Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Οριστικό λουκέτο στο εργοστάσιο της Siemens στη Θεσσαλονίκη

Η Καθημερινή - 6 Δεκ. 2008

Λουκέτο μπαίνει στο εργοστάσιο της Siemens στη Θεσσαλονίκη μετά και τη συμφωνία εργαζομένων – διοίκησης για την καταβολή αποζημιώσεων σε μερίδα εργαζομένων. Η εταιρεία θα καταβάλει αποζημιώσεις συνολικού ύψους περίπου 12,2 εκατ. ευρώ σε 170–180 απολυόμενους από ένα σύνολο 240 εργαζομένων. Οι υπόλοιποι 60 θα συνεχίσουν να εργάζονται στην εταιρεία μέχρι τον Απρίλιο του 2009.

Οι εργαζόμενοι υπέστειλαν τη σημαία των κινητοποιήσεων, μετά την αδιαφορία της Πολιτείας, αλλά και των τελευταίων εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία. «Προτιμήθηκε το… κάλλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρι», σχολίαζε στέλεχος της Siemens. To πακέτο περιλαμβάνει υπαλληλικές αποζημιώσεις προσαυξημένες κατά 50% στους εργατοϋπαλλήλους και κατά 100% στους διοικητικούς υπαλλήλους. Επίσης, κάθε εργαζόμενος στην εταιρεία θα λάβει 6 επιπλέον καθαρούς μισθούς και θ’ αποζημιωθεί με 2.500 ευρώ ανά τέκνο ηλικίας έως 18 ετών και έως 24 ετών εφόσον σπουδάζει.

Αδιαφορία Πολιτείας

Η σχετική συμφωνία δεν είχε υπογραφεί μέχρι χθες το πρωί – εκτιμάται ότι θα συνέβαινε είτε χθες είτε την ερχόμενη Δευτέρα. Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της Siemens κ. Μπ. Καλαϊτζίδης, σε επικοινωνία του με την «Κ», έκανε λόγο για αδιαφορία της Πολιτείας και των πολιτικών, πλην του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης που στάθηκε δίπλα στους εργαζόμενους. Επίσης στράφηκε κατά του υπουργείου Βιομηχανίας, το οποίο ενώ πρότεινε παράσταση στα κεντρικά γραφεία της Siemens στο Μόναχο, τελικά επί 15 ημέρες άφησε αναπάντητη τη σχετική επιστολή του σωματείου για την προετοιμασία της συνάντησης.

«Ντρέπομαι ως Ελληνας πολίτης, επειδή Πολιτεία και πολιτικοί παράγοντες επί τρεις μήνες μάς άφησαν απροστάτευτους στις ορέξεις της Siemens», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ακόμη πρόσθεσε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με στόχο οι καταβλητέες αποζημιώσεις της Siemens να μη φορολογηθούν.

Τα νέα σενάρια

Παράγοντες της αγοράς εικάζουν ότι μπορεί να υπάρξει στρατηγικό ενδιαφέρον για το εργοστάσιο μετά τη σημαντική μείωση του εργατικού δυναμικού, αλλά αυτό μένει ν’ αποδειχτεί. Η εικασία αυτή προέρχεται από το γεγονός ότι για περίπου 6 μήνες θα συνεχίσουν την εργασία τους οι 60 εργαζόμενοι του εργοστασίου. Παράλληλα, όπως ανέφεραν εργαζόμενοι, το ενδιαφέρον της τοπικής ΕΛΒΙΤΥΛ παραμένει.

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως η Siemens κλείνει το εργοστάσιο σε «δύο δόσεις» προκειμένου να μην υπάρξουν ισχυρές αντιδράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: