Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Δύσκολα τα πράγματα για τις ομάδες μας στην Ευρώπη.

Αλλαγές θα γίνουν από την νέα χρονιά στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το Κύπελλο Ιντερτότο που ξέραμε σταματάει και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ αλλάζει όνομα αλλά και μορφή.

Από τη νέα σεζόν θα υπάρχουν δυο διοργανώσεις. Το γνωστό μας Τσάμπιονς Λίγκ και το Γιουρόπα Λίγκ.

Η Ελλάδα για τη ποδοσφαιρική σεζόν 2009-2010 έχει 5 θέσεις στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Δυο στο Τσάμπιονς Λίγκ και 3 στο Γιουρόπα Λίγκ.

Ο Ολυμπιακός θα διεκδικήσει την είσοδο του στους ομίλους σε δύο προκριματικούς όπως και πέρυσι, που μετά από πολυετή είσοδο απ' ευθείας στους ομίλους αποκλείστηκε στα προκριματικά από την Ανόρθωση...

Πάντως θα είναι στους ισχυρούς.

Αυτός που θα κερδίσει την πρώτη θέση των πλέι-οφ θα μπει στον γ’ προκριματικό του Τσάμπιονς Λίγκ που θα γίνει στις 28-29 Ιουλίου οι πρώτοι αγώνες και στις 4-5 Αυγούστου οι ρεβάνς.

Δηλαδή για να μπει στους ομίλους θα πρέπει να αποκλείσει δύο ομάδες.

Αν θα είναι η AEK η Ελλάδα δεν θα βγάλει εκπρόσωπο στο Γιουρόπα Λιγκ μέσω Κυπέλλου.

Οι τρεις ομάδες μας που θα συμμετέχουν στη νέα διοργάνωση του Γιουρόπα Λίγκ θα μπούνε όλες σε διαφορετικούς γύρους.

Η πιο ευνοημένη ομάδα θα είναι η ΑΕΚ είτε ως Κυπελλούχος είτε ως φιναλίστ, σε περίπτωση που δεν βγει πρώτη στα πλέι-οφ.

Κι αυτό γιατί θα μπει στον τέταρτο και τελευταίο προκριματικό γύρο, στα τέλη Αυγούστου, και θα διεκδικήσει την είσοδο της σε έναν από τους 12 ομίλους των τεσσάρων ομάδων της αναβαθμισμένης διοργάνωσης.

Στην περίπτωση που η ΑΕΚ κερδίσει τα πλέι-οφ το προνομιακό ευρωπαϊκό «εισιτήριο» για το Γιουρόπα Λιγκ (με έναν μόνο προκριματικό στα τέλη Aυγούστου) θα πάει στην ομάδα που θα τερματίσει στη δεύτερη θέση των πλέι οφ.

Η τρίτη θα συμμετάσχει στον τρίτο προκριματικό γύρο, 30/7 και 6/8 οι αγώνες, και η τέταρτη στο δεύτερο προκριματικό γύρο, 16/7 και 23/7 οι αγώνες.

Εφόσον δεν τερματίσει πρώτη η ΑΕΚ τότε οι άλλες δύο ομάδες που δεν θα τερματίσουν πρώτες θα βγούνε στον τρίτο και στο δεύτερο προκριματικό γύρο αντίστοιχα με την κατάταξη τους.

Στον τελευταίο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ μετέχουν 74 ομάδες για 37 εισιτήρια στους ομίλους. Και αυτό γιατί απευθείας στους «48» των ομίλων περνούν για πρώτη φορά από φέτος εκτός από τον κάτοχο του τροπαίου και οι 10 ομάδες που θα αποκλειστούν από τον τελευταίο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ που αποκλείονται από τον προτελευταίο προκριματικό τους (τον μέχρι πέρυσι δεύτερο στον οποίο ο Παναθηναϊκός είχε αντιμετωπίσει την Ντιναμό Τιφλίδας) δεν αποχαιρετούν την Ευρώπη, αλλά αντίθετα προκρίνονται... αποκλειόμενες για τον τελευταίο γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.

Η δυσκολία του τελευταίου γύρου του Γιουρόπα Λιγκ θα είναι πολύ μεγάλη καθώς σ'αυτόν θα συμμετέχουν:

1. Οι κυπελλούχοι των πρώτων 15 χωρών στη βαθμολογία της UEFA.

2. Οι 5 αποκλεισμένες ομάδες από τον πρώτο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ για τους μη πρωταθλητές.

3. Οι 10 αποκλεισμένες πρωταθλήτριες από τον τρίτο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ για τους πρωταθλητές.

4. Οι τρεις έκτοι των πρωταθλημάτων Αγγλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και οι δύο πέμπτοι των πρωταθλημάτων Γερμανίας και Γαλλίας.

Στους ισχυρούς του Γιουρόπα Λιγκ θα είναι σίγουρα μόνο ο Παναθηναϊκός, πιθανότατα και η ΑΕΚ, αλλά από εκεί και πέρα τόσο ο ΠΑΟΚ όσο και η Λάρισα θα είναι στους ανίσχυρους.

Ο τελικός για την περίοδο 2009-2010 έχει οριστεί για τις 22 Μαΐου στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» της Μαδρίτης, στις 9:45μ.μ. ώρα Ελλάδας.

Για την τριετία 2009-12 τα δικαιώματα για τα παιχνίδια πρώτης και δεύτερης επιλογής κάθε αγωνιστικής έχει εξασφαλίσει ο ΑΝΤ1 ενώ τα υπόλοιπα η συνδρομητική τηλεόραση της NOVA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: