Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Δύο blogers έγραψαν...

Τα παρακάτω post δημοσιεύτηκαν στο angelofdark.wordpress.com και στο naftilos.blogspot.com

Δεκέμβριος 03, 2008

Μόνοι, χωρίς ΚΑΝΕΝΑΝ δίπλα τους, υπόγραψαν πριν λίγο το χαρτί της απόλυσης. Ενας-ένας και όλοι μαζί. Αντρες, γυναίκες, ζευγάρια. Βγήκαν στο δρόμο της ανεργίας. Χριστουγεννιάτικα. Μόνοι. Χωρίς ΚΑΝΕΝΑΝ δίπλα τους. Χωρίς τους εργατοπατέρες των συνδικάτων. Χωρίς τα κόμματα και τους βουλευτές τους. Χωρίς τους πολιτικούς-Κλόουν της αστείας πόλης μας. Χωρίς τους δημοσιογράφους και τις κάμερες.
Πριν λίγα λεπτά υπόγραψε και ο τελευταίος.Τώρα η SIEMENS είναι ελεύθερη να κλείσει.Και μαζί της να κλείσουν και τα σκάνδαλά της.

Αν θα το ακούσετε απόψε στις ειδήσεις;
Αν θα γράψει κάποιος αύριο κάτι;
Θα αστειεύεστε βέβαια.
Σας λέω: Δεν ήταν ΚΑΝΕΙΣ εκεί!

Με πήραν τηλέφωνο: "Μήπως εσύ μπορείς να γράψεις κάτι;"

Μπορώ;
Εχει νόημα; Θα το διαβάσει κανείς; Θα το σχολιάσει κανείς;Δέκα μήνες άνεργος κι εγώ... Ποιός ενδιαφέρθηκε;Ναι, θα αστειεύεστε βέβαια (θα αστειεύομαι βέβαια)...
Σας το λέω και πάλι: Οι εργαζόμενοι της SIEMENS υπόγραψαν τις απολύσεις τους.
Και δεν ήταν κανείς μας εκεί!

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Δεκέμβριος 4, 2008

Στο δρόμο οριστικά μετά από δύομισυ μηνών απεργίας οι εργαζόμενοι της Siemens. Tόσο άντεξαν. Μόνοι τους, αβοήθητοι…Προσπαθώ να μην φρικάρω. Προσπαθώ αλλά δεν γίνεται. Γιατί ήταν μια κατάσταση που έζησα από πολύ κοντά και πήρα μαθήματα ζωής από μια χούφτα ανθρώπους που πάλεψαν μόνοι τους για να μη κλείσει το εργοστάσιο. Στην κυριολεξία μόνοι τους. Ανθρωποι που κοιμήθηκαν σε αυτοκίνητα για δυομισυ μήνες, όργωσαν αθήνα και Θεσσαλονίκη προσπαθώντας να φωνάξουν με όση δύναμη τους είχε απομείνει πιά ότι η Siemens δεν πρέπει να κλείσει. Πρώτη φορά είδα να να κλαίνε γιατί έχασαν τη δουλειά τους στελέχη, διευθυντές και απλοί εργάτες. Για όλους αυτούς που αγωνίστηκαν τόσο καιρό φωνάζοντας “Σήμερα Εμείς Αύριο Εσείς” το παιχνίδι τώρα αρχίζει. Κι ας τολμήσει κάποιος από τους βολεμένους κηφήνες να τους μιλήσει περί αγοράς και καπιταλισμού. Και τέτοιοι κηφήνες υπάρχουν πολλοί και δυστυχώς δεν ανήκουν στην πολιτική σκηνή και είναι ακριβώς αυτοί που χτυπιούνται κάτω με ένα προτόγνωρο φαρισαισμό για πιασιάρικες “κινήσεις”.

Δεκέμβριος 6, 2008

Ο κ. Πάνος Ξυνής νέος διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ελλάδας από 1η Ιανουαρίου 2009. Ο πρώην πρόεδρος της Shell παραιτήθηκε μετά από 25 χρόνια θητείας ενώ η Shell ανακοινώνει ότι η παραίτηση του κ Ξυνή δεν σχετίζεται με την επιβολή προστίμου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού που ήταν 19εκ. ευρώ. Μέχρι εδώ όλα καλά. Αρκετές φορές το επιθετικό μάνατζμεντ οδηγεί και σε επιβολή προστίμων. Ομως μου λείπουν αρκετά κομμάτια ακόμη από το παζλ και το πιό σημαντικό από όλα είναι το κίνητρο. Αν και η Siemens προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω της τα φαντάσματα των χρηματισμών με αλλαγές μάνατζερ κάτι δεν ταιριάζει στην όλη εικόνα. Και αυτό που δεν ταιριάζει είναι σίγουρα η τύχη του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη που μετά τις ομαδικές απολύσεις των εργαζομένων είναι στον “αέρα”. Από την άλλη μεριά η Gores Group, που κατέχει αυτή τη στιγμή το 51% της siemens και έχει το δικαίωμα χρήσης του εμπορικού σήματος, σαφώς και έχει κάποια σχέδια. Υποθετικά θα μπορούσε να αλλάξει τη γραμμή παραγωγής προς άλλη κατεύθυνση (στο portfolio της έχει και εταιρία ιατρικών μηχανημάτων) ή να αδειάσει πλήρως το εργοστάσιο και να το χρησιμοποιήσει καθαρά ως αποθηκευτικό χώρο και υπηρεσίες logistics. Φτάνοντας στο πιό ακραίο σενάριο θα μπορούσε να χτίσει και άλλα κτίρια σε όλο το χώρο που της ανήκει με τελείως διαφορετικό προσανατολισμό.
Ουσιαστικά όμως, αυτό που μετράει πιό πολύ τη δεδομένη στιγμή είναι ότι οι 250 περίπου εργαζόμενοι της Siemens Θεσσαλονίκης βρέθηκαν στο δρόμο με μαζικές απολύσεις. 250 εργαζόμενοι, που εξειδικεύτηκαν από τη μαμά εταιρία σε ένα αντικείμενο που δεν υπάρχει αντίστοιχό του σε όλη την επικράτεια, θα πάρουν το μακρύ και δύσκολο δρόμο της ανεργίας, προσπαθώντας να “επανενταχθούν” σε μία αγορά που τρώει τα σωθικά της τα ίδια. Και όλα αυτά μετά από αρκετούς μήνες εμπαιγμών, αδιαφορίας και μυθευμάτων, με μια κυβέρνηση ανίκανη να επέμβει μπλεγμένη σε ένα κυκεώνα σκανδάλων, χρηματισμών και διαφθοράς. Και μετά ήρθαν τα media. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ενώ όλο το καλοκαίρι όργωσαν και καλλιέργησαν τη κοινή γνώμη για τους σκανδαλώδεις ελιγμούς της γερμανικής εταιρίας, φροντίζοντας παράλληλα ώστε να διατηρήσουν το brand ανέπαφο, τη στιγμή ακριβώς που έπρεπε, όταν δηλαδή ανακοινώθηκε η απόφαση της Siemens να κλείσει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, δεν έκαναν τίποτα. Κανένα πρωτοσέλιδο, κανένα ρεπορταζ παρά μόνο μερικά αποσπασματικά “ψιλά” γράμματα και μάλιστα στις οικονομικές σελίδες. Και αυτό ήταν μια σύμπτωση και μια συγκυρία λόγω του Βατοπεδίου. Μόνο που όσο τα media σιωπούσαν χαρακτηριστικά, τα σποτάκια της Siemens “οι απαιτήσεις σας μας εμπνέουν” παιζόταν από το πρωί ως το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: