Δευτέρα 11 Μαΐου 2009
Θα μπορούσε να κλείσει η Βουλή χωρίς να διακοπεί η Σύνοδος και να υπάρχει παραγραφή!!!
Την πραγματική διάσταση για την πρόωρη διακοπή της Κοινοβουλευτικής Συνόδου έδωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.
Είναι από τους λίγους, οι οποίοι έχουν επισημάνει ότι θα μπορούσε να κλείσει η Βουλή χωρίς να διακοπεί η Σύνοδος, οπότε δεν θα υπήρχε ζήτημα παραγραφής.
Απόσπασμα από την παρουσία στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 και την τηλεφωνική επικοινωνία στην ενημερωτική εκπομπή Studio Alpha, το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Μαίου αντιστοίχως, σχετικά με την απόφαση του Πρωθυπουργού να διατάξει τη λήξη εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής.
“Η απόφαση του κ.Καραμανλή να διατάξει κατά κυριολεξίαν τη λήξη των εργασιών της Β΄ Συνόδου της Βουλής που εξελέγη το Σεπτέμβριο του 2007, οδηγεί τη χώρα για πρώτη μετά το 1974 σε συνταγματική ανωμαλία.
Ενώ την Παρασκευή το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Βουλής και η διάσκεψη των Προέδρων είχαν οργανώσει τις εργασίες της Βουλής για την επόμενη εβδομάδα, αιφνιδίως ο Πρωθυπουργός, το ίδιο βράδυ, εκθέτοντας τον Πρόεδρο της Βουλής κ.Σιούφα του έδωσε την εντολή να κλείσει τη Βουλή, τερματίζοντας βιαίως τις εργασίες της Β' Συνόδου. Στη συνταγματική αυτή ανωμαλία ενέπλεξαν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού με την υπογραφή του στο σχετικό διάταγμα επέρχεται η λήξη της Συνόδου της Βουλής.
Από το 1975 και έως σήμερα οι Σύνοδοι της Βουλής ξεκινούσαν την πρώτη Δευτέρα εκάστου Οκτωβίου ,όπως το Σύνταγμα στο άρθρο 64 ορίζει ,και ενώ μπορούν να ολοκληρωθούν στα τέλη Φεβρουαρίου – δηλαδή μετά από ένα πεντάμηνο όπως το Σύνταγμα ορίζει - οι εργασίες των Συνόδων τερματίζονται περίπου το τρίτο δεκαήμεραο του Ιουνίου και μετά, όπως όλοι ξέρουν, ξεκινούσαν τα τρία θερινά τμήματα, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Όποτε είχε υπάρξει αλλαγή αυτής της πρακτικής, αυτό είχε γίνει για να προεκταθούν οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβιο ακόμη ( π.χ. όλο το καλοκαίρι του 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλά και μέχρι τον Σεπτέβμριο του 2005 προκειμένου να εξεταστούν κάποιοι λογαριασμοί, σχετιζόμενοι με τα εξεταστικά προγράμματα, στην Ελβετία).
Για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική κοινοβουλευτική πρακτική, Σύνοδος της Βουλής λήγει βιαίως από τις αρχές Μαίου. Σημειωτέον ότι η Ολομέλεια της Βουλής θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2009 !!! Και ως εκ περισσού η υπενθύμιση ,πως η λήξη αυτή της Συνόδου επιφέρει παραγραφή για όσα υπουργικά αδικήματα τελέστηκαν έως τον Σεπτέμβριο του 2007. Ο Πρωθυπουργός σε μια προσπάθειά του να δικαιολογηθεί για τη συγκεκριμένη εκτροπή στην οποία οδηγεί τα συνταγματικά πράγματα του τόπου μας, απαγορεύοντας στη Βουλή να ασκήσει τα καθήκοντά της, επιχείρησε να δημιουργήσει σύγχιση ανάμεσα στη λήξη των εργασιών της Συνόδου της Βουλής και στη διακοπή των εργασιών της για τις ευρωεκλογές.
Είναι δεδομένο πως η Βουλή διακόπτει τις εργασίες για τις ευρωεκλογές, για τις δημοτικές εκλογές, μετά όμως από τη διενέργεια των εκλογών οι εργασίες της Βουλής ξαναρχίζουν. Αντιθέτως, με τη λήξη της Συνόδου με διάταγμα η Ολομέλεια της Βουλής ξαναρχίζει, όπως ήδη ειπώθηκε, κατά το άρθρο 64 του Συντάγματος την πρώτη Δευτέρα του ερχόμενου Οκτώβρη.
Στην παρακμάζουσα χώρα μας, από την Παρασκευή το βράδυ, διακινούνται πληροφορίες για τα αίτια της πρωθυπουργικής εκτροπής. Ο ένας λέειι για το α σκάνδαλο, ο άλλας για το β, ο άλλος λέει ότι θέλει. Οι πολιτικοί και τα κόμματα σε κανέναν δεν μπορούμε να πούμε ναι ή όχι ως προς όλα αυτά τα διακινούμενα σενάρια, αφού η πρωθυπουργική εκτροπή οδήγησε σε ένα παροξυσμό αδιαφάνειας όπου κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι και για ποιο λόγο ακριβώς συμβαίνει.
Η συνταγματική και πολιτική ιστορία δεν θα καταγράψει το κ.Καραμανλή για κάποιο θετικό του έργο. Θα τον καταγράψει όμως, ως τον πρώτο Πρωθυπουργό μετά τη δικτατορία που οδήγησε τον τόπο σε συνταγματική ανωμαλία .”.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου