Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Ο Γιάννης Διακογιάννης θυμάται...

πηγή: gazzetta.gr

diakogiannhs2.jpg
Ο Γιάννης Διακογιάννης παραμονές του τελικού του Κυπέλλου hellas online μίλησε στο gazzetta.gr για τελικούς που έμειναν χαραγμένοι στο μυαλό του. Ένας μεγάλος δάσκαλος της ελληνικής αθλητικής δημοσιογραφίας θυμάται παλιούς τελικούς ενώ παράλληλα καταθέτει και τις δικές του απόψεις για την... μάχη Ολυμπιακού-ΑΕΚ.

Η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση

Η αφήγηση του κ. Διακογιάννη ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω:
«Τον πρώτο τελικό της ιστορίας τον έχει κερδίσει η ΑΕΚ. Από εκεί και πέρα θυμάμαι χαρακτηριστικά τον πρώτο τελικό που είδα πριν φύγω για την Γαλλία. Ήταν το 1952 στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας και το ματς Ολυμπιακός-Πανιώνιος. Ο πρώτος τελικός είχε τελειώσει 2-2 και ο επαναληπτικός 2-0 υπέρ του Ολυμπιακού. Ήταν η μεγάλη ομάδα του Ολυμπιακού με τους Μπέμπη, Δαρίβα, Ρωσίδη, Κοτρίδη και πολλούς άλλους. Από το 1951 έως το 1960 είχε κερδίσει οκτώ τελικούς.

Από το 1941 μέχρι το 1945 δεν είχαμε καθόλου τελικούς λόγω της κατοχής και του εμφυλίου. Ο πρώτος τελικός που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ήταν το 1970 στο Καυταντζόγλειο. Ήταν ο αγώνας Άρης-ΠΑΟΚ 1-0. Ήταν η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, την οποία είχα κάνει εγώ. Από τότε η ΕΡΤ μεταδίδει συνεχώς τελικούς Κυπέλλου»
.

Ποιός τελικός όμως έχει μείνει χαραγμένος για τα καλά στην μνήμη του; «Από τα παιχνίδια που μετέδωσα μου έχει μείνει πιο έντονα το φοβερό ματς του Χατζηπαναγή. Ήταν το 1976 στο γήπεδο της ΑΕΚ. Έγινε ένας πολύ καλός τελικός με οκτώ γκολ. Σ' αυτό το ματς έγινε ένα σόου από τον Χατζηπαναγή. Έκανε σκόνη την άμυνα του Ολυμπιακού. Το ματς έληξε 4-4 και τον τίτλο τον πήρε στα πέναλτι ο Ηρακλής με 6-5.

Ακόμη ένας τελικός που μου έχει μείνει ήταν το 1974 στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ήταν το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, που έληξε 2-2, με τον ΠΑΟΚ να κερδίζει τον τίτλο στα πέναλτι με 5-4. Μάλιστα το τρίτο πέναλτι του ΠΑΟΚ το είχε χτυπήσει ο Άγγελος Αναστασιάδης.

Δύο χρόνια μετά στο γήπεδο της ΑΕΚ ένας πολύ καλός τελικός με οκτώ γκολ. Σόου του Χατζηπαναγή ο Ηρακλής με τον Ολυμπιακός. 4-4 και στα πέναλτι 6-5 ο Χατζηπαναγής. Είχε κάνει σκόνη την άμυνα του Ολυμπιακού. Μιλάμε για ένα ματς με φοβερές εναλλαγές
».

Η πρώτη μεταπολεμική έκπληξη!

Οι... θύμησες όμως δεν σταματούν εκεί: «Το 1979 έγινε η πρώτη μεγάλη μεταπολεμική έκπληξη. Ο Πανιώνιος έχοντας τους Αναστόπουλο και Παθιακάκη στην σύνθεσή του είχε νικήσει με 3-1 την ΑΕΚ. Ήταν η πρώτη μεγάλη έκπληξη του Κυπέλλου. Και είχαμε και συνέχεια. Το 1980 ο Ηρακλής είναι το φαβορί αλλά χάνει με 5-2 από την Καστοριά του Νίκου Σαργκάνη.

Έκπληξη είχαμε και το 1987 στο ΟΑΚΑ, στο ΟΦΗ-Ηρακλής. Η κανονική διάρκεια του αγώνα έληξε 1-1, με τον ΟΦΗ να νικά 3-1 στα πέναλτι, όπου ο Μύρων Σηφάκης, ο πατέρας του Μιχάλη, απέκρουσε τρία πέναλτι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε
το Πανιώνιος-Παναθηναϊκός 1-0 του 1998 στο Καραϊσκάκη. Το 2007 ήταν η τελευταία έκπληξη με την Λάρισα να νικά τον Παναθηναϊκό με 2-1.

Επίσης πρέπει ν' αναφέρουμε τις τρεις συμμετοχές της μεγάλης Δόξα Δράμας στην δεκαετία του 1950. Πήγε τρεις φορές στον τελικό και έχασε και τις τρεις από τον Ολυμπιακό. Ήταν το '54, το '58 και το '59. Ήταν η μεγάλη ομάδα με τους Γεωργιάδη, Λουκανίδη, Ιωάννου και άλλους. Συνοψίζοντας αυτά που έχουν μείνει είναι τo φοβερό ματς του Χατζηπαναγή και οι εκπλήξεις των Πανιωνίου και Καστοριάς
».

Ο θεσμός των εκπλήξεων

Τι άποψη έχει όμως ο κ. Διακογιάννης για το Κύπελλο; «Το Κύπελλο είναι η διοργάνωση των εκπλήξεων. Στην Ελλάδα έχουν γίνει εκπλήξεις. Στο εξωτερικό γίνονται πιο εύκολα, γιατί εκεί η διαιτησία δεν βοηθάει τους μεγάλους.

Προσωπικά δεν με συγκινεί ιδιαίτερα ο θεσμός. Στο Κύπελλο μπορεί να βρεθείς σε μία κακή μέρα και να χάσεις ένα ματς ή να γίνει ένα πέναλτι και να βρεθείς εκτός της συνέχειας. Θυμάμαι τ
ότε που κέρδισε ο Παναθηναϊκός την ΑΕΚ. Ήταν το 1995 με το πέναλτι του Βαζέχα στο τέλος. Μάλιστα στο τέλος υπήρξε τσακωμός ανάμεσα στους παίκτες. Εμένα μου αρέσει καλύτερα το πρωτάθλημα. Μ' αρέσει το πρωτάθλημα, γιατί πρέπει να είσαι σε τοπ φόρμα».

Όλα ανοιχτά για τον τελικό!

Και φτάσαμε στον φετινό τελικό: «Είναι η πέμπτη φορά που Ολυμπιακός και ΑΕΚ παίζουν μεταξύ τους σε τελικό (σ.σ. είναι ο έκτος τελικός, όμως το 1966 οι δύο αντίπαλοι δεν αγωνίστηκαν ποτέ με τον Ολυμπιακό να μην κατεβαίνει στον αγώνα, οπότε δεν λογίζεται ως κανονικό παιχνίδι). Θα είναι ένα ανοιχτό ματς. Φυσικά δεν μπορούν να γίνουν προγνωστικά.

Πιο καλή ομάδα φαίνεται ο Ολυμπιακός. Ένας τελικός όμως είναι ένας τελικός. Στα χαρτιά μπορείς να πεις ότι ο Ολυμπιακός είναι πιο ποιοτικός αλλά η άμυνά του δεν είναι τόσο καλή. Μην ξεχνάμε πως απέναντι στον Ολυμπιακό θα υπάρχει ο Μπάγεβιτς. Ένας Μπάγεβιτς που οδήγησε το 2001 τον ΠΑΟΚ σε νίκη επί του Ολυμπιακού με 4-2
».

Δεν υπάρχουν σχόλια: