετών, διαζευγμένη και μητέρα τριών παιδιών, η οποία ενημερώθηκε με εξώδικο στις 6 Νοεμβρίου από τη διοίκηση του ξενοδοχείου «Sunshine» (1.000 δωματίων) στην Ιεράπετρα Κρήτης ότι απολύεται. Η ξενοδοχειακή εταιρεία έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους ότι προτίθεται να μειώσει το προσωπικό κατά 26 άτομα και να λειτουργήσει με 60 εργαζομένους του χρόνου. Μέχρι στιγμής έχει απολύσει 3 καμαριέρες και έναν εργαζόμενο στην κουζίνα, ενώ αναμένεται ότι θα γίνουν 4 ακόμη απολύσεις
Γιάννης Λιόκαρης
Lannet τηλεπικοινωνίες «Εδώ και δύο μήνες είμαστε απλήρωτοι. Δεν υπάρχει δουλειά, οι πελάτες φεύγουν, ενώ μας έχουν κάνει έξωση από τα γραφεία», λέει ο κ. Γιάννης Λιόκαρης, εργαζόμενος στις Lannet τηλεπικοινωνίες, εταιρεία του ομίλου Λαναρά, η οποία έχει κάνει αίτηση για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα. «Περιμένουμε τη δικαστική απόφαση για να δούμε τι θα γίνει», λέει για τους 120 εργαζομένους που έχουν απομείνει στην εταιρεία. «Ξέρουμε ότι θα γίνουν σίγουρα απολύσεις. Η διοίκηση υποστηρίζει ότι με το νέο σχήμα θα απασχολη- θούν 90 άτομα. Εμείς όμως βλέπουμε λιγότερους».
Κατερίνα Παντοχιάδου καθαρίστρια «Από 15 χρόνων δουλεύω στη Siemens. Η εταιρεία θα κλείσει, ενώ όλα πήγαιναν πολύ καλά. Είχαμε καλή παραγωγή. Πώς θα μπορέσω να τα βγάλω πέρα», αναρωτιέται η κ. Κατερίνα Παντοχιάδου, 47 ετών, καθαρίστρια, η οποία είναι χήρα με δύο παιδιά, έναν φαντάρο και έναν δεύτερο επίσης άνεργο, καθώς μόλις απολύθηκε από τον Στρατό.
«Εδώ και 31 χρόνια δουλεύω καθαρίστρια και στην κουζίνα στο εργοστάσιο της Siemens. Ποιος θα μου δώσει δουλειά σε αυτή την ηλικία; Εξάλλου, η ανεργία και μάλιστα ανάμεσα στις γυναίκες στη Θεσσαλονίκη, μετά τα λουκέτα που έχουν μπει τα τελευταία χρόνια σε αρκετά εργοστάσια, είναι υψηλή».
Στράτος Ψωμάς
ηλεκτρολόγος- θερμαστής «Εδώ και ενάμιση μήνα έχουμε απολυθεί 72 εργαζόμενοι από το εργοστάσιο και παρ΄ ότι η υφυπουργός Απασχόλησης, η κ. Καλατζάκου, μας είχε υποσχεθεί τον Αύγουστο ότι από την 1η Οκτωβρίου θα είμαστε σε θέσεις εργασίας μέσω των επιχορηγούμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ με 36 ευρώ την ημέρα, παραμένουμε άνεργοι», λέει ο πενηντάχρονος Στράτος Ψωμάς, ηλεκτρολόγος- θερμαστής λέβητα στο εργοστάσιο της Βιαμίλ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο παρήγε ισογλυκόζη και είχε περάσει στον έλεγχο της πολυεθνικής Τateklyle από το 1994.
«Στο εργοστάσιο έχουν μείνει επτά άτομα στο λογιστήριο για να κλείσουν τα βιβλία. Από τους υπόλοιπους, οκτώ άτομα βρήκαν από μόνοι τους δουλειά, ενώ οι άλλοι παρ΄ ότι έχουμε κάνει συνεντεύξεις, δεν έχουμε ειδοποιηθεί από καμία από τις επιχειρήσεις που υπάγονται στα επιχορηγούμενα προγράμματα».
Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008
Σε κίνδυνο 330.000 θέσεις εργασίας
Πρώτο ΘΕΜΑ
16 Νοεμβρίου 2008
Αυξητική τάση εμφανίζει η ανεργία σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ( 7,1 % τον Αυγουστο από 7% τον Ιούλιο ) ΕΣΥΕΕ και οι παράγοντες της αγοράς φοβούνται ότι μετά τα χριστούγενα το ποσοστό της ανεργίας θα εκτοξευτεί στο 7,8% , καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης θα κατεβάσουν ταχύτητα.
Οι νέοι 15 εως 24 και οι γυναίκες είναι και πάλι τα πρώτα θύματα ενώ πρωταθλήτρια της ανεργίας , βάση των στοιχείων του Αυγούστου αναδεικνύεται η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας με 15,3 % και ακολουθεί η δυτική Ελλάδα με 11,6%.
Οι εκπρόσωποι των εμπόρων εκτιμούν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο περισσότερες από 15.000 θέσεις και πολλοί εργοδότες , προκειμένου να μη φτάσουν στις απολύσεις, είναι έτοιμοι να μετατρέψουν τις θέσεις πλήρους απασχόλησης σε μερικής.
Παρόμοια τακτική ακολουθούν και πολλοί επιχειρηματίες που στρέφονται στη λύση της τρίμηνης διαθεσιμότητας του προσωπικού με τη δικαιολογία ότι έχουν μειωθεί οι δραστηριότητες τις επιχείρησης.
Κάποιες μονάδες όμως, όπως της Siemens, βρίσκονται στα πρόθυρα του λουκέτου. Οι εκπρόσωποι της εταιρίας μετά την τριμερή συνάντηση που είχαν με την υφυπουργό Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου και τους εργαζόμενους - αν και επέμεναν στο κλείσιμο του εργοστασίου -δεσμεύτηκαν να δώσουν οριστική απάντηση για 9μηνη παραταση της λειτουργίας του την άλλη Παρασκευή αφού πρώτα ενημερώσουν τα κεντρικά γραφεία στη Γερμανία.
Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι απλήρωτοι επί 5 μηνες 1200 εργαζόμενοι των 4 εργοστασίων Λαναρά.
Οι συνδικαλιστές υπολογίζουν ότι σε κίνδυνο βρίσκονται περίπου 330.000 εργαζομένων που προέρχονται από κλάδους ευάλωτους στην κρίση , όπως η οικοδομή, ο τουρισμός , οι υπηρεσίες και το λιανεμπόριο .
Αμφισβητούν μάλιστα , τα στοιχεία για την ανεργία , υποστηρίζοντας ότι στο στατιστικό δείγμα δεν υπολογίζονται όσοι είναι ενταγμένοι στα προγράμματα stage( για εργασιακή εμπειρία ) και στα προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ και ξεπερνούν τις 150.000.
Η κυβέρνηση που θα ανακοινώσει συρρικνωμένο πακέτο μέτρων κατά της φτώχειας , θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τα κοινοτικά κονδύλια στο έπακρον για την συγκράτηση της ανεργίας.
Εως το τέλος του έτους – μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ προωθείται η επιδότηση 53.000 θέσεων εργασίας για νέους γυναίκες και άτομα που βρίσκονται κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης, ενώ ο στόχος για το 2009 είναι να εξασφαλιστούν 150.000 θέσεις εργασίας .
Ανάμεσα στα μέτρα που προωθούνται είναι :
- Επιχορήγηση επιχειρήσεων για πρόσληψη άνεργων νέων έως 30 ετών .
- Ειδικό πρόγραμμα επιχορήγησης 3.000 νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 22-32 ετών
- Το πρόγραμμα “ Μια αρχή ,μια ευκαιρία” που θα προσφέρει σε 40.000 νέους που εγκατέλειψαν το σχολείο μια ευκαιρία 5μηνης απασχόλησης που θα συνοδεύεται και από πιστοποιητικό γνώσεων .
16 Νοεμβρίου 2008
Αυξητική τάση εμφανίζει η ανεργία σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ( 7,1 % τον Αυγουστο από 7% τον Ιούλιο ) ΕΣΥΕΕ και οι παράγοντες της αγοράς φοβούνται ότι μετά τα χριστούγενα το ποσοστό της ανεργίας θα εκτοξευτεί στο 7,8% , καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης θα κατεβάσουν ταχύτητα.
Οι νέοι 15 εως 24 και οι γυναίκες είναι και πάλι τα πρώτα θύματα ενώ πρωταθλήτρια της ανεργίας , βάση των στοιχείων του Αυγούστου αναδεικνύεται η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας με 15,3 % και ακολουθεί η δυτική Ελλάδα με 11,6%.
Οι εκπρόσωποι των εμπόρων εκτιμούν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο περισσότερες από 15.000 θέσεις και πολλοί εργοδότες , προκειμένου να μη φτάσουν στις απολύσεις, είναι έτοιμοι να μετατρέψουν τις θέσεις πλήρους απασχόλησης σε μερικής.
Παρόμοια τακτική ακολουθούν και πολλοί επιχειρηματίες που στρέφονται στη λύση της τρίμηνης διαθεσιμότητας του προσωπικού με τη δικαιολογία ότι έχουν μειωθεί οι δραστηριότητες τις επιχείρησης.
Κάποιες μονάδες όμως, όπως της Siemens, βρίσκονται στα πρόθυρα του λουκέτου. Οι εκπρόσωποι της εταιρίας μετά την τριμερή συνάντηση που είχαν με την υφυπουργό Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου και τους εργαζόμενους - αν και επέμεναν στο κλείσιμο του εργοστασίου -δεσμεύτηκαν να δώσουν οριστική απάντηση για 9μηνη παραταση της λειτουργίας του την άλλη Παρασκευή αφού πρώτα ενημερώσουν τα κεντρικά γραφεία στη Γερμανία.
Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι απλήρωτοι επί 5 μηνες 1200 εργαζόμενοι των 4 εργοστασίων Λαναρά.
Οι συνδικαλιστές υπολογίζουν ότι σε κίνδυνο βρίσκονται περίπου 330.000 εργαζομένων που προέρχονται από κλάδους ευάλωτους στην κρίση , όπως η οικοδομή, ο τουρισμός , οι υπηρεσίες και το λιανεμπόριο .
Αμφισβητούν μάλιστα , τα στοιχεία για την ανεργία , υποστηρίζοντας ότι στο στατιστικό δείγμα δεν υπολογίζονται όσοι είναι ενταγμένοι στα προγράμματα stage( για εργασιακή εμπειρία ) και στα προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ και ξεπερνούν τις 150.000.
Η κυβέρνηση που θα ανακοινώσει συρρικνωμένο πακέτο μέτρων κατά της φτώχειας , θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τα κοινοτικά κονδύλια στο έπακρον για την συγκράτηση της ανεργίας.
Εως το τέλος του έτους – μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ προωθείται η επιδότηση 53.000 θέσεων εργασίας για νέους γυναίκες και άτομα που βρίσκονται κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης, ενώ ο στόχος για το 2009 είναι να εξασφαλιστούν 150.000 θέσεις εργασίας .
Ανάμεσα στα μέτρα που προωθούνται είναι :
- Επιχορήγηση επιχειρήσεων για πρόσληψη άνεργων νέων έως 30 ετών .
- Ειδικό πρόγραμμα επιχορήγησης 3.000 νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 22-32 ετών
- Το πρόγραμμα “ Μια αρχή ,μια ευκαιρία” που θα προσφέρει σε 40.000 νέους που εγκατέλειψαν το σχολείο μια ευκαιρία 5μηνης απασχόλησης που θα συνοδεύεται και από πιστοποιητικό γνώσεων .
Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008
9 μήνες παράταση στη λειτουργία του εργοστασίου της Siemens στη Θεσσαλονίκη ζήτησε η κυβέρνηση
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΥΠ. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
14.11.2008
Παρουσία της Υφυπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κας Σοφίας Καλαντζάκου, πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή τριμερής συμφιλιωτική συνάντηση μεταξύ του σωματείου των εργαζομένων του εργοστασίου της Siemens στη Θεσσαλονίκη και της εργοδοτικής πλευράς. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας κος Δημήτρης Κοντός, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, κος Μελέτης Τζαφέρης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, κος Γιαννόπουλος και ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, κος Νίκος Κατσακιώρης.
Μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης η κα Καλαντζάκου δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ζητήσαμε να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου της Siemens στη Θεσσαλονίκη για 9 επιπλέον μήνες και να γίνει επίσημη πρόσκληση ενδιαφέροντος από την πλευρά της εταιρίας ώστε να υπάρξει αγοραστής που θα συνεχίσει τη λειτουργία του εργοστασίου.
Η Κυβέρνηση, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πιστεύουμε πως το εργοστάσιο αυτό μπορεί να διασωθεί. Χρόνια τώρα οι σχέσεις εργαζομένων και εργοδοτών υπήρξαν άψογες και το σύγχρονο αυτό εργοστάσιο πραγματικά παρήγαγε εξαιρετικά προϊόντα με ζήτηση στις διεθνείς αγορές.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης συμβάλλει στο μέγιστο βαθμό στην προσπάθεια εξασφάλισης της βιωσιμότητας του εργοστασίου και εξ αυτού του λόγου ήταν παρών και ο Γενικός Γραμματέας κ. Μελέτης Τζαφέρης, που ενημέρωσε τις δύο πλευρές για τις ενέργειες από πλευράς του Υπουργείου του.
Αναζητούμε λύση και περιμένουμε η εταιρία να δείξει πραγματική ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τους εργαζομένους. Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει αναστείλει αρκετές επενδύσεις. Σε αυτήν την κρίσιμη ώρα πιστεύουμε πως όλοι πρέπει να συμβάλλουν στην ομαλή έξοδο από την κρίση και στην κοινωνική συνοχή.
Είμαστε αρωγοί στις προσπάθειες των εργαζομένων για την εξεύρεση της καλύτερης λύσης».
Nαυτεμπορικη
Ελεύθερος Τύπος
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
14.11.2008
Παρουσία της Υφυπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κας Σοφίας Καλαντζάκου, πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή τριμερής συμφιλιωτική συνάντηση μεταξύ του σωματείου των εργαζομένων του εργοστασίου της Siemens στη Θεσσαλονίκη και της εργοδοτικής πλευράς. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας κος Δημήτρης Κοντός, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, κος Μελέτης Τζαφέρης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, κος Γιαννόπουλος και ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, κος Νίκος Κατσακιώρης.
Μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης η κα Καλαντζάκου δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ζητήσαμε να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου της Siemens στη Θεσσαλονίκη για 9 επιπλέον μήνες και να γίνει επίσημη πρόσκληση ενδιαφέροντος από την πλευρά της εταιρίας ώστε να υπάρξει αγοραστής που θα συνεχίσει τη λειτουργία του εργοστασίου.
Η Κυβέρνηση, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πιστεύουμε πως το εργοστάσιο αυτό μπορεί να διασωθεί. Χρόνια τώρα οι σχέσεις εργαζομένων και εργοδοτών υπήρξαν άψογες και το σύγχρονο αυτό εργοστάσιο πραγματικά παρήγαγε εξαιρετικά προϊόντα με ζήτηση στις διεθνείς αγορές.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης συμβάλλει στο μέγιστο βαθμό στην προσπάθεια εξασφάλισης της βιωσιμότητας του εργοστασίου και εξ αυτού του λόγου ήταν παρών και ο Γενικός Γραμματέας κ. Μελέτης Τζαφέρης, που ενημέρωσε τις δύο πλευρές για τις ενέργειες από πλευράς του Υπουργείου του.
Αναζητούμε λύση και περιμένουμε η εταιρία να δείξει πραγματική ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τους εργαζομένους. Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει αναστείλει αρκετές επενδύσεις. Σε αυτήν την κρίσιμη ώρα πιστεύουμε πως όλοι πρέπει να συμβάλλουν στην ομαλή έξοδο από την κρίση και στην κοινωνική συνοχή.
Είμαστε αρωγοί στις προσπάθειες των εργαζομένων για την εξεύρεση της καλύτερης λύσης».
Nαυτεμπορικη
Ελεύθερος Τύπος
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008
Απολύσεις από Nokia Siemens
Ημερησία και Reuters
Nokia Siemens Networks ανακοίνωσε, την Τρίτη, την περικοπή περίπου 1.820 θέσεων εργασίας, τις περισσότερες σε Φινλανδία και Γερμανία.
Το νέο ήρθε μία μέρα μετά την ανακοίνωση της Καναδέζικης Nortel ότι θα περικόψει 1300 θέσεις εργασίας.
Το κοινοπρακτικό σχήμα Nokia Siemens Networks (50% Nokia - 50% Siemens), που ξεκίνησε τις δραστηριότητές του τον Απρίλιο του 2007 βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο προγράμματος αναδιάρθρωσής του που περιλαμβάνει την απόλυση συνολικά 9.000 εργαζομένων με στόχο την ενίσχυση του λειτουργικού περιθωρίου κέρδους της εταιρείας στο 10% μέχρι το τέλος του 2009.
Στα σχέδια της Nokia Siemens είναι η μείωση 750 θέσεων εργασίας στη Φινλανδία και το κλείσιμο ενός από τα εργοστάσια που διαθέτει στο Μόναχο που απασχολεί συνολικά 500 εργαζόμενους.
Η εταιρεία, επίσης αποφάσισε να προχωρήσει στην πώληση ενός ακόμη εργοστασίου της που διαθέτει στη Γερμανία (Durach) που απασχολεί 500 εργαζομένους. Επίσης θα προχωρήσει και στην απόλυση 50 εργαζομένων στην Αίγυπτο και 20 στις ΗΠΑ.
Nokia Siemens Networks ανακοίνωσε, την Τρίτη, την περικοπή περίπου 1.820 θέσεων εργασίας, τις περισσότερες σε Φινλανδία και Γερμανία.
Το νέο ήρθε μία μέρα μετά την ανακοίνωση της Καναδέζικης Nortel ότι θα περικόψει 1300 θέσεις εργασίας.
Το κοινοπρακτικό σχήμα Nokia Siemens Networks (50% Nokia - 50% Siemens), που ξεκίνησε τις δραστηριότητές του τον Απρίλιο του 2007 βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο προγράμματος αναδιάρθρωσής του που περιλαμβάνει την απόλυση συνολικά 9.000 εργαζομένων με στόχο την ενίσχυση του λειτουργικού περιθωρίου κέρδους της εταιρείας στο 10% μέχρι το τέλος του 2009.
Στα σχέδια της Nokia Siemens είναι η μείωση 750 θέσεων εργασίας στη Φινλανδία και το κλείσιμο ενός από τα εργοστάσια που διαθέτει στο Μόναχο που απασχολεί συνολικά 500 εργαζόμενους.
Η εταιρεία, επίσης αποφάσισε να προχωρήσει στην πώληση ενός ακόμη εργοστασίου της που διαθέτει στη Γερμανία (Durach) που απασχολεί 500 εργαζομένους. Επίσης θα προχωρήσει και στην απόλυση 50 εργαζομένων στην Αίγυπτο και 20 στις ΗΠΑ.
Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008
Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ: Χωρίς να έχουμε καμία αρμοδιότητα, πρώτοι εμείς μπήκαμε μπροστά για το θέμα της Siemens
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10/11/2008
ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ
ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Νομάρχης Π. Ψωμιάδης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
Αυτή τη στιγμή χρειάζεται ένα κοινωνικό, φιλολαϊκό πακέτο. Και πρέπει να το αντιληφθούν ο κ. Αλογοσκούφης και το οικονομικό επιτελείο.
Είναι κακό να περιμένετε δέκα μέρες; Θα τα ακούσετε όλα. Θα μιλήσω για την κυβέρνηση, για τον Καραμανλή, για την κοινωνία και για τις αποφάσεις που θα πάρω για το πρόσωπό μου.
Εγώ σέβομαι το συνδικαλισμό. Οι συνδικαλιστές τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει το δρόμο τους, έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους. Πείτε μου έναν πρόεδρο της ΓΣΕΕ που δεν εξελέγη μετά βουλευτής.
Η εκμετάλλευση των εργαζομένων από τους εργατοπατέρες πρέπει να σταματήσει. Εγώ θα είμαι δίπλα στους απλούς συνδικαλιστές, δεν έχω καμία σχέση με τους εργατοπατέρες.
Οι εκπρόσωποι της κλωστοϋφαντουργίας Λαναρά ήρθαν για πρώτη φορά στο γραφείο μου.
Χωρίς να έχουμε καμία αρμοδιότητα, πρώτοι εμείς μπήκαμε μπροστά για το θέμα της Siemens, χημικών βιομηχανιών και της ΒΙΑΜΥΛ με δικές μας πρωτοβουλίες και ομόφωνες αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ
ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Νομάρχης Π. Ψωμιάδης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
Αυτή τη στιγμή χρειάζεται ένα κοινωνικό, φιλολαϊκό πακέτο. Και πρέπει να το αντιληφθούν ο κ. Αλογοσκούφης και το οικονομικό επιτελείο.
Είναι κακό να περιμένετε δέκα μέρες; Θα τα ακούσετε όλα. Θα μιλήσω για την κυβέρνηση, για τον Καραμανλή, για την κοινωνία και για τις αποφάσεις που θα πάρω για το πρόσωπό μου.
Εγώ σέβομαι το συνδικαλισμό. Οι συνδικαλιστές τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει το δρόμο τους, έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους. Πείτε μου έναν πρόεδρο της ΓΣΕΕ που δεν εξελέγη μετά βουλευτής.
Η εκμετάλλευση των εργαζομένων από τους εργατοπατέρες πρέπει να σταματήσει. Εγώ θα είμαι δίπλα στους απλούς συνδικαλιστές, δεν έχω καμία σχέση με τους εργατοπατέρες.
Οι εκπρόσωποι της κλωστοϋφαντουργίας Λαναρά ήρθαν για πρώτη φορά στο γραφείο μου.
Χωρίς να έχουμε καμία αρμοδιότητα, πρώτοι εμείς μπήκαμε μπροστά για το θέμα της Siemens, χημικών βιομηχανιών και της ΒΙΑΜΥΛ με δικές μας πρωτοβουλίες και ομόφωνες αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Μετά την Εθνική και η Πειραιώς ανακοίνωσε το πάγωμα των δόσεων για δάνεια ανέργων.
Πρώτο ΘΕΜΑ - 10.11.2008
Ακόμη πιο προωθημένα σε σχέση με την Εθνική Τράπεζα είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η τράπεζα Πειραιώς.
Συγκεκριμένα, για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας η τράπεζα Πειραιώς παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους πελάτες της που θα το ζητήσουν, να μειώσουν τη δόση του δανείου τους στο μισό, για όλο το 2009.
Επίσης, μειώνει το Βασικό Επιτόκιο Χορηγήσεων (ΒΕΧ) για επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις κατά 0,5%. Το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών μειώνεται έως και 1% και διαμορφώνεται από 14,75% έως 15,75%, ανάλογα με τον τύπο της κάρτας.
Παγώνει έως το τέλος του 2009 τις δόσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, για κεφάλαιο και τόκους, στους ανέργους δικαιούχους του ΟΑΕΔ.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα απέχει για έναν χρόνο από κάθε πρωτοβουλία πλειστηριασμού ή κατάσχεσης ακινήτου που αφορά στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας, μέχρι του ποσού των €300.000.
Ανάλογα μέτρα αναμένονται άμεσα από όλες τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες συνεδριάζουν σήμερα με διευρυμένη συμμετοχή όλων των μελών στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με το πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, καθώς και τη συμμετοχή τους σ’ αυτό, κάτι που προκάλεσε την μέχρι τώρα έντονη αντιπαράθεση τραπεζών – κυβέρνησης.
Ακόμη πιο προωθημένα σε σχέση με την Εθνική Τράπεζα είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η τράπεζα Πειραιώς.
Συγκεκριμένα, για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας η τράπεζα Πειραιώς παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους πελάτες της που θα το ζητήσουν, να μειώσουν τη δόση του δανείου τους στο μισό, για όλο το 2009.
Επίσης, μειώνει το Βασικό Επιτόκιο Χορηγήσεων (ΒΕΧ) για επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις κατά 0,5%. Το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών μειώνεται έως και 1% και διαμορφώνεται από 14,75% έως 15,75%, ανάλογα με τον τύπο της κάρτας.
Παγώνει έως το τέλος του 2009 τις δόσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, για κεφάλαιο και τόκους, στους ανέργους δικαιούχους του ΟΑΕΔ.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα απέχει για έναν χρόνο από κάθε πρωτοβουλία πλειστηριασμού ή κατάσχεσης ακινήτου που αφορά στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας, μέχρι του ποσού των €300.000.
Ανάλογα μέτρα αναμένονται άμεσα από όλες τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες συνεδριάζουν σήμερα με διευρυμένη συμμετοχή όλων των μελών στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με το πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, καθώς και τη συμμετοχή τους σ’ αυτό, κάτι που προκάλεσε την μέχρι τώρα έντονη αντιπαράθεση τραπεζών – κυβέρνησης.
Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008
Βιαμύλ: Μια πικρή ιστορία με γλυκαντικά
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/11/2008
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΜΠΟΥ
Η Βιαμύλ ιδρύθηκε πριν από 82 χρόνια (το 1926) στην περιοχή του Ρέντη Πειραιά από τον χημικό μηχανικό, ειδικευμένο στην πυρίτιδα, Σπύρο Κουβερτάρη, με κεφάλαια στην αρχή του τραπεζίτη Σπυράκη. Καταστράφηκε στην Κατοχή με τον βομβαρδισμό του Πειραιά και ξαναχτίστηκε, ενώ το 1953 εγκαινίασε το εργοστάσιό της στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης.
Με τον θάνατο του ιδρυτή το 1964, τα ηνία ανέλαβε ο γαμπρός του Μιχάλης Κασιμάτης, ο οποίος επέλεξε ως συνεργάτη την πολυεθνική εταιρεία του Βελγίου Amylum. Το 1985-86 παρουσίασε μεγάλη ζημιά λόγω κακοδιαχείρισης και σχεδόν το σύνολο των μετοχών πέρασε στην Amylum, η οποία στη δεκαετία του '90 εξαγοράστηκε από τη βρετανική εταιρεία Tate & Lyle.
Μετά το κλείσιμο των ομοειδών επιχειρήσεων ΖΑΑΕ στην Αττική και ΒΕΣΟ στην Πάτρα, η Βιαμύλ ήταν το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής γλυκαντικών υλών στην Ελλάδα, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου που έβαλε λουκέτο. Κατανάλωνε 300 τόνους καλαμποκιού το 24ωρο (100.000 τόνους τον χρόνο) και παρήγε περίπου 250 τόνους γλυκόζης, ισογλυκόζης και το υπόλοιπο άμυλο τροφίμων και χαρτοποιίας. Το 2005 τα κέρδη του ήταν 5.000.000 ευρώ και το 2007 ήταν 6.000.000 ευρώ.
Η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο της επιχείρησης ξεκίνησε Παρασκευή και 13, τον Φεβρουάριο του 2006, με τη σχετική ανακοίνωση από τη μητρική εταιρεία. Αιτία: η αναθεώρηση στο καθεστώς της ποσόστωσης της ζάχαρης για την Ελλάδα, που έκανε μη ανταγωνιστική την τιμή της παραγόμενης ισογλυκόζης.
Οι εργαζόμενοι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι με την αποδοχή της ποσόστωσης για τη ζάχαρη υπέγραψε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου για τη Βιαμύλ.
Η Tate & Lyle, από την πλευρά της, έκρινε ως ασύμφορη την επένδυση στη Θεσσαλονίκη και αποφάσισε να μεταφέρει τις δραστηριότητές της στο Ράζγκραντ της βόρειας Βουλγαρίας, κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία. Εκεί παράγει πλέον τις γλυκαντικές ύλες και από τη Βουλγαρία τις εισάγουν οι πελάτες στην Ελλάδα (Coca Cola, Pepsi Cola, Μπισκότα Παπαδοπούλου, Αλλατίνη, Γιώτης, Χαΐτογλου, επιχειρήσεις κομπόστας και χαρτοποιίες).
Από τους 82 εργαζόμενους, οι 65 πήραν τις απολύσεις τους και οι υπόλοιποι 17 θα απολυθούν σταδιακά μέχρι τον Ιανουάριο του 2009. Σε 17 ανέρχονται όσοι θέλουν μέχρι και 5 χρόνια να βγουν στη σύνταξη και οι υπόλοιποι είναι ηλικίας 40-50 χρόνων.
Μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού όσοι τις επόμενες μέρες θα δουλέψουν σε εργοδότες που είναι γνωστοί του προέδρου του σωματείου Στράτου Ψωμά.
Η υφυπουργός Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου είπε ότι έχουν βρεθεί δεκάδες θέσεις σε επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, μέσω του ΟΑΕΔ, αλλά οι απολυμένοι δεν έχουν τίποτε συγκεκριμένο στα χέρια τους.
Με το κλείσιμο της Βιαμύλ έμεινε το οικόπεδο-φιλέτο, έκτασης 60 στρεμμάτων, για το οποίο οι απολυμένοι επικαλούνται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ενδιαφέρον να το αποκτήσει έχει εκδηλώσει η αλυσίδα ξενοδοχείων Hilton.
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΜΠΟΥ
Η Βιαμύλ ιδρύθηκε πριν από 82 χρόνια (το 1926) στην περιοχή του Ρέντη Πειραιά από τον χημικό μηχανικό, ειδικευμένο στην πυρίτιδα, Σπύρο Κουβερτάρη, με κεφάλαια στην αρχή του τραπεζίτη Σπυράκη. Καταστράφηκε στην Κατοχή με τον βομβαρδισμό του Πειραιά και ξαναχτίστηκε, ενώ το 1953 εγκαινίασε το εργοστάσιό της στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης.
Με τον θάνατο του ιδρυτή το 1964, τα ηνία ανέλαβε ο γαμπρός του Μιχάλης Κασιμάτης, ο οποίος επέλεξε ως συνεργάτη την πολυεθνική εταιρεία του Βελγίου Amylum. Το 1985-86 παρουσίασε μεγάλη ζημιά λόγω κακοδιαχείρισης και σχεδόν το σύνολο των μετοχών πέρασε στην Amylum, η οποία στη δεκαετία του '90 εξαγοράστηκε από τη βρετανική εταιρεία Tate & Lyle.
Μετά το κλείσιμο των ομοειδών επιχειρήσεων ΖΑΑΕ στην Αττική και ΒΕΣΟ στην Πάτρα, η Βιαμύλ ήταν το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής γλυκαντικών υλών στην Ελλάδα, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου που έβαλε λουκέτο. Κατανάλωνε 300 τόνους καλαμποκιού το 24ωρο (100.000 τόνους τον χρόνο) και παρήγε περίπου 250 τόνους γλυκόζης, ισογλυκόζης και το υπόλοιπο άμυλο τροφίμων και χαρτοποιίας. Το 2005 τα κέρδη του ήταν 5.000.000 ευρώ και το 2007 ήταν 6.000.000 ευρώ.
Η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο της επιχείρησης ξεκίνησε Παρασκευή και 13, τον Φεβρουάριο του 2006, με τη σχετική ανακοίνωση από τη μητρική εταιρεία. Αιτία: η αναθεώρηση στο καθεστώς της ποσόστωσης της ζάχαρης για την Ελλάδα, που έκανε μη ανταγωνιστική την τιμή της παραγόμενης ισογλυκόζης.
Οι εργαζόμενοι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι με την αποδοχή της ποσόστωσης για τη ζάχαρη υπέγραψε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου για τη Βιαμύλ.
Η Tate & Lyle, από την πλευρά της, έκρινε ως ασύμφορη την επένδυση στη Θεσσαλονίκη και αποφάσισε να μεταφέρει τις δραστηριότητές της στο Ράζγκραντ της βόρειας Βουλγαρίας, κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία. Εκεί παράγει πλέον τις γλυκαντικές ύλες και από τη Βουλγαρία τις εισάγουν οι πελάτες στην Ελλάδα (Coca Cola, Pepsi Cola, Μπισκότα Παπαδοπούλου, Αλλατίνη, Γιώτης, Χαΐτογλου, επιχειρήσεις κομπόστας και χαρτοποιίες).
Από τους 82 εργαζόμενους, οι 65 πήραν τις απολύσεις τους και οι υπόλοιποι 17 θα απολυθούν σταδιακά μέχρι τον Ιανουάριο του 2009. Σε 17 ανέρχονται όσοι θέλουν μέχρι και 5 χρόνια να βγουν στη σύνταξη και οι υπόλοιποι είναι ηλικίας 40-50 χρόνων.
Μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού όσοι τις επόμενες μέρες θα δουλέψουν σε εργοδότες που είναι γνωστοί του προέδρου του σωματείου Στράτου Ψωμά.
Η υφυπουργός Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου είπε ότι έχουν βρεθεί δεκάδες θέσεις σε επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, μέσω του ΟΑΕΔ, αλλά οι απολυμένοι δεν έχουν τίποτε συγκεκριμένο στα χέρια τους.
Με το κλείσιμο της Βιαμύλ έμεινε το οικόπεδο-φιλέτο, έκτασης 60 στρεμμάτων, για το οποίο οι απολυμένοι επικαλούνται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ενδιαφέρον να το αποκτήσει έχει εκδηλώσει η αλυσίδα ξενοδοχείων Hilton.
Αλλαγή και για την Ελλάδα;
«Change has come for America» είπε ο Μπάρακ Ομπάμα στο μήνυμα μετά την νίκη του.
Η αλλαγή στην Αμερική μπορεί όμως να σημαίνει αλλαγή και για την Ελλάδα.
27 χρόνια μετά την αλλαγή του 1981 μία καινούργια αλλαγή μας έρχεται εξ Αμερικής.
Η αλλαγή αυτή δεν αφορά τα εσωτερικά αλλά τα εξωτερικά ζητήματα της χώρας όπως το Σκοπιανό, το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά.
Οι θέσεις τόσο του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, όσο και του αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν, είναι απίστευτα φιλεληνικές.
Πιο αναλυτικά:
ο Μπάρακ Ομπάμα μόλις τον περασμένο Αύγουστο είχε πρωτοστατήσει για την έκδοση ψηφίσματος της αμερικανικής Γερουσίας στο οποίο τα Σκόπια καλούνται «να συμμορφωθούν με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, να σταματήσουν την προπαγάνδα και να εργαστούν για κοινά αποδεκτή λύση για το όνομα».
Αλλά και ως πρόεδρος της Υποεπιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων έχει υπογράψει από κοινού με την Ρεπουμπλικανή Ολυμπία Σνόου από την πολιτεία Μέιν και τον Δημοκρατικό Ρόμπερτ Μενέντεζ από το Νιου Τζέρσεϊ ώστε στο νομοσχέδιο για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ τα Σκόπια να αναφερθούν ως FYROM και όχι ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως είχε ήδη αναγνωριστεί από την Ουάσιγκτον.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη την προεκλογική περίοδο οι Σκοπιανοί είχαν κυκλοφορήσει μήνυμα μέσω πολλών διαδικτυακών ημερολογίων (blogs), το οποίο έλεγε: «Κανείς Μακεδόνας της Αμερικής να μην ψηφίσει Ομπάμα». Η επιλογή του 65χρονου Τζόζεφ Μπάιντεν, για τη θέση του αντιπροέδρου, θορύβησε ακόμη περισσότερο τους Σκοπιανούς.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και γερουσιαστής του Ντέλαγουερ, είναι σθεναρός υποστηρικτής της Ελλάδας από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει συνδέσει το όνομά του με ψηφίσματα, ενέργειες και δηλώσεις υπέρ των ελληνικών θέσεων στα θέματα του Αιγαίου, της Κύπρου, του Πατριαρχείου και των Σκοπίων.
Ο Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει την τουρκική κατοχή της Κύπρου «ανωμαλία» στη σημερινή Ευρώπη και τη «μεγαλύτερη αδικία στον κόσμο, η οποία παραμένει άλυτη». Έχει δηλώσει ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο Πατριάρχης», ενώ έχει τονίσει: «οι ΗΠΑ πρέπει να καταστήσουν απόλυτα σαφές στην Τουρκία πως οι σχέσεις μας θα επηρεαστούν από το πώς θα λυθεί το Κυπριακό, με την πλήρη απόσυρση της Τουρκίας και από τον τρόπο με τον οποίο θα λυθούν οι διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Μπαράκ Ομπάμα, είχε πει μιλώντας σε Έλληνες της ομογένειας στις ΗΠΑ: «Οφείλουμε να εργασθούμε για μια λύση του προβλήματος της Κύπρου, που να είναι αποδεκτή τόσο στην ελληνοκυπριακή όσο και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, η οποία να βασίζεται στις αρχές του δικαίου, στα Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κύπρος είναι μέλος».
Ειδικά για την Ελλάδα, ο Μπαράκ Ομπάμα, είπε: «Οι πατέρες του Αμερικανικού Έθνους άντλησαν από την Ελλάδα ιδέες και έμπνευση, όταν έγραφαν το Σύνταγμα και θεμελίωναν την Δημοκρατία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Τόμας Τζέφερσον είχε πει “ Η Ελλάδα ήταν η πρώτη πολιτισμένη χώρα, η οποία μας έδειξε πως θα πρέπει να ζει ο άνθρωπος”. Το προεδρικό αξίωμα, το οποίο εγώ διεκδικώ τώρα, είναι παράγωγο της λαμπρής αυτής κληρονομιάς»,
και πρόσθεσε: «Είναι έκδηλο πως μια από τις ισχυρότερες συμμαχίες που έχουμε είναι με την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες αγωνίσθηκαν η μία δίπλα στην άλλη, σε κάθε μεγάλο πόλεμο, του 20ου αιώνα. Ούτε είναι τυχαίο το γεγονός, ότι η Ελλάδα παραμένει ένας από τους πιο στενούς μας εταίρους στη Μεσόγειο. Η μακρά σχέση, ανάμεσα στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταδεικνύει πόσο ζωτικής σημασίας είναι η συνεργασία μεταξύ δημοκρατικών κρατών».
Για το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως , ο Μπαράκ Ομπάμα, είπε: Πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει κάποιος στην Κωνσταντινούπολη που δεν είναι ακόμη ελεύθερος. Η θρησκευτική ελευθερία του Πατριαρχείου συνεχίζει να υποφέρει από ατελείωτες επιθέσεις. Είναι καιρός να τιμήσει η Τουρκία αυτή τη θρησκευτική ελευθερία του Οικουμενικού Πατριαρχείου που συμπεριλαμβάνει τον τερματισμό της αρπαγής της περιουσίας της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα. Τα δικαιώματά της κατοχυρώνονται από τη διεθνή νομοθεσία, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Καμία χώρα δεν έχει τη θέση ή την αιτιολογία να προκαλέσει τα δικαιώματα της Ελλάδας.
Έίναι αξιοσημείωτο ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο συγχαρητήριο μύνημα του για την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε την ελπίδα «ορισμένες θέσεις που υποστηρίχθηκαν κατά την προεκλογική εκστρατεία να παραμείνουν τμήμα της εκστρατείας» και να μην επηρεάσουν την πολιτική του Λευκού Οίκου.
Εκτός από τις παραπάνω δηλώσεις ο Ομπάμα είχε δηλώσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ότι θα εργαστεί, όταν εκλεγεί πρόεδρος, υπέρ της αναγνώρισης ως γενοκτονίας των σφαγών των Αρμενίων επί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την περίοδο 1915-1917.
Η τουρκική διπλωματία δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια καθώς εργάζεται ήδη για μια συνάντηση με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο, στις 15 Νοεμβρίου, οπότε έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί τις ΗΠΑ ο Ερντογάν.
Η Ελληνική διπλωματία δεν γνωρίζουμε αν προτίθεται να κάνει κάτι.
Η κυβέρνηση της ΝΔ που είχε επενδύσει πολλά το 2004 στην κυβέρνηση Μπους, είδε λίγους μήνες αργότερα την αναγνώριση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» από την Αμερική.
Και σαν να μην έφτανε αυτό ακολούθησαν:
η απροκάλυπτη πολιτική στήριξη στα Σκόπια,
η ανοχή στις προσπάθειες της Τουρκίας για «ουδετεροποίηση» του Αιγαίου,
η προσπάθεια τιμωρίας της Κύπρου για την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν,
η υπόθαλψη των ισχυρισμών περί «τουρκικής και μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα,
η εξαίρεση της Ελλάδας από το πρόγραμμα Visa Waiver,
η άσκηση πιέσεων για τη συνεργασία με τη Ρωσία,
οι εντελώς αντίθετες θέσεις για τα τεκταινόμενα στα Βαλκάνια,
και η τελευταία αποκάλυψη για τη συμπαιγνία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη διαμόρφωση του Σχεδίου Νίμιτς.
Μην έχοντας φροντίσει, στην προεκλογική περίοδο, να δημιουργηθεί κανάλι επικοινωνίας με τους Δημοκρατικούς και πολύ περισσότερο με τον γερουσιαστή Ομπάμα, η ελληνική κυβέρνηση αναζητά εκ των υστέρων επαφές με τους Ελληνοαμερικανούς που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου.
Ο πρωθυπουργός, στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε στον Μπάρακ Ομπάμα, υπογράμμίσε ότι "εκτιμά τις ξεκάθαρες και σταθερές θέσεις που έχει ο κύριος Ομπάμα στα θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος".
Όπως είπε όμως ο Ανδρέας Λοβέρδος στον flash "είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι η νέα αμερικανική ηγεσία θα βοηθήσει να λυθούν τα προβλήματα της Ελλάδος χωρίς αγώνες και δικές μας παρεμβάσεις".
Η αλλαγή στην Αμερική μπορεί όμως να σημαίνει αλλαγή και για την Ελλάδα.
27 χρόνια μετά την αλλαγή του 1981 μία καινούργια αλλαγή μας έρχεται εξ Αμερικής.
Η αλλαγή αυτή δεν αφορά τα εσωτερικά αλλά τα εξωτερικά ζητήματα της χώρας όπως το Σκοπιανό, το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά.
Οι θέσεις τόσο του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, όσο και του αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν, είναι απίστευτα φιλεληνικές.
Πιο αναλυτικά:
ο Μπάρακ Ομπάμα μόλις τον περασμένο Αύγουστο είχε πρωτοστατήσει για την έκδοση ψηφίσματος της αμερικανικής Γερουσίας στο οποίο τα Σκόπια καλούνται «να συμμορφωθούν με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, να σταματήσουν την προπαγάνδα και να εργαστούν για κοινά αποδεκτή λύση για το όνομα».
Αλλά και ως πρόεδρος της Υποεπιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων έχει υπογράψει από κοινού με την Ρεπουμπλικανή Ολυμπία Σνόου από την πολιτεία Μέιν και τον Δημοκρατικό Ρόμπερτ Μενέντεζ από το Νιου Τζέρσεϊ ώστε στο νομοσχέδιο για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ τα Σκόπια να αναφερθούν ως FYROM και όχι ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως είχε ήδη αναγνωριστεί από την Ουάσιγκτον.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη την προεκλογική περίοδο οι Σκοπιανοί είχαν κυκλοφορήσει μήνυμα μέσω πολλών διαδικτυακών ημερολογίων (blogs), το οποίο έλεγε: «Κανείς Μακεδόνας της Αμερικής να μην ψηφίσει Ομπάμα». Η επιλογή του 65χρονου Τζόζεφ Μπάιντεν, για τη θέση του αντιπροέδρου, θορύβησε ακόμη περισσότερο τους Σκοπιανούς.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και γερουσιαστής του Ντέλαγουερ, είναι σθεναρός υποστηρικτής της Ελλάδας από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει συνδέσει το όνομά του με ψηφίσματα, ενέργειες και δηλώσεις υπέρ των ελληνικών θέσεων στα θέματα του Αιγαίου, της Κύπρου, του Πατριαρχείου και των Σκοπίων.
Ο Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει την τουρκική κατοχή της Κύπρου «ανωμαλία» στη σημερινή Ευρώπη και τη «μεγαλύτερη αδικία στον κόσμο, η οποία παραμένει άλυτη». Έχει δηλώσει ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο Πατριάρχης», ενώ έχει τονίσει: «οι ΗΠΑ πρέπει να καταστήσουν απόλυτα σαφές στην Τουρκία πως οι σχέσεις μας θα επηρεαστούν από το πώς θα λυθεί το Κυπριακό, με την πλήρη απόσυρση της Τουρκίας και από τον τρόπο με τον οποίο θα λυθούν οι διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Μπαράκ Ομπάμα, είχε πει μιλώντας σε Έλληνες της ομογένειας στις ΗΠΑ: «Οφείλουμε να εργασθούμε για μια λύση του προβλήματος της Κύπρου, που να είναι αποδεκτή τόσο στην ελληνοκυπριακή όσο και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, η οποία να βασίζεται στις αρχές του δικαίου, στα Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κύπρος είναι μέλος».
Ειδικά για την Ελλάδα, ο Μπαράκ Ομπάμα, είπε: «Οι πατέρες του Αμερικανικού Έθνους άντλησαν από την Ελλάδα ιδέες και έμπνευση, όταν έγραφαν το Σύνταγμα και θεμελίωναν την Δημοκρατία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Τόμας Τζέφερσον είχε πει “ Η Ελλάδα ήταν η πρώτη πολιτισμένη χώρα, η οποία μας έδειξε πως θα πρέπει να ζει ο άνθρωπος”. Το προεδρικό αξίωμα, το οποίο εγώ διεκδικώ τώρα, είναι παράγωγο της λαμπρής αυτής κληρονομιάς»,
και πρόσθεσε: «Είναι έκδηλο πως μια από τις ισχυρότερες συμμαχίες που έχουμε είναι με την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες αγωνίσθηκαν η μία δίπλα στην άλλη, σε κάθε μεγάλο πόλεμο, του 20ου αιώνα. Ούτε είναι τυχαίο το γεγονός, ότι η Ελλάδα παραμένει ένας από τους πιο στενούς μας εταίρους στη Μεσόγειο. Η μακρά σχέση, ανάμεσα στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταδεικνύει πόσο ζωτικής σημασίας είναι η συνεργασία μεταξύ δημοκρατικών κρατών».
Για το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως , ο Μπαράκ Ομπάμα, είπε: Πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει κάποιος στην Κωνσταντινούπολη που δεν είναι ακόμη ελεύθερος. Η θρησκευτική ελευθερία του Πατριαρχείου συνεχίζει να υποφέρει από ατελείωτες επιθέσεις. Είναι καιρός να τιμήσει η Τουρκία αυτή τη θρησκευτική ελευθερία του Οικουμενικού Πατριαρχείου που συμπεριλαμβάνει τον τερματισμό της αρπαγής της περιουσίας της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα. Τα δικαιώματά της κατοχυρώνονται από τη διεθνή νομοθεσία, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Καμία χώρα δεν έχει τη θέση ή την αιτιολογία να προκαλέσει τα δικαιώματα της Ελλάδας.
Έίναι αξιοσημείωτο ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο συγχαρητήριο μύνημα του για την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε την ελπίδα «ορισμένες θέσεις που υποστηρίχθηκαν κατά την προεκλογική εκστρατεία να παραμείνουν τμήμα της εκστρατείας» και να μην επηρεάσουν την πολιτική του Λευκού Οίκου.
Εκτός από τις παραπάνω δηλώσεις ο Ομπάμα είχε δηλώσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ότι θα εργαστεί, όταν εκλεγεί πρόεδρος, υπέρ της αναγνώρισης ως γενοκτονίας των σφαγών των Αρμενίων επί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την περίοδο 1915-1917.
Η τουρκική διπλωματία δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια καθώς εργάζεται ήδη για μια συνάντηση με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο, στις 15 Νοεμβρίου, οπότε έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί τις ΗΠΑ ο Ερντογάν.
Η Ελληνική διπλωματία δεν γνωρίζουμε αν προτίθεται να κάνει κάτι.
Η κυβέρνηση της ΝΔ που είχε επενδύσει πολλά το 2004 στην κυβέρνηση Μπους, είδε λίγους μήνες αργότερα την αναγνώριση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» από την Αμερική.
Και σαν να μην έφτανε αυτό ακολούθησαν:
η απροκάλυπτη πολιτική στήριξη στα Σκόπια,
η ανοχή στις προσπάθειες της Τουρκίας για «ουδετεροποίηση» του Αιγαίου,
η προσπάθεια τιμωρίας της Κύπρου για την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν,
η υπόθαλψη των ισχυρισμών περί «τουρκικής και μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα,
η εξαίρεση της Ελλάδας από το πρόγραμμα Visa Waiver,
η άσκηση πιέσεων για τη συνεργασία με τη Ρωσία,
οι εντελώς αντίθετες θέσεις για τα τεκταινόμενα στα Βαλκάνια,
και η τελευταία αποκάλυψη για τη συμπαιγνία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη διαμόρφωση του Σχεδίου Νίμιτς.
Μην έχοντας φροντίσει, στην προεκλογική περίοδο, να δημιουργηθεί κανάλι επικοινωνίας με τους Δημοκρατικούς και πολύ περισσότερο με τον γερουσιαστή Ομπάμα, η ελληνική κυβέρνηση αναζητά εκ των υστέρων επαφές με τους Ελληνοαμερικανούς που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου.
Ο πρωθυπουργός, στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε στον Μπάρακ Ομπάμα, υπογράμμίσε ότι "εκτιμά τις ξεκάθαρες και σταθερές θέσεις που έχει ο κύριος Ομπάμα στα θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος".
Όπως είπε όμως ο Ανδρέας Λοβέρδος στον flash "είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι η νέα αμερικανική ηγεσία θα βοηθήσει να λυθούν τα προβλήματα της Ελλάδος χωρίς αγώνες και δικές μας παρεμβάσεις".
Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008
Η Siemens δημιουργεί απόθεμα 1 δισεκ. ευρώ για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες κυρώσεις.
Αθηναικο Πρακτορείο Ειδήσεων
Ο γερμανικός όμιλος Siemens, ο οποίος αντιμετωπίζει ένα ευρύ σκάνδαλο διαφθοράς, ανακοίνωσε σήμερα ότι δημιουργεί απόθεμα περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες κυρώσεις στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
Η Siemens εκτιμά ότι η πρόβλεψη αυτή, η οποία θα βαρύνει τους λογαριασμούς του 2008, "βασίζεται σε εκτιμήσεις που έγιναν στις συζητήσεις με τις αρχές" της Γερμανίας και των ΗΠΑ.
Ο γερμανικός όμιλος, ο οποίος δαπάνησε δισεκατομμύρια ευρώ σε δωροδοκίες για να εξασφαλίσει συμβόλαια στο εξωτερικό, βρίσκεται ιδιαίτερα στο στόχαστρο της αμερικανικής χρηματιστηριακής αρχής, της SEC.
Η Siemens είναι εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο.
Το ύψος των μαύρων ταμείων που τροφοδοτούνταν από τον όμιλο, ο οποίος κατασκευάζει από τρένα μέχρι ηλεκτρικές τουρμπίνες, υπολογίζεται ως τώρα σε 1,3 δισεκατομμύριο ευρώ.
Η αποκάλυψη πριν από δύο χρόνια αυτού του σκανδάλου διαφθοράς προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στον όμιλο, ο οποίος ανανέωσε σχεδόν όλη τη διοίκησή του.
Η Siemens αποφάσισε στη συνέχεια να στραφεί εναντίον ένδεκα πρώην διευθυντικών στελεχών της και να τους ζητήσει αποζημιώσεις, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη Γερμανία.
Δελτίο τύπου ΣΥΡΙΖΑ
Με αφορμή την ανακοίνωση της Siemens να δημιουργήσει απόθεμα 1 δις ευρώ το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ αλλών λέει:
"Δεν περιμέναμε «κοινωνική ευαισθησία» από τον όμιλο Siemens. Προκειμένου να περικόψει τις δαπάνες του, ώστε να μπορέσει να εξοικονομήσει τα απαιτούμενα για να πληρώσει το κόστος από τα σκάνδαλα που δημιούργησε, περικόπτει θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Siemens στη Θεσσαλονίκη να προσπαθούν να σώσουν τις εργασίες τους και να αποτρέψουν το κλείσιμο του εργοστασίου."
Ο γερμανικός όμιλος Siemens, ο οποίος αντιμετωπίζει ένα ευρύ σκάνδαλο διαφθοράς, ανακοίνωσε σήμερα ότι δημιουργεί απόθεμα περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες κυρώσεις στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
Η Siemens εκτιμά ότι η πρόβλεψη αυτή, η οποία θα βαρύνει τους λογαριασμούς του 2008, "βασίζεται σε εκτιμήσεις που έγιναν στις συζητήσεις με τις αρχές" της Γερμανίας και των ΗΠΑ.
Ο γερμανικός όμιλος, ο οποίος δαπάνησε δισεκατομμύρια ευρώ σε δωροδοκίες για να εξασφαλίσει συμβόλαια στο εξωτερικό, βρίσκεται ιδιαίτερα στο στόχαστρο της αμερικανικής χρηματιστηριακής αρχής, της SEC.
Η Siemens είναι εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο.
Το ύψος των μαύρων ταμείων που τροφοδοτούνταν από τον όμιλο, ο οποίος κατασκευάζει από τρένα μέχρι ηλεκτρικές τουρμπίνες, υπολογίζεται ως τώρα σε 1,3 δισεκατομμύριο ευρώ.
Η αποκάλυψη πριν από δύο χρόνια αυτού του σκανδάλου διαφθοράς προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στον όμιλο, ο οποίος ανανέωσε σχεδόν όλη τη διοίκησή του.
Η Siemens αποφάσισε στη συνέχεια να στραφεί εναντίον ένδεκα πρώην διευθυντικών στελεχών της και να τους ζητήσει αποζημιώσεις, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη Γερμανία.
Δελτίο τύπου ΣΥΡΙΖΑ
Με αφορμή την ανακοίνωση της Siemens να δημιουργήσει απόθεμα 1 δις ευρώ το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ αλλών λέει:
"Δεν περιμέναμε «κοινωνική ευαισθησία» από τον όμιλο Siemens. Προκειμένου να περικόψει τις δαπάνες του, ώστε να μπορέσει να εξοικονομήσει τα απαιτούμενα για να πληρώσει το κόστος από τα σκάνδαλα που δημιούργησε, περικόπτει θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Siemens στη Θεσσαλονίκη να προσπαθούν να σώσουν τις εργασίες τους και να αποτρέψουν το κλείσιμο του εργοστασίου."
Ποιος είναι ο Barack Hussein Obama
----------------------------------από την Daily Mirror---------------------------
Ο 47χρονος σήμερα Ομπάμα γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1961 στη Χαβάη από Κενυάτη πατέρα και λευκή Αμερικανίδα μητέρα. Πήρε το όνομα του μπαμπά του, που στα Σουαχίλι σημαίνει «ευλογημένος». Οι γονείς του χωρίζουν και ο μικρός Μπάρι μετακομίζει με τη μαμά του και τον Ινδονήσιο πατριό του στην Τζακάρτα, για να γυρίσει ξανά στα 10 του χρόνια στη Χαβάη, στους γονείς της μητέρας του. Η γιαγιά του Μάντελιν που είχε αναλάβει την ανατροφή τού Μπάρακ, όσο η μητέρα του εργαζόταν στην Ινδονησία, δεν πρόλαβε να δει τον εγγονό της Πρόεδρο καθώς δύο μόλις ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86χρονη, στη Χαβάη
Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις Πολιτικές Επιστήμες και της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, ο Ομπάμα εργάστηκε μεταξύ άλλων ως λέκτορας πανεπιστημίου και δικηγόρος αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Ομπάμα είναι χριστιανός, παρότι ο πατέρας του και ο πατριός του ήταν μουσουλμάνοι. Παντρεύτηκε το 1992 τη δικηγόρο Μισέλ και μαζί απέκτησαν δύο κόρες, τη Μάλια και τη Σάσα.
Το 2004, ενώ ήταν ήδη βουλευτής του Ιλινόις, απηύθυνε ομιλία στο Εθνικό Δημοκρατικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος. Το Νοέμβριο του 2004 εξελέγη μέλος της Γερουσίας των ΗΠΑ με 70% των ψήφων. Ως μέλος της μειοψηφίας του Δημοκρατικού Κόμματος κατά την 109η συνεδρίαση του Κογκρέσου, τάχθηκε υπέρ του ελέγχου στα συμβατικά όπλα και πραγματοποίησε επίσημα ταξίδια στην Ανατολική Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Κατά το επόμενο Κογκρέσο, ο Ομπάμα προώθησε νομοθεσία για τα λόμπι στις ΗΠΑ και την εκλογική απάτη, όπως επίσης για τη μείωση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη και εναντίον της πυρηνικής τρομοκρατίας.
Το Φεβρουάριο του 2007 ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2008.
Βασικά σημεία της εκστρατείας του, ήταν η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, η ανάκαμψη της οικονομίας, η επίτευξη καλύτερων σχέσεων με την Ανατολή και η επαναπροσέγγιση με την Ευρώπη.
Ο 47χρονος σήμερα Ομπάμα γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1961 στη Χαβάη από Κενυάτη πατέρα και λευκή Αμερικανίδα μητέρα. Πήρε το όνομα του μπαμπά του, που στα Σουαχίλι σημαίνει «ευλογημένος». Οι γονείς του χωρίζουν και ο μικρός Μπάρι μετακομίζει με τη μαμά του και τον Ινδονήσιο πατριό του στην Τζακάρτα, για να γυρίσει ξανά στα 10 του χρόνια στη Χαβάη, στους γονείς της μητέρας του. Η γιαγιά του Μάντελιν που είχε αναλάβει την ανατροφή τού Μπάρακ, όσο η μητέρα του εργαζόταν στην Ινδονησία, δεν πρόλαβε να δει τον εγγονό της Πρόεδρο καθώς δύο μόλις ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86χρονη, στη Χαβάη
Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις Πολιτικές Επιστήμες και της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, ο Ομπάμα εργάστηκε μεταξύ άλλων ως λέκτορας πανεπιστημίου και δικηγόρος αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Ομπάμα είναι χριστιανός, παρότι ο πατέρας του και ο πατριός του ήταν μουσουλμάνοι. Παντρεύτηκε το 1992 τη δικηγόρο Μισέλ και μαζί απέκτησαν δύο κόρες, τη Μάλια και τη Σάσα.
Το 2004, ενώ ήταν ήδη βουλευτής του Ιλινόις, απηύθυνε ομιλία στο Εθνικό Δημοκρατικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος. Το Νοέμβριο του 2004 εξελέγη μέλος της Γερουσίας των ΗΠΑ με 70% των ψήφων. Ως μέλος της μειοψηφίας του Δημοκρατικού Κόμματος κατά την 109η συνεδρίαση του Κογκρέσου, τάχθηκε υπέρ του ελέγχου στα συμβατικά όπλα και πραγματοποίησε επίσημα ταξίδια στην Ανατολική Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Κατά το επόμενο Κογκρέσο, ο Ομπάμα προώθησε νομοθεσία για τα λόμπι στις ΗΠΑ και την εκλογική απάτη, όπως επίσης για τη μείωση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη και εναντίον της πυρηνικής τρομοκρατίας.
Το Φεβρουάριο του 2007 ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2008.
Βασικά σημεία της εκστρατείας του, ήταν η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, η ανάκαμψη της οικονομίας, η επίτευξη καλύτερων σχέσεων με την Ανατολή και η επαναπροσέγγιση με την Ευρώπη.
Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008
Αποχωρεί από την κοινοπραξία με Fujitsu η Siemens
Στην πώληση του ποσοστού 50% που κατέχει στην κοινοπραξία Fujitsu Siemens Computers, στην Fujitsu προς 450 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η γερμανική Siemens. Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει την 1η Απριλίου του 2009.
Η κοινοπραξία αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ευρώπη και απασχολεί περισσότερους από 10500 υπαλλήλους παγκοσμίως, η πλειοψηφία των οποίων εργάζονται στην Γερμανία.
Το κέρδος της Siemens από την συμφωνία εκτιμάται από την ίδια σε 310 εκατομύρια ευρώ.
Η Siemens γνωστοποίησε παράλληλα ότι θα συνεχίσει να επικεντρώνει τις δραστηριότητές της στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας και της υγείας.
Η κοινοπραξία αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ευρώπη και απασχολεί περισσότερους από 10500 υπαλλήλους παγκοσμίως, η πλειοψηφία των οποίων εργάζονται στην Γερμανία.
Το κέρδος της Siemens από την συμφωνία εκτιμάται από την ίδια σε 310 εκατομύρια ευρώ.
Η Siemens γνωστοποίησε παράλληλα ότι θα συνεχίσει να επικεντρώνει τις δραστηριότητές της στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας και της υγείας.
Αύξηση των δημοτικών τελών στη Θεσσαλονίκη, καμία αύξηση σε Αθήνα και Πειραιά
Την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 4,5% ενέκρινε με τις ψήφους της συμπολίτευσης το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τόνισε ότι «οι αυξήσεις είναι ελάχιστες και χαρακτήρισε λαϊκίστικη τη θέση της αντιπολίτευσης για πάγωμα των δημοτικών τελών», προσθέτοντας ότι «η υιοθέτηση της θα οδηγούσε στο να γίνει η Θεσσαλονίκη Καλκούτα της Ευρώπης».
Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης και ο δήμαρχος Πειραιά κ.Παναγιώτης Φασούλας ανακοίνωναν μηδενικές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη του 2009 στους δήμους τους.
Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε μάλιστα ότι με αυτήν την ενέργεια συμβάλλει στην προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, καθώς απαλλάσσει περί τις 520.000 σπίτια από επιπλέον οικονομικά βάρη.
Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση κατά των διοικητών των ΔΕΚΟ, τονίζοντάς τους «να μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε αυξήσεις των τιμολογίων για το νέο έτος». Μάλιστα, ο δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε από την κυβέρνηση «να μαζέψει» τους διοικητές των ΔΕΚΟ που ζητούν αυξήσεις, προσθέτοντας ότι το μέτρο αυτό δεν το ζητά μόνο ως δήμαρχος Αθηναίων αλλά και ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Κακλαμάνης έφερε ως παράδειγμα τη ΔΕΗ, η οποία όπως είπε φέρεται να σχεδιάζει αυξήσεις 15%, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν δέχεται καμία δικαιολογία «σε μία εποχή που δεν ξέρουμε τι θα ξημερώσει».
Ο κ. Φασούλας δήλωσε με τη σειρά του ότι «Οι κάτοικοι του Πειραιά αντιμετωπίζουν ήδη το φάσμα της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και της ανέχειας, γι αυτό και δεν προχωρήσαμε σε αυξήσεις, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ».
Σύμφωνα δηλαδή με όσα είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, οι κύριοι Κακλαμάνης και Φασούλας είναι λαϊκιστές ενώ τόσο η Αθήνα όσο και Πειραιάς είναι η Καλκούτα της Ευρώπης.
Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι ο κ. Παπαγεωργόπουλος έχει και κοινωνικές ευαισθησίες καθώς πρόσθεσε ότι ο δήμος θα μειώσει κατά 50% τα δημοτικά τέλη στα άτομα με αναπηρία άνω του 80%, καθώς και στους καταστηματάρχες που μειώνονται τα κέρδη τους, λόγω των έργων του μετρό.
Όσο για πού θα πάνε τα λεφτά, σημείωσε ότι «τα ανταποδοτικά τέλη μεταφράζονται σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην καθαριότητα και στον φωτισμό», ενώ τόνισε ότι «στα 10 χρόνια που η δημοτική παράταξη Αναγέννηση διοικεί τον δήμο, τα δημοτικά τέλη αυξήθηκαν κατά 63,5%».
Σε αντίθεση με το «κοινωνικό πακέτο» του δημάρχου Θες/νίκης, το πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων για τη στήριξη των οικονομικά ανήμπορων (ενώπιον της οικονομικής κρίσης) περιλαμβάνει ακόμη: τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων, ρούχων, υπόδησης και οικιακού εξοπλισμού στους συμπολίτες μας, οι οποίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Πιο συγκεκριμένα δημιουργούνται δύο νέοι θεσμοί: το Κοινωνικό Φαρμακείο και η Αθηναϊκή Αγορά. Το Κοινωνικό Φαρμακείο θα λειτουργήσει εντός του Δεκεμβρίου στην πλατεία της Βαρβακείου Αγοράς και θα παρέχει φαρμακευτική περίθαλψη σε άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Θα λειτουργεί τρεις φορές την εβδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή), από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Στην πλατεία της «Βαρβακείου» θα στεγαστεί και η Αθηναϊκή Αγορά, το πρώτο κοινωνικό εμπορικό πολυκατάστημα, παρέχοντας δωρεάν είδη ένδυσης, υπόδησης, οικιακά σκεύη και συσκευές σε ανέστιους και πενόμενους. Θα λειτουργεί καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου, από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.
Στο δήμο Θες/νίκης οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ζήτησαν μηδενική αύξηση των τελών υποστηρίζοντας ότι από το 2000 η αύξηση ανήλθε σε 70%.
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια», Λευτέρης Παπαδόπουλος διατύπωσε τη δέσμευση της παράταξης του για μείωση των δημοτικών τελών κατά 20% όταν αναλάβει ενώ η παράταξη του χαρακτήρισε «πρόκληση» και «επίδειξη πρωτοφανούς αναλγησίας» την πράξη της διοίκηση του δήμου, την ώρα που πολίτες και κυρίως μικροεπαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση.
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», Παναγιώτης Αβραμόπουλος ζήτησε μείωση ή κατάργηση των τελών για τους ανέργους και τους υποαπασχολούμενους και επεσήμανε ότι πόροι θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν από τον περιορισμό της σπατάλης στον δήμο επισημαίνοντας ότι χάθηκαν 30 εκ. ευρώ λόγω κακοδιαχείρισης στον δήμο.
Εμείς να προσθέσουμε μόνο τις τεράστιες σπατάλες που γίνονται κάθε χρόνο σε φιέστες και πυροτεχνήματα. Ο δήμαρχος Αθηνών υπολόγισε ότι τα 5,5 έως 6 εκατομμύρια ευρώ που θα εισέπραττε ο δήμος αν δεν πάγωνε τα τέλη, θα καλυφθούν με την περικοπή άλλων δαπανών.
Τα ανταποδοτικά τέλη χρεώνονται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ ο οποίος αυξήθηκε κατά 10% το 2007 και κατά 7% τον Ιούλιο του 2008, ενώ αναμένονται νέες αυξήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2009 λόγω της ρήτρας καυσίμων, που με νομοθετική ρύθμιση ενσωματώνεται στους λογαριασμούς από 1ης Ιανουαρίου.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τόνισε ότι «οι αυξήσεις είναι ελάχιστες και χαρακτήρισε λαϊκίστικη τη θέση της αντιπολίτευσης για πάγωμα των δημοτικών τελών», προσθέτοντας ότι «η υιοθέτηση της θα οδηγούσε στο να γίνει η Θεσσαλονίκη Καλκούτα της Ευρώπης».
Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης και ο δήμαρχος Πειραιά κ.Παναγιώτης Φασούλας ανακοίνωναν μηδενικές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη του 2009 στους δήμους τους.
Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε μάλιστα ότι με αυτήν την ενέργεια συμβάλλει στην προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, καθώς απαλλάσσει περί τις 520.000 σπίτια από επιπλέον οικονομικά βάρη.
Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση κατά των διοικητών των ΔΕΚΟ, τονίζοντάς τους «να μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε αυξήσεις των τιμολογίων για το νέο έτος». Μάλιστα, ο δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε από την κυβέρνηση «να μαζέψει» τους διοικητές των ΔΕΚΟ που ζητούν αυξήσεις, προσθέτοντας ότι το μέτρο αυτό δεν το ζητά μόνο ως δήμαρχος Αθηναίων αλλά και ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Κακλαμάνης έφερε ως παράδειγμα τη ΔΕΗ, η οποία όπως είπε φέρεται να σχεδιάζει αυξήσεις 15%, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν δέχεται καμία δικαιολογία «σε μία εποχή που δεν ξέρουμε τι θα ξημερώσει».
Ο κ. Φασούλας δήλωσε με τη σειρά του ότι «Οι κάτοικοι του Πειραιά αντιμετωπίζουν ήδη το φάσμα της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και της ανέχειας, γι αυτό και δεν προχωρήσαμε σε αυξήσεις, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ».
Σύμφωνα δηλαδή με όσα είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, οι κύριοι Κακλαμάνης και Φασούλας είναι λαϊκιστές ενώ τόσο η Αθήνα όσο και Πειραιάς είναι η Καλκούτα της Ευρώπης.
Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι ο κ. Παπαγεωργόπουλος έχει και κοινωνικές ευαισθησίες καθώς πρόσθεσε ότι ο δήμος θα μειώσει κατά 50% τα δημοτικά τέλη στα άτομα με αναπηρία άνω του 80%, καθώς και στους καταστηματάρχες που μειώνονται τα κέρδη τους, λόγω των έργων του μετρό.
Όσο για πού θα πάνε τα λεφτά, σημείωσε ότι «τα ανταποδοτικά τέλη μεταφράζονται σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην καθαριότητα και στον φωτισμό», ενώ τόνισε ότι «στα 10 χρόνια που η δημοτική παράταξη Αναγέννηση διοικεί τον δήμο, τα δημοτικά τέλη αυξήθηκαν κατά 63,5%».
Σε αντίθεση με το «κοινωνικό πακέτο» του δημάρχου Θες/νίκης, το πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων για τη στήριξη των οικονομικά ανήμπορων (ενώπιον της οικονομικής κρίσης) περιλαμβάνει ακόμη: τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων, ρούχων, υπόδησης και οικιακού εξοπλισμού στους συμπολίτες μας, οι οποίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Πιο συγκεκριμένα δημιουργούνται δύο νέοι θεσμοί: το Κοινωνικό Φαρμακείο και η Αθηναϊκή Αγορά. Το Κοινωνικό Φαρμακείο θα λειτουργήσει εντός του Δεκεμβρίου στην πλατεία της Βαρβακείου Αγοράς και θα παρέχει φαρμακευτική περίθαλψη σε άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Θα λειτουργεί τρεις φορές την εβδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή), από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Στην πλατεία της «Βαρβακείου» θα στεγαστεί και η Αθηναϊκή Αγορά, το πρώτο κοινωνικό εμπορικό πολυκατάστημα, παρέχοντας δωρεάν είδη ένδυσης, υπόδησης, οικιακά σκεύη και συσκευές σε ανέστιους και πενόμενους. Θα λειτουργεί καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου, από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.
Στο δήμο Θες/νίκης οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ζήτησαν μηδενική αύξηση των τελών υποστηρίζοντας ότι από το 2000 η αύξηση ανήλθε σε 70%.
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια», Λευτέρης Παπαδόπουλος διατύπωσε τη δέσμευση της παράταξης του για μείωση των δημοτικών τελών κατά 20% όταν αναλάβει ενώ η παράταξη του χαρακτήρισε «πρόκληση» και «επίδειξη πρωτοφανούς αναλγησίας» την πράξη της διοίκηση του δήμου, την ώρα που πολίτες και κυρίως μικροεπαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση.
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», Παναγιώτης Αβραμόπουλος ζήτησε μείωση ή κατάργηση των τελών για τους ανέργους και τους υποαπασχολούμενους και επεσήμανε ότι πόροι θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν από τον περιορισμό της σπατάλης στον δήμο επισημαίνοντας ότι χάθηκαν 30 εκ. ευρώ λόγω κακοδιαχείρισης στον δήμο.
Εμείς να προσθέσουμε μόνο τις τεράστιες σπατάλες που γίνονται κάθε χρόνο σε φιέστες και πυροτεχνήματα. Ο δήμαρχος Αθηνών υπολόγισε ότι τα 5,5 έως 6 εκατομμύρια ευρώ που θα εισέπραττε ο δήμος αν δεν πάγωνε τα τέλη, θα καλυφθούν με την περικοπή άλλων δαπανών.
Τα ανταποδοτικά τέλη χρεώνονται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ ο οποίος αυξήθηκε κατά 10% το 2007 και κατά 7% τον Ιούλιο του 2008, ενώ αναμένονται νέες αυξήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2009 λόγω της ρήτρας καυσίμων, που με νομοθετική ρύθμιση ενσωματώνεται στους λογαριασμούς από 1ης Ιανουαρίου.
Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008
Ιδού το κραχ των ανέργων
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/11/2008
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΜΠΟΥ
Σε κατάσταση απόγνωσης βρίσκονται οι 1.280 εργαζόμενοι στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία και οι 250 στη Ζίμενς, οι οποίοι είναι «επί ξύλου κρεμάμενοι» και δεν ξέρουν τι μπορεί να τους ξημερώσει αύριο.
Στα τέλη Ιουνίου διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα 14 εργοστάσια της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (σε διάφορες περιοχές της χώρας) και έκτοτε ούτε δουλειά ούτε πληρωμή για τους εργαζόμενους, που περιμένουν αν και πότε θα διασφαλιστεί η δανειοδότηση της εταιρείας για να επαναλειτουργήσουν.
Από τις 19 Σεπτεμβρίου που η μητρική Ζίμενς ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι στη μονάδα απεργούν, δεν έχουν πληρωθεί και αγωνίζονται για να βρεθεί επενδυτής και να συνεχιστεί η λειτουργία της.
Στα 25 του ο Νίκος Στάμογλου προσελήφθη στο εργοστάσιο της Ζίμενς, γνώρισε τη συνάδελφό του Ολγα Κύρου, παντρεύτηκαν, απέκτησαν δύο παιδιά που σήμερα είναι 7 και 10 χρόνων και ύστερα από 17 χρόνια εργασίας πίστευε ότι μπορεί να πάρει σύνταξη στην ίδια δουλειά, όπως και η μητέρα του. Εκανε μεταπτυχιακό στα συστήματα αυτοματισμού στη Γερμανία και η εταιρεία τον έστειλε για εξειδίκευση στο εξωτερικό για σεμινάρια.
«Μαζί με τη γυναίκα μου είχαμε ένα εισόδημα, μια σταθερότητα και ξαφνικά όλα ανατράπηκαν. Πάθαμε σοκ, από το ζενίθ στο ναδίρ. Μας είπαν κατάμουτρα ότι σε τέσσερις εβδομάδες κλείνει το εργοστάσιο. Τα οικονομικά μας δυσκόλεψαν. Μιλήσαμε στα παιδιά ότι θα πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο αυτά που τους προσφέραμε το προηγούμενο διάστημα. Αν και μικρά, το κατάλαβαν», επισημαίνει.
Στις εγκαταστάσεις της Ζίμενς οι εργαζόμενοι πηγαίνουν σε καθημερινή βάση και οργανώνουν κινητοποιήσεις για να συνεχιστεί η λειτουργία της μονάδας. Την ημέρα που τους επισκεφτήκαμε είχαν εθελοντική αιμοδοσία και ο πρόεδρος του σωματείου Μπάμπης Καλαϊτζίδης μάς ενημέρωσε για την τράπεζα αίματος που λειτουργεί 30 χρόνια στο εργοστάσιο.
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΜΠΟΥ
Σε κατάσταση απόγνωσης βρίσκονται οι 1.280 εργαζόμενοι στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία και οι 250 στη Ζίμενς, οι οποίοι είναι «επί ξύλου κρεμάμενοι» και δεν ξέρουν τι μπορεί να τους ξημερώσει αύριο.
Στα τέλη Ιουνίου διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα 14 εργοστάσια της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (σε διάφορες περιοχές της χώρας) και έκτοτε ούτε δουλειά ούτε πληρωμή για τους εργαζόμενους, που περιμένουν αν και πότε θα διασφαλιστεί η δανειοδότηση της εταιρείας για να επαναλειτουργήσουν.
Από τις 19 Σεπτεμβρίου που η μητρική Ζίμενς ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι στη μονάδα απεργούν, δεν έχουν πληρωθεί και αγωνίζονται για να βρεθεί επενδυτής και να συνεχιστεί η λειτουργία της.
Στα 25 του ο Νίκος Στάμογλου προσελήφθη στο εργοστάσιο της Ζίμενς, γνώρισε τη συνάδελφό του Ολγα Κύρου, παντρεύτηκαν, απέκτησαν δύο παιδιά που σήμερα είναι 7 και 10 χρόνων και ύστερα από 17 χρόνια εργασίας πίστευε ότι μπορεί να πάρει σύνταξη στην ίδια δουλειά, όπως και η μητέρα του. Εκανε μεταπτυχιακό στα συστήματα αυτοματισμού στη Γερμανία και η εταιρεία τον έστειλε για εξειδίκευση στο εξωτερικό για σεμινάρια.
«Μαζί με τη γυναίκα μου είχαμε ένα εισόδημα, μια σταθερότητα και ξαφνικά όλα ανατράπηκαν. Πάθαμε σοκ, από το ζενίθ στο ναδίρ. Μας είπαν κατάμουτρα ότι σε τέσσερις εβδομάδες κλείνει το εργοστάσιο. Τα οικονομικά μας δυσκόλεψαν. Μιλήσαμε στα παιδιά ότι θα πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο αυτά που τους προσφέραμε το προηγούμενο διάστημα. Αν και μικρά, το κατάλαβαν», επισημαίνει.
Στις εγκαταστάσεις της Ζίμενς οι εργαζόμενοι πηγαίνουν σε καθημερινή βάση και οργανώνουν κινητοποιήσεις για να συνεχιστεί η λειτουργία της μονάδας. Την ημέρα που τους επισκεφτήκαμε είχαν εθελοντική αιμοδοσία και ο πρόεδρος του σωματείου Μπάμπης Καλαϊτζίδης μάς ενημέρωσε για την τράπεζα αίματος που λειτουργεί 30 χρόνια στο εργοστάσιο.
Δεν το βάζουν κάτω και οι κοινοί αγώνες τούς κρατάνε ψηλά το ηθικό. «Θα μας στοιχίσει πολύ αν πάψουμε να ερχόμαστε στο εργοστάσιο», σημείωσε η Παναγιώτα Μετσοβίτη, 50 χρόνων, με 30 χρόνια εργασίας στη Ζίμενς. Είναι διαζευγμένη κι έχει δύο παιδιά να συντηρήσει. Ο ένας γιος είναι στον στρατό και ο άλλος άνεργος.
«Μαμά, υπομονή» της λένε τα παιδιά της κι αυτή πήρε δανεικά από γνωστούς για να τα βγάλει πέρα.
«Σε 5 χρόνια θα έβγαινα στη σύνταξη, τι να κάνω τώρα; Να μας πετάξουν στον δρόμο σαν σκουπίδια, χωρίς να φταίμε; Δεν το περιμέναμε αυτό. Μη μας πετάξει και το κράτος. Εχουμε μια ελπίδα. Να γίνει ένα θαύμα. Κάποιος θα μας βοηθήσει», μας λέει. *
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)