Από τα Πρακτικά της Βουλής Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009
Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη προς τον Υπουργό Πολιτισμού, σχετικά με την κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ κ.λπ..
«Η μεγάλη και ιστορική ομάδα του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ απέκτησε –και ορθώς- ένα εξαιρετικό γήπεδο, όπου οι χιλιάδες φίλαθλοί του μπορούν να τον βλέπουν.
Το ίδιο θα μπορούσε να είχε ήδη γίνει και για την επίσης μεγάλη ομάδα του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ, η οποία τόσες φορές έχει τιμήσει τα ελληνικά χρώματα στην Ευρώπη αλλά δυστυχώς η ακατανόητη αντίδραση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καθυστερεί την κατασκευή του σύγχρονου γηπέδου του.
Η ΑΕΚ είναι η μεγάλη προσφυγική ομάδα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης με τη γνωστή προσφορά στον ελληνικό αθλητισμό, η οποία εδώ και χρόνια δεν έχει γήπεδο.
Κατόπιν τούτου, ερωτάσθε:
Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρετε άμεσα, ώστε να αποκτήσει και η ΑΕΚ ένα σύγχρονο και μεγάλο γήπεδο;»
Στην επίκαιρη αυτή ερώτηση του κ. Αϊβαλιώτη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος επί των θεμάτων Αθλητισμού, ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχάς, κύριε συνάδελφε, επιτρέψτε μου να κάνω μία γενική παρατήρηση και να σας πω σαν άνθρωπος του αθλητισμού -το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε- ότι μακάρι όλες οι ομάδες να έχουν ένα δικό τους σπίτι με σύγχρονες προδιαγραφές, τηρώντας και πληρώντας όλες τις προϋποθέσεις, ώστε και η βία να μειώνεται, γιατί σ’ ένα παλάτι οπωσδήποτε το βλέπεις και λίγο διαφορετικά, και η οικογένεια να μπορεί να επανέλθει στο γήπεδο. Επομένως, θέμα διάθεσης και βούλησης από την πολιτεία υπάρχει και θα υπάρχει, από την οιαδήποτε πολιτεία.
Τώρα, τι κάνει η πολιτεία, τι υποχρέωση έχει η πολιτεία για να βοηθήσει τα Σωματεία. Η πολιτεία βρίσκει χώρους από αυτούς που έχει. Εάν τυχόν οι ομάδες πράγματι μπορούν να κάνουν ένα γήπεδο σ’ ένα χώρο της πολιτείας, παραχωρεί για συγκεκριμένα χρόνια, τα οποία ανανεώνονται, τη χρήση του χώρου και δίδει την δυνατότητα, βγάζει τις μελέτες τις περιβαλλοντικές η πολεοδομία, οτιδήποτε χρειάζεται και παραδίδει, λοιπόν, στην ομάδα τη δυνατότητα να κάνει ένα γήπεδο στο χώρο τον οποίο θέλει. Αυτό έγινε με τον ΗΡΑΚΛΗ, ο οποίος παρέλαβε πλήρως με υπογραφή και τα πολεοδομικά και τα περιβαλλοντικά. Είναι τελειωμένη η πολιτεία. Αρκεί και μόνο να βρει έναν ανάδοχο για να μπορέσει να κάνει το γήπεδό του. Το ίδιο ακριβώς έγινε με τη ΛΑΡΙΣΑ που παραχωρήσαμε ένα χώρο για σαράντα εννιά χρόνια, ώστε να μπορέσει να κάνει η ΛΑΡΙΣΑ το γήπεδό της, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί και στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, είναι μέσα στο φάκελο των Μεσογειακών Αγώνων.
Εδώ, στην συγκεκριμένη περίπτωση που μου κάνετε μία ερώτηση, δεν υπάρχει πρώτα απ’ όλα αίτημα της ΑΕΚ. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όλα αυτά τα τελευταία χρόνια της ΠΑΕ που ήθελε να κάνει ένα γήπεδο στο ΟΔΔΥ, ο «Ερασιτέχνης» που ήθελε να κάνει στη Φιλαδέλφεια, επομένως θα πρέπει να ξέρουμε ποιος φορέας θα ζητήσει, τι θα ζητήσει, για να μπορέσουμε πλέον συγκεκριμένα να μπούμε στο πώς μπορούμε να βοηθήσουμε αυτό το Σωματείο. Και ας μην ξεχνούμε ότι ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ που λέτε τώρα ότι έχει ένα παλάτι, δεν είχε τίποτα, ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ είχε ένα γήπεδο δεκαπέντε χιλιάδων θέσεων, ο ΑΡΗΣ, ο ΠΑΟΚ, είχαν μικρότερα γήπεδα και το μεγαλύτερο γήπεδο το οποίο υπήρχε στην Ελλάδα σε Σωματείο, το είχε αυτό το ιστορικό Σωματείο της ΑΕΚ, το οποίο άνευ λόγου γκρέμισε το γήπεδο και δυσκόλεψε απ’ όλες τις απόψεις τις περαιτέρω ενέργειες για να μπορούσε αυτό που σκεπτόταν να το επιτύχει και δεν μπόρεσε να το επιτύχει. Στην δευτερολογία μου θα απαντήσω τα υπόλοιπα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο επερωτών Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Στο Λεκανοπέδιο υπάρχουν οι μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας. Καμαρώνουμε όλοι το Στάδιο Καραϊσκάκη. Έχω ευαισθησία για τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, ο πατέρας μου γεννήθηκε στον Πειραιά και η σύζυγός μου έχει επώνυμο Γιούτσου, κύριε Πρόεδρε, εμβληματικό επώνυμο για όλους…
Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ όμως -εγώ ζούσα χρόνια στο εξωτερικό- μας έκανε υπερήφανους κάθε φορά που εμφανιζόταν στην Ευρώπη. Θυμάμαι ότι άγγιξε τον τελικό την περίοδο του 1996, όταν στην τετράδα νίκησε τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ με 1-0. Δυστυχώς, δεν είχαμε την ανάλογη συνέχεια να τον καμαρώναμε στον τελικό. Για άλλη μια φορά ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ το 1971 στο Γουέμπλεϊ μας τίμησε. Για όλους εμάς που κάναμε στο εξωτερικό ήταν πηγή χαράς. Λυπάμαι που ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ταλαιπωρεί την ιστορική αυτή ομάδα και δεν την αφήνει επιτέλους να αποκτήσει ένα γήπεδο. Φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο άτυπος Πρωθυπουργός της Ελλάδος.
Τώρα, η ΑΕΚ είναι η προσφυγομάνα, είναι η προσφυγομάνα των Κωνσταντινουπολιτών, των Μικρασιατών, των Θρακιωτών, όλων αυτών που αγαπάνε, τέλος πάντων, τη μεγάλη αυτή ομάδα, όπως και τις υπόλοιπες ομάδες τις προσφυγικές. Να θυμίσω τον ΠΑΝΙΩΝΙΟ, τη μεγάλη ομάδα της Σμύρνης, τον ΑΠΟΛΛΩΝΑ Σμύρνης και όχι ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΑΘΗΝΩΝ, είναι ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ Σμύρνης, είναι το παλαιότερο Σωματείο της Μικράς Ασίας, έτσι δεν είναι, κύριε Πρόεδρε; Να θυμίσω και την ομάδα της γειτονιάς σας, τον ΙΩΝΙΚΟ, στη Νίκαια. Στις προσφυγικές ομάδες, λοιπόν, έχουμε όλοι ευαισθησία. Η ΑΕΚ, λοιπόν, δεν έχει γήπεδο και εκεί που υπήρχε η έδρα της, στη Φιλαδέλφεια, υπάρχουν τσουκνίδες και ένα σωρό πέτρες, γι’ αυτήν την ιστορική ομάδα, την προσφυγομάνα την ΑΕΚ.
Έχει δίκιο ο Υπουργός σ’ αυτά που είπε. Έχω μπροστά μου ρεπορτάζ σε εφημερίδα από το 2003. Ακούστε τι γράφει το ρεπορτάζ στις 17/10/2003, πριν έξι χρόνια: «Το πρώτο βήμα για το ξεμπλοκάρισμα της υπόθεσης ‘νέο γήπεδο ΑΕΚ’ έγινε σήμερα», 2003, έξι χρόνια πίσω. «Η Βουλή υπερψήφισε το Ολυμπιακό νομοσχέδιο, όπου περιλαμβάνεται και μια τροπολογία που φιλοδοξεί να ρυθμίσει οριστικά το ζήτημα», 2003, έξι χρόνια πριν. Τότε ήταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κυβέρνηση, δεν έγινε τίποτα επί των ημερών του. Ούτε και επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας έγινε.
Να θυμίσουμε και κάτι άλλο και στο Κ.Κ.Ε., διότι εδώ έχω μπροστά μου το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ του Κ.Κ.Ε. που συνήθως γίνεται ο τιμητής των πάντων: «Νέο γήπεδο, δώρο στο κεφάλαιο». Ορίστε πώς αντιμετωπίζει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ το γήπεδο της ΑΕΚ, 28 Μάη 2004. Θα το καταθέσω στα Πρακτικά. Αυτό, για να ξέρουν και οι ΑΕΚτζήδες αν κάποιες άλλες ομάδες θέλουν ή δεν θέλουν να αποκτήσει γήπεδο η ΑΕΚ.
Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω: Μπορείτε να πάρετε μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία εσείς ως πολιτεία; Αφήστε την ΑΕΚ. Εσείς ως πολιτεία να τους μαζέψετε, να μπορέσει εν πάση περιπτώσει να γεφυρωθούν οι διαφορές, να γίνουν οι μελέτες για να ετοιμαστεί μέσα σε δώδεκα μήνες; Αυτό λένε οι μελέτες για το γήπεδο της ΑΕΚ, ότι μπορεί να είναι έτοιμο σε ένα χρόνο. Μπορεί να ετοιμαστεί αυτό το γήπεδο, να αρχίσει να παίζει επιτέλους αυτή η ομάδα με το ιστορικό σύμβολο, τον αετό του Βυζαντίου, να αρχίσει να παίζει μπάλα στο δικό της σπίτι;
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ και εγώ.
Δευτερολογεί ο κύριος Υφυπουργός.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Κύριε συνάδελφε, μιλάτε για τη Φιλαδέλφεια; Εκεί που υπήρχε το γήπεδο;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Να πάρετε μια πρωτοβουλία!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Ένα λεπτό. Μου κάνετε μια ερώτηση, για να ξέρω τι να απαντήσω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Για την πρωτοβουλία σας μιλάω.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Ναι, λοιπόν, ακούστε να δείτε, γιατί σήμερα γράφει η εφημερίδα ότι η ΠΑΕ συζητούν με τον «Ερασιτέχνη» για να βρουν κοινή γραμμή. Ευχής έργον είναι αυτό, γιατί και ο «Ερασιτέχνης» για να κάνει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, τι να το κάνει; Πρέπει να παίζει η ΠΑΕ. Άρα, λοιπόν, μέχρι τώρα δεν υπήρχε αυτή η αντίληψη και έχει κάνει η Κυβέρνηση επανειλημμένως συζητήσεις και το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και το Υπουργείο Οικονομικών, έχω παρευρεθεί, για να γίνει…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχετε άποψη εσείς;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Εγώ; Το τι έχει γίνει μέχρι τώρα;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, πού πρέπει να γίνει;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Ναι, εγώ θα σας πω δυο πράγματα για να το καταλάβετε. Ένα τυχόν υπήρχε ένα γήπεδο πάνω από είκοσι πέντε χιλιάδες θέσεις, το 2000, επειδή αναφέρατε…
Το 2002, λοιπόν, ήρθε ένας νόμος στη Βουλή, ο 3044/2002. Με το άρθρο 19 τροποποιήθηκε το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο της Νέας Φιλαδέλφειας. Στο χώρο του σταδίου της ΑΕΚ καθορίστηκαν μεγέθη δόμησης και χρήσης γης για την ανέγερση νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη θέση του παλιού. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, όμως, για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που εκδόθηκε σε εκτέλεση του παραπάνω νόμου προσβλήθηκε στο Συμβούλιο Επικρατείας. Δηλαδή δεν είχε περιβαλλοντικά, έγινε μία ΚΥΑ, προσβλήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και, ενώ ήταν σε εκκρεμοδικία στο Ε’ τμήμα, έγινε προσπάθεια να νομιμοποιηθεί -εντός παρενθέσεως- η ΚΥΑ με το ν. 3207/2003.
Όμως το 2005 το 5ο Τμήμα του Σ.τ.Ε. με την απόφαση 1767 παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Σ.τ.Ε. με αιτιολογία την αντισυνταγματικότητα του νόμου 3207/2003. Η απόφαση της Ολομέλειας εκδόθηκε το 2008 και ήταν η 1847. Μεταξύ άλλων έκρινε το νόμο αντισυνταγματικό και ακύρωσε τους περιβαλλοντικούς όρους. Επομένως, σήμερα δεν ισχύει ο νόμος 3207 που διαβάσατε σωστά, πριν από έξι χρόνια στην εφημερίδα ότι έγινε το πρώτο βήμα και το άρθρο 11 με συνέπεια να μην υπάρχει πολεοδομικό καθεστώς για το νέο γήπεδο. Τα ξέρουμε αυτά, γιατί έχουμε ασχοληθεί.
Εγώ πιστεύω, ότι θα πρέπει να γίνει ένα γήπεδο το οποίο να είναι κοντά στην περιφέρεια της ΑΕΚ, κοντά στο λαό της. Αυτό είναι το βασικό. Δεν ξέρω αν θα αρχίσουν από την αρχή. Πρέπει όλοι οι φορείς να απευθυνθούν αρμοδίως αρχίζοντας από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού της Αθήνας και μετά να φέρουν μελέτες για να δούμε τι μπορεί να εγκριθεί στο χώρο που υπάρχει και αν τυχόν αυτά που μπορούν να εγκριθούν είναι ικανά να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της ΑΕΚ και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ.
Επομένως, για όλα αυτά πρέπει να ενδιαφερθούν οι ίδιοι και από εκεί και πέρα να συζητήσουμε για να δούμε πού μπορούμε να βρούμε και οικόπεδο που να είναι κοντά στη Φιλαδέλφεια. Και βέβαια ξεχάσατε και τον ΠΑΟΚ που είναι προσφυγικό σωματείο και τον ΑΡΗ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να δούμε αν υπάρχει δυνατότητα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Αν τυχόν μας κάνουν αίτημα θα ψάξουμε να δούμε αν υπάρχει δυνατότητα. Αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα με όλη μας την ψυχή θα το κάνουμε, αν υπάρχει το οικόπεδο. Ο συνάδελφος έφερε το θέμα, αλλά επίσημα η ΑΕΚ δεν έχει ζητήσει κάτι μέχρι τώρα. Αν το ζητήσει θα βάλουμε τις υπηρεσίες να δουν τι οικόπεδα υπάρχουν για να προχωρήσουμε.
1 σχόλιο:
Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΗΡΑΚΛΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟ ΕΝΩ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΕΧΟΥΝΕ
Δημοσίευση σχολίου