Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

SIEMENS - Άρχισε η μάχη των αποζημιώσεων

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - 3.12.2008
Του Φίλιππου Δεργιαδέ

Την ύστατη μάχη των αποζημιώσεων δίνουν από χθες οι εργαζόμενοι της Siemens. Η πολυεθνική εταιρεία, που όλους τους προηγούμενους μήνες πεισματικά αρνήθηκε να διαπραγματευτεί την επαναλειτουργία του εργοστασίου, έχει να επιλέξει είτε την αποδοχή των προτάσεων των εργαζομένων είτε τη σταδιακή απόλυση του προσωπικού του εργοστασίου βάσει του ορίου απολύσεων του 2% που ισχύει για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι εργαζόμενοι στην προχθεσινή γενική συνέλευση του σωματείου τους αποφάσισαν να καταθέσουν σειρά προτάσεων που αφορούν προσαυξημένες αποζημιώσεις για όλες τις ειδικότητες και μια πρόσθετη οικονομική ενίσχυση για τη διασφάλισή τους για τους επόμενους μήνες που θα αναζητούν δουλειά. “Το εργοστάσιο ήταν κερδοφόρο και σε μια νύχτα απροειδοποίητα η εταιρεία αποφάσισε να μας οδηγήσει στην ανεργία. Τώρα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της”, τονίζουν οι εργαζόμενοι και προειδοποιούν ότι δεν θα πέσουν αμαχητί.

Αν η εταιρεία δεν δεχτεί τις προτάσεις τους, οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την κινητοποίησή τους και θα επιδιώξουν να μπλοκάρουν τα σχέδια της πολυεθνικής και των μετόχων της αμερικανικής εταιρείας "Gores", η οποία απέκτησε το 51% της εταιρείας που ελέγχει το εργοστάσιο.

Από τις 19 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι έχουν κηρύξει απεργία διαρκείας και όλο αυτό το διάστημα περιφρουρούν το εργοστάσιο, εμποδίζοντας την εταιρεία να μεταφέρει υλικά και προϊόντα. “Το λογιστήριο δεν λειτουργεί. Με τι παραστατικά θα παραλάβουν τα υλικά;”, σημείωναν. Τώρα το λογιστήριο αναμένεται να ξαναλειτουργήσει, όχι για να εκδώσει τιμολόγια και δελτία αποστολής, αλλά εκκαθαριστικά απολύσεων.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν συγκεκριμένες προτάσεις για την επαναλειτουργία της μονάδας από άλλες εταιρείες, αλλά στα πλάνα της πολυεθνικής δεν υπάρχει η πώληση της μονάδας. “Ήταν σαφές εδώ και καιρό ότι η εταιρεία δεν ήθελε τη διατήρηση της μονάδας παρότι άλλες εταιρείες είχαν ενδιαφερθεί και μάλιστα είχαν καταθέσει αξιόλογες προτάσεις με συγκεκριμένα επιχειρησιακά πλάνα”, τόνισε χθες στη “Μ” ο νομικός εκπρόσωπος του ΕΚΘ Ηλίας Σαρακενίδης.

Το κλείσιμο του εργοστασίου της Siemens θα πλήξει καίρια τον παραγωγικό ιστό της Βόρειας Ελλάδας, καθώς 450 απασχολούμενοι στη μονάδα θα μείνουν άνεργοι

Δεν υπάρχουν σχόλια: