Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

«Λουκέτο» στο εργοστάσιο της Siemens στη Θεσσαλονίκη

Ελεύθερος Τύπος - Τρίτη, 09.12.08

Τέλος εποχής για το εργοστάσιο της Siemens στη Θεσσαλονίκη σήμανε η συμφωνία των εργαζομένων με τη διοίκηση της εταιρείας, αναφορικά με το σχέδιο απολύσεων και αποζημιώσεών τους.

Όπως ανακοινώθηκε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης από τη Siemens Enterprise Communications A.E. (SEN), «βασικό πυρήνα του συμφωνημένου σχεδίου απολύσεων αποτελούν τα οικονομικά μέτρα για τη στήριξη των υπό απόλυση εργαζομένων, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία προς κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες εργαζομένων».
Η συμφωνία προβλέπει ότι οι απολύσεις των συνολικά 240 εργαζομένων θα πραγματοποιηθούν σταδιακά και θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 30 Απριλίου του 2009.

«Με πικρία συμφωνήσαμε στο σχέδιο και είναι βέβαιο ότι όλοι μας, ακόμα και εκείνοι που πρόκειται να βγουν στη σύνταξη, θα χαρίζαμε όλες τις αποζημιώσεις, αρκεί να μην χάναμε τις δουλειές μας» δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, Μπάμπης Καλαϊτζίδης.

Σύμφωνα με τον κ.Καλαϊτζίδη «ακόμα και σήμερα, αν η εταιρεία αποφάσιζε να πουλήσει το εργοστάσιο, υπήρχε υποψήφιος αγοραστής, μία εταιρεία με την οποία υπήρχε ήδη συνεργασία εδώ και χρόνια»

Σύμφωνα με το συμφωνηθέν σχέδιο, οι εργαζόμενοι θα λάβουν υπό τη μορφή αποζημιώσεων και άλλων παροχών τα εξής:

- Οι υπάλληλοι της εταιρείας θα λάβουν το διπλάσιο των νομίμων αποζημιώσεών τους, με κατώτερο ποσό τις 12.000 ευρώ.

- Οι εργατοτεχνίτες θα λάβουν το 150 % των υπαλληλικών αποζημιώσεων με κατώτερο ποσό τις 12.000

- Όλοι οι εργαζόμενοι θα λάβουν επιπλέον υπό μορφή αποζημίωσης έξι καθαρούς μηνιαίους μισθούς.

- Για κάθε ανήλικο τέκνο ή τέκνο μέχρι 24 ετών που σπουδάζει, κάθε εργαζόμενος θα λάβει επιπλέον 2.500 ευρώ.

- Σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (όπως μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες που και τα δύο μέλη εργάζονται στην εταιρία, εργαζόμενοι με σοβαρές ασθένειες κλπ) θα καταβληθούν επιπλέον έξι μηνιαίοι μισθοί σε κάθε εργαζόμενο.

- Για όσους εργαζομένους βρίσκονται έξι έτη πριν τη θεμελίωση σύνταξης γήρατος (πλήρους ή μειωμένης) θα καταβληθούν το σύνολο των ενσήμων που υπολείπονταν μέχρι τη θεμελίωση του δικαιώματός τους και κατ' ανώτατο τα τέσσερα έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: