Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα

Ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Ελλάδος, άγνωστο για τους πιο πολλούς, είναι το τοπίο που φαίνεται στο βίντεο.





Το εκπληκτικό αυτό μέρος βρίσκεται στον νομό Πρέβεζας και είναι η Λίμνη του Ζηρού.
Δεν αναφέρεται ιδιαίτερα σε τουριστικούς οδηγούς και αν δεν στο προτείνουν είναι απίθανο να πας μόνος σου.
Ευχαριστούμε τον φίλο μας τον Βασίλη που μας το πρότεινε.

Για να πάει κάποιος εκεί πρέπει στο δρόμο Ιωαννίνων - Άρτας, περίπου 5χλμ. πριν την Φιλιππιάδα, να στρίψει δεξιά.
Υπάρχει ταμπέλα.
Λειτούργει καφέ-εστιατόριο από όπου είναι τραβηγμένο το βίντεο. Καλές τιμές (2 ευρώ ο καφές) αλλά η μουσική αταίριαστη με την φανταστική θέα...
Οι διαστάσεις της λίμνης είναι περίπου 900μ Χ 600μ. Το μέγιστο βάθος της λίμνης βρέθηκε 70 μέτρα ενώ στη βόρεια όχθη το άμεσο βάθος στα βράχια είναι 9 μέτρα.
Οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι η λίμνη αποτελούσε λιμναίο σπήλαιο, αλλά η οροφή κατέρρευσε προ 10.000 ετών περίπου. Ο υδροφόρος ορίζων της λίμνης είναι ο ίδιος με αυτόν του ποταμού Λούρου, συνεπώς τα δύο υδάτινα συστήματα επικοινωνούν.
Στις όχθες αυτής της όμορφης λίμνης, είχε χτιστεί από Αυστριακούς αρχιτέκτονες το 1950-1955 η ‘’Παιδόπολη του Ζηρού’’ (‘’Ζηρόπολη’’), με αντικείμενο την περίθαλψη των ορφανών παιδιών του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου Πολέμου, με πρωτοβουλία της τότε Βασίλισσας Φρειδερίκης. Από το 1955 μέχρι το 1975 η Ζηρόπολη αποτέλεσε ένα σημαντικό εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και οικονομικό πυρήνα της περιοχής.
Τα κτίσματα υπάρχουν ακόμα αν και το 1965 μετά από ισχυρό σεισμό, πολλά λιθόκτιστα κτίρια υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές.
Το 1992 οι εγκαταστάσεις της ‘’Ζηρόπολης’’ χρησιμοποιήθηκαν για την στέγαση 2000 Αλβανών οικονομικών προσφύγων.
Το 1994-1995 η λίμνη ‘’Ζηρού’’ χρησιμοποιήθηκε παράνομα για αγώνες σκι, με ταχύπλοα σκάφη, από τον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων.
Το 1999 η λίμνη Ζηρού εντάχθηκε στο πρόγραμμα Natura 2000 από τη Νομαρχία Πρέβεζας και εξασφαλίσθηκαν κονδύλια ύψους 700.000.000 δρχ για την αξιοποίησή της.
Από το 2000 υπάρχουν έντονες διαμάχες μεταξύ του Δήμου Φιλιππιάδας, της Νομαρχίας Πρέβεζας και άλλων φορέων σχετικά με το ποιος θα έχει την ευθύνη των έργων στη λίμνη και φυσικά την εκμετάλευση της...

Αθάνατη Ελλάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: